Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Šimičević, Rade, saziv: X, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
16.09.2020.

Reiner, Željko (HDZ)

Sljedeće pitanje postavit će poštovani zastupnik Rade Šimičević ministrici kulture i medija poštovanoj Nini Obuljen Koržinek.
Izvolite.

Šimičević, Rade (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče HS-a, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, ministrice i ministri Vlade RH, kolegice i kolege zastupnici, gledateljice i gledatelji pred malim ekranima sve vas pozdravljam.
Upućujem pitanje ministrici kulture i medija Nini Oboljen Koržinek. Danas kada imamo s jedne strane cinike i oportuniste koji negiraju pandemiju koronavirusa, a s druge strane bolesne i umiruće ljude čije obitelji neizmjerno pate, ne možemo reći da je isto sve kao što je bilo prije pandemije koronavirusa.
Ništa zapravo više nije isto i svi su slojevi ljudskog društva pogođeni koji ne mogu stvarati i kreirati nove vrijednosti i samo zahvaljujući Vladi RH uspjela su se očuvati radna mjesta.
Oni koji trpe su naši umjetnici i kulturni djelatnici koji žive od svojih predstava i umjetničkog stvaralaštva, a koji ne mogu plasirati svojim konzumentima odnosno svojoj publici.
Vas ministrice molim da nam kažete koje su mjere donesene u korona krizi za poticanje i ponovno pokretanje kulturnog života kao i proizvodnju i distribuciju i kulturnih i umjetničkih sadržaja?
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovana ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Obuljen Koržinek, Nina

Hvala vam gospodine zastupniče na vašem pitanju.
Istina je sva su područja djelovanja u društvu pogođena ovom koronom krizom, međutim kultura je sigurno jedna od područja koje uz turizam, promet i neke druge usluge najpogođenije jer je obustavom u ožujku kulturnih događanja zapravo došlo do trenutačnog izostanka prihoda za jedan veliki dio umjetnika koji djeluju samostalno, ali i svih onih koji se bave organizacijom i produkcijom kulturnih događanja.
Što smo napravili? Ja bih to mogla podijeliti u dvije grupe, jedno su bile mjere koje smo poduzeli u onoj žurnoj situaciji zatvaranja kada smo osigurali fleksibilno trošenje programskih sredstava odlukom Vlade i sredstava Ministarstva kulture i Zaklade „Kultura Nova“ i Hrvatskog audiovizualnog centra. Osigurali smo naknadu komplementarnu mjeru Hrvatskom zavodu za zapošljavanje gdje smo osigurali potpore samostalnim umjetnicima koji su u tim statusima, ali i umjetnicima honorarcima kroz potporu strukovnim udrugama.
Pokrenuli smo cijeli niz mjera i za medije od ranijeg otpuštanja sredstava Fonda za pluralizam do jednako tako mjera potpore za samozaposlene novinare.
Ono što je važno, relativno brzo smo počeli planirati strategiji izlaska nakon tog neposrednog kriznog trenutka u kojem su sva događanja bila obustavljena i u suradnji i s kolegom Berošem i sa Zavodom za javno zdravstvo i sa Stožerom, bili smo jedna od država koja je prva omogućila ponovno odvijanje kulturnih događanja, posebno se to odnosi na ljetne manifestacije i festivale. Mislim da smo jedina europska država koja ih je uspjela realizirati.
Uputili smo sve organizatore da maksimalno angažiraju hrvatske umjetnike, ali smo i pokrenuli značajne programe potpore 35 milijuna za kulturu online, 300 milijuna kuna kredita kao potpore poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama za koje 100% jamči država. I isto tako naš projekt Nacionalne potpore poduzetništvu u kulturnim i kreativnim industrijama gdje smo financirali povećane troškove produkcije u ovim okolnostima.
Ono na što smo sad fokusirani i to u suradnji sa strukovnim udrugama jest ovisno o razvoju epidemiološke situacije pratiti kako će se u ovim okolnostima moći odvijati kulturna događanja, pratimo što se zbiva i u drugim državama. Imamo osigurana sredstva u Ministarstvu kulture kroz covid fond, a zajedno s predsjednikom vlade i ministrom financija planiramo isto i za slijedeću godinu i brzo ćemo reagirati vrlo ciljanim mjerama koje će ići prema samostalnim umjetnicima u situaciji u kojoj oni neće moći reagirati, realizirati svoje programe, ali isto tako i prema producentima i organizatorima da u ovim izmijenjenim okolnostima uložimo dio sredstava kako bismo smanjili njihove produkcijske troškove i kako bi u tom okolnostima, u tim okolnostima odvijanje kulturnih događanja bilo koliko toliko održivo, o isplativosti nažalost ne možemo govoriti.
Zahvaljujem se i na ovom mjestu svim strukovnim udrugama koje su stalno u komunikaciji s nama i sa stožerom i ja se nadam da ćemo i u mjesecima koji su ispred nas osigurati odvijanje kulturnog života. Hvala vam.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala. Poštovani zastupnik Šimičević.

Šimičević, Rade (HDZ)

Ministrice, htio bi ovdje problematizirati, evo tu je i ministar, znači bez kulture se ne može.
Da li se kazališne predstave mogu izuzeti iz ovog okupljanja odnosno da se njih ne tretira kao pirove i krsticije ili maturalne zabave? Dakle ljudi dolaze u kazalište sa maskama, sjedaju na svoje mjesto, odgledaju predstavu i odu iz kazališta. Dakle, kazalištu bi trebalo dopustiti bar ono sjedenje na svakoj drugoj, eventualno a trećoj sjedalici, al mislim da svaka druga može zadovoljiti i da bi to dalo dodatna krila našim umjetnicima koji su stvarali poprilično tih djela, a ne mogu ih prezentirati svojoj publici. Hvala vam lijepa.
PDF