Povratak na vrh

Rasprave po točkama dnevnog reda

Saziv: X, sjednica: 19

PDF

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
08.11.2023.
U ime Kluba zastupnika HDZ-a govorit će poštovani zastupnik Marko Pavić.
Izvolite.
Hvala lijepa.
Evo u ime kluba Hrvatske demokratske zajednice popodne ćemo imati izvještaj sa Europskih vijeća, a upravo danas bih iskoristio priliku i evo nadovezao bih se nakon, na kolegicu Benčić i govorio o europskim fondovima.
Iako cijenim kolegicu Benčić kao nekog tko zna provesti EU projekte neznanje kako se dobivaju novci je zavidno. Dakle, premijer kad kaže da je nabavila, odnosno da se izborio stvarno smo se izborili. Te formule koje idete su teme koje vidite su temelj za pregovore. 10,7 milijardi eura moglo je biti 11,7 milijardi eura da je SDP-ova Vlada maknula iz SPR regulative da sve države članice koje su ušle 2013. a nisu, a imali su krizu, odnosno da su ušle prije 2013. dobivaju 10%. Isto tako, bio sam osobno prisutan kad se premijer u noći pregovora izborio za Hrvatsku za 700 milijona eura gdje imate dva dodatna članka da države članice koje su koristile samo jednu financijsku omotnicu dobivaju 400 milijona eura dodatno na potpomognuta područja i 300 milijona eura za poljoprivredu. Tako da kad Vlada kaže da se izborila za 25 milijardi eura stvarno i jesmo.
Jednog dana ako ćete vi sudjelovati u vlasti, ne vjerujem da ćete to biti, moći ćete se vi boriti, ali do tada apsolutno pokazujete neznanje u upravljanju EU fondovima ne u korištenju koje vjerujem da znanje imate. Upravo 10 godina korištenja EU fondova bila je tema zajedničkog susreta i sjednice u Europskom parlamentu gdje smo po uzvratnom posjetu gospodina Margea koji je bio ovdje u Hrvatskoj, u Hrvatskom saboru dobili priliku da imamo zajedničku točku naša dva odbora od 10 godina kohezije.
Ministar Erlić izvijestio je i o samim brojkama, o tome da smo sada na 9 mjestu po apsorpciji iako nam je to prva financijska omotnica, da smo 12 milijardi eura u plusu, da smo 124% ugovorili i da neke fondove smo apsolutno apsorbirali recimo Fond solidarnosti. Kolegica Komes je bila sa nama. Gospođo Benčić vi koji ste se tu vezivali i niste znali da država članica nema donatorske konferencije ste aktivistički zagovarali Donatorsku konferenciju. Gospodin Tomašević se sa mnom sprdao i govorio kasnit ćemo u prijavi, nismo kasnili. Onda ste rekli nećemo iskoristiti sredstva iskoristili smo sva sredstva. Ali da europski fondovi nisu samo brojke to pokazuju i različiti projekti gdje europski fondovi povezuju Hrvatsku. Tu prvenstveno mislim na Pelješki most.
Kada vam drugi europarlamentarci a jedna je od njih Korina Krecu bivša prethodnica Elize Ferero kaže da je Hrvatska uspješna i da je uspješna priča. Kada Ursula von der Leyen u Splitu kaže da je Hrvatska jedna uspješna EU priča i kada vam Korina Krecu kao bivša povjerenica u Europskom parlamentu kaže da je Pelješki most jedan od najvećih uspjeha njezinog mandata onda stvarno vidite da smo uspješni u tome. kada kolega Peđa Grbin isto ne zna da smo se izborili po glavi stanovnika za NPO da imamo osim Malte po glavi stanovnika najviše i da sada smo po povlačenju prvi u EU nakon zadnje rate sa preko 50% povučenih grantova. A da europski fondovi i mijenjaju Hrvatsku i vraćaju osmjeh govori i program „Zaželi“ gdje je danas ministar rekao da 22 000 žena je do sad bilo zaposleno koji su osigurali pomoć 100 000 korisnika.
U raspravi se itekako vodila polemika oko toga da neki dijelovi Hrvatske a la grad Zagreb imaju 118% razvijenosti, Slavonija, Dalmatinska zagora 40% razvijenosti prosjeka BDP-a ali ukupno kohezijska politika kojoj je cilj konvergencija, dakle približavanju prosjeka razvoja EU sa 61 na 73% u mandatu ove Vlade. I sa programom Slavonija, programom Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i posebno Banovina vodimo računa o svima. Prema tome, europski fondovi razvijaju Hrvatsku, europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i zajedno sada trebamo pronaći načina da europske fondove ulažemo u razvojne projekte poput Chipseta i RND projekata koji će osnažiti hrvatsko gospodarstvo.
Hvala.
Kolegica Benčić digla je povredu Poslovnika. U čemu je povrijeđen Poslovnik?
Povreda čl. 238, vrijeđanje zastupnika. Kolega Paviću, ono što vi niste rekli jest koliki je dio onoga što je Hrvatska dobila po formuli, a za koliki dio ste se vi to izborili u noći kada je g. Plenković pregovarao, pa možda bi to bilo dobro .../Upadica se ne čuje./... pa onda bi bilo dobro da se to u omjere stavi, a drugo…
.../Upadica: Ne, ne, ne, molim vas./... oprostite, ja sad govorim.
.../Upadica: Polako, polako. Prvo … /... A drugo …
.../Upadica: … ne sa mjesta… /... niste spomenuli da je 330 milijuna eura, da je 330 milijuna eura trenutno pod istragom i sumnjom na nezakonito trošenje, odnosno trošenje suprotno .../Govornik se ne razumije./...
Dobro, a to nije bila povreda Poslovnika pa dobijate opomenu. .../Upadica se ne čuje./... I ovaj, sad se svi malo odmorimo do 5 sati. U 5 sati ćemo nastaviti.

STANKA U 16,25 SATI.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
09.11.2023.
Slijedi iznošenje stajališta u ime Kluba zastupnika HDZ-a poštovanog Stipana Šašlina.
Poštovane kolegice i kolege, pa ja neću čitati ovdje članke iz žute štampe kao što je to prije mene učinila kolegica Puljak, želim govorim o nekim afirmativnijim temama, o konkretnim temama gdje ljudi rade nešto za dobrobit hrvatskog sela, hrvatske države.
Naime, jučer su u Osijeku u Gospodarskom centru u Osijeku održani prvi dani hrvatskog stočarstva. Radi se o jedinstvenom godišnjem stručnom skupu uzgajivača domaćih životinja koji ima za cilj educirati i informirati sudionike o mogućnostima i razvoju stočarske proizvodnje u RH. Skup je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a na skupu su nazočili osim panelista i župan Osječko-baranjske županije kolega Ivan Anušić, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, predstavnici brojnih udruga uzgajivača i stočara iz cijele Hrvatske. Na skupu su obrađene brojne teme iz sektora stočarstva, a najviši naglasak i najviše tema bilo je vezano uz trenutno najaktualniju temu u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a to je svakako afrička svinjska kuga.
Hrvatskim poljoprivrednim proizvođačima poslana je jasna poruka o svijesti i važnosti ukupne poljoprivredne proizvodnje, poglavito stočarske proizvodnje odnosno proizvodnje hrane u smislu njezine samodostatnosti. Istaknuta je važnost stočarskog sektora kao organizacije poljoprivredne proizvodnje kako na malim OPG-ovima tako i u velikim gospodarskim subjektima kao važnim nositeljima proizvodnje. Posegnuto je, posebno je istaknut značaj svinjogojstva na području Osječko-baranjske županije koja praktički predstavlja najznačajnije područje za proizvodnju svinjskog mesa i čini negdje oko preko 1/3 ukupne proizvodnje svinjskog mesa u RH i potreba pune provedbe mjera sigurnosti od afričke svinjske kuge. Sektor stočarstva na početku novog programskog razdoblja u strukturnom planu RH mora imati apsolutni prioritet. Razvojem i unapređenjem stočarstva ne samo da se osiguravaju neophodno, neophodna dostatnost u proizvodnji mesa, mlijeka i ostalih prehrambenih proizvoda već ono predstavlja i osnovu za očuvanje genetskog potencijala stočarske proizvodnje u RH. Stočarskom proizvodnjom u poljoprivredi ostvaruju se višestruka dodana vrijednost, ostvaruju se nova radna mjesta u poljoprivredi, a samim time i opstanak hrvatskog sela i demografska obnova ruralnih prostora.
