Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hasanbegović, Zlatko, saziv: X, sjednica: 3

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
16.09.2020.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepo.
37. pitanje postavit će poštovani zastupnik Zlatko Hasanbegović, ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu.
Izvolite.

Hasanbegović, Zlatko (Blok za Hrvatsku)

Poštovani ministre Fuch kao što vam je poznato, možda i nije pomoćnica vaše predčasnice gospođa Lidija Kralj Algebra 2. lipnja ove godine velikodušno je prihvatila molbu naše ugledne sineastice gospođice Dane Budisavljević, izdala pismenu suglasnost za prikazivanje i tumačenje filma „Dnevnik“ Dijane Budisavljević u osnovnim i srednjim školama. U historiografskom smislu što je jedino relevantno za uvođenje u nastavu povijesti proizveden je osrednji i dosadan klišeizirani i protudokumentarni filmski panflet koji ne da je u protivi s utvrđenim povijesnim činjenicama već da je posebice bizarano i s objavljenim rukopisom Dnevnika Dijane Obexer Budisavljević na kojem se scenaristički parazitiralo u mnoštvu poluistina, laži i besmislica koje bi satima mogao povjesničarski secirati. Tek jedan primjer u filmu je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac opisan kao kukavica i kolebljivac koji pilatovski pere ruke te ozračen kao citiram filmski dijalog ispovjednik upravitelja Jasenovačkog logora što je parafraza mudrosti Aleksandra Vulina o Stepincu kao ustaškom vikaru.
Ministre Fuchs moje pitanje glasi hoćete li i kada poništiti odluku bivše pomoćnice, a ako nećete molim vas da mi odgovorite koji je interes hrvatske države u školsku nastavu presedanski uvoditi klišeizirani protudokumentarni filmski pamflet čiji su protuhrvatski promidžbeni potencijal osim …/nerazumljivo/… prepoznali i financijski dotirali i Vučić, Vulinov državni filmski centar Srbije za neupućene srpski …/nerazumljivo/…
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Ja bih vas molio da imate masku kad govorite.
Odgovor poštovanog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa.

Fuchs, Radovan (HDZ)

…/Govornik naknadno uključen./… te kurikulumi ili kurikuli u nastavnim programima u hrvatskim školama su onaj dio koji propisuje nastavno gradivo. Nigdje u tim kurikulumima, a poglavito se sada razgovaramo o onom iz povijesti nije propisan ovaj dio materijala koji se može koristiti u nastavi u školama. Određeno odobrenje za korištenje drugih materijala jednako tako su propisana da se mogu koristiti ukoliko na njih suglasnost dade Agencija za odgoj i obrazovanje. To u ovom slučaju nije bilo tako i ja ću svakako pogledati i vidjeti što se desilo u ministarstvu za vrijeme pomoćnice ministra gospođe Kralj. Nakon što pogledamo o čemu se radi i kako je procedura tekla ministarstvo će dati svoj stav.

Reiner, Željko (HDZ)

Poštovani zastupnik Hasanbegović, molim vas podignite masku.

Hasanbegović, Zlatko (Blok za Hrvatsku)

Dakle, ja vas u tom kontekstu unaprijed izvješćujem da je krajem listopada u Beogradu najavljena premijera filma Dara iz Jasenovca, gospođa Obuljen vas može izvijestiti o čemu je riječ također obilatost više milijuna eura dotjeranog iz fondova Vučićevog Filmskog centra Srbije već u najavama hvaljenog u istom Vučićevom medijskom agitpropu RTS Sarapin i Pinkovi tko gleda, na kojem je bez imalo moralnih dvojbi i srama nastupala i predstavljala svoj film i gospođica Dana Budisavljević. Za vašu informaciju nakon desetljeća bezuspješnog obilaženja različitih proračunskih kazana Vučićev Filmski centar Srbije smilovao se na kuknjavu hrvatskog redateljskog klasika specijaliziranog kao što stariji znaju za dokumentarno utemeljene filmske spektakle iz hrvatske povijesti Lordana Zafranovića i odlučio odriješiti srpsku proračunsku kesu za njegov film „Djeca s Kozare“ tematski i sadržajno podudaran s „Dnevnikom Diane Budisavljević“ i „Darom iz Jasenovca“.
Ministre Fuchs ukoliko ne poništite odluku bivše pomoćnice Kralj nema razloga da dosljedno tekućoj kulturno-prosvjetnoj politici Vlade magistra Andreja Plenkovića, u školski kurikul ne uvrstite i „Daru iz Jasenovca“ i Zafranoviću „Djecu s Kozare“ iz dokumentarno-povijesnih razloga naravno za pismohranu, molim vas da mi odgovorite u pisanom obliku.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Ja ću vas zamoliti, stavite masku i nemojte si dodirivati lice. Gledao sam vas, stalno ste si dodirivali lice, to vam je najopasnije za širenje covid-a.

Hasanbegović, Zlatko (Blok za Hrvatsku)

Imam stanovite alergijske probleme na ljude i pojave.
PDF