Povratak na vrh

Rasprave po točkama dnevnog reda

Saziv: X, sjednica: 11

PDF

24

  • Izbor, imenovanja i razrješenja
11.05.2022.
Idemo na sljedeću točku. To je

- Izbor, imenovanja i razrješenja

Molim kolegu Radu Šimičevića, člana Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove da obrazloži prijedloge odluka.
Izvolite.
Zahvaljujem se potpredsjedniče Hrvatskog sabora, poštovane kolegice i kolege.
Ovo su tehničke stvari, pa ću ja se nadam, ne moram sve čitati jel' tako samo ova imena?
Na temelju članka 105. stavka 1. podstavka 1. članka 161. stavak 1. i članka 273. Poslovnika Hrvatskog sabora Odbor za izbor, imenovanje i upravne Poslove Hrvatskom saboru podnosi slijedeći Prijedlog odluke o razrješenju članice i izboru člana Odbora za zaštitu okoliša i prirode HS. Drugo, Prijedlog odluke o izboru članice i prestanku mandata članice Odbora za poljoprivredu HS. Broj tri, Prijedlog odluke o izboru potpredsjednika i prestanku mandata potpredsjednice Odbora za predstavke i pritužbe HS. Broj četiri, Prijedlog odluke o izboru člana i prestanku mandata članice Odbora za lokalnu i područnu regionalnu samoupravu u HS. I pet, Prijedlog odluke o izboru člana i prestanku mandata članice Savjeta za robne zalihe, pa onda kaže razrješuje se članica Odbora za zaštitu okoliša i prirode HS Dragana Jeckov i pod broj dva za člana Odbora za zaštitu okoliša i prirode HS bira se Boris Milošević. Odluka o izboru članice i prestanku mandata članice Odbora za poljoprivredu HS, za članicu Odbora za poljoprivredu HS bira se Dragana Jeckov dana 29. travnja 2022. dužnost članice Odbora za poljoprivredu HS prestala je obnašati Anja Šimpraga zbog prestanka zastupničkog mandata. Odluka o izboru potpredsjednika i prestanku mandata potpredsjednice Odbora za predstavke i pritužbe HS, pa kaže za potpredsjednicu Odbora za predstavke i pritužbe HS bira se Boris Milošević dana 29. travnja 2022., dužnost potpredsjednice Odbora za predstavke i pritužbe HS prestala je obnašati Anja Šimpraga zbog prestanka zastupničkog mandata. Odluka o izboru člana i prestanku mandata članice Odbora za lokalnu i područnu regionalnu samoupravu u HS, za člana Odbora za lokalnu i područnu regionalnu samoupravu HS bira se Boris Milošević dana 29. travnja 2022., dužnost članice Odbora za lokalnu i područnu regionalnu samoupravu HS prestala je obnašati Anja Šimpraga zbog prestanka zastupničkog mandata. Odluka o izboru člana i prestanku mandata članice Savjeta za robne zalihe, za člana Savjeta za robne zalihe iz reda zastupnika HS bira se Boris Milošević dana 29. travnja 2022. dužnost članice Savjeta za robne zalihe iz reda zastupnika HS prestala je obnašati Anja Šimpraga zbog prestanka zastupničkog mandata. I isto tako Odbor za izbor i imenovanje predsjedniku HS na temelju čl. 105. st. 1. podst. 1. i čl. 161. st. 1. i čl. 273. Poslovnika HS Odbor za izbor i imenovanje i upravne poslove HS podnosi prijedlog odluke o izboru članice Odbora za europske poslove HS i broj dva, Prijedlog odluke o izboru članice i prestanku mandata člana Odbora za poljoprivredu HS. Odluka o izboru članice Odbora za europske poslove HS, za članicu Odbora za europske poslove HS bira se Sanja Radolović i Odluka o izboru članice i prestanku mandata članice Odbora za poljoprivredu HS, za članicu Odbora za poljoprivredu HS bira se Martina Vlašić Iljkić dana 15. lipnja 2021., dužnost članice Odbora za poljoprivredu HS prestala je obnašati Martina Grman Kizivat zbog prestanka zastupničkog mandata. Zahvaljujem.
Zahvaljujem članu odbora kolegu Šimičeviću, otvaram raspravu, nitko se ne javlja, zaključujem raspravu, o ovoj točci ćemo glasovati kad se steknu uvjeti.
Time smo završili sa današnjim radom, nastavit ćemo sa radom sutra u 9 i 30 i prva točka bit će obraćanje državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina.
Želim vam ugodno poslijepodne ili ostatak poslijepodneva.

SJEDNICA PREKINUTA U 14,53 SATI

24

  • Izbor, imenovanja i razrješenja
13.05.2022.
Idemo na zadnju točku danas – Izbor, imenovanja i razrješenja.
Predlagatelj je Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.
Rasprava je zaključena.
Predlažemo ako ste suglasni da provedemo objedinjeno glasovanje o svih sedam predloženih odluka.
Ima li tko protiv? Nema.
Dajem na glasovanje prijedlog sedam odluka kako ih je predložio Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove.
Molim glasujmo.
Glasovalo je 112 zastupnica i zastupnika.
Svi su bili za. Dakle, jednoglasno su donijeli odluke Odbora za izbor, imenovanje upravne poslove.
Hvala vam svima.
Nastavljamo u srijedu 18. svibnja kao što sam najavio Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. i projekcije za 2023. i 2024. godinu.
Pozdrav!

SJEDNICA PREKINUTA U 13,35 SATI.

24

  • Izbor, imenovanja i razrješenja
26.05.2022.
Sada prelazimo na slijedeću točku dnevnog reda:

-Izbor, imenovanja, razrješenja.

