Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Spajić, Daniel, saziv: X, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
03.11.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na treće pitanje zastupnik Daniel Spajić postavit će ga ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću.
Izvolite.

Spajić, Daniel (Domovinski pokret)

Hvala predsjedniče sabora.
Poštovani ministre Butković u proteklih 15 mjeseci Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika održala je niz sastanaka s vama i obratila se relevantnim institucijama. Upozorila je na posljedice predizbornog trgovanja i podilaženja lokalnim političkim čelnicima. Kako ste i sami upoznati u ožujku 2019. godine na snagu je stupio pravilnik kojim je između ostaloga jednostrano određena zabrana prometovanja teretnih vozila preko graničnog prijelaza Mursko Središće, od tog trenutka bez pravne izmjene statusa i međunarodnog ugovora koji ga uređuje taj prijelaz više nije moglo koristiti gotovo 90% prijevoznika. Zahtjev Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika da se pravilnik stavi van snage ignorirali ste, a Slovenija je uzvratila odlukom kojom je faktički zatvorila prometovanje teretnih vozila na 6 najvećih graničnih prijelaza. Tek kasnije ste uvidjeli posljedice zatvaranja Murskog Središća, najavili stavljanje pravilnika van snage i sastali se sa slovenskom stranom. Rezultat držite u tajnosti do zadnjeg momenta jer ste prema tvrdnjama prijevoznika dogovorili dozvolu prometovanja samo za prijevoznike sa sjedištem u Dalmaciji na sjeveru, a prijevoznici sa sjedištem u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji su izigrani i ograničeni samo na dva prijelaza. Od tog događaja je ponavljam prošlo 15 mjeseci. Navodno ste sastanak sa slovenskom stranom održali u rujnu ove godine, međutim nema pisanog traga, a odbijate primiti predstavnike Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika već 4 mjeseca. Pri tom je došla korona kriza koja je zabila zadnji čavao u lijes cestovnim prijevoznicima. Ministre Butkoviću pitam vas zašto ne želite primiti predstavnike Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre odgovor.

Butković, Oleg (HDZ)

Poštovani zastupniče, najprije hvala, poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani zastupniče najprije hvala vam na vašem pitanju i moram vam reći na samom početku vaše pitanje da ih ja 4 mjeseca nisam primio nije točno. Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika je bila prije 10-tak dana u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na temu zimske službe i prometovanja u zimskim mjesecima po hrvatskim autocestama. Tako da onaj tko vas je informirao i s kim ste pripremali to pitanje, možete u slobodno reći iza ovog sastanka da vas je obmanuo.
Drugo, točno je da je Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika u prosjeku mjesečno jedanput u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na sastancima s pomoćnikom, državnom tajnikom ali i sa mnom rješavala čitav niz problema koje muče teretne prijevoznike, pa ću vam samo spomenuti da je u tim razgovorima, nastojanjima i konkretnim rezultatima došlo do toga da je po prvi puta u mandatu ove Vlade prošlog saziva su uvođene i dogodilo se povrat trošarina za gorivo u iznosu od 240 milijuna kuna svim teretnim prijevoznicima, da se u vrijeme Covid krize da smo bili u konstantnom kontaktu i sa Udrugom cestovnih prijevoznika i MUP-om oko koridora nesmetanog prijevoza koji se održavao u vrijeme korone, da smo na razini ministarstva donijeli čitav niz odluka, odluka gdje smo olakšali i na način da se i ne plaćaju CEM dozvole itd. u konkretnim stvarima olakšali teretnim prijevoznicima da što lakše, iako su oni za razliku od onih u putničkom prijevozu ipak manje udareni jer su čitavo vrijeme korona krize i cijele ove situacije ipak vozili.
Što se tiče graničnih prijelaza, nije točno da je to bio predizborni trik. Nikakav predizborni trik, to se događalo 2019. godine i ja vas molim da odete u Mursko Središće da odete u neke pogranične gradove i općine, vi ste zastupnik pa da vidite i konkretne slučajeve nesreća koje su se događale gdje su se kamioni zabijali u kuće ljudima i s pravom su ti ljudi i njihovi gradonačelnici i načelnici izrazili nezadovoljstvo time da smo gradili autoceste, da smo dužni za te iste autoceste, a da usmjeravamo kompletan tranzitni kamionski prijevoz državnim cestama koje moramo svake dvije do tri godine obnavljati.
I došla je odluka od strane slovenske strane najviše su bili pogođeni u tom trenutku prijevoznici iz Dalmacije jer njima je bilo nelogično da idu na Breganu i Macelj. I mi smo otvorili razgovor sa slovenskom stranom koji još uvijek traje, ništa nije tajno. Ja sam sve izvijestio i javnost, ali i Udrugu cestovnih prijevoznika oko toga o čemu smo mi razgovarali i dio malograničnih prijelaza smo uspjeli otvoriti za pogranične županije i za Dalmaciju kada je riječ o Rupi i Pasjaku.
Slažem se s vama, ostali su prijevoznici iz Slavonije i dalje razgovaramo sa slovenskom stranom da otvore i da puste slavonske, isključivo slavonske županije na neke malogranične prijelaze u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ti razgovori još uvijek traju, zbog korone i to sve skupa je malo zastavljeno.
Određene stvari radimo i sa MUP-om oko postojećih graničnih prijelaza kako bi cijelu proceduru ubrzali. Znači, nije točno da ih nisam primio, nije točno da se ništa ne radi i kao i do sada ćemo uspješno zajednički rješavati sve te probleme.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite očitovanje.

Spajić, Daniel (Domovinski pokret)

Hvala na odgovoru. Mislim nisam zadovoljan s vašim odgovorom jer ja direktno komuniciram sa predsjednikom Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika i čuli smo se jučer, znači netko ne priča istinu. Vi kažete da ste ih primili, oni kažu da niste, kažu mi da su rekli da će prosvjedovati, da ste im vi rekli prosvjedujte, zato je i bila ona pressica prije par dana pred vašim ministarstvom.
O ovome ja znam gospodine ministre malo više jer sam ja imao tvrtku koja se bavila cestovnim prijevozom jer ja dolazim iz realnog sektora, znate ja nisam klasični političar i nije to baš tako kako vi govorite. A sada ja ne bih pričao tu o sebi i svojoj firmi.
Ja ću opet danas razgovarat s predsjednikom udruge i mogu ja njih isto pozvati nek stanu kraj mene i nek kažu tko priča istinu, a ko ne. Ako oni lažu ja vam se unaprijed ispričavam.
Hvala.
PDF