Povratak na vrh

Rasprave po točkama dnevnog reda

Saziv: X, sjednica: 21

PDF

87

  • Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Posebnog upravnog područja Hong Konga Narodne Republike Kine o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza, drugo čitanje, P.Z. br. 640
13.03.2024.
Sljedeća točka dnevnog reda koju smo najavili je:

- Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade RH i Vlade posebnog upravnog područja Hong Konga Narodne Republike Kine o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza, drugo čitanje, P.Z. br. 640

Predlagatelj je Vlada RH na temelju čl. 85. Ustava RH i čl. 207.. Na temelju čl. 207. Poslovnika propisan je da se zakoni koji su u skladu s Ustavom RH potvrđuju međunarodni ugovori donose u pravilu u jednom čitanju. Amandmani se mogu podnijeti do kraja rasprave shodno čl. 197. Poslovnika. Raspravu su proveli Odbor za zakonodavstvo, Odbor za financije i državni proračun.
Želi li predstavnik predlagatelja dati dodatno obrazloženje? Poštovana državna tajnica Tereza Rogić Lugarić. Nemate? Jel imate il nemate? Nemate, ok.
Žele li izvjestitelji odbora uzeti riječ? Nema.
Onda otvaram raspravu. Prvi prijavljeni je u ime Kluba zastupnika Mosta poštovani zastupnik Marin Miletić.
Marine izvolite.
Poštovani predsjedniče HS-a g. Sanader, poštovana gospođo državna tajnice. Jesam ispravno rekao? Jesam, nemojte zamjerit.
Ja sam ovaj očigledno na početku tjedna sam sebe prijavio za sve i sad radim tu neka videa editiram ovo što smo sinoć kolega Sanader do jedan ujutro tu govorili i ustvari zaboravio sam javit kolegi Troskotu da bi on trebao to doć govoriti i to je vjerojatno moja greška u ime kluba, pa onda ja sad ustvari neću ni govoriti jer ne znam šta bi točno ni rekao, a moram evo govorit istinu pa onda šta ću, evo tako da. Kolega Troskot nemojte zamjerit što sam zaboravio zvat, a kao moja zadaća je bila da ga zovem, a evo to je to, pa možete dalje prozvat kolega Sanader …/Upadica Sanader: Hvala./… kolegu …
Hvala kolega Miletić.
Slijedi rasprava u ime Kluba zastupnika HDZ-a poštovanog Josipa Begonje. Nema ni njega.
U ime Kluba zastupnika SDP-a poštovani Boris Lalovac, izvolite.
Hvala lijepa g. potpredsjedniče.
Poštovana državna tajnice.
Pred nama je danas zapravo Ugovor između Vlade RH i Vlade posebnog upravnog područja Hong Konga Narodne Republike Kine o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu. Znači taj ugovor su je potpisan 24. siječnja 2024.g. i kako bi taj ugovor stupio na snagu i počeo se primjenjivati od 1. siječnja 2025.g. obvezno ga je svoj unutar postupak ratifikacije provesti i u ovome visokome domu, pa stoga imamo danas taj ugovor pred nama. Iako se danas, iako se zapravo radi o 68 ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji je uglavnom rađen prema modelima OECD-a jel kojima i želimo i pristupiti.
