Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Franković, Mato, saziv: X, sjednica: 4

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
03.11.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na drugo pitanje, zastupnik Mato Franković, postavit će ga ministru zdravstva, Viliju Berošu, izvolite.

Franković, Mato (HDZ)

Zahvaljujem poštovani predsjedniče HS-a. Zastupničko pitanje uputit ću ministru zdravstva, Viliju Berošu. Dubrovačko-neretvanska županija poslala je ministarstvu, jednako kao i druge županije prijedlog organizacije mreže zdravstvenih ustanova u sustavu HZZO-a na svom području. U tom je prijedlogu i želja da se ambulanta na otoku Koločepu uvrsti u mrežu HZZO-a. Podsjetio bih, Koločep je otok zapadno od Dubrovnika i na njemu prema popisu iz 2011. g. živi 163 stanovnika, no u ljetnim mjesecima, Koločep koji ima i 2 hotela, odredište je brojnih izletničkih brodova, odnosno turista s područja Dubrovnika.
Dakle u ljetnim mjesecima tamo dnevno boravi i do 2 tisuće ljudi, međutim, Koločep iako ima ambulantu ona nije u mreži HZZO-a, stoga stanovnici Koločepa ne mogu kod liječnika na Koločepu dobiti uputnicu i slično, a isti su prijavljeni kod liječnika na susjednom otoku Lopudu. Otkad sam preuzeo dužnost gradonačelnika, grad Dubrovnik pokriva troškove liječenja tima na Koločepu. Do sada smo u tu svrhu izdvojili 1,2 milijunu kuna.
Isto tako, pokrivamo i troškove tima hitne medicinske pomoći na svim Elafitskim otocima i zato smo od 2018. g. izdvojili dodatnih 1,3 milijuna kuna. Uvrštavanjem Koločepa u mrežu HZZO-a omogućili bi da stanovnici Koločepa kod liječnika koji se nalazi na otoku Koločepu uredno dobiju svu potrebnu uslugu sa čim bi se otočanima znatno olakšali uvjeti života na otoku.
Želio bih napomenuti kako je grad Dubrovnik i dalje u budućnosti voljan nastaviti financijski potpomagati rad ambulante na Koločepu. Stoga je moje pitanje vama gospodine ministre, kada će biti završena izrada nove mreže HZZO-a za koju su županije koje su nadležne za primarnu zdravstvenu skrb poslali ili još uvijek šalju prijedloge, te hoće li ministarstvo prihvatiti prijedlog Dubrovačko-neretvanske županije …/Upadica: Hvala vam./… i uvrstiti Koločep u mrežu HZZO-a?
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, odgovor ministre.

Beroš, Vili (HDZ)

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani gospodine zastupniče, primarna zdravstvena zaštita može i mora biti temelj zdravstva u RH. Standarde i potreban broj timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao što ste rekli određuje mreža javno zdravstvene službe. Prosječan broj osiguranika po jednom timu je u ovom trenutku 1.700. Činjenica je da je Dubrovačko-neretvanska županija početkom listopada uputila zahtjev ministarstvu iz rješenja iz županijske skupštine gdje tražite proširenje mreže za pola tima na navedenom otoku. Osim navedenog, dakle povećanja broja stanovnika tijekom ljetnih mjeseci naveli ste još jedan element za koji mislimo da je utemeljen, a to su nepovoljni povremeno vremenski uvjeti koji onemogućavaju također dostupnost primarne zdravstvene zaštite. Naš cilj je jačati dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite stoga ću vam reći da ćemo vaš zahtjev analizirati. Izrada mreže javno zdravstvene službe je upravo u tijeku, međutim kao što znate s obzirom na Zakon o zdravstveno zaštiti prije donošenja iste potrebno je zatražiti i mišljenje HZZO-a, HZJZ-a i nadležnih komora, to ćemo napraviti i nadam se da ćemo riješiti ovaj problem, ali nije samo riječ o tom otočkom području u vašoj županiji ima još područja u RH gdje moramo prilagoditi mrežu javno zdravstvene službe dinamičkom procesu mijenjanja uvjeta dakle stanovnika, broj stanovnika, njihove dobne raspodijeljenosti, komorbiditeta, bolesti i ostalo.
Evo, toliko, zahvaljujem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Franković, Mato (HDZ)

Poštovani ministre zahvaljujem na odgovoru.
Dakle, ono što želim naglasiti svakako je činjenica da na otoku Koločepu postoji turistička ambulanta koju financira grad Dubrovnik, ali problem je taj što stanovnici ne mogu u toj ambulanti dobiti uslugu, dakle i uputnici i sve ono ostalo što im treba već im se to izdaje na otoku Lopudu. Dakle, ono što bi trebao HZZO uzeti u obzir da postoje jedinice lokalne samouprave koje su voljne financirati ambulante, ali da istovremeno te ambulante pružaju uslugu svojim ovim stanovnicima na kojem se području ambulante nalaze. Dakle, mi imamo takva dva slučaja, jedan je otok Koločep, druga je ambulanta u povijesnoj jezgri grada. Obje su turističke ambulante i obje financira grad Dubrovnik samo nam treba da ih HZZO uključi bez obveze financiranja od strane HZZO-a.
Hvala lijepa.
PDF