Zbog svih tih benefita razvoj stočarstva u RH mora biti prioritet i u smislu zakonodavnih rješenja vezanih uz poljoprivredu kao što je Zakon o poljoprivrednom zemljištu i ostali zakoni u poljoprivredi.
Predstavnici brojnih udruga iz stočarskog sektora istaknuli su brojne probleme s kojima se susreću u svojoj proizvodnji i svome radu kao što su klimatske promjene, porast cijena uzrokovan geopolitičkim i makroekonomskim situacijama, a s druge strane postavljaju se visoki zahtjevi koje pred nas postavlja EU i ispunjavanje ciljeva strateškog plana razvoja zajedničke odnosno zajedničke poljoprivredne politike RH.
Na skupu je donešen jedinstven zaključak da hrvatska poljoprivreda ima budućnost poglavito stočarski sektor i kao i dosada RH odnosno Vlada RH i resorno Ministarstvo poljoprivrede nastavit će sa potporom poljoprivrednim proizvođačima kroz brojne mjere i programe potpore istima kako bi očuvali i unaprijedili stočarsku proizvodnju u RH.
Evo, hvala.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
10.11.2023.
Izvolite.
Gospodin Radoje Vidović, iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a.
…/Govornik naknadno uključen./… prije dva dana je Europska komisija usvojila izvješće, redovito izvješće o napretku BiH ka članstvu u EU. Napominjem da je prošle godine u prosincu nakon dugogodišnjeg zastoja BiH na putu ka EU BiH prije svega zbog geopolitičkih razloga, ali i zbog snažnog zalaganja i Vlade RH i premijera Plenkovića dobila kandidacijski status. Stoga se ovo izvješće u BiH očekivalo sa velikim nestrpljenjem i velikim očekivanjima.
U izvješću je jasno konstatiran napredak u niz oblasti nakon formiranja novog Vijeća ministara na čelu sa predsjednicom Borjanom Krišto, donese su niz strategija u borbi protiv organiziranog kriminalna, terorizma, u migracijama, borbi protiv torture. Također uspostavljena je konačno kontrolna točka za suradnju sa Europolom. Također doneseno je niz nacrta zakona i zakon na europskom putu, ali je također konstatirano i mnoga polja u kojim nisu ispunjeni uvjeti. Također treba ovdje istači da je također dobrim dijelom usklađena vanjska politika BiH s EU, ali znam kako je to teško BiH na …/Govornik se ne razumije./… događaja u Ukrajini jel sad u onaj u Izraelu i Gazi.
Nažalost nije usklađen vizni režim BiH s EU, a to bi dodatno doprinijelo rješavanju pitanja ilegalnih migracija.
Zbog ovih uspjeha kolegij komesara EU je donio zaključak da BiH otvara pregovore sa EU ali uz ispunjenje ovih dodatnih uvjeta. Također Europska komisija je obećala izdvajanje dodatnih 6 milijardi eura za zapadni, države Zapadnog Balkana i ovo je svakako velika povijesna šansa za BiH, otvorena su joj vrata ka EU.
Zasluga za ovaj nesumnjiv uspjeh pripada novom Vijeću ministara na vlastima u BiH, ali pripada svakako i zalaganju Vlade Hrvatske ovo što sam maloprije rekao i drugih prijatelja BiH.
Ipak ovdje moramo istači činjenicu da nije došlo do napretka u mnogim oblastima, a ja ću svakako istaći nije donesen novi izborni zakon koji bi omogućio legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH na razini domova naroda i predsjedništva BiH kako je to ustavnom predviđeno. Donošenjem ovakvog izbornog zakona došlo bi do stabilizacije prilika u BiH, došlo bi do napretka BiH i to bi sigurno ubrzalo njen put ka EU.
Stoga ovdje koristim ovu prigodu da pozovem prije svega vlasti u BiH da ubrzaju reformski put ka EU jer ovo je povijesna šansa koju ne smijemo zajedno propustiti, ali također pozivam i Vladu RH uz zahvalu za dosadašnju političku potporu da iskoristi sve svoje mogućnosti kako bi se otvorili pregovori, kako bi se ovaj put BiH ubrzao prema EU, a pozivam i EU da ima dodatnog razumijevanja prema BiH i prema uvjetima …/Govornik se ne razumije./… ne propusti šansa koja se nekad propustila sa Ukrajinom pa da zbog tog svi ne bi žalili u narednom razdoblju jer samo BiH država s tri ravnopravna konstitutivna naroda uz poštivanje prava svih njezinih građana koja je snažno uključena u euroatlantske integracije je garant stabilnosti napretka ne samo BiH nego i čitave regije, a to je u interesu svih njenih građana. U interesu je RH jer time dodatno RH stiče sigurnost, a u interesu je i čitave EU.
Evo, uz ovu apel i zahvalu svima koji su dosad pomogli na u članstvu BiH na putu ka EU, hvala.
Hvala i vama, time smo zaključili i ovaj dio. Zaključujem znači današnji radni dan i ovaj i raspravu. Plan, u planu redoslijeda rasprava za idući tjedan predviđamo da u srijedu, kaže mi tajnica nemojte tako, dogovorili smo se da u srijedu započnemo sa iznošenjem stajališta kluba zastupnika. Ne predviđamo nego smo sigurni.
Hvala, hvala lijepa, ugodan vikend.

SJEDNICA PREKINUTA U 12,14 SATI.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
15.11.2023.
5. klub je Klub zastupnika HDZ-a i poštovana kolegica Perić, izvolite.
Hvala lijepa poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovane kolegice i kolege, poštovana javnosti.
Razlog mog današnjeg obraćanja javnosti je objava agencije Moody's koja je potvrdila kreditni rejting Hrvatske u BAA2 i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne. U investicijsku kategoriju Moody's je podigao Hrvatskoj još u srpnju 2022. nakon formalnog završetka postupka ulaska u Euro zonu. Ovaj rejting označava umjereni kreditni rizik i izmijenjene izglede iz stabilnih u pozitivne. Uz prethodne dvije agencije, a to su Fitch koja je objavila jednako tako BBB+ pozitivnu u 10. mjesecu ove godine te Standard & Poor's od 18.09.2023. jednako tako, takav rejting. Potvrda rejtinga odražava fiskalnu snagu RH i snagu institucija i sustava upravljanja koji su znatno snažniji od ostalih zemalja s istim rejtingom. Izgledi koji su bili stabilni sada su promijenjeni u pozitivne, a to znači da Hrvatsku procjenjuju kao umjerenu izloženost u geopolitičkom riziku i riziku bankarskom sektoru. Osim toga imamo i veće šanse da će se i javni dug značajnije smanjiti što pokazuje i prijedlog proračuna za 2024. kada pada ispod 60%, a jednako tako i '25. i '26. Naš plan za oporavak i otpornost procjenjuje se kao vrlo kvalitetan i time svjedoči o poboljšanoj učinkovitosti institucija i sustava upravljanja u cjelini. Ono što sve to potvrđuje i povjerenje kako institucionalnih ulagača tako i malih ulagača. Evo nedavno smo imali upravo izdavanje narodnih obveznica, a sada i trezorskih zapisa. Kamatna stopa koja je u bankama recimo za oročene štednje su 0,15 do 3%. Nešto drugačiji su investicijski fondovi ali su i rizičniji i državni vrijednosni papiri koji su narodne obveznice 3,65 kamata i trezorski zapisi 3,75 uz to i neoporezivi prihodi. Prema tome sve ovo ukazuje koliko je zapravo povjerenje kako institucionalnih tako i malih ulagača u državu, u državne obveznice i trezorske zapise itekako važan i to povjerenje se evo reflektira i u ovom slučaju. Jednako tako moramo napomenuti da je od početka 2016. javni dug smanjen sa preko 15%, 15%-tnih bodova što je bio prije pandemije. Jednako tako važno je reći da su, da je porastao realni i nominalni bruto domaći proizvod, a isto tako i manjak državnog proračuna koji je se smanjivao i u ovoj godini će biti isto tako u granicama pakta o stabilnosti. Prema tome sve ovo govori o tome da Hrvatska Vlada i itekako dobro upravlja javnim financijama, što pokazuje sve upravo navedene kreditne agencije, a isto tako vrlo kvalitetno iskorištavamo i sredstva Europske unije te evo recentno i Fonda za oporavak i otpornost koji čini uz to 13% BDP-a u 2023. godini. Stoga evo želim još jedanput istaknuti da je politika ove Vlade i svega onoga što činimo u ovom periodu od 2016. do 2 evo '24. je itekako prepoznato u svim institucijama i imamo povjerenje kod svih onih relevantnih institucija što se pokazalo i ulaskom Hrvatske u Euro zonu, a i u Schengen, a vrlo vjerojatno i skoro bit ćemo i članovi OECD-a. Zahvaljujem.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
16.11.2023.