Ugovorom se hrvatskim građanima i sličnim poduzećima omogućuje određene porezne olakšice u smislu izbjegavanja dvostrukog oporezivanja pa tako ako se hrvatski određene građevinske kompanije ili slična poduzeća omogućuje plaćanje poreza na dobit u Hrvatskoj ako ti radovi traju kraće od 12, 12 mjeseci. Također se hrvatskim zrakoplovnim i brodarskim društvima koji obavljaju međunarodni prijevoz robe između RH i Hong Konga plaćanje poreza na ostvarenu dobit isključivo u RH. Također dobit poduzeća od upotrebe održavanja ili najma kontejnera ili sve te zapravo opreme koje se koriste za prijevoz dobara da se plaća u, porez se plaća u RH isključivo se za one kontejnere koji koriste se za unutarnji promet na području Hong Konga da se onda tamo kod njih plaća.
Također su definirane stope znači oporezivanje dividendi po, porez na odbitku od 5%. Također tih 5% od bruto iznosa isto i od dividendi tako se isto odnose i na kamate te također i naknade za autorska prava.
Ono što je zapravo najvažnije je ovdje da se ipak nevezano koliko ta suradnja kakva danas je ili kakva bi trebala biti u budućnosti da se ugovorom propisane odredbe protiv zloupotrebe namjernog sprječavanja stvaranja mogućnosti za neoporezivanje ili umanjenje oporezivanja dohotka putem porezne utaje ili izbjegavanja plaćanja poreza uključujući odobrenje najpovoljnijeg sporazuma s ciljem ostvarivanja oslobođenja od poreza.
Znači ovo je jedan standardni međunarodni ugovor, imamo ih 68 čini mi se da tako i piše u ovome uvodu i Klub SDP-a će ovo podržati.
Zahvaljujem.
Slijedi rasprava u ime Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku, poštovane zastupnice Ružice Vukovac.
Zahvaljujem.
Poštovani predsjedavajući, poštovana državna tajnice, kolegice i kolege, evo i kolega prije mene rekao je radi se o jednoj standardnoj proceduri, standardnom ugovoru pa ću ja zapravo samo dvije zanimljivosti pod navodnicima zanimljivosti iznijeti.
Dakle, razgovaramo odnosno raspravljamo o Konačnom prijedlogu Zakona o potvrđivanju ugovora između RH i Vlade posebnog upravnog područja Hong Konga Narodne Republike Kine o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje izbjegavanja plaćanja poreza.
Dakle, naša javnost svjedočila je ne tako davno mislim da je bilo početkom prošle godine određenim nemilim događajima pa smo tako iščitavali iz određenih izvješća da se nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja na varaždinskom području uhitio 33-godišnji kineski državljanin koji je osumnjičen da je utajio porez u iznosu od 1,8 milijuna kuna i paralelno je i krivotvorio isprave. Kada su istraživanje proveli policijski službenici službe kriminalističke policije PU Varaždinske, dakle u suradnji sa Varaždinskim općinskim državnim odvjetništvom i područnim uredom porezne uprave, dakle trideset… zaključili su da je taj trideset pomenuti tridesetotrogodišnjak uhićen radi postojanja osnovane sumnje na utaju poreza i carine, krivotvorenja isprava i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Dakle, rad na crno. Muškarac je kao stvarni voditelj trgovačkog društva tijekom 2017. godine uskratio dužna davanja u Državni proračun RH u spomenutom iznosu dakle od milion 868 tisuća i 45 kuna izrađujući lažne račune za nabavljenu trgovačku robu na ime više trgovačkih društava iz Mađarske s namjerom da ih uporabi kao prave. Dakle, nije usput niti platio PDV i time je onda oštećen Državni proračun za veliki iznos na ime neplaćenog poreza na dodanu vrijednost.