Molim predsjednicu Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove gđu. Nadu Murganić da obrazloži prijedlog odluke.
Zahvaljujem poštovani potpredsjedniče HS, kolegice i kolege.
Na 29. sjednici održanoj 25.5.2022.g. Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove donio je nekoliko prijedloga odluka.
Prvo odluku o imenovanju viceguvernera HNB-a, za viceguvernera imenuje se dr. Tomislav Ćorić. …/Upadica: Hvala lijepa/…. U članku, samo malo, u čl. 80. st. 2. Zakona o HNB-u propisano je da guvernera HNB-a imenuje HS na prijedlog već spomenutog odbora, a uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun.
Odlukom o razrješenju viceguvernerke HNB-a mag. Martine Drvar razriješena je dužnost iste na osobni zahtjev s danom 1. listopada 2021.g..
Slijedom navedenog naprijed odbor je u nekoliko navrata tražio od klubova dostavu prijedloga za viceguvernera odnosno viceguvernerku HNB-a, a posljednjim dopisom utvrđen je i rok za dostavu tog istog prijedloga do 19. svibnja 2022.g..
Klub zastupnika HDZ-a, Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke i liberalnih demokrata, Hrvatske stranke umirovljenika i nezavisnih zastupnika, Klub zastupnika Hrvatsko-socijalno liberalne stranke i Narodne stranke reformista, Klub zastupnika Nacionalnih manjina i Klub zastupnika SDSS-a predložili su da se za viceguvernera HNB-a imenuje dr. Tomislav Ćorić. I sukladno tim odredbama zakona zatražio je ovaj odbor i mišljenje Odbora za financije i proračun koji je na sjednici svojoj 50. održanoj 25. svibnja odlučio većinom glasova podržati prijedlog navedenih klubova.
Isto tako kao što je već rečeno Odbor za izbor i imenovanje većinom glasova je i taj prijedlog uputio na HS.
Slijedeće, Prijedlog odluke o razrješenju i izboru člana Odbora za predstavke i pritužbe HS, razrješuje se član odbora Miro Bulj, a za člana odbora bira se Ante Kujundžić.
Slijedeća odluka, Prijedlog odluke o razrješenju i izboru članova Odbora za lokalnu i područnu samoupravu HS, razrješuje se član Ante Kujundžić, a imenuje se zastupnik Miro Bulj.
Odluka o razrješenju člana Odbora za informiranje i informatizaciju i medije HS, razrješuje se član odbora dr. Neven Bosilj i to na osobni zahtjev.
Sve ove odluke objavit će se u Narodnim Novinama, a stupaju na snagu danom donošenja. Hvala.
Zahvaljujem predsjednici Odbora i otvaram raspravu. Prva je gđa. Mirela Ahmetović koja će zastupati stavove Kluba zastupnika SDP-a, izvolite.
Hvala lijepa. Poštovani potpredsjedniče HS-a, poštovane kolegice i kolege saborski zastupnici.
U raspravo o opozivu, tada aktualnog ministra Tomislava Ćorića u studenom 2020. g. rekla sam za ovom govornicom kako će Hrvatska biti bolja zemlja kada ljudi poput Ćorića ne budu u Vladi i sada moram priznati da sam debelo pogriješila. Tomislav Ćorić više nije ministar u Vladi, navodno svojom voljom, ali Hrvatska nije postala bolja zemlja. Hrvatska ne može postati bolja zemlja dok se isluženi, kompromitirani, rashodovani ministri šalju na nova radna mjesta da svojim razornim djelovanjem uništavaju hrvatske institucije, a upravo to se događa i ovim imenovanjem.
Tomislav Ćorić iz Vlade nije otišao svojom voljom, kako se to pokušalo prezentirati u javnosti, kao, umorio se. A od čega to točno? Od predaje hrvatskih nacionalnih interesa u tuđe ruke? Od tragičnog nepoznavanja ekonomskih procesa? Od zapuštanja segmenta zaštite okoliša? Ne. Tomislav Ćorić otišao je pod teretom optužbi njegovog bivšeg pomoćnika Domagoja Validžića koji ga je teretio da je upravo Ćorić bio ta osoba koja je inzistirala da se tvrtki CEMP da suglasnost da može zadržati status povlaštenog proizvođača usprkos tome što nisu zadovoljili formalne uvjete.
Na temelju te suglasnosti CEMP je kreditiran od strane HBOR-a i dok se ovaj slučaj kiselio u DORH i u USKOK-u, Ćorić je vještim manevrom otišao iz Vlade tobože svojom voljom, a paralelno, naravno, kopao je i iskopao poziciju na kojoj nema odgovornosti, a bit će plaćen bolje nego ministar.
I u čemu je kvaka? Pitam se ja, a pita se i svaki prosječni građanin RH. Koji za prosječnu, koji za Ćorićevu plaću, ako je toliko sretan da ima prosječnu plaću, mora raditi 5,5 mjeseci, a da ne govorimo da će Ćorić u mjesec dana primiti skoro cijelu godišnju plaću radnice ili radnika koji rade za minimalac. I u čemu je tajna uspjeha Tomislava Ćorića i čime je on zaslužio ovu poziciju?
Jedan od razloga mogao bi biti što je Ćorić tvorac velebnog HDZ-ovog programa sigurna Hrvatska. Od tog programa ostale su samo blijede stranice, neispunjena obećanja i Ćorićev ironični osmjeh na sam spomen galopirajuće inflacije i toga se svi ovdje prisutni sjećate sa aktualca 15.9.2021. g., a tada je inflacija bila samo 2,8%. Znamo kolika je danas. Njemu je bilo smiješno, a sad vidimo i zašto.
Međutim, to je dovoljan razlog da se Ćorića parkira na lukrativno mjesto i da tako zadovoljan i ponosan na svoj rad bude na sigurnoj udaljenosti od potencijalnih istražitelja. Drugi razlog mogao bi biti dug Andreja Plenkovića prema Ćoriću. O kakvom se točno dugu radi, možemo samo nagađati. Ja sam uvjerena da će taj dugo prije ili kasnije biti predočen hrvatskoj javnosti. Svi se sjećamo panike u HDZ-ovim redovima kada je nekadašnja HDZ-ova uzdanica Josipa Rimac završila u zatvoru. Mnogi su se tada prestrašili za svoju sudbinu.
Grizli su nokte, čekali, a onda su počeli padati svi redom. Kakva je relacija Plenković-Ćorić koji je vinovnik afere Vjetroelektrane, u tome treba tražiti razlog ovakvog nagrađivanja koje je Plenković Ćoriću namijenio. I ovdje nije problematično samo imenovanje Ćorića za viceguvernera, pa on je komotno mogao biti imenovan i guvernerom, ništa ne bi bilo drugačije.