Iznošenje stajalište u ime Kluba zastupnika HDZ-a poštovanog zastupnika Marka Pavića.
Hvala lijepa.
U ime Kluba HDZ-a htio bih govoriti o ulasku Hrvatske u OECD, a prije nego toga moram se svako osvrnut na izlaganje kolegice Orešković koja bi mogla otići na instrukcije u MOST kada je bila ona famozna rečenica molim tajnicu Vlade da pripremi raz… odluku o razrješenju tri MOST-ova ministra pa su se i oni bunili da nisu razriješeni i svi sudovi i sve pravne prakse su pokazale da premijer ima to ovlaštenje. Prema tome, ta tema je davno apsolvirana u tom segmentu i žao mi je da netko tko je vama rušio sve te sudske, sudove koji su rušili vama odluke kroz Povjerenstvo za sukob interesa, sprječavanje sukoba interesa da to još tada nismo apsolvirali.
Ono na što bi se ja osvrnuo je upravo ulazak Hrvatske u OECD. Politikom modernog suverenizma Hrvatska se zna izboriti u Bruxellesu i globalnim organizacijama i za europska sredstva i za Schengen i za eurozonu i još ono što je ostalo je ući u klub i organizaciju 38 najrazvijenijih država svijeta. To je zaokruživanje i finalni korak u afirmiranju međunarodnog položaja RH. Proces želimo okončati do kraja 2025. s ambicijom da postanemo članovi 2026. godine. Glavni tajnik Cormann bio je nekoliko puta tu u Zagrebu, nakon toga je premijer Plenković bio u Parizu u posjetu OECD-u gdje je isto tako istaknuo i reforme i sve napretke koje Hrvatska ostvaruje po pitanju i ekonomske stabilnosti i sigurnosne stabilnosti i svih ostalih reforma i 25 odbora OECD-a koji će svaki ponao… pojedinačno trebati dati pozitivno svjetlo za ulazak Hrvatske u OECD.
A koliko dobro radimo reforme govori i situacija i s apsorpcijom Nacionalnog programa oporavka i otpornosti koje uvjet za povlačenje sredstava su sredstva su reforme, a Hrvatska je u tome sa zadnjom ratom od 700 miliona eura prva u EU koja će povući više od 50% sredstva.
Rast kreditnog rejtinga i evo i prognoze koje je jučer Europska komisija uputila Hrvatskoj dovoljno govori koliko je politička stabilnost preduvjet ekonomskoj stabilnosti i da ćemo slijedeće godine i to drugi kažu, ne mi, dakle Europska komisija imati jednu od najvećih stopa rasta BDP-a, drugu iza Malte i jednu od manjih stopa inflacije slijedeće godine 2,8%.
Javni dug vidjeli smo i u raspravi s proračunom već nam sa… ove godine doseže maastrichtske kriterije, slijedeće godine pada ispod 58%, a BDP nam značajno raste i brže od prosjeka EU gdje smo sa 61% prosjeka EU prije 7 godina došli na 73%.
Prosječna plaća 1.160 eura, minimalna plaća uduplana u mandatu, medijalna plaća prešla tisuću eura, dakle 50% naših građana zarađuje više od tisuću eura neto mjesečno, a 350 tisuća ljudi naših građana nije više u riziku ugroženosti od siromaštva.
Sigurnost, NATO, članstvo u NATO-u, Rafali i stajali… i to da smo dio civilizacijskog kruga zapadnih zemalja koje su stale uz Ukrajinu.
To je isto i afirmirano evo današnjim sastankom EU o strateškoj agendi 2024.-2029. gdje je Zagreb i premijer Plenković izabran od predsjednika Europskog vijeća kao jedan od 4 grada gdje će se premijeri s Europskog vijeća sastati, danas je i premijerka Italije Meloni ovdje, premijer Malte, premijer Poljske gdje će se raspravljati upravo o strateškom agendi za EU 2024.-'29., a Zagreb je izabran i premijer Plenković da je domaćin kao jedan od 4 grada EU koji će ugostit. Naravno da će biti tema i digitalne zelene tranzicije, ali isto tako i ono što je značajno što je Charles Michel danas rekao da se nadamo proširenju isto tako europskoj budućnosti Zapadnog Balkana već do 2030. godine.
Hvala.
Imamo dvije povrede Poslovnika.
Prva je poštovana Urša Raukar Gamulin.
Zahvaljujem.
Povrijeđen je Članak 238., vrijeđanje kako zastupnica tako i zdravog razuma. Dakle, uvaženi kolega ne postoji niti jedan pravni pravorijek, niti jedan važeći pravni dokument koji je potvrdio pravo premijera da samostalno razrješava ministre.
MOST-ovi ministri kao i ministrica Tramišak pa tako i ministar Banožić razriješeni su na temelju Članka 110. Ustava RH stavak 1. citiram. Članove Vlade predlaže osoba kojoj je predsjednik republike povjerio mandat za sastav vlade. Kao što vidimo tu se nikakva mogućnost razrješenja ne normira, a složit ćemo se vjerujem bar u tome da gospodin Andrej Plenković već 7 godina nije mandatar hrvatske Vlade.
…/Upadica Ante Sanader: Vrijeme./…
Zahvaljujem.
Vi ste to iskoristili kao repliku, dobivate opomenu.
Slijedi povreda Poslovnika poštovane Dalije Orešković.
Članak 238., vrijeđanje zastupnika. Zastupniče Pavić i razrješenje tri MOST-ova ministra je bilo protuustavno i ta tema nije apsolvirana. Bit će apsolvirana tek kada se sve institucije od sabora pa do Ustavnog suda, uključujući Ustavni sud oslobode od stiska HDZ-a, a sve dok je Ustavnom sudu na čelu kum Vladimira Šeksa političke odluke tog tijela bit će dnevnopolitičko podilaženje potrebama HDZ-a.
I vi ste to iskoristili kao repliku dobivate opomenu.
Povreda poslovnika poštovani Marko Pavić.
Hvala lijepa.
Povrijeđen je čl. 238. pa mene fascinira ta sposobnost oporbe odnosno nesposobnost jer ako tvrdite da ne razrješenje tri Mostova ministra da nije bilo ustavno da niste uspjeli to na nekoj instituciji pokazat, ali ako nijedan pravni stručnjak to ne tvrdi da vi sada ponovo dižete tu temu meni je to fascinantno. Al dobro, niste tada bili u vladi bili ste u Povjerenstvu za sukob interesa, ali i Most evo ne javlja se nisu to propitkivali odnosno samo prvih par tjedana jesu, poslije su i oni shvatili da to nije tako.
I vi ste to iskoristili kao repliku dobivate opomenu.
Slijedi povreda poslovnika poštovana Urša Raukar Gamulin.
Zahvaljujem.
238., uvaženi kolega 2017. nisam bila u Saboru i doista čudim se tu se slažemo da Most na to nije reagirao, a vama preporučam da pogledate emisiju na N1 jučer prof. Đulabića pa će vam to naravno jedan profesor Pravnog fakulteta vjerojatno bit uvjerljiviji od mene.
Zahvaljujem.
I vi ste to koristili kao repliku dobivate opomenu.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
17.11.2023.
Slijedi iznošenje stajališta u ime Kluba zastupnika HDZ-a poštovanog Josipa Šarića.