Bile su tada provedene sve dokazne radnje odnosno pretrage poslovnih prostora, domova, računalne opreme. 33-godišnjak je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku PU Varaždinske itd., itd. Mnogi su se u to vrijeme pitali kako je uopće moguće da primjerice Državni inspektorat nije ranije reagirao nego se zapravo čekalo da taj dug naraste na tu svotu na koju je narastao, pa evo moguće da im je nedostajao i ovaj propis. Ja bih radije da smo ga donijeli i prije. Vjerujem dakle da smo ranije potpisali ugovor između RH i Vlade posebnog upravnog područja Hong Konga o uklanjanju dvostrukog oporezivanja da bi se i takve situacije smanjile na minimum.
Međutim, meni je zapravo zanimljiv jedan drugi primjer kojeg sam htjela iznijeti. Jednu nagradnu igru kao alat protiv udaje, utaje poreza sličnu onoj kakvog, kakvoj u Hrvatskoj povremeno svjedočimo, dakle povremeno hrvatska Porezna uprava nešto slično provede. Dakle, već više od 10 godina upravo Kina je primjenjuje, dakle o njoj čak razmišljaju evo i Rumunji. Građani Hrvatske svojedobno su dakle mogli prikupljati 20-ak računa i poslati ih poreznicima na provjeru. Na taj način su sudjelovali u nagradnoj igri za osvajanje novčane nagrade od 20 tisuća, 15 tisuća ili 10 tisuća kuna. Nije mi poznato je li se Hrvatska tada ugledala na Kineze koji zapravo potiču građane na to evo da uzimaju i kontroliraju svoje račune ili se zapravo nagrađivalo samo one cinkere pod navodnicima koji prokazuju prekršitelje kako se to zapravo nagađalo u javnosti dakle poreznu lutriju Kina je uvela prije 15-tak godina zbog ogromnog problema s utajama poreza među subjektima koji su radili s gotovinom, a to je tada bila većina kineskog gospodarstva. Kina je tad na utaji poreza godišnje gubila 158 milijuna dolara, lutrija funkcionira tako da svaki kupac na blagajni uz račun dobiva i listić ekspresne lutrije s tim da se račun odmah fiskalizira. Radi se zapravo o strugalicama koje kupcima na licu mjesta pokazuju jesu li osvojili nagradu od 75 dolara do 8 tisuća dolara. Do 2002.g. sustav se primjenjivao u 80 najvećih kineskih gradova i prema tvrdnjama lokalnih medija pokazao se itekako isplativ zbog čega su o lutriji navodno onda počele razmišljati neke druge azijske zemlje, uključujući i Japan. Dakle nagradnu igru kao mjeru uvođenja fiskalne discipline također je spomenula evo i Rumunjska odnosno Rumunjska udruga malog i srednjeg poduzetništva jer je zapravo se evo Kina i Hong Kong, uzimali su se kao pozitivan primjer. Ne znam da li naši u ministarstvu o tome razmišljaju, al evo i još jedan od svrsishodnijih prijedloga kako urediti ovo područje. Svojevremeno je bio i prijedlog da se svakom građaninu koji prijavi dobivani račun, a koji nije fiskaliziran isplati određeni iznos jer država evo ionako na temelju tog računa naplaćuje puno veću kaznu od samih prekršitelja, dakle ovako bi puno više građana pregledavalo da li su njihovi računi i fiskalizirani. Toliko, zahvaljujem.
Morat ću napravit 5 minuta pauze jer ja moram na sastanak hitan, a dolazi kolega.
STANKA U 12,28 SATI
NASTAVAK NAKON STANKE U 12,33 SATI