Međutim, ako se nesposobni koruptivnim aferama opterećeni ministar imenuje u instituciju kakva je HNB, onda je problem i u toj instituciji. Tko će vjerovati takvoj instituciji ako u njoj na ovakav trgovački i uhljebnički način dolazi čovjek koji je upropastio hrvatsku energetiku? Ima li jadnijeg imenovanja od ovoga? Danas se svi oko toga pitamo, a pitam se i ja, da li se itko od predlagatelja upitao na što je spao HNB? Što misle npr., vrijedni djelatnici HNB-a koji pošteno rade svoj posao, ali ne mogu napredovati, jer, primjerice, ne posjeduju iskaznicu HDZ-a?
Mogu li oni biti zadovoljni državom koja njihov rad ni ne vidi, a kompromitirane kadrove zbrinjava na ovakav način? Koji su uopće kriteriji za guvernera HNB? Da je dobar čovjek, kako je na preklanjskom opozivu o Ćoriću, odnosno pokušaju opoziva pjevušio premijer? Da je sposoban stranoj državi isporučiti hrvatske resurse, kako je Mađarima isporučio naftu? Da je sposoban novcem hrvatskih građana napraviti nezakoniti strateški projekt RH, a onda ga još dodatno, dodatno predati u ruke drugoj državi?
Je li kriterij za mjesto viceguvernera potvrđivanje načelo javnog poduzeća čovjeka koji je pod optužbama da je namještao poslove privatnoj tvrtki, a onda je s tim istim čovjekom Ćorić jeo i pio u klubu u kojoj se simbolički nalazio i brojač novca? Je li kriterij imenovanje novih članova uprave INA-e putem brzinskog natječaja kojeg je Ćorić organizirao daleko od očiju javnosti za okupljene potresom i koronom i to u ožujku 2020., pa su nakon 9 godina sporenja i kompleksnih odnosa koje je Hrvatska imala s MOL-om i ima s MOL-om, izabrani novi članovi uprave koji su svi od reda blisku upravo MOL-u, odnosno koje MOL, budimo iskreni, neformalno i izabrao.
Je li kriterij što je Ćorić osobno kadrovirao u robnim zalihama, koje su višestruko preplaćivale antigenske testove u vrijeme pandemije, a netom nakon potresa nisu imale pojma koliko Hrvatska ima kontejnera, koliko Hrvatska ima šatora na raspolaganju? Je li kriterij za ovo po Hrvatsku tragično imenovanje to što je Čorić mjesecima odmahivao rukom na galopirajuću inflaciju na koju su svi, ali baš svi upozoravali, a nisu je vidjeli samo Čorić ili eventualno njegov pomoćnik Milatić.
Naravno, sve ovo što sam nabrojala nisu kriteriji kojima se vodio HNB. Zapravo da budemo sasvim iskreni HNB se u ovom slučaju ništa nije niti pitalo. Ovo imenovanje proveo je glavom, bradom i bahatošću premijer Plenković koji je ministra naslijeđenog od Karamarka odlučio nagraditi novcem poreznih obveznika RH istih onih za koje Čorić u svom ministarskom stažu nije prstom niti mrdnuo. Ovim imenovanjem svjedočimo dodatnom rasapu institucija u RH. I ovime je HDZ Hrvatsku raščetvorio sa svojim kadroviranjima, uništio svaku nadu da ova zemlja može biti bolja i bliža svojim građanima. Jedino u HDZ-ovom kadroviranju moguće je da arheolog postane ravnatelj doma za nemoćne, čovjek koji ženama vadi krive jajnike ravnatelj medicinske ustanove, bivši ministar koji je izdao nacionalne interese prodajom energetike postaje viceguverner HNB-a. Zbog svih nedjela koje je Tomislav Čorić uz blagoslov Andreja Plenkovića počinio Hrvatskoj ne bi smio završiti uhljebljivanjem u HNB već u prostoriji dva sa tri. Plenkoviću će sigurno biti lakše da tamo završi s mjesta viceguvernera HNV-a, a ne s mjesta ministra. Ali upravo takvo taktiziranje dokaz je da je Plenkovićeva Hrvatska dotaknula dno.
S ovim imenovanjem gospodina Tomislava Čorića za viceguvernera HNB-a Hrvatska je izgubila i obraz i ugled. Ja se iskreno nadam kako HNB ima dobre zaštitne mehanizme. Ima osiguranu imovinu i ima sigurne međunarodne rezerve. S novim viceguvernerom sve to moglo bi postati nesigurno sudeći po njegovom djelovanju dok je bio ministar. Nadam se da uskoro nećemo čitati kako je dio rezervi predan na čuvanje Mađarskoj uz potpis viceguvernera Čorića, ali ni to nije nemoguće. Sjećamo se dobro u veljači ove godine Mađarska središnja banka aktualnom guverneru Vujčiću dala je nagradu od pola milijuna kuna. Možda su Mađari na taj način udobrovoljili Vujčića da u ovom slučaju bude cito i cito je.
Nakon energetike i poljoprivrednog zemljišta Mađarska nam preuzima najvažniju financijsku instituciju u zemlji. Ovo je prvi put u povijesti RH od proglašenja nezavisnosti da se politiziraju monetarne institucije u ovoj zemlji i to direktnom instalacijom člana vlade i člana HDZ-a u njezine najviše strukture upravljanja.
Zbog svega što sam navela SDP s gnušanjem odbija prijedlog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove i nećemo podržati Tomislava Čorića …/Upadica: Hvala./… za viceguvernera HNB-a.
Hvala lijepa.
Gospodin Marko Pavić zastupat će stavove HDZ-a.
Izvolite.
Hvala lijepa poštovani potpredsjedniče sabora.
Kolegice i kolege, danas u ime kluba obrazlažem upravo prijedlog dr. Tomislava Čorića za viceguvernera HNB-a. Zanimljivo je, a vidjeli smo to i na Odboru za financije kako su svi najedanput stekli doktorate iz ekonomije, iz monetarne politike, dr. Čorić je upravo jedan od rijetkih stručnjaka u Hrvatskoj iz monetarne politike. Jučer je to potvrdio prof. Primorac na odboru, čovjek koji je upravo doktorirao na euru i na tečajnom mehanizmu kojem je Hrvatska i gdje Hrvatska ulazi u eurozonu s 1.1. slijedeće godine. Ugled HNB-a koji isto tako oporba želi obezvrijediti dovoljno govori evo i jučerašnji sastanak Christine Lagarde sa premijerom Plenkovićem u Davosu. Dovoljno govori dolazak potpredsjednika Europske komisije Dobrovski sa slijedeći tjedan u Zagreb koji je on sam bio premijer Latvije i uvodio euro u Latviju. Dovoljno govori i Europska komisija gdje uz Irsku, Hrvatska jedina država koja je u potpunosti izašla iz makroekonomskih neravnoteža. Dakle, za viceguvernera HNB-a predlažemo stručnjaka, čovjeka koji ima karijeru i van ministarstva, koji je doktorirao upravo na tom području u trenutku kada Hrvatska ulazi u eurozonu. Ugled HNB-a u inozemstvu apsolutno stoji, sve i optužbe koje smo imali koje su bile za nezakonito trgovanje guvernera Vujčića odbacili smo ih Odboru za financije.