Poštovani hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata, poštovani Vukovarci, Vukovarke, poštovani stanovnici Škabrnje, s dubokim poštovanjem danas se obraćam upravo vama. 1990. godine hrvatski narod predvođen dr. Franjom Tuđmanom, na prvim demokratskim izborima iskazao je svoju vjekovnu težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom državom i to se upravo i dogodilo. No sreće i ushit koji je hrvatski narod imao tada nije trajao dugo. Svega godinu dana događaju se prvi ozbiljni problemi u slobodnoj, demokratskoj Hrvatskoj. Događa se teroristička akcija Borovo selo gdje stradava 12 hrvatskih redarstvenika i jasna poruka da pobunjeni Srbi neće prihvatiti slobodnu Hrvatsku državu. Mi koji živimo na tom prostoru Vinkovaca, Vukovara, Županje, koji smo izgubili prijatelje tih dana, suborce, svjesni smo bili što nas očekuje. Brzo nakon toga je bila svjesna i ukupna hrvatska javnost. Ne čekajući što će se dogoditi, Hrvati tog prostora, Vukovara, Vinkovaca, Županje, Osijeka, Slavonije, Srijema, Baranje, organiziraju se i pripremaju se za rat. Tako se i Vukovarci pripremaju predvođeni Blagom Zadrom i ostalim hrabrim ljudima. Tko su bili hrvatski branitelji Vukovara. Uz sve one koji su došli braniti Vukovar iz cijele Hrvatske pa i izvan Hrvatske kao strani dragovoljci, vukovarski branitelji predvođeni Blagom Zadrom bili su obični, jednostavni, hrabri domoljubi, obiteljski ljudi, ljudi koji su radili svoje svakodnevne poslove i u trenutku agresije, spremno uzeli oružje u ruke i branili Vukovar. Vukovar su branili i ljudi u osobe Marka Babića, mladog čovjeka koji je tada imao 25 godina kao i većina nas mladića u to vrijeme, koji se vratio iz Švicarske gdje je živio nekim normalnim, slobodnim, ugodnim životom, braniti svoj grad. Danas su u osobi Blage Zadre i Marka Babića sjećamo se svih hrvatskih heroja. Svih branitelja koji su učinili ono što je bilo najvrijednije tog trenutka, položili su svoj život na oltar Hrvatske domovine. Hrvatska Vlada je predvođena predsjednikom Andrejom Plenkovićem pokrenula i donijela zakon i mi ovdje u saboru da su Vukovar i Škabrnja mjesta posebnog domovinskog pijeteta. Na taj način smo kao cjelokupna javnost, kao zastupnici u saboru odali trajno poštovanje i počast svim žrtvama, počast i priznanje maloj Škabrnji koja simbolizira sva mala mjesta koja su stradala u Domovinskom ratu, simbolom i ponosom svoje Dalmacije i Vukovaru kao simbolom i ponosom cijele Hrvatske države i svih Hrvata. Svih hrvatskih građana, naravno. Danas smo svjesni i svjedočimo pokušajima podjele među braniteljima, među domoljubima, među Vukovarcima, osuđujem sve te pokušaje i svi oni koji rade i pokušavaju dijeliti hrvatski narod i hrvatske branitelje, moraju biti svjesni toga u tome neće uspjeti i ne treba im dati potporu u tome već upravo suprotno. Pozivam na dostojanstvo da sutra u Vukovaru u tišini s posebnim poštovanjem, pijetetom, s mislima na sve hrvatske branitelje, hodamo u tišini i u miru, ne pokušavajući učiniti ništa što bi moglo baciti sjenu na sutrašnji veliki događaj za cijeli hrvatski narod i sve hrvatske građane.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
21.11.2023.
Sada će još jedna Marijana, poštovana kolegica Marijana Balić iznijeti stajalište Kluba zastupnika HDZ-a.
Izvolite.
Zahvaljujem poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovane zastupnice i zastupnici.
Iza nas je još jedna tužna obljetnica Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Iza nas su i Dani sjećanja na žrtve Borovog Naselja, Nadina, Ernestinova, Veleprometa i Ovčare. Svaka jesen, svaki studeni je težak za mnoge krajeve Hrvatske, a posebno za nas Vukovarce. Proteklih tjedana svjedočili smo pokušaju podjela, dizanja tenzija, slušamo potenciranje svađa, prijetnji, nastojanja da se podijeli braniteljska populacija.
Proteklih mjesec dana najmanje smo čuli o žrtvama Vukovara, o braniteljima koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili braniti moj grad baš kao da je njihov. Slušali smo pojedince koji su zamislili da imaju uređaj za mjerenje domoljublja, a najglasniji su bili upravo oni koji su svoju karijeru stvorili na žrtvi, ali na tuđoj žrtvi, ne na svojoj.
Prozivani su i ovdje u ovom Visokom domu i u političkom prostoru hrvatski branitelji i ranjenici koji su došli braniti Hrvatsku u Vukovar. I ne samo da su si dali za pravo određivati tko je i tko nije dobro došao u Vukovar i tko će predvoditi kolonu sjećanja nego su pokušali unijeti razdor među hrvatske branitelje i hrvatski narod. Besramno se koriste i naši nestali. Najbolnija otvorena rana nama koji još uvijek tražimo svoje bližnje. Čak se usude i govoriti u ime stradalnika, pa i samih žrtava. Ja sam svo ovo vrijeme na tu političku sramotu odgovarala šutnjom, šutnjom iz poštovanja prema svojim roditeljima, prema svojoj majci i svima onima čiju sudbinu ni danas ne znamo. I nisam imala potrebu niti htjela skupljati političke bodove na svojoj i tuđoj boli kao što to neki uporno čine. Ničija žrtva nije veća ili manja. Nas stradalnike svaka jesen i mjesec studeni već 32 godine jednako boli i nitko tko nije proživio ono što smo mi nema pravo govoriti što i kako treba.
Nitko si ne smije uzimati za pravo kopati po našim ranama i izdvajati jedne ispred drugih. U mom Vukovaru su ove subote hodali ponosni dragovoljci koji su iz cijele Hrvatske od ljeta 1991. dolazili braniti Vukovar, braniti grad koji im nije bio doma, ali je bio srce Hrvatske i ničiji doprinos nije ni manji ni veći. Svi su dali sve što su mogli da se Vukovar obrani, a mnogi i svoje živote. U mom Vukovaru su se u subotu slile rijeka ljudi iz svih krajeva naše Domovine i šire. Veliki dio njih hodao je dostojanstveno znajući zašto su tamo došli i hvala im na tome. Tome je pomoglo i to što je upravo odlukom Vlade Republike Hrvatske 2019. godine 18. studeni proglašen blagdanom i neradnim danom. Dok su u koloni sjećanja neki zaboravili zašto su tamo i svojim ponašanjem narušavali dostojanstvo koje žrtve zaslužuju, majke, žene i mi djeca poginulih i nestalih smo samo htjeli tišinu i pijetet, taj tihi glas žrtve na žalost nisu čuli pojedinci.
Ja vas molim da u sljedećih godinu dana poslušate naše glasove, da poslušate majke i djecu koji traže svoje nestale i da u sljedeću kolonu dođete dostojanstveno kako su došli i svi oni kojima je Vukovar u srcu, koji su kolonom sjećanja koračali dostojanstveno i u miru.
Pobjednik koji ne zna praštati taj sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi. Vizionarski je rekao naš predsjednik Tuđman u Vukovaru, a do čega smo mi danas došli? Ne dirajte nam sveta mjesta, ne dirajte Vukovar, ne sijte klice nove mržnje u gradu koji se protiv mržnje bori svaki dan. Ako ste u Vukovar i došli s takvom namjerom i porukama koje zazivaju nered i nemir nadam se da ste čuli poruku sa oltara da se mir gradi hrabrim pružanjem ruke ne zato da bi zaboravili našu prošlost i sva nanijeta nam zla, nego zato da bi zajedno gradili bolju budućnost. A tu perspektivu Vukovar danas i ima prvenstveno zahvaljujući brojnim resorima unutar Vlade Republike Hrvatske koji podržavaju svaki projekt u interesu razvoja grada i kvalitetnijeg života standarda svih Vukovaraca.
Još jednom hvala svima koji su dostojanstveno i ponizno hodali u koloni sjećanja ulicama moga Vukovara i naše Škabrnje da se ne zaboravi i nikada ne ponovi.
Hvala. /Pljesak.
Hvala kolegici Balić. Ima li još zainteresiranih? Ako ne, napravit ćemo stanku do 10 i 30. Ja sam kazao predsjedniku Vlade da očekujem da će biti u 10 i 30 jer obično govori puno više klubova, danas je bilo samo 7, tako da će predstavnici Vlade doći u 10 sati i 30 minuta, pa vas molim za razumijevanje, napravit ćemo stanku od 20 minuta.

