Povratak na vrh

Rasprave po točkama dnevnog reda

Saziv: X, sjednica: 11

PDF

103

  • Prijedlog za iskazivanje povjerenja dr. sc. Marku Primorcu za obavljanje dužnosti ministra financija Predlagatelj: predsjednik Vlade RH
15.07.2022.
Idemo dalje, Prijedlog za iskazivanje povjerenja Marku Primorcu za obavljanje dužnosti ministra financija. Predlagatelj Andrej Plenković predsjednik Vlade RH. U skladu s čl. 119. Poslovnika HS-a rasprava je provedena na sjednici Odbora za financije. Sukladno čl. 119. st. 10. poslovnika o ovom prijedlogu se ne vodi rasprava na plenarnoj sjednici. Naglašavam da čl. 252. poslovnika određuje da je za iskazivanje povjerenja članovima vlade potrebna natpolovična većina svih zastupnika dakle 76.
Prije nego što krenemo za glasovanje imamo zahtjev za stankom kolegice Benčić. Izvolite.
Zahvaljujem se.
Tražim stanku u ime kluba zeleno-lijevog bloka u trajanju od 10 minuta kako bismo prije nego se daje povjerenje novom ministru financija još jednom zapravo raspravili na koji način će novi ministar i koje mjere će implementirati da bi pomogao kućanstvima koja su najviše pogođena inflacijom i koja će potencijalno na jesen biti pogođena energetskom krizom kojim paketima. Mi to još uvijek ne znamo jer te mjere nisu iznesene.
Danas je DZS objavio podatak o indeksu potrošačkih cijena u lipnju koji pokazuje da su potrošačke cijene u odnosu na lipanj prošle godine porasle za više od 12% pri čemu najveći porast je u sektoru prometa i hrane i pića. Kao što znamo upravo kod onih skupina građana koji imaju najniži dohodovni rang udio troškova prometa kao i udio troškova za hranu i piće čini najveći dio njihovog kućnog proračuna. Zato smo i ovaj tjedan organizirali okrugli stol u saboru na tu temu gdje smo sa stručnjacima zapravo svi postigli konsenzus da sve mjere koje idu od sada na buduće ne smiju biti horizontalne koje djeluju na sve jednako, već posebni paketi za različite vrste kućanstava koje su na različit način pogođene inflacijom, ali isto tako koje će biti potencijalno ugrožene nedostatkom energenata ili nemogućnošću plaćanja istih.
Apeliram sada i koristim ovu priliku da budućeg ministra tražimo da jednako tako i reagira prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da se na drugačiji način ciljani prema energetski siromašnim kućanstvima koriste sredstva koja će im omogućiti da prebrode ovu zimu.
Zahvaljujem se.
Stanka je odobrena. Javlja li se još tko? Ako ne nastavit ćemo sukladno čl. 293.b, pa dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Marku Primorcu za obavljanje dužnosti ministra financija. Molim glasujmo.
Utvrđujemo da je glasovalo 132 zastupnica i zastupnika, 77 za i 55 protiv tako da je iskazano povjerenje Marku Primorcu za obavljanje dužnosti ministra financija.
Sada ćemo nakon što smo /Pljesak/ iskazali povjerenje iskazivanjem povjerenja stekli su se uvjeti za davanje prisege novom ministre u Vladi RH, sukladno čl. 120. Poslovnika HS-a i čl. 5. Zakona o Vladi RH prisega se daje na način da prisjednik izgovora tekst prisege i nakon toga proziva pojedinačno članove vlade a članovi Vlade daju prisegu tako što ustaju i izgovaraju „Prisežem“.
Tekst prisege glasi: Prisežem da ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.
Marko Primorac, ministar financija.
Prisežem.
Čestitam ministru. /Pljesak./ I želim mu puno uspjeha u ovom zahtjevnom i odgovornom radu.
PDF