I još jedanput Tomislav Čorić doktorirao je na uvođenju eura, zajedno smo bili i u povjerenstvu za ulazak Hrvatske u euro i po struci jedan je od rijetkih ljudi koji su monetarni stručnjaci sa doktoratom. Ako on nije kandidat za viceguvernera onda stvarno ne znam tko bi bio.
Kada gledamo, a na odboru su jučer kritike bile na njegov rad u ministarstvu, na mandat ove vlade. Znam da oporba ima stav i naravno da se neće složiti sa politikama vlade, ali ajmo pogledati što je ostalo i u mandatu ministra Čorića. Da je samo završio LNG, žao mi je da nema kolegice Ahmetović koja se htjela bacati pred bagere i zaustavljat LNG na Krku, samo da je završio LNG u ovoj krizi, nasljeđe koje ostavlja iza sebe je 57% hrvatskog plina dolazi iz LNG-a je dovoljno. Samo da je to. Zajedno s njima, bio sam mu državni tajnik smo pokrenuli program Zaželi koji zapošljava 20.000 žena u ruralnom području. Samo da je ta dva projekta ostavio iza sebe ostavio je puno, a uz to je pokrenuo značajna ulaganja u vodnom sektoru skoro 18 milijardi kuna u vodni sektor, vodovode, pročišćivače otpadnih voda, povećala se stopa kontinuiranog tj. stopa odvajanja otpada došla je na 41% sa 26% i skoro 4 milijarde kuna u razvrstavanje otpada, donešena je Strategija nisko ugljičnog razvoja i ono što je bitno osigurano je 25 milijardi eura za sljedećih 10 godina od čega skoro 40% i iz instrumenta sljedeće generacije iz eu fondova ide za zelenu tranziciju.
U održivom razvoju i Hrvatska je doprinijela na bio sam i osobno na klimatskoj konferenciji COP26 u Glazgowu gdje je premijer i ministar Ćorić su najavili da Hrvatska odustaje od investicije ugljen do najkasnije 2023. i da ćemo zaštititi trećinu Jadrana. Sve ovo govori da je mandat bio uspješan, ali ako kažemo da to tvrdimo mi iz kluba vladajuće koalicije HDZ-a ajmo pogledati brojke, ajmo pogledati brojke koje jasno govore, a koje je i Europska komisija procijenila da je Hrvatska jedina uz Irsku izašla iz bilo kakvih makroekonomskih neravnoteža.
Što se tiče inflacije ona je uvezena, sve zemlje imaju inflaciju, ali dalje nama rast i rast plaća je jači od stope inflacije kada gledamo cijeli mandat Andreja Plenkovića.
Trenutačno smo na 70% stope razvoja BDP-a u odnosu na prosjek EU, bili smo 2015. na 61%, ulaganje u europske fondove, europski fondovi su promijenili Hrvatsku već sam rekao doprinos ministra Ćorića posebice na pitanju zaštite okoliša i razvoj gospodarstva, 12,5 milijardi kuna uložene u mjere zapošljavanja, spašenih 700.000 radnih mjesta. Hrvatska je bila u procesu prekomjerne makroekonomske neravnoteže, sjećamo se da je vladi Zorana Milanovića tri puta spuštano kreditni rejting, mi smo imali tri godine suficita 2019. smo izašli iz prekomjerne makroekonomske neravnoteže, a ove godine smo bez makroekonomskih neravnoteža. Udio duga nam dovoljno pada i zadovoljit ćemo sve kriterije, sljedeći tjedan vjerujem da izvješće Europske komisije i dolazak potpredsjednika Komisije Dombrovskisa značit će konačno agreement na ulazak Hrvatske u eurozonu i tu će HNB imati značajan udio.
Iako smo svjesni iseljavanja mladih i demografije, rast gospodarstva je zavidan toliko da sada imamo milijun i 600 tisuća zaposlenih što je puno više nego praktički kad od 2008., a vjerujem da ćemo ove godine i premašiti stopu zaposlenosti odnosno broj zaposlenih u sljedećih u prošlih 20 godina.
Stopa nezaposlenosti istodobno pada 6,5% je hrvatski prosjek, 6,2% je prosjek EU, a plaće kontinuirano raste u mandatu vlade Andreja Plenkovića i ministra Ćorića 1.824 kune, prešli smo tisuću eura prosjek Hrvatske, prešli smo 8.300 u gradu Zagrebu, minimalna neto plaća 3.750 kuna 500 eura. Dakle, ukoliko je bio stvarno toliko loš ministar od kud ove brojke onih koji nas apotekarskom vagom procjenjuju, kreditne rejting agencije, Europska komisija, Svjetska banka, Europska centralna banka? Ako je stvarno tako loš ugled HNB-a kako to da smo izašli iz stope makroekonomske neravnoteže i kako to da je premijer Plenković toliko dobro primljen i kako to da je prije ulaska Hrvatske u tečajni mehanizam u srpnju 2020. da nam je Europska centralna banka posudila i dala stala iza Hrvatske u covid krizi sa 2 milijarde eura, mi smo njima dali 15 milijardi kuna?
Sve to je dovelo do stabilizacije i kreditnog rejtinga i pada kamatnih stopa, a dr. Ćorić još jedanput kao stručnjak, kao jedan od rijetkih ljudi koji se bave monetarnom politikom koji ima karijeru i van ministarstva vraća se natrag u područje u kojem je potekao doktorirao je na tečajnom mehanizmu 1.2 u kojem su sada u Hrvatskoj, sada uskoro izlazimo iz njega odnosno 1.1. ulazimo u europsku zonu i kao takav vjerujem da će bit itekakav doprinos radu HNB i isto tako značajan doprinos Hrvatske ulasku u eurozonu.
Kritike da možda sad nije trend za ulazak u eurozonu upravo ne stoje jel time smanjujemo kamate, time omogućavamo lakše zaduživanje naših građana i time omogućavamo bolji život hrvatskih građana. Zaključno, klub HDZ-a poduprijet će ovaj prijedlog zaključka odbora u kojem dr. Tomislava Ćorića predlažemo za viceguvernera HNB-a.
Hvala vam lijepa.
Hvala.
Gospodin Božo Petrov da, zastupat će stavove kluba Mosta.
Izvolite.
Poštovani saborski zastupnici, zastupnice, dragi građani.
Ovakvih panegirika ne bi se postidjeli najveći grčki pjesnici, rimski pjesnici.