Dobro, dobar dan svima.
Prvo imamo ugodnu čast da pozdravimo učenice i učenike sa nastavnim osobljem srednje, Srednje strukovne škole iz Samobora…/Pljesak./…. Lijepo je što ste ovdje s nama.
Sada je na redu g. Domagoj Hajduković koji će zastupat stavove Socijaldemokrata, izvolite.
Hvala lijepo g. potpredsjedniče.
Vrlo kratko, dakle radi se o standardnom ugovoru kakav RH ima potpisan sa nizom drugih zemalja, u ovom slučaju dakle odnosi se na posebno upravno područje Hong Konga koji je dio teritorija NR Kine. Mislimo, mi Socijaldemokrati mislimo da bi trebali imati što više ovakvih ugovora jel oni uvelike olakšavaju život našim građanima i građanima zemlje s kojima je on potpisan, te ćemo ga kao takvog i podržati, hvala lijepo.
Hvala lijepa.
Jedva sam se snašao, već ste otišli.
Gospodin Hrvoje Zekanović ima svoju pojedinačnu raspravu u mjeri u kojoj se, će se ukazati. Nije se ukazao, izgubio je pravo.
Gospodin Tomislav Okroša, Klub zastupnika HDZ-a završno, izvolite.
Hvala lijepo potpredsjedniče HS, uvažene kolegice i kolege.
RH primjenjuje 68 ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a pregovori za sklapanje novih ugovora s nizom država su u tijeku. Polazna osnova za pregovore pri sklapanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu, kao i u većini država jesu vlastiti modeli koje svaka država izrađuje prema vlastitoj poreznoj politici, a temelje se na modelu ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu, Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj, OECD, te UN-a.
Ugovor između Vlade RH i posebnog upravnog područja Hong Kong, Hong Konga NR Kine potpisan je u Hong Kongu 24. siječnja 2024.g.. Potpisivanje ugovora samo je nužan slijed ukupnih aktivnosti koje RH poduzima glede povećanja stupnja međusobne gospodarske suradnje između RH i posebnog upravnog područja Hong Konga NR Kine. Ovim prijedlogom zakona potvrđuje se ugovor kako bi njegove odredbe u smislu čl. 141. Ustava RH postale dio unutarnjeg pravnog poretka RH.
Ugovorom se uređuju načini izbjegavanja dvostrukog oporezivanja dohotka i dobiti. U uvodnom dijelu ugovora sadržane su definicije pojmova koji se spominju u ostalim odredbama ugovora. Jedna od najvažnijih jest definicija rezidenta pomoću koje se izbjegava dvostruko oporezivanje hrvatskih rezidenata, ali i sprječavanje izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i dobit. Mirovinski fondovi i investicijski fondovi i neprofitne udruge definiraju se kao rezidenti za potrebe ugovora, te kao takvi koriste pogodnosti iz ugovora. Ugovorom se hrvatski, hrvatskim građevinskim i sličnim poduzećima omogućuje da ne plaćaju porez na dobit u posebnom upravnom području u Hong Kongu ako ti radovi traju kraće od 12 mjeseci. Oporezivanje dobiti od poslovanja općenito vrši jurisdikcija rezidentnosti društva osim u slučajevima postojanja stalne poslovne jedinice. Omogućuje se hrvatskim zrakoplovnim i brodarskim društvima koja obavljaju međunarodni prijevoz robe između RH i posebnog upravnog područja Hong Konga plaćanje poreza na ostvarenu dobit isključivo u RH. Dobit poduzeća RH od uporaba, održavanja ili najma kontejnera koji se koriste za prijevoz dobara ili robe oporezive samo u RH. Pri oporezivanju dividendi utvrđena je stopa poreza po odbitku od 5% bruto iznosa dividendi, pri oporezivanju kamata utvrđena je stopa poreza po odbitku od 5% bruto iznosa kamata uz izuzetak onih kamata koje su plaćene u vezi s prodajom na kredit bilo koje industrijske, komercijalne ili znanstvene opreme, u vezi s prodajom na kredit bilo koje robe od strane jednog poduzeća drugom poduzeću ili na bilo koji zajam, bilo koje vrste koji odobri banka. Takve kamate se oporezuju isključivo u jurisdikciji i rezidentnosti stvarnog korisnika kamata.
Pri oporezivanju naknada za autorska prava utvrđena je stopa poreza po odbitku od 5% bruto iznosa naknada za autorska prava. Omogućuje se hrvatskim društvima koja obavljaju djelatnosti izvan obale u posebnom upravnom području Hong Kongu da ne plaćaju porez na dobit u posebno upravnom području ukoliko djelatnosti tamo obavljaju tijekom jednog ili više razdoblja koja ne prelaze ukupno 30 dana u bilo kojem dvanaesto mjesečnom razdoblju koja počinje ili završava u dotičnoj poreznoj godini.