STANKA U 10,08 SATI.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
22.11.2023.
Hvala lijepa. G. Rade Šimičević ispred Kluba HDZ-a, izvolite.
Zahvaljujem potpredsjedniče, poštovane kolegice i kolege. Evo ja neću o medijima, ali se nadam da će mediji postati sve odgovorniji u zajednici i da će iznositi istinu i samo istinu. Moja tema su djeca, dakle 20. studenoga Generalna skupština UN-a usvojila Konvenciju o pravima djece i to je usvojilo 196 država, a RH je postala članica od osamostaljenja 8. listopada 1991.
Prava djece nemaju rok trajanja, ona su univerzalna i sveobuhvatna. Djeca su naša budućnost, a njihova budućnost počinje sad i svaka generacija je prilika za stvaranje novog dostojanstva djece. Nažalost, svjedoci smo kako nam djeca pate diljem svijeta i to zbog nas odraslih, zbog iskorištavanja djece, zbog rata, zbog puno drugih stvari. One naj, istraživanja koja su rađena zapravo pokazuju da su djeca najčešće fizički zlostavljana pa emocionalno, spolno, onda da su djeca zanemarivana i ostalo što spada negdje oko 21%.
Znači fizičko zlostavljanje 26%, emocionalno 11, spolno 20 i zanemarivanje isto tako, 20%. RH kroz svoje odbore je bilo ovdje u Saboru, bilo Uredu pravobraniteljice za djecu, skrbi o djeci na način da se zaštite od siromaštva, od zlouporabe, od diskriminacije, od socijalne isključivosti, digitalnih i svih drugih oblika nasilja, pravo djeteta na mogućnost u sustavu odgoja i obrazovanja, pravo na školovanje i pristup športskim i kulturnim aktivnostima. Nažalost ovdje se pojavljuju dva segmenta koja su danas jako, jako izražena, a to je, to je zlostavljanje djece putem interneta, krajem 20. st. i početkom 21. pojavljuje se internet koji iz dana u dan sve više zaokupljava ljudske živote.
Uz pozitivne strane koje se koristi u obrazovanju, socijalizaciji, postoji nažalost i ona druga strana, negativna, koja utječe na ponašanje djece, prekomjerno korištenje, nedovoljna stručnost, što rezultira pojavom nasilja među djecom, odnosno među vršnjacima, a uvijek ima za cilj povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način naštetiti djetetu, bilo preko poruke, fotografije ili negativnih komentara.
Zasigurno da ovdje treba naglasiti važnost, važnu ulogu roditelja, kao i odgojno-obrazovnih djelatnika kao vid kvalitetne digitalne prevencije i zaštite od digitalnog nasilja. Ono što Vlada RH čini da zaštiti djecu je ulaganje u sve vidove pa imamo 650 milijuna eura koje će Vlada RH uložiti da bi poboljšala i dala jednake mogućnosti u sustavu obrazovanja, u sustavu socijalne skrbi, kao i u sustavu zdravstvenog osiguranja.
Ostvarene su važna prava djeteta u koje spadaju besplatno školovanje, besplatan prijevoz i besplatni školski udžbenici. Isto tako, do sada je uloženo preko 70 milijuna eura kako bi se poboljšala infrastruktura koja će omogućiti dodatni upis 26 tisuća djece u predškolske ustanove. Svakako ovdje treba naglasiti i poboljšanje materijalnog položaja prosvjetnih djelatnika odnosno zaposlenika u sustavu predškolskog uzrasta, jedno takav način podiže se materijalna neovisnost i poboljšavaju se uvjeti rada.
Dakle ono što trebamo raditi je ulagati u djecu, kao što sam i rekao, djeca su naša budućnost i samo na takav način možemo zaštititi djecu. Živimo u globalnom svijetu koji je izložen kojekakvim agresijama i vjerujem da samo prevencijom možemo učiniti sve da nam djeca rastu i odrastaju slobodna i sretna.
Hvala.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
23.11.2023.
Sada idemo budući da je evo praktički još jedan sat, al dobro pričekat ćemo moramo biti fer, pričekat ćemo jedan sat ja uvijek pazim na to da slučajno se ne bi dogodilo da nekoga nema radi toga što smo prerano počeli, pa ćemo jednu minutu pričekat da bude točno jedan sat sa iznošenjem stajališta u ime klubova zastupnika i nezavisnih zastupnika.
Evo jedan sat je prošao. U ime Kluba zastupnika HSS-a i RF-a govorit će poštovana zastupnica Katarina Peović. Nema je, gubi pravo na govor. U ime Kluba zastupnika SDP-a govorit će poštovana zastupnica Andreja Marić, nema ni nje, gubi pravo na govor, pa će onda u ime Kluba zastupnika HDZ-a govorit poštovana zastupnica Nada Murganić.
Izvolite.
Hvala lijepo.
Poštovani potpredsjedniče HS-a, kolegice i kolege.
2023.g. u Karlovačkoj županiji najbrojniji priljev legalnih i ilegalnih migranata upravo je bio na toj ruti 36% od ukupnih migranta. Svjesni smo dugoročnosti i neminovnosti globalnih europskih i svjetskih trendova koji utječu na naše područje, stoga smo stvarno stavili u prioritet zadaću, a to je da omogućimo i dalje zadržavanje našim građanima kvalitetan život, sigurnost, a posebno osjećaj sigurnosti. Međutim, kao odgovornoj zajednici obaveza nam je i humani postupak prema ljudima koji privremeno prolaze našim teritorijem.
Na inicijativu županice Karlovačke županije gospođe Martine Furdek-Hajdin uz svesrdni angažman gradonačelnika i načelnika Grada Slunja, Općine Cetingrad, Rakovica, Saborsko, Plaški, Vojnić i Krnjak uz svesrdnu suradnju ministarstva u Vladi RH dogovorene su brojne mjere i aktivnosti i time pokazali da smo spremni za odgovorno upravljanje svim krizama, pogotovo u ovom slučaju migrantskom krizom.
Ono što je posebno za istaknuti, državnu granicu čuva hrvatska policija uspješno i odgovorno i za to ima punu podršku građana i za to ima pohvale građana. Stoga je naglašeno da nema potrebe da se u čuvanje granice uključuje vojska. Posebno želim naglasiti da u Karlovačkoj županiji nikoga nije bilo razgovora o tome da se građani samoorganiziraju ili samo naoružavaju, to svakako ne dolazi u obzir, to je protuzakonito, vrlo štetno i vrlo opasno. Dakle, Buljevoj narodnoj straži odlučno ne.
Ono što je isto tako važno reći da bi mogla policija svoju zadaću čuvanja granice uspješno obavljati potrebno je i osigurati znatno kvalitetnije uvjete, a to je uređenje prometnica duž granice, čišćenje graničnih korita, krčenje šumovitih pojasa, uređenje šumskih puteva. Dugoročno u planu je izgradnja stacionara za smještaj granične policije u Cetingradu.
Budući migranti za svoje prijevoze koriste redovite bus, željezničke linije potrebno je odvojiti prijevoz, pogotovo učenika osnovnih škola i upravo zbog toga nabavljeni su odnosno donesena je odluka o nabavi su dva kombija i zaposlenje domara koji će imati isključivo zadaću prijevoza učenika na taj način kad govorimo o tom osjećaju sigurnosti onda svakako možemo i takovu poruku poslati roditeljima.
Ono što je uočeno, a to su divlje diponije koje migranti stvaraju odbacivanjem odjeće i razne ambalaže, da to ne bude na teret građana u područjima gradova i općina kuda se oni kreću dogovoreno je iznađena su rješenja sa Fondom za zaštitu okoliša.
I ono o čemu je bilo puno priča, a to je prenamjena stare napuštene vojarne u Dugom Dolu.
To je uređeno kao prihvatni centar, cilj toga je da migranti se ne nalaze na ulici, da je njihovo kretanje organizirano i kontrolirano, da im se na jednom mjestu pruži potrebno i smještaj, prehrana, održavanje higijene, ali ono zbog čega je važno Dugi Dol, a to je da na jednom mjestu imaju mogućnost prijava, administriranja, da nisu u policijskim stanicama i samim time u centrima pojedinih gradova odnosno općina.