Pa ja mislim ono kada ovako narod čuje pa to je divota. To je divota. Ja mislim da kada postavljate osobu na ovako važno mjesto mislim da osim formalnog zadovoljenja uvjeta tipa postojanja diplome Ekonomskog fakulteta mislim da bih se usudio reći da stotine tisuća ljudi danas u Hrvatskoj zadovoljava taj uvjet. Mislim da je potrebno procijeniti vještine i sposobnosti te osobe, profil ili vrijednosti te osobe, jer mislim da ne bi bilo zgorega taj čovjek će primati koliko desetina tisuća kuna plaću mjesečno?
Mislite da je potrebno samo imati diplomu i doktorat Ekonomskog fakulteta? Ja mislim da je potrebno puno više od toga, jer biste onda trebali napraviti javni natječaj pa pozvati ljude da se prijave. Zato mislim da je potrebno dobro, dobro sagledati. Pa hajmo pogledati vještine, sposobnosti, profil, karakteristike, vrijednosti čovjeka kojeg vi predlažete. On je bio zadužen za energetiku. U energetici čovjek proveo mađarizaciju energetskog sektora. Danas smo još ovisniji o uvozu električne i druge vrste energije iz Mađarske u Hrvatsku, još više dalekovoda, plinovoda danas dolazi iz Mađarske u Hrvatsku. Bravo!
Također krenulo se u liberalizaciju energetskog sektora pa se brže bolje povlačilo nazad kako su uletili u to na vrat na nos, tako su na vrat na nos izlazili iz te liberalizacije energetskog sektora sve pod ravnanjem tog čovjeka kojeg vi predlažete za viceguvernera Hrvatske narodne banke.
Druga stvar, odnosno treća stvar hidroelektrane također spadaju u energetiku kojom je on upravljao. Što ste napravili po pitanju hidroelektrana Ličko Lešće? Kunili se u Karlovcu ljudima da ćete popraviti stanje. Jel' se nešto napravilo? Nije ništa. Čuli, prečuli, obećali, zaboravili, završila priča. Istu takvu hidroelektranu danas gradite kod Kosinja sa istom problematikom, jednakom neučinkovitošću. Isti čovjek kojeg danas predlažete za viceguvernera. Da, hvalili ste se da ste završili LNG, mislim da se trebate sjetiti tko vam je započeo LNG, koje ste vi otpore davali za LNG. Započeo ga je MOST, ali na stranu to. Što se tiče energetike što ste napravili, odnosno što je gospodin kojeg predlažete za viceguvernera napravio po pitanju solara. Pa dan danas još više solara ima u Sloveniji, u Finskoj, u Norveškoj nego što ih ima u Hrvatskoj. I on je za to bio zadužen koliko godina? Gospodarenje otpadom iduća stvar. Što je napravio? Prvi dan potaknuo da se nastavi sa građenjem županijskih centara gospodarenjem otpadom dokazano neučinkovitih Marinščina, Kaštjun pokazatelji. Jedino što su to postala, mogu postati skupljališta gdje se trebaju graditi spalionice jer se ne zna iskoristiti otpad kao resurs.
To je još jedan uspjeh istog ovog čovjeka. Na čelu ministarstva kojeg je on vodio govorimo još uvijek o vještinama i sposobnostima. Nakon toga, da u tome nisu riješili niti razdvajanje otpada, niti sabirne centre po Hrvatskoj ali dobro. Hajmo malo gledati profil, malo vrijednosti, upravljanje, menadžment. Pa najbliži suradnik istog ovog čovjeka optužio ga je za jedno od najvećih afera u tom sektoru, afere koja će koštati državu dvije milijarde kuna Krš – Pađene javno rekao USKOK-u pa znate ja sam sve postupao, nisam kriv, postupao sam po nalogu ovog čovjeka kojeg vi želite imenovati viceguvernerom. Dobro.
Ima dalje također njegovi biseri izjava, govorimo malo i o profilu, malo o vještinama, malo o sposobnosti pa dođu izjave inflacija. Ma dajte molim vas! Katastrofičari iz MOST-a 11. mjesec. Koji je danas mjesec? Peti. Koliko je inflacija? 9%. Jeste sigurni da je 9%? Ja mislim da je dvoznamenkasta brojka. To su procjene. Ja mislim da su za viceguvernera jako bitne procjene, njegovo znanje, njegovo iskustvo, njegove vještine. Valjda sve to u kombinaciji daje procjenu. Procjena ma dajte koja inflacija prije pet mjeseci. Isto tako procjena sljedeća. Bit će problem sa tržištem energenata cijena energenata će rasti. Ma dajte molim vas! Danas se trebate moliti da vam cijena goriva po litri bude barem 13 kuna ako ne više, to je njegova procjena. Isto tako prije pet, šest mjeseci dok je bio na čelu sektora hoćete još jednu njegovu procjenu? Koliko danas unaprijed trebate platiti nabavku plina, a koliko ste trebali prije. I tko je kriv za to? I tko je kriv što danas ne morate naručiti unaprijed plin pa danas plaćamo puno veću cijenu? Čija je to odluka? Tko je sjedio u ministarstvu ove tri godine? Čovjek kojeg vi predlažete za viceguvernera, a dalje od njegovih postupanja koja opet govore i o profilu i o vrijednostima dodjeljuju se koncesije netransparentno ali bitno da je bio u klubu u Slovenskoj.
Prate se interne komunikacije novinara, stranački se zapošljava, bitno je da ima samo brending T.Č i na sve ovo nagrada viceguverner, samo. Pa ljudi što treba napraviti da postaneš guverner ako ovo nije dovoljno za guvernera, nego samo za viceguvernera. Pa šta oni trebaju napraviti da postanu guverneri? Pa ovo treba Nobelova nagrada, a ne viceguverner. Pa ne znam kako vam ne opada obraz? Kažete da je diploma dovoljna.
Hoće li isti čovjek sutra kad po vašem nalogu i dizanjem mehaničkih ruku jer vi ne smijete ne dignut ruku makar vam opo obraz 100 m ispod zemlje, hoće li i on izjaviti kao sadašnji viceguverneri da oni ne mogu ništa napraviti po pitanju inflacije, egzogeni uzorci, uzroci, lijepo je kad uvale tako jednu primamljivu riječ egzogeni, nisu naši, ne možemo ništa. Pa dobro ljudi što radite na tim mjestima, što primate 30, 40, 50 tisuća kuna plaću ako ne znate i ne možete ništa napravit, pa prepustite mjesto nekom drugom, al očito je tu da bi primao plaću.
