Povratak na vrh

Rasprave po točkama dnevnog reda

Saziv: X, sjednica: 19

PDF

-

  • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika Fokusa i Reformista
15.11.2023.
Sada će u ime Kluba zastupnika Fokusa i reformista govoriti poštovani kolega Bajs.
Izvolite.
Pred nama je 2024. godina, svi je zovemo super izborna godina, razlog je jednostavan očekujemo izbore za zastupnički dom iliti za ovaj Sabor, očekujemo izbore za Europski parlament i očekujemo izbore za predsjednika RH. Logično je da u super izbornoj godini nemam običan izborni proračun nego super izborni proračun RH za 2024.g.. To se vidi po mnogo čemu, prvenstveno po činjenici da je on pun darova, još puno je više obećanja, baš u ovom blagdanskom raspoloženju Božića premijer će svakome udovoljiti osim onima koji treba. A kada govorimo o tom proračunu onda hajmo se osvrnuti na nekoliko stvari o njemu.
Moram reći da kao prvo, rashodi značajno rastu 28,5 milijardi eura je proračun i on je zapravo kad govorimo o tome, bitno veći nego prošle godine. Rashodi su toliko veliki da zapravo su kad govorimo o manjku proračuna 10 puta veći nego prošle 2022.g., ona je godina za koju imamo izvršenje proračuna, dakle preko 4,1 milijardu eura imat ćemo minut u proračunu. Ako računate koliko to je onda znate da se radi gotovo o 15% manjka unutar proračuna.
I mi kažemo da smanjujemo naš proračunsko zaduženje. Ne, mi ga povećavamo, ali kad govorimo o tome na što se troši onda ću reći da prihodi od poreza će rasti za 3 milijarde eura u dvije godine, znači da ovog trenutka možemo očekivati i značajno porezno opterećenje.
Rashodi za zaposlene u dvije godine rastu za 70% i ja ću reći ovako, ova Vlada je mogla napraviti nešto što se nije očekivalo, a to je da poveća plaće i mirovine i sve što je potrebno u 2023. ili 2022., međutim Vlada želi samo jedno da taj porast plaće dođe točno pred izbore i stoga je spremna pratiti pad životnog standarda koji je nastupio i umirovljenika i radnika i svih nas u Hrvatskoj da bi onda čudesno 2024. riješila pitanje porasta na način da porasti budu značajni i da se to vidi u proračunu na ovakav način, umjesto da se brine svake godine kako treba.
Kad govorimo o eu fondovima o kojima se puno hvalimo, kad pogledate zapravo u proračunu za iduću godinu ispada da planiramo milijardu eura manje prihoda od eu fondova nego ove godine. Šta to zapravo znači? To znači da nismo baš toliko uspješni u povlačenju sredstava, da je to zapravo činjenica da što dalje idemo manje imamo planiranih prihoda od eu fondova.
Kada govorimo o onim stvarima koje su bitne, rekli smo u tim darovima i tim obećanjima najveći dio u plaće i mirovine koje će se naravno ostvariti taman pred izbore, ali kad govorimo o nekim bitnim stvarima za dugoročnost politike onda ću naglasiti da ćemo smanjiti rashode za zaštitu okoliša gotovo na pola. Čovjek bi očekivao da je to nešto što je u vladinom portfelju bez obzira na bilo koju izbornu godinu, ali ne, da bi se nešto dalo mora se nekome i uzeti zaštiti okoliša nećemo puno o tome.
Ako govorimo o dugovima u zdravstvu, oni se samo povećavaju i rastu. Kad govorimo o obrazovanju kad malo dublje pogledate vidjet ćemo da ćemo manje investirati u obrazovanje. Zar treba nam istraživanje i razvoj? Ne treba, čemu to u super izbornoj godini. Dakle, niz stavaka obrazovanje, zdravstvo, školstvo, zaštita okoliša sve je to zapravo unatoč ogromnom povećanju proračuna zapravo manje, manje u apsolutnom iznosu, a u relativnom i puno više.
I ono što je najvažnije sve ovo što govorimo odrazit će se kad-tad na sve nas. Obzirom da se radi o super izbornoj godini, ali i o super obećanjima od strane premijera i Vlade koji su na nivou darova i bajki, klub Fokusa i Reformista neće podržati ovaj proračun.
PDF