Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Sačić, Željko, saziv: X, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
03.11.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada je na redu kolega Željko Sačić, koji postavlja pitanje predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Sačić, Željko (Hrvatski suverenisti)

Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Plenkoviću kao što vam je poznato još '96. godine sklopljen je sporazum o realizaciji odnosa RH i Republike Srbije. Između ostalog u tom sporazumu članak ne znam koji, sedmi, spominje da se u roku 6 mjeseci treba pristupiti sklapanju sporazuma o nadoknadi ratnih šteta, obeštećenja itd., to je '96. bila. Hrvatska je podnijela tužbu Međunarodnom sudu u Haagu, 2015. je taj sud donio, između ostalog po sadržaju presude kao što vam je poznato u završnom dijelu govori da potiče, ohrabruje i na svaki način intenzivira pregovore sukobljene, tužene strane da riješe pitanje obeštećenja iz ratova jel. Vi ste u jednom kobnom susretu za gospođu Kolindu Grabar Kitarović 2018. kad je Vučić došao u Zagreb na margini tog susreta održali sastanak sa predsjednikom Republike Srbije Vučićem i na oduševljenje svekolike hrvatske javnosti domoljubne postavili pitanje ratne odštete. Nažalost odgovor ste dobili takav kakav ste dobili, između ostalog Vučić vam je odgovorio da i on postavlja to pitanje.
U međuvremenu, gospodin Bošnjaković je primio gospođu Nelu Kuburović ovdje prije godinu dana, ministru pravosuđa to pitanje uopće nije postavljeno, a ratna šteta iznosi više od 43 milijarde EUR-a što materijalna, što nematerijalna. Vi ste otvorili ovaj uvjeti su otvoreni za otvaranje Poglavlja 23. Srbije i europske, pa vas molim što ćete učiniti i kada ćete postaviti zahtjev za nadoknadu ratne štete RH.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala vam lijepa zastupniče Sačić, dobro ste citirali i sporazum o normalizaciji iz '96., napore koji su bili pokrenuti od strane različitih hrvatskih vlada za vrijeme dok je trajao postupak pred Međunarodnim sudom u Haagu, isto tako ste dobro alocirali sastanak sa predsjednikom Srbije Vučićem koji je bio ovdje 2018., tema je na stolu, nju kontinuirano pri susretima hrvatskih i srbijanskih dužnosnika stavljamo na dnevni red i stavljat ćemo je dok se to pitanje ne riješi. To je dio širega dijaloga kojeg imamo sa Srbijom, rješavanje otvorenih pitanja, bilo da je riječ o pronalasku nestalih, procesuiranju ratnih zločina ili pak široj normalizaciji odnosa, zaštiti manjina, Hrvata koji žive u Srbiji ili pak Srba koji žive u Hrvatskoj.
Prema tome, u današnjem vremenu, 25.g. nakon kraja ratnih operacija u Hrvatskoj, 22.g. nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, 25.g. nakon Daytonskog pariškog mirovnog sporazuma, nekoliko tema koje su ostale za rješavanje i dalje su u fokusu aktivnosti hrvatske vlade i svih nadležnih tijela, osobito nadležnoga Ministarstva vanjskih i europskih poslova koji o tome vodi računa pri formiranju politike prema Srbiji.
U svakom slučaju ta tema je i dalje s nama i drago mi je da ste ju i vi danas ponovno digli na vidjelo u javnosti. Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Sačić, Željko (Hrvatski suverenisti)

Gospodine predsjedniče, naravno nisam potpuno zadovoljan sa vašim odgovorom jer trebalo se učiniti i moglo se učiniti i više. I primjerice nama stoje na raspolaganju mnogi instrumenti i kako za mirno rješavanje spora sa pregovorima diplomatskim, političkim, dobrosusjedskim, kako ih već zovete, ovaj sa Vladom Republike Srbije jer za to je davno prošao trenutak, a s druge strane postoje i određeni međunarodno pravni instrumenti, od arbitraža i dalje, određeni postupaka. Al najvažnije g. predsjedniče vlade, vaša ministarstva, ovaj u ovoj godini čak 2020. Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravosuđa ograničava i sugerira hrvatskim sudovima da na zahtjev očajnih ljudi, logoraša srpskih koncentracijskih logora ili drugih žrtava ne postupa na način kako to oni postave u tužbenom zahtjevu u RH gdje tuže, znači Republiku Srbiju za nadoknadu štete obeštećenja, a vaša ministarstva im sugeriraju sudovima da odbace te tužbe jel da nisu nadležni, što nije točno i međunarodna praksa to odbacuje. To je ono što ne valja u vašem dijelu odgovora.
PDF