Mene zanima kad biste pošteno mogli reći bi li ova osoba se mogla po ovim uvjetima zaposliti na privatnom tržištu, bi li? Bi, zašto ne proba, pa istom ovom čovjeku kada je pitanje njegovom, njegovim mogućnostima su poduzetnici govorili odlazi, na prosvjedima poduzetnici su govorili odlazi, mora da je debelo zaslužio, kolko, 30, 40 tisuća kuna plaću mjesečno. I ne želim ja pljuvati čovjeka, nije to u pitanju, ja nijednom nisam spomenuo ime jer su mi imena nebitna, bitan je način i bitno je što radi se u državi. Ja bih volio da ljudi ovo zapamte, da ovo zapamte u trenutku kad im bude jako teško, a već im je teško kad ne mogu spojiti kraj s krajem, kada moraju birat oće li kupiti kruh ili litru ulja onda se sjete, trebaju se barem sjetiti nasmiješenog lica ovih ljudi jer njima je dobro, njima je dobro radi glasova na izborima koji su dobili ti ljudi, zato mogu vedrit, oblačit i haračiti državom i neka se građani toga sjete, neka pogledaju sebe i što oni trebaju napraviti za 5 tisuća kuna, a što može napraviti čovjek i dobiti nagradu za 30 tisuća kuna mjesečno, neka se sjete toga, posebno na onaj dan idućih izbora.
Sada je na redu Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i gđa. Sandra Benčić, izvolite.
Zahvaljujem se predsjedavajući, poštovane kolegice i kolege zastupnici.
Jedan od zapravo prvih naših nastupa i otvaranja pitanja u saboru bilo je vezano za ministra Ćorića. Dakle, čim smo došli otvorili smo pitanje njegove umješanosti u aferu Krš-Pađene, već tada smo isticali i direktno ga ovdje pitali, direktno ga ovdje pitali je li se sastajao sa investitorima u Krš-Pađene prije nego li im je potpisao odluku kojom je poništio odluku prethodnog ministra i time zapravo omogućio da ne moraju raditi dodatnu procjenu utjecaja na zaštićeno područje kako bi mogli završiti svu dokumentaciju do kraja te godine i time zadržati status povlaštenog proizvođača po tarifama iz 2013.g. čini mi se koji im omogućuju odnosno omogućivali bi im ogromnu zaradu u budućnosti koju naravno sve plaćaju naši hrvatski građani. Tada je ministar Ćorić rekao da se on inače sastaje sa investitorima i da se čini mi se ne sjeća da jel to bilo prije da se sastao s njima, prije te odluke ili nakon. Naravno, kasnije istragom USKOK-a sve smo saznali i vidjelo se da je zapravo pod utjecajem investitora i donio takvu odluku kakvu je donio.
Potpuno je jasno da slučaj Rimac dovodi do velikog rizika za bivšeg sada ministra Ćorića i da je toga Andrej Plenković itekako svjestan, on zna da sa svakim novim svjedočenjem, sa svakim novim korakom u istrazi da će se ministar, ministru Ćoriću fotelja trest i to je naravno vrlo vjerojatno razlog zašto ga je i maknuo iz vlade i to svi znamo. Međutim, mi zapravo svi ovdje koji sjedimo, saborski zastupnici koji biramo vladu, kojima vlada odgovara, pa i svaki ministar nikada nismo dobili objašnjenje, nekakvo normalno objašnjenje zašto je ministar Ćorić morao otići iz vlade. Čuli smo nešto o umoru, mislim svima je valjda jasno da to ne može biti argument i da to nije argument i da se time zapravo ponižava ova institucija sabora koja ponavljam bira te ministre i razrješava te ministre.
Ne da samo da nismo dobili objašnjenje zašto ide nego dapače smo od premijera čuli hvalospjeve o njegovoj političkoj ostavštini na mjestu ministra gospodarstva i održivog razvoja. I u situaciji gdje je premijer izuzetno zadovoljan tim jednim ministrom on ga smjenjuje bez objašnjenja HS.
A ja ću vas podsjetiti da osim afere Krš-Pađene političko nasljeđe g. Ćorića bit će zarobljavanje energetske politike Hrvatske i energetske infrastrukture Hrvatske od strane susjedne nam države Mađarske.
Podsjetit ću vas da je po početku covid krize najavljeno zatvaranje Riječke rafinerije na 4 mjeseca i to uz obrazloženje ministra Ćorića da je uslijed covida potražnja za derivatima pala za 20% pa eto možemo zatvoriti riječku rafineriju. Istovremeno izvršni direktori mađarskih kompanija kažu da će njihova rafinerija, ali isto tako rafinerija u Slovačkoj raditi 100%-nim kapacitetom. Nakon toga dolazi do ugovora o izvozu hrvatske nafte na preradu u Mađarsku. Međutim, nije samo problem u tome što mi nismo sami prerađivali i stavljali na tržište naftu. Nego je i problem bio u tome o čemu sam posebno jednom ovdje u saboru govorila da je ta nafta prodavana po vrijednosti nižoj od vrijednosti koju ta nafta ima na svjetskom tržištu s obzirom na kategorizaciju kvalitete te nafte. Pri čemu samo u tom jednom mjesecu u veljači 2021. godine izgubili nekih 60 do 80 milijuna dolara, dolara, samo na toj razlici u cijeli, a profitirao je tko, Mađarska.
Kada smo govorili o problemima Rafinerije Sisak, kada smo govorili o problemima prerade nafte u Hrvatskoj, o problemima izvoza pitali smo između ostalog ministra Čorića koliki je trošak dekomisije Rafinerije Sisak i svih objekata na kopnu i na moru u Ininom vlasništvu koji prestaju s radom ili su planirali prestati s radom u idućih 5 godina i da li zna koliko je Talijanima plaćen otkup platforme i da li će trošak skupe dekomisije ostati na teret hrvatskim građanima. Nikad nismo dobili odgovor. To je isto nasljeđe ministra Čorića.
Pitali smo da li se, da li je u Budimpešti razgovaro o proširenju kapaciteta LNG-a u korist Mađarske, nismo dobili odgovor. Ono što znamo u međuvremenu je da su Mađari zakupili jedan značaj dio kapaciteta LNG-a.
Reći ću vam još nešto zanimljivo o političkom nasljeđu. Kada smo pitali kako ćemo u ovoj krizi i gdje ćemo skladištiti plin i kako ćemo osigurati opskrbu plinom, uvjeravalo nas se da je to riješeno jer imamo LNG. Kada smo postavili pitanje ali LNG kapaciteti su rasprodani privatnim kompanijama unaprijed, dakle postoje ugovori između ostalog i za Mađare, isto tako smo postavili pitanje šta je sa skladišnim kapacitetima glavnog kopnenog skladišta. To je u redu. Danas dobivam službenu potvrdu u službenom dokumentu Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša gdje se u stajalištima obraćaju Europskoj komisiji da neće moći naša vlada osigurati skladišne kapacitete na način koji je to propisala Europska komisija jer šta, su skladišta rasprodana, kapaciteti su rasprodani do 2026. privatnim akterima na tržištu. Jel ste ikada to čuli od bivšeg ministra Čorića, jel ste to čuli od novog ministra Filipovića, niste. Čuli ste da će sve biti u redu. A taj ključni podatak nismo dobili i onda ga dobijemo u službenom stajalištu Vlade RH spram neke direktive Europske komisije.
