Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Habijan, Damir, saziv: X, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
16.09.2020.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje, kolega Damir Habijan postavlja pitanje Darku Horvatu ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.
Izvolite.

Habijan, Damir (HDZ)

Hvala lijepa.
Poštovani predsjedniče HS-a, poštovani predsjedniče Vlade, ministrice, ministri, kolegice i kolege.
Kao što ste rekli svoje pitanje upućujem ministru Horvatu. Evo upravo danas objavljen je novi javni poziv građanima za subvencioniranje stambenih kredita što se do sada pokazalo kao odlična demografska mjera, ako uzmemo pogotovo u obzir da je u periodu od 2017. godine više od 13.000 mladih obitelji koristilo istu mjeru. Ako pogledamo izvješće o provedbi navedene mjere gotovo 8000 obitelji riješilo je svoje stambeno pitanje kupnjom stana, preko 3.500 kupnjom kuća, a 1.300 mladih obitelji je izgradilo kuću.
Imajući u vidu sve navedeno, vro jednostavno pitanje, da li planirate u narednim godinama nastaviti sa ovim hvale vrijednim projektom?
Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite odgovor.

Horvat, Darko (HDZ)

Hvala vam poštovani saborski zastupniče i na pitanju i na činjenici da je netko uopće primijetio da je danas objavljen predmetni javni poziv.
Dakle, radi rješavanja stambenog pitanja, prvenstveno mladih obitelji, hrvatska je Vlada 2017. godine donijela Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, zakon koji ima svrhu poticati demografsku obnovu hrvatskog društva, urbanu regeneraciju naselja te smanjenja broja mladih obitelji koji iseljavaju iz RH.
2017., 2018. i 2019. u rujnu, a 2020. godine i u ožujku, a i danas dakle u rujnu raspisani su predmetni natječaji i već od 28. ovog mjeseca mlade obitelji koje za to imaju interes moći će podnositi svoju dokumentaciju i aplicirati za takvu subvenciju. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina, povećava se za po dvije za svako novorođeno dijete i subvencije se kreću od 30 do 51% ovisno o indeksu razvijenosti pojedine općine ili grada na kojima će se graditi ili kupovati predmetna nekretnina.
Odluku o odobrenju subvencioniranja kredita donosilo je do sada, a i dalje donositi će APN ili Agencija za promet nekretnina.
U ovoj godini 2020. nastavilo se sa subvencijama, dakle prvi natječaj bio je otvoren od 30. ožujka do 30. travnja, zaprimljeno je 3.681 zahtjev i sa uključivo današnjim danom došlo je do sklapanja 3.014 ugovora o subvencioniranju stambenih kredita. Do današnjeg dana više od 13.000 obitelji na ovakav je način riješilo stambeno pitanje, a unutar tih 13.000 obitelji u tom periodu rođeno je više od 1.750 djece.
Od rujna 2017. do rujna 2020. Vlada RH iz proračunskih je sredstava za ovu poticajnu mjeru isplatila nešto više od 243 milijuna kuna, 2017. nešto više od 2.4 milijuna, 2018. nešto više od 41 milijun, 2019. nešto više od 73 milijuna i do sada ove 2020. nešto više od 126 milijuna što kumulativno iznosi više od 243 milijuna kuna isplaćenih u obliku ovakve subvencije.
Mi smo u pregovorima u pripremi ovog natječaja pozvali sve banke da se uključe u ovaj program, odzvalo se njih 14. Ponudili su bolju kamatnu stopu nego je ona bila prisutna u bilo kojem od dosadašnjih natječaja. Dakle, kamatna stopa unutar banaka kreće se od 2,12 do 3,5%. Danas je javni poziv objavljen. Izrada dokumentacije je već u punoj fazi, mi smo ispitivanjem, preliminarnim ispitivanjem uopće interesa za predmetni natječaj došli do mišljenja da će i u ovom natječaju biti prijava nešto više od 3.000 oni će se početi zaprimati od 28. rujna. Sredstva za isplatu te subvencije bankama …/Upadica: Hvala vam./… do kraja ove godine je osigurana u državnom proračunu.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje.

Habijan, Damir (HDZ)

…/Govornik naknadno uključen./… ministru na odgovoru i nadam se da će i ova rasprava odnosno ove informacije koje ste danas ovdje iznijeli i uvjete dakle sigurno zainteresirati dodatno sve ove mlade obitelji koje se misle javiti na predmetni javni poziv i mislim da se svi možemo složiti da je stambeno zbrinjavanje zasigurno jedan od uvjeta, sami ste to spomenuli, zapravo ostanka mladih obitelji upravo u našoj državi odnosno RH.
Hvala lijepo.
PDF