Plaće, nadnice i slična primanja koje rezident ugovorne stranke ostvari nesamostalnim radom oporezuju se samo u toj ugovornoj stranci, osim ako se nesamostalni rad obavlja u drugoj ugovornoj stranci. Dakle, plaća hrvatskih rezidenta bit će oporezovana od strane Hong Konga samo ako hrvatski rezident plaću ostvaruje od nesamostalnog rada u Hong Kongu, inače će njegova primanja logično oporezivati se u Hrvatskoj.
Nadalje, ugovorom su propisane suvremene odredbe protiv zlouporabe namijenjene sprječavanju stvaranja mogućnosti za neoporezivanje ili umanjeno oporezivanje dohotka putem porezne utaje ili izbjegavanja plaćanja poreza, uključujući aranžmane provođenja transakcija ili osnivanja subjekata s ciljem odabiranja najpovoljnijeg sporazuma, a sve kako bi se ostvarilo oslobađanje od poreza.
Donošenje ovog zakona pretpostavka je za ispunjenje formalnopravnih pretpostavki kako bi ugovor stupio na snagu. Riječ je o potvrđivanju međunarodnog ugovora sukladno Ustavu RH kojim RH i formalno izražava spremnost da bude vezana već potpisanim međunarodnim ugovorom. S obzirom na to da je za provedbu dogovorenih mehanizma iz ugovora i radi intenziviranja gospodarske suradnje između RH i Hong Konga potrebno što skorije stvoriti uvjete za stupanje ugovora na snagu, ocjenjuje se da postoji interes da RH što skorije okonča svoj unutarnji pravni postupak kako bi se stvorile pretpostavke da ugovor u skladu sa svojim odredbama se prihvati u ovom jednom čitanju.
Klub zastupnika HDZ-a predlaže prihvaćanje zakona.
Hvala lijepa.
Samo trenutak da se konzultiramo sada.
Moramo pričekat deset minuta jer je sve išlo jako brzo i za sljedeću točku još nemamo tehničkih uvjeta, nema predlagatelja. Jednoga ima, jednog nema tako da ajde 12,40, 12,50 u jedan manje pet minuta.
…/Upadica se ne razumije./…
Ali ne možemo krenuti sa slobodnim govorima, jedino ako, čekajte, čekajte, jedino ako se svi dogovorimo ovdje znači ima od oporbe ima jedan, dva, tri kluba, HDZ je ovdje četri kluba, jel se slažemo da idemo sa slobodnim govorima? …/Upadica se ne razumije./… Dobro, ok, ok.
Samo malo, samo malo, ne možemo pretvorit u okrugli stol znači ili se slažemo ili se ne slažemo. Slažemo se.
…/Upadica: Samo sekundu, zaključite raspravu./… Da, da.
Ovu raspravu o prošlom zakonu time zaključujemo i glasat ćemo kada se stvore uvjeti.
I krenimo na slobodna stajališta klubova zastupnika i zastupnika i čim se pojave imena na LCD-u ja ću pozvati jel da, još se nisu pojavili. Ne molim vas. …/Upadica se ne razumije./…
Šta smo prešli opet na samoupravljanje ne znam. …/Upadica: Potpredsjedniče./… Čekajte, moram ja odlučiti, moram čekat, moram čekati pa odlučiti tako piše u poslovniku.
U poslovniku piše da su slobodni govori u jedan.
Je, ali puno puta smo se dogovorili da idu prije ne, ako nema niko protiv.
Da, da i o tome je obavijest došla na sve klubove mailom ako ide prije.
Da, nije išlo mailom jel da? Ne, nije išlo mailom. Imate vi pravo. Dat ćemo 10 minuta, točno 10 minuta, u 10 minuta ako se ne pojavljuju predlagatelji idemo sa slobodnim govorom ok, i vi obavijestite u klubovima.

STANKA U 12:36 SATI

87

  • Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Posebnog upravnog područja Hong Konga Narodne Republike Kine o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza, drugo čitanje, P.Z. br. 640
14.03.2024.
Konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade RH i Vlade posebnog upravnog područja Hong Konga Narodne Republike Kine o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza, drugo čitanje, P.Z. br. 640, predlagatelj je Vlada, rasprava je zaključena. Dajem na glasovanje konačni prijedlog navedenog zakona. Molim glasujmo.
129 glasova za, dakle i ovaj zakon potvrdili smo i donijeli jednoglasno.
PDF