Svakako da je ovo situacija koju ne možemo izbjeći, ali u svakom slučaju možemo odgovorno upravljati krizom, dakle policija čuva granicu, nikakve narodne straže i održava se sigurnost, osjećaj sigurnosti i kvaliteta života naših građana.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
24.11.2023.
U ime Kluba zastupnika HDZ-a govorit će poštovani zastupnik Krunoslav Katičić, izvolite.
Zahvaljujem g. potpredsjedniče i predsjedavajući ove sjednice.
Evo, prije svega, pustite mi da u ime Kluba HDZ-a napominjem važnost današnjeg dana, a to je Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u ime kluba želim istaknuti da naš klub, konkretno i Vlada podupire i ima nultu stopu tolerancije na predmetni problem koji se pojavljuje u našem društvu i da će Vlada odraditi sve ono što je moguće da se i taj problem na odgovarajući zakonski i bilo koji drugi način regulira i pomogne i tim ženama, kako i u razvoju mreža koje pružaju takve usluge i svega onog dalje što je moguće.
Naravno, danas je petak, tjedan koji je iza nas obilježio je puno toga, uvijek ima dosta recentnih događaja. Pa evo, gledajući sad maloprije, prateći medije, ne možemo zaobići temu, a to je prosvjeda protiv afričke svinjske kuge iz kojeg se opet jasno i nedvojbeno pokazuje da je riječ o organizaciji političkih stranaka. Naime, baš evo prije možda pola sata, da je to doista tako, iskazuje i današnji prilog koji se vrti na javnim televizijama, di jedan od prosvjednika javno i nedvojbeno na javnoj televiziji potvrđuje da je član Domovinskog pokreta, a poprilično smo sigurni i svi drugi, tko gleda objektivno na ovu temu, da iza tih prosvjeda stoje i ostale političke opcije, što je vidljivo iz svih medijskih istupa i društvenih mreža i svega onog što se događalo.
Činjenica je da se ovim krajnjim populizmom ponovo želi jedna potpuno bolest koja postoji i za koju ne postoji lijek želi banalizirati, ignorirati i zaraditi nekakvi poeni, a tako, mislim da je to isto doista tako ne treba čuditi jer se slično događalo i u vrijeme pandemije nad ljudima u Covida, tako da mislim da je dovoljno reći i pametnome dosta. Međutim, ima još neke teme, a dosta je sklodna na ovome, jučer se dogodila isto jedna situacija na hipodromu, povezano je, di se jedni populistički stranka, konkurentno, preuzeli, dobili su vlast u Gradu Zagrebu, zatvorili, okupirali ljude, životinje, ne puštaju nikoga unutra, vežu se, zavezali, ne dopušta ništa što se dešava, čak do te mjere da je morao intervenirati policija u tom dijelu, jako bi volio znati što se u tom dijelu sada dešava, ne želeći se svrstavati kao Klub HDZ-a na ničiju stranu, ali želim ukazati radi javnosti, braniti ikome išta, ako postoje ugovori, postoje načini, poštuje pravna država, postoje institucije koje to mogu riješiti.
Isto tako, na tragu toga, jučerašnja odluka Ustavnog suda kojima je ukinuta famozan članak 72 st. 4 Zakona o gospodarenju otpada u jednom velikom gradu, a to je Zagreb, nedvojbeno u kojem sam i ja rođen, suluda ideja općenito u pravnoj teoriji kao takvoj da se .../nerazumljivo/... da mora netko drugi koji nije možda onečistio, koji nije onečistio smeće, plaćati za sve, tako da mislim da opet, kad gledam takve stvari i one koje uvjereni poštovatelj svih institucija državnih opet se mogu pozvati na Ustavni sud da je donio razboritu i normalnu odluku uvažavajući pri tome i uvjet razmjernosti. Bilo bi dobro da se pročita i da se vrlo jasno kaže da ne možeš odgovarati za nečije druge propuste bez obzira kakve se ili bilo kakav djelo koje se dogodi da se na taj način ne sankcionira netko drugi koji sa tim možda nema nikakve veze.
U tom dijelu pored toga treba spomenuti naravno i onaj dio koji se tiče plaća odnosno zakona i porezne reforme kojim se Zakon o doprinosima mijenja i odnosno i o dohotku i gdje je i više nego razvidno, a i bio je članak o tome jedan od rijetkih koji kaže da će se na svim onim mjestima, a to je skoro 45% Hrvatske di se na vlasti nalazi vladajuća koalicija, odnosno i sa HDZ-om na čelu plaće biti minimalno 150 ako ne i više eura mjesečno veće nego što su u onim sredinama u kojima se želi napomenuti i dignute te plaće.
Da ima dosta problema u glavnom gradu Republike Hrvatske Zagrebu govori i ono što se dogodilo na Jakuševcu di se doslovce urušio jedan dio smeća koji jednostavno nedopustivo da se takve stvari dogode. Stoga mislim da je vrlo jasno da se građani Zagreba moraju jasno pobuniti i reći ne i ovoj Vladi.
Hvala.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
28.11.2023.
Sada je na redu Klub zastupnika HDZ-a, govorit će poštovani kolega Habijan, izvolite.
Zahvaljujem poštovani predsjedniče HS.
Poštovane kolegice i kolege, ja ću u slobodnom govoru se osvrnuti na prošli petak koji je za grad Varaždin i za Varaždinsku županiju, mogu definitivno reći, jedan od povijesnih dana. Naime, u petak je u posjetu u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji bio predsjednik Vlade zajedno sa ministrom Fuchsom i tom prigodom ukupno je u gradu Varaždinu što potpisano, što otvoreno dakle radova, što novih projekata u vrijednosti od 118 milijuna eura. Predmetni posjet ja mislim da je jasno pokazao ono što stalno govore i predsjednik Vlade i svi ministri i u konačnici i jest politika ove Vlade i vladajuće većine, a to je ravnomjeran razvoj RH neovisno o tome dakle tko je u pojedinoj jedinici lokalne područne samouprave na vlasti, dakle bez obzira na to tko je u općini, gradu ili županiji na vlasti.
Što se tiče samih projekata smatram da su doista vrijedni pažnje. Mislim da je dobro još jedanput spomenuti što je zapravo tog dana što potpisano, što otvoreno, dakle prije svega radi se o ugovoru za projektiranje Regionalnog centra civilne zaštite u vrijednosti 14 milijuna eura tzv. Varaždinski pentagon. Isto tako položen je kamen temeljac za izgradnju Centralnog operacijskog bloka u vrijednosti od 45 milijuna kuna. Podsjećam da je prije nekoliko mjeseci u krugu Opće bolnice Varaždin otvoren i novi Objedinjeni hitni bolnički prijem. Prema tome, doista ulaganja u zdravstvenu skrb ne samo bitno za područje Varaždinske županije već za gotovo 300 tisuća žitelja koji gravitiraju samoj Općoj bolnici Varaždin. Isto tako u sklopu Medicinske škole u Varaždinu otvoren je Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih usluga u vrijednosti od 13,3 milijuna eura. Podsjetio bi da smo prije svega dva tjedna upravo u sklopu Medicinske škole Varaždin isto tako otvorili Centar za mentalno zdravlje mladih.
Ono što je posebno značajno i što je posebno bitno jest rješavanje jednog doista velikog dugotrajnog problema koji se odnosi na grad Varaždin i koji je tištio sve Varaždinke i Varaždince dugih 18.g., dakle ove godine navršio je, zapravo i postao punoljetan, a odnosi se na balirani otpad na samom ulazu u grad Varaždin. Vlada je donijela odluku i naložila zapravo Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da zajedno sa gradom Varaždinom sklopi ugovor u kojem će jasno biti naznačeno da će Vlada u 100%-tnom iznosu, dakle u 100%-tnom iznosu iliti 30 milijuna eura, iliti 216 milijuna kuna utrošiti na zbrinjavanje i rješavanje navedenog problema. Prema tome, da bi shvatili možda i vremenski kontekst koliko dugo je taj problem mučio i predstavljao i svojevrsnu ekološku bombu na ulazu u grad, ali isto tako utjecao sigurno i na zdravlje i na okoliš svih stanovnika grada Varaždina dovoljno govori recimo da u to vrijeme kad je postavljena 2005.g. prva bala, danas ona mladež koja upisuje fakultete nije bila niti rođena, brojni kvartovi u gradu Varaždinu koji su u međuvremenu izgrađeni nisu u to vrijeme niti postojali.
