Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Penava, Ivan, saziv: X, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
16.09.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Sada je na redu poštovani kolega Ivan Penava koji svoje pitanje upućuje predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Penava, Ivan (Domovinski pokret)

Hvala vam lijepo, poštovani predsjedniče HS, poštovane kolegice i kolege, poštovani predsjedniče Vlade RH i ministri.
Građani istočne Hrvatske, Slavonci, Srijemci, Baranjci, nemaju uvjete za život kao drugi građani RH, uvjete za život dostojne čovjeka. Naime, rijetki o tome pišu, nažalost nitko se na razini države ne bavi, ali građani istočne Hrvatske već izvjesno vrijeme zapravo imaju odnosno žive u režimu policijskog sata jer naprosto ne mogu boraviti na otvorenom kao svi normalni ljudi jer je to naprosto u tim krajevima nemoguće u vremenskom periodu između 19 i 22 sata. Nemoguće je obavljati ustaljene obične radnje, šetati gradom, boraviti u prirodi, biti u vlastitom dvorištu, raditi u vrtu. To je za naše građane luksuz koji si nažalost ne mogu priuštiti. Razlog za to su komarci. Po rezultatima provedenog monitoringa CDC-klopkama na području VSŽ uhvaćeno je u Babinoj Gredi 202, u Vukovaru 356, Boboti, selu u općini Trpinja 412 komaraca, dok se sve iznad 150 smatra neprihvatljivim.
Podaci s područja Osječko-baranjske županije govore o brojkama preko 10 000 uhvaćenih jedinki komaraca u iste klopke. Mjerenom metodom čovjeka spiratora, što znači u periodu od 15 minuta gdje je čovjek zapravo mamac u gradu Vukovaru zabilježeno je 277 slijetanja i uboda u 15 minuta. Ovakvi …/Upadica: Kolega Penava, vrijeme je isteklo/…al nisam čuo ni opomenu, ni ništa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Pa sad će vam biti odgovor, ali ne znam što ste htjeli, dvije minute ste imali na raspolaganju, izvolite predsjedniče vlade.

Penava, Ivan (Domovinski pokret)

Pitanje, evo ako mogu uputiti, hoće li država se prema ovoj problematici, hoće li išta poduzeti?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala kolega Penava. Izvolite.
Mikrofon isključite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala vam lijepa zastupniče Penava na ovom pitanju. Naravno da smo upoznati sa problemom komaraca i na istoku Slavonije, ali i u drugim županijama. Mi smo i prošle godine donosili određene odluke na razini Vlade, dodavali dodatna financijska sredstva koja su omogućila da se spriječi tako veliki broj komaraca u pojedinim gradovima i županijama.
Vama je poznato da je to tema koja je u nadležnosti i gradova i županija ukoliko država sa svojim mjerama, sa svoje razine može i treba pomoći. Mi smo naravno to spremni učiniti da naši građani lakše podnesu te nalete od 19 do 22 sata.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Penava, Ivan (Domovinski pokret)

Hvala lijepo na odgovoru. Dakle, žalosti jedna činjenica i prije je postojala jedna tvrtka, zvala se je Privredna avijacija na području Slavonije odnosno konkretno Osijeka, brojala je u svom sastavu 22 aviona. Nažalost u Slavoniji ovih dana i ovih godina postoji jedan jedini pilot, 64 godine ima koji je ovlašten odnosno licenciran za letenje jel se to nažalost nikome ne isplati.
Ono što svjedočimo u Slavoniji, zatvaranju tvrtki da se ne isplati šećerana, da se ne isplati mljekara, da se ne isplati najveća Tvornica biodizela u Vukovaru, međutim nažalost kada ne možemo i kada nam se isplati proizvoditi mlijeko jasno da i ovakve tvrtke ne mogu postojati.
Ovakve stvari jasno da su po zakonu i sukladno zakonu u ingerencijama jedinica lokalne samouprave, ali ja moram reći da mi kao najzaostaliji dio RH samo na primjeru Grada Vukovara izdvajamo oko milijun i 300 tisuća kuna na kontinuirano tijekom cijele godine tretiranje što larvicidno, što adulticidno ličinki odnosno jedinki komaraca.
Naprosto ukoliko ne dođe pomoć sa razine države i ovom problemu se ne pristupi sveobuhvatno on neće biti nikad riješen jel je taj problem točkasto rješavati svaka jedinica za sebe, poglavito kada se uzme u obzir da živimo u pograničnom dijelu gdje je potrebna i da govorimo o području čak pet županija gdje je potreban jedan sveobuhvatan pristup. I u tom smjeru ću ovaj vaš odgovor smatrati zadovoljavajućim očekujući potporu u smislu zakona koji ćemo izraditi.
Hvala lijepo.
PDF