Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Deur, Ante, saziv: X, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
16.09.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Pitanje broj 24 poštovani kolega Ante Deur postavit će ga potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu.
Izvolite.

Deur, Ante (HDZ)

Poštovani predsjedniče Vlade, predsjedniče Sabora, poštovani ministri, kolege zastupnici.
Poštovani ministre, s obzirom na potrebu veteranskih centara kako napreduje taj projekt i koliko ste vi zadovoljni?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepa.
Uvaženi zastupniče Deur.
Vama je poznato da naša Vlada cjelovito sustavno i odgovorno pristupa rješavanju svih onih programskih područja i pitanja vezanih za odnos prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata i dakako da je jedna od mjera izgradnja veteranskih centara koje smo svo vrijeme pratili, usmjeravali i sad smo u procesu njihove izgradnje.
Dakle, u tim veteranskim centrima pružat će se stručna pomoć vezana za psiho-socijalno osnaživanje i tjelesnu rehabilitaciju, savjetodavna pomoć, podrška pri zapošljavanju, uključivanje u zadržavanje poduzetništva i rad udruga. Nakon što smo regulirali sve administrativne procese a vezane za izrađene idejne i glavne izvedbene projekte, ishodili građevinske dozvole, proveli postupka javne nabave, započeli smo proces rekonstrukcije izgradnje građevina za uspostavu veteranskih centara na lokacijama Daruvar, Petrinja, Šibenik i Sinj.
Ukupna vrijednost je 328 milijuna kuna a što posebno izdvajam da je 85% od ukupnih financija odnosno 280 milijuna bit će sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. I ovdje naglašavam važnost članstva Hrvatske u EU i ulaganje sredstava u cilju stvaranja preduvjeta za kvalitetniji život hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisali smo 17. prosinca 2019. godine. U svibnju prošle godine sa svim ovim gradovima u kojima će se graditi odnosno u kojima se grade veteranski centri, potpisali smo sporazume kojima se utvrđuju naši međusobni odnosi.
Radovi su započeli u Daruvaru 8. lipnja 2020., u Sinju 10. lipnja, u Šibeniku 17. srpnja i u Petrinji 22. srpnja 2020. g., krajnji rok za izgradnju sva 4 veteranska centra je 18 mj. od početka radova. U tijeku je priprema dokumentacije za nabavu za opremanje sva 4 veteranska centra i postupak javne nabave bit će pokrenut u četvrtom kvartalu ove godine.
Programi koji će se provoditi unutar veteranskih centara svakako će obuhvatiti odnosno u njega će biti implementirani svi oni detalji i svi oni prijedlozi u suradnji sa lokalnim dionicama koji participiraju u mjerama koje Ministarstvo hrvatskih branitelja pruža prema hrvatskim braniteljima.
Dakle ovo je jedan od programa koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja uz punu potporu cijele Vlade i predsjednika Vlade prati i za koji smo uvjereni da će biti realiziran u predviđenom vremenskom roku.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, očitovanje.

Deur, Ante (HDZ)

Poštovani ministre, hvala vam i hvala cijeloj hrvatskoj Vladi na čelu sa predsjednikom, sigurno kao što ste i sami rekli, ovi projekti su jako bitni, bitno za i hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji ali prije svega i ovo je dobro da ste naglasili da je sva 4 ova centra, sigurno ovih 18 mj. jedan dobar rok i koji se pokazao kao i centar u Lipiku da je to odlično i da su to hrvatski branitelji jako dobro prihvatili prije svega i zdravlje i za cjelokupnu situaciji. Hvala još jednom vama i hrvatskoj Vladi.
PDF