Danas, evo tako se dogodilo i slučajno i u poslijepodnevnim satima sjednica Gradskog vijeća grada Varaždina. I ono što bi želio ukazati, na predmetnoj sjednici Gradskog vijeća između ostalog bit će nekoliko odluka koje će zapravo dovesti, nažalost to moram reć, do pada životnog standarda svih Varaždinki i Varaždinaca.
Dok Vlada RH na nacionalnoj razini donosi niz pozitivnih propisa kojima nastoji ublažiti inflatorni pritisak na standard građana, SDP-ova vlast u gradu Varaždinu, imaju apsolutnu većinu, 12 vijećnika od 21, imaju svog gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, koda se natječe na koji način taj standard učiniti što gori. Dakle, povećava se komunalna usluga odvoza otpada, povećavaju se cijene dječjih vrtića za pojedine kategorije 96%, primjerice za roditelje koji imaju troje djece ili djecu s poteškoćama u razvoju dakle 96% rasta cijena, povećava se komunalna naknada 25%, povećavaju se stope poreza na dohodak na 22%, odnosno 33% i interesantno je, dakle s jedne strane, dok nacionalna razina SDP-a govori o politici besplatnih vrtića za sve, u gradu Varaždinu gdje je SDP na vlasti na lokalnoj razini, događa se upravo suprotno, cijene vrtića rastu.
Dok nacionalna politika SDP-a zagovara viši standard građana, to smo imali primjerice, u subotu čuti na nekoj nacionalnoj konvenciji u gradu Varaždinu, SDP-a i govori da će to provesti, kako na lokalnoj razini i na nacionalnoj razini s druge strane, upravo ta lokalna razina, SDP-ova vlast povećava porez na dohodak odnosno stopu 22%, 33%, što je potpuno u suprotnosti s onim što zagovaraju ovdje u HS-u i nacionalnoj politici, jednom riječju …
.../Upadica: Hvala vam./... doista licemjerno.
Imamo povredu Poslovnika, kolega Bernardić, izvolite.
Kolega Habijan, povrijedili ste čl. 238. Cijena vrtića ne raste samo u gradu Varaždinu. Raste, primjerice, alarmantno u gradu Zagrebu gdje je jedan dječji vrtić Mali istraživač koji je privatni, podigao jednostrano cijene s 530 eura na čak 800 eura, gradska vlast ne radi ništa, u kojoj sudjeluje i SDP, nažalost, moja bivša stranka, u gradu Zagrebu, da se ta cijena spusti i nemaju rješenja ni za nove vrtićke kapacitete, ali nemaju rješenja ni na, za pojačanu subvenciju privatnih vrtića.
.../Upadica: Kolega Bernardić./... Luksuz je upisati djeci, djecu u gradu Zagrebu …
.../Upadica: Hvala vam lijepa, kolega Bernardić./... u vrtić.
Ovo nema veze sa povredom Poslovnika, ovo je bila replika. Dobivate opomenu.
Kolega Habijan, isto tako, izvolite.
Zahvaljujem.
Povrijeđen je čl. 238.
Dakle za razliku od grada Zagreba, u gradu Varaždinu gdje je SDP na vlasti ima mogućnosti da ne diže cijene vrtića, upravo ono što sam spomenuo, Vlada je 30 milijuna eura dala da se riješi dugogodišnji problem, nema razloga dizanja kredita i izdavanja obveznica, ima prostora da, ne da cijene ostanu iste vrtića, već da se i smanje.
Kolega Habijan, isto tako, dobivate opomenu.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
29.11.2023.
Evo sada će u ime Kluba zastupnika HDZ-a govoriti poštovana zastupnica Danica Baričević.
Izvolite.
Zahvaljujem potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Uvažene kolegice i kolege, Hrvatska je broj jedan po rastu nacionalne ekonomije u EU i evo Hrvatska je u trećem kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 2,8% što potvrđuje ispravnost svih poteza Vlade premijera Andreja Plenkovića u okolnostima krize. Sve poduzete mjere i sve intervencije bile su zaista ispravne, bile su učinkovite u očuvanju standarda hrvatskih građana, nastavku realnog rasta plaće, zaposlenosti i održavanju stabilnosti tržišta rada. cilj 6. porezne reforme proširile su i porezne ovlasti gradovima i općinama. Ova Vlada im je omogućila rast plaća ukidanjem prireza i mogućnost utjecanje na povećanje plaća. Vlada im je prepustila cijeli porez na dohodak i omogućila gradovima i općinama da sami uređuju taj porez na dohodak u zadanim okvirima i time direktno utječu na oporezivanje rada.
Mi smo vjerovali da će svi gradonačelnici i načelnici dati zaista obol i povećati plaće svojim građanima. A što to radi gradonačelnik Tomašević i Možemo u Gradu Zagrebu? Što to radi Centar i gradonačelnik Puljak u Splitu? Pa ajmo na djelu malo konkretno vidjeti što znači i SDP-ova borba za dostojanstvo, za dostojanstveni život, idemo vidjeti što rade SDP-ovi gradonačelnici u Varaždinu, u Sisku, u Supetru, u Rijeci i ostalim gradovima gdje su SDP-ovi gradonačelnici i načelnici na vlasti. Svi su oni duboko zavukli ruku u džep građana i povećali poreze na dohodak.
I upravo prekjučer na vidjelo je izašlo najveće postignuće SDP-a u Gradu Supetru. Gradsko vijeće donosi odluke o povećanju poreza na dohodak na najviše dopuštene stope, povećanje paušalnog poreza za iznajmljivače po krevetu za 67%, a tek povećanje poreza na kuće za odmor za 250%. To je samo jedan od licemjernih poteza gradonačelnice Marković i nabijanje harača građanima Supetra kako bi i dalje krpala vlastitu nesposobnost. Otimajući građanima Supetra od plaće podigla je sve šta se moglo podić za trajanje njezina mandata, počevši od komunalne naknade, cijene vrtića. Supetar je grad koji ima najskuplji odvoz smeća od svih drugih općina na Braču, a sve pod krinkom boljeg standarda građana. Unatoč tome iz godine u godinu gradske obveze se povećavaju. U ovu godinu Grad Supetar je ušao sa manjkom od jedan miljun eura i četri miljuna eura obveza, skoro pa cijeli jedan proračun. Od gradnje infrastrukture poput kanalizacije oborinskih voda, kvalitetnog deponiranje i razvrstavanje otpada jedno veliko ništa. Nemamo još niti reciklažno dvorište, a nije bila ni u stanju u ovih osam godina osigurati zemljište za osnovnu školu koja je uvijek bila krilatica samo za predizborna obećanja.
I na koncu znate ko će taj problem zemljišta otkup riješiti? Riješit će županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, riješit će Vlada RH i izgradit će školu. Energetska obnova vrtića koštala je miljun eura, a djeca su danas raštrkana na tri mjesta. Imaju li sva ta tri mjesta pedagoške i sigurnosne uvjete, da li svi ti prostori zadovoljavaju minimalno tehničkim uvjetima i je li se za tih milion eura mogao sagraditi novi vrtić? Ali treba znati aplicirati i provoditi projekte.
Još je onda na prijedlog porezne reforme koju smo imali tu pa su gradonačelnici upravo ti optuživali Vladu da će zbog porezne reforme doći do urušavanja standarda na razini gradova i općina, da će morat poskupit vrtiće, komunalne naknade, odvoz smeća i sl., ali to nije točno, ova Vlada im je upravo omogućila suprotno oni sada imaju prostora za smanjenje vrtića, čak i uvođenje besplatnog jer je Vlada dodijelila sredstva za fiskalnu održivost vrtića.
Dakle, dok Vlada HDZ-a rasterećuje i radi sve da unapređi život hrvatskih građana, SDP, Možemo, Centar opterećuje, uzima i otima građanima RH svugdje gdje su na vlasti.
Zahvaljujem.

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
30.11.2023.
U ime Kluba zastupnika HDZ-a govorit će poštovani zastupnik Marko Pavić.
Izvolite.
Hvala lijepa.
Poštovani potpredsjedniče Sabora, kolegice i kolege.