Kada smo govorili o važnosti toga da investicije u obnovljive izvore energije budu vlasništvu građana RH i države tada nam se govorilo da je ovo tržišna ekonomija i da privatne investicije moraju biti prisutne u obnovljivim izvorima energije. Ok. Do čega ćemo se dovesti takvom politikom? Isto do onog do čega smo se doveli sa takvim pristupom plinu. Do iste stvari. Do toga da nećemo moći upravljati tim tržištem, strateškim zalihama, skladištima itd., jer eto privatno tržište i privatni investitori su zakupili kapacitete i šta ćemo sad. Ta, to će nam se dogoditi sa obnovljivcima za 10 godina ako se nastavi politika Tomislava Čorića da se umjesto građanske energetike o kojoj govorimo već 2 godine ovdje, da se isključivo potiču velike investicije u obnovljive izvore energije, velike solarne elektrane, vjetroelektrane tipa Krš Pađene koje su rukama privatnih investitora i onda ću vaj ja pitati koji dio naše energetske infrastrukture je u vlasništvu građana RH i države. Koji će biti za 10 godina udio našeg vlasništva i kako ćemo time upravljati?
I sad na kraju tog političkog nasljeđa koje nam je ostavljeno na području energetike, svih afera koje su se dogodile, ministar Čorić postaje viceguverner. Ima jedna zanimljiva odredba u Zakonu o NHB-u viceguvernerima odnosno članovima savjeta, a to je da u tom trenutku ne smiju biti saborski zastupnici ili na funkciji na vladi. Eto, neće biti baš u tom trenutku. Ali recite vi meni kako je HNB neovisna institucija kad su im guverneri bivši ministri koji su bili ministri ili saborski zastupnici s mandatom na ledu do prekjučer. Kako je to neovisna institucija?
Hvala.
Hvala i vama na točnosti, vremenskoj točnosti.
Gospodin Marijan Pavliček, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista.
Poštovani predsjedavajući, kolegice i kolege, bolje živim nego ministar. Ovaj poznati stih Mladene Grdovića će najbolje opisati lik i djelo Tomislava Čorića nakon sutrašnjeg glasovanja i imenovanja na mjesto viceguvernera. Tomislav Čorić 5 i pol godina u Vladi RH, u početku kao ministar rada i mirovinskog sustava, a zadnje dvije godine kao ministar gospodarstva i održivog razvoja. Neću se ovdje baviti brojnim aferama koje se lijepe uz ministra Čorića jer vjerujem u hrvatske institucije, vjerujem u njihovu profesionalnost i neovisnost i vjerujem da će se pozabaviti kako USKOK tako i DORH sa njegovim potencijalnim aferama. Ali ću se pozabaviti sa njegovim radom u Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvo gospodarstva trebalo bi bit ministarstvo br. 1 u RH koje bi trebalo stvoriti preduvjete za daljnji gospodarski rast RH.
RH je nekad bila industrijska država, danas smo država prvenstveno uslužnih djelatnosti i turizma. Sve velike investicije RH zaobilaze već godinama u širokom luku. Zadaća Ministarstva gospodarstva da stvori preduvjete za ulazak stranih investitora, za otvaranje novih radnih mjesta, prvenstveno u proizvodnoj djelatnosti, za ulazak greenfield investicija.
2020.g. već kada je Tomislav Ćorić preuzeo mandat i dobrim dijelom upravljao resorom Ministarstva gospodarstva izravna strana ulaganja, strane investicije u RH su iznosile 1,3 milijarde dolara. Istovremeno te iste 2020.g. izravne strane investicije u Republiku Srbiju su iznosile čak 3,4 milijarde američkih dolara, a u Republiku Mađarsku čak 4,3 milijarde dolara, a da ne pričam o tome o kakvim se investicijama radi. Znači kod nas se prvenstveno ulagalo u turističku infrastrukturu, u telekomunikacijsku infrastrukturu, a najmanji dio upravo u proizvodnju u upošljavanje novih i otvaranje novih radnih mjesta. Pa koja je velika strana tvrtka proizvodna ušla u RH u zadnjih nekoliko godina? Niti jedna. Malo, malo čujemo da autoindustrija odlazi u Slovačku, u Mađarsku, u Srbiju, u Sloveniju, a Hrvatsku zaobilaze svi u širokom luku jer smo prvenstveno vrlo nestabilni za ulaganje, jer imamo lošu poduzetničku klimu, jel imamo korupciju koja se pojavljuje u svim porama našeg društva, posebice u politici, posebice u vrhu politike.
I po čemu će taj Tomislav Ćorić ostati upamćen? Najveći doseg mu je slikanje sa mladom aktivisticom Gretom povodom jednog sastanka kada je ona mislim bila ovdje u Zagrebu i zahvaljujući svemu tome, toj njegovoj sposobnosti on će postati viceguverner HNB-a, imat će oko 40.000 kuna plaću neto, dok će većina naših radnika i dalje raditi za 4.000 do 5.000 kuna.
I koju sliku šaljete hrvatskoj mladeži? Koju sliku šaljete običnim malim ljudima? Pa upravo zbog ovakvih stvari ljudi vam odlaze iz države, upravo zbog ovakve nepravednosti ljudi odlaze. Jasno je da imate pravo postaviti svog čovjeka, ali postavite čovjeka koji je sposoban, koji se pokazao u svom poslu, a to Tomislav Ćorić definitivno nije.
Time smo zaključili raspravu, glasat ćemo kada se steknu uvjeti.
Nastavak rada je sutra u 9,30 točka je Prijedlog zakona o provedbi Uredbe Vijeća EU od lipnja 2019.g. o nadležnosti, priznavanju i izvršenju odluka o bračnim sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece. Vrlo važna tema, molim vas da dođete, recite i svekolikom pučanstvu da dođe jel da i to je prijedlog zakona br. 278. Glasovanje u 12,00 i to kažite molim vas.
Hvala lijepa i odmorite se.


SJEDNICA PREKINUTA U 18:16 SATI

24

  • Izbor, imenovanja i razrješenja
27.05.2022.
Idemo sada na zadnju točku za glasovanje Izbor, imenovanja i razrješenja, dakle podijelit ćemo na dva dijela, prvo ćemo glasovati ako ste suglasni naravno o imenovanju Tomislava Ćorića za viceguvernera HNB-a, a onda bi proveli objedinjeno glasovanje o preostale 3 točke koje se tiču naših odbora. Hvala vam lijepa.
Onda idemo na glasovanje za odluku o imenovanju Tomislava Ćorića za viceguvernera HNB-a, molim glasujmo.
Glasovalo je 117 zastupnica i zastupnika, 76 bilo je za, 41 protiv, pa je na taj način donesena odluka kako ju je predložio Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove i g. Ćoriću želimo puno uspjeha u obnašanju nove dužnosti viceguvernera HNB-a.
Drugo, predlažem, to smo već dogovorili da provedemo objedinjeno glasovanje o preostale 3 predložene točke kako je predložio Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove, pa dajem na glasovanje prijedlog te 3 točke, molim glasujmo.
112 zastupnica i zastupnika je glasovalo, 111 za i jedan suzdržani, pa smo donijeli odluku kako ju je predložio Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove.
Hvala vam lijepa, nastavljamo u srijedu 1. lipnja u 9 i 30 s Konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom obrazovanju.
SJEDNICA PREKINUTA U 13,11 SATI

24

  • Izbor, imenovanja i razrješenja
14.07.2022.
Idemo na sljedeću točku, to je:

- Izbor, imenovanje i razrješenje

Molim člana Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove Mira Totgergelia da obrazloži prijedlog odluke.
Hvala potpredsjedniče Hrvatskoga sabora.
Na temelju članka 105. stavka 1. i podstavka 1. i 3., članka 161. stavka 1. i članka 273. Poslovnika Hrvatskoga sabora Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora podnosi Hrvatskom saboru prijedloge odluke koje je Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove Hrvatskoga sabora utvrdio na 31. sjednici održanoj 14. srpnja 2022. godine.
Prvi prijedlog je Prijedlog odluke o izboru člana i prestanku mandata člana Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskoga sabora.
Prva točka, za člana Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskoga sabora bira se Luka Brčić.
Druga točka, dana 14. srpnja 2022. dužnost člana Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskoga sabora prestao je obnašati Mato Čičak zbog prestanka zastupničkog mandata.
Mogu sve prijedloge?
Drugi prijedlog je Prijedlog odluke o izboru članice i prestanku mandata člana Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora.
Prva točka, za članicu Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora bira se Magdalena Komes.
Druga točka, dana 14. srpnja 2022. dužnost člana Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora prestao je obnašati Mato Čičak zbog prestanka zastupničkog mandata.
I treći prijedlog je Prijedlog odluke o razrješenju člana Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora. Razrješuje se član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora doktor znanosti Marko Primorac.
To su prijedlozi koje je Odbor utvrdio na današnjoj sjednici.
Hvala vam.
Zahvaljujem i otvaram raspravu.
Izvolite.
Dakle evo kolege iz HDZ-a su se hvalili na Twitteru da oporbe nema. Ima ih sada ukupno dvoje u Hrvatskom saboru, nas troje, a njih iz vladajuće većine ima 76. Predsjