Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Borić, Josip, saziv: X, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
16.09.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada će kolega Josip Borić uputiti svoje pitanje poštovanoj ministrici Nikolini Brnjac, ministrici turizma i sporta.
Izvolite.

Borić, Josip (HDZ)

Hvala lijepo uvaženi predsjedniče HS-a.
Uvaženi predsjedniče Vlade sa suradnicima, kolegice i kolege.
Ja ću svoje pitanje postaviti ministrici turizma i sporta gospođi Nikolini Brnjac. Poštovana ministrice, 2020. godina je specifična godina života u našoj domovini, ali i u čitavom svijetu obilježena pandemijom uzrokovanja koronavirusom.
U izboru otvoriti se i imati turističku sezonu ili ne u takvoj godini, vlada Andreja Plenkovića odlučila je imati turističku sezonu usprkos svim rizicima, svim mogućim rizicima koje ona nosi i usprkos onima koji su bili protiv pa i političkim opcijama koje se čak ni ovdje u Saboru ne libe izgovoriti da je imati turističku sezonu bila velika, velika greška, kao što je to izgovorila jedna kolegica iz SDP-a. nisam mogao vjerovati da je stav SDP-a da nismo trebali imati turističku sezonu.
Međutim, mi ostvarujemo turističku sezonu i ono što moramo reći da smo možda i među najboljima od svih zemalja EU i dobro je da ona još uvijek traje.
Ja dolazim sa otoka Raba koji na današnji dan bilježi još uvije preko 2.000 prijavljenih turista i mogu vam reći ili prenijeti i zadovoljstvo ugostiteljskih radnika, turističkih djelatnika, malih iznajmljivača sa ovakvom turističkom sezonom u odnosu na očekivanja koja smo imali prije negoli što je ona počela.
Moje pitanje vama uvažena ministrice, unatoč COVID krizi, a s obzirom da smo uči u 9. mjesec možete li nam reći nešto više o dosadašnjem tijeku turističke godine i mjerama kojima će se očuvati turistički sektor u budućnosti?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Brnjac, Nikolina (HDZ)

Hvala poštovani predsjedniče.
Hvala poštovani saborski zastupniče na ovom pitanju.
Dakle, iako su projekcije same pokazivale da će biti pad turističkog prometa do 70% ostvarili smo dobre turističke rezultate, osobito se to pokazalo i u srpnju i kroz kolovoz. Mi smo u srpnju imali 53% dolazaka i 61% noćenja, kroz kolovoz povećalo se na 54% i u dolascima i noćenjima na 64%. kada pogledamo to kumulativno mi smo otprilike na 53% u odnosu na prošlu godinu, što stvarno možemo reći da su dobri turistički rezultati.
Dakle, najuspješniji dan ove sezone bio je 11. kolovoza sa preko 10.000 turista koje je posjetilo RH, a to su turisti sa emitivnih tržišta najviše iz Njemačke, zatim Slovenije, Poljska, Češka, Mađarska i Italija.
Što se tiče većine kapaciteta tijekom i srpnja i kolovoza možemo stvarno reći da su bili zadovoljavajuće popunjeni. Kada pogledamo kroz OPG-ove i kada pogledamo kroz kuće za odmor one su dosegle tijekom ljetnih mjeseci čak i 80% prošlogodišnjih kapaciteta.
Naravno tu je i sama nautika odnosno marina sa oko 70% prometa u odnosu na prošlu godinu, čarteri sa 60%, a također vrlo dobre rezultate bilježe i hoteli kao i kampovi sa nekih 50% prošlogodišnjih noćenja u odnosu kada pogledamo na mjesec kolovoz.
Smatramo da je ovakva sezona bila izuzetno dobra upravo iz više razloga, prvenstveno jer smo se na vrijeme primijenili sve epidemiološke mjere i na taj način osigurali RH kao sigurnu destinaciju kako za strane turiste tako i za domaće goste koji su to itekako prepoznali.
Isto tako Vlada je donijela mjere za očuvanje radnih mjesta samo dan nakon potresa 3.250 kuna kroz dva mjeseca ožujak, zatim za travanj, svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz od 4.000 kuna, a i dalje smo nastavili kao što ste vidjeli sa mjerama potpore onima najugroženijima, a to je upravo u turističkom sektoru.
Isto tako kroz digitalni alat Enter Croatia turistima se olakšao ulazak u RH i sami djelatnici koji su bili u turističkom sektoru su svojim radom, svojim pridržavanjem i epidemioloških mjera pokazali da su gosti kako domaći tako i strani sigurni unutar RH.
Ja sam evo mogu reći u svakodnevnom kontaktu i u razgovorima sa djelatnicima turističkog sektora koji su s oduševljenjem prihvatili ove naše mjere i nastavak mjera. Zašto? Jel im je to i važno za pripremu, za sam nastavak odnosno i za pripremu iduće turističke sezone.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Borić, Josip (HDZ)

Hvala lijepa.
Uvažena ministrice, zadovoljan sam vašim odgovorom. Ove najavljene mjere zasigurno su dobra priprema za sljedeću turističku sezonu i zaista moramo biti aktivni i kao ministarstvo i kao Vlada da pomognemo i dalje turistički sektor jer 50 milijuna noćenja koji su dosegnuti su dobar ajmo reći jedan, dobar ulog ili zalog ili čak i predah, ajmo to tako nazvati, svima onima koji su bili u strahovima kako ćemo dočekati sljedeću turističku sezonu. Oni i dalje očekuju pomoć ove Vlade i nadam se da ćemo zaista učiniti sve što možemo da se turistički sektor sačuva u maksimalno mogućem obliku jer zasigurno je da možemo s obzirom na ova iskustva koja imamo iz ove godine u sljedećoj godini reći da očekujemo još puno bolju sezonu nego što je ova bila u 2020. godini.
Još jednom vam hvala na tome što podržavate turistički sektor i sve djelatnike u turizmu, a gospodi koja su protiv toga da smo trebali imati turističku sezonu neka dobro razmisle da li je to dobar put i politika koju treba slijediti.
PDF