Prije nego što u ime kluba kažem slobodni govor pridružujem se i iskazima sućuti profesora Šešelja i lijepom govoru koji je kolega Glavašević kao maž njemu dao.
Europska komisija nedavno je odobrila treću ratu za Nacionalni program oporavka i otpornosti. Upravo malo prije tu ratu je potpredsjednica Komisije Šuica uručila predsjedniku Plenkoviću i time smo iskorištenost nacionalnog programa oporavka i otpornosti digli za dodatnih 700 milijuna eura na 2,9 milijardi eura, odnosno preko 50% sredstava iz NPO-a je iskorišteno. Ta sredstva se odobravaju po ispunjenim reformama. Hrvatska je ispunila 104 od 104 predviđene reforme i povukli smo sredstva.
Istodobno Komisija je odobrila i kreditna sredstva i sada ukupni paket NPO-a iznosi preko 10 milijardi eura. Znamo da imamo 25 milijardi eura do 2030. Klasični EU fondovi, po njima smo 9 po apsorpciji u EU, a po Nacionalnom programu oporavka i otpornosti sa ovom ratom smo prvi.
Sa uplatom ove rate ukupno kad gledamo koliko smo povukli i dobili uplata i koliko smo platili članarina u plusu je Hrvatska gotovo 13 milijardi eura. Na taj način europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, doprinose rastu BDP-a. Vidimo da je rast BDP-a u ovom kvartalu smo prvi u EU. I isto tako da imamo rekordno nisku inflaciju od 4,7% u studenom što je najmanja inflacija u zadnje dvije godine. I ništa od toga nije slučajno, ništa od toga nije slučajno. To je politika Vlade, rad Vlade kao i politika modernog suverenizma. A što je politika modernog suverenizma? To je onoliko koliko se znamo u Bruxellesu izboriti za hrvatske interese, koliko smo ukopčani u globalne procese i koliko imamo utjecaja kako u EU tako i u globalnoj zajednici.
A kako to SDP radi? Pa kada su europski fondovi u pitanju u pregovorima za ovu omotnicu mogli smo imati milijardu eura više da su se znali izboriti. I preduvjet za borbu za ta sredstva upravo je i konsenzualna odluka na Europskom vijeću gdje premijeri donose proračun. Tada kada smo ušli 2013. u samom proračunu postoji jedna stavka da one zemlje koje su ušle prije 2013. a imali su recesiju dobivaju dodatnih 10%. Da smo se tada znali izboriti to bi bila dodatna milijarda eura.
A kako se SDP sada postavlja? Pa upravo to konsenzualno odlučivanje na Europskom vijeću gdje se donosi proračun, gdje se donose odluke o zajedničkoj politici vanjskih poslova i porezne politike žele Hrvatskoj uzeti. Kolegice Borzan, kolegice Picula radite kontra Republike Hrvatske, iako je rezolucija koja je nedavno neki dan izglasana u Europskom parlamentu neobvezujuća to dovoljno govori koja će politika SDP-a biti kada dođu i ako dođu na vlast. Bit će politika koja ide kontra Hrvatske, politika slabljenja hrvatske pozicije u Bruxellesu i politika oduzimanja glasa Hrvatskoj. Jer ono što su oni izglasali neki dan u Parlamentu oni žele da kvalificirana većina, odnosno 15 od 27 članica koje imaju preko 65% mogu preglasat Hrvatsku, da veliki mogu nametnuti svoja razmišljanja nama malima, a to posebice kod proračuna kada su izgubili milijardu eura 2013. a Plenković i ova Vlada su se izborili za 25 milijardi eura do 2030. da u nekom novom proračunu nemamo to pravo konsenzusa, nemamo pravo jednoglasnosti i da nam ostale, velike zemlje nameću koliko ćemo iz EU fondova, kakvi će biti naši stavovi. To je rat protiv Hrvatske, to nije moderni suverenizam, a ono što ova Vlada i ovaj premijer pokazuje upravo suprotno politikom modernog suverenizma znamo se izboriti, znamo osigurati sredstva i znamo osigurati poziciju Hrvatske u globalnom kontekstu.
Hvala lijepa.
Hvala vam lijepa.
Sad ćemo mi napraviti kao što je najavljeno stanku do dva sata i onda ćemo započeti sa sljedećom točkom.

STANKA U 12,47 SATI

-

 • Iznošenje stajališta Kluba zastupnika HDZ-a
01.12.2023.
G. Davor Ivo Stier, Klub zastupnika HDZ-a. Stajalište, izvolite.
Hvala vam g. potpredsjedniče, poštovane kolegice i kolege.
Ovoga tjedna u Hrvatskoj, pa i u ovome Saboru bilo niz aktivnosti u promicanju ljudskih prava, u promicanju tolerancije protiv mržnje i u promicanju prava na slobodu vjeroispovijesti. Jedan od tih važnih događaja je sasvim sigurno bio je i plenum IHRA-e koji se događa, dogodio i još odvija u Zagrebu. IHRA je, kao što znate, međunarodna organizacija za sjećanje na Holokaust i Hrvatska je krajem veljače ove godine preuzela predsjedanje tom organizacijom i niz aktivnosti je organizirala i niz mjera donijela u tom kontekstu kako što je usvajanje definicije o antisemitizmu kao jedna od definicija koje IHRA promovira u različitim državama koje sudjeluju u ovoj organizaciji, ali ne samo na državnoj razini nego i kod drugih organizacija ili društvenih ustanova, pa stoga je bilo isto važno što je i Olimpijski odbor prihvatio takvu definiciju i po tome će i dalje postupati.
Nažalost nakon 7. listopada i kukavičkog terorističkog napada Hamasa na Izrael gdje je ubijeno preko 1200 ljudi, najveći broj Židova zbog toga što su Židovi ubijeni nakon Holokausta. Nakon toga je u Europi smo mogli vidjeti i negativne efekte porasta i antisemitizma i isto tako islamofobije.
Danas u HS-u kolegica Marijana Petir je organizirala i bila domaćin jednom simpoziju gdje je došla i koordinatorica Europske komisije za borbu protiv antisemitizma, različiti predstavnici civilnoga društva iz Hrvatske i iz EU koji su o tome dali vrlo važne informacije koje mislim d a se trebaju podijeliti i na ovaj način sa našom javnošću. Npr. da je hastag HitlerWasRight dakle da je Hitler bio u pravu, nakon ovog Hamasovog napada 7. listopada u Europi porastao korištenjem tog hastaga preko tisuću puta, da su se napadi npr. na židovske zajednice isto tako značajno povećali u mnogim državama članicama EU. Dobili smo podatak npr. od čak zapanjujućih 29 u prosjeku 29 napada dnevno u Njemačkoj u jednom razdoblju nakon 7. listopada.
Sve ovo nas upućuje na to da promicanje tolerancije, promicanje ljudskih prava i promicanje prava na vjeroispovijest nije nešto što možemo samo deklarativno nego je potrebno i konkretne mjere poduzeti.
Ono što smo i danas mogli čuti u ovome simpoziju da nakon židovske zajednice u Europi je kršćanske zajednice su također nažalost isto tako česta meta napada, a na svjetskoj razini to je i prva skupina di je pogotovo na Bliskom Istoku broj kršćana rapidno pada i gotovo u nekim zemljama gdje su tradicionalno bili jedna vrlo značajna zajednica danas gotovo ih nema ili su svedeni na statističku grešku ili gdje smo svjedočili kao u Šri Lanki za Uskrs 2019. jedan teroristički napad, jednu bombu u Crkvi u Katoličkoj Crkvi u toj zemlji u Šri Lanki.
Nažalost ponekada i dužnosnici različitih europskih institucija ili država članica ne daju dovoljnu pažnju tom problemu ili se odnosi na to kao još jednom terorističkom napadu bez da se kaže koji je bio doista i motiv, a to je da su ljudi upravo zbog njihove kršćanske vjere bili napadnuti kao što nažalost vidimo da je to često slučaj i u porastu antisemitizma ili u islamofobiji. Dakle, ozbiljni problemi.
Želimo evo iskoristiti ovih minuta da se svijest o tome podigne jel isto tako da se kaže kako je i Hrvatska i predsjedanjem IHRA-om i drugim aktivnostima dala svoj doprinos u širenju tolerancije i promociji ljudskih prava.
Hvala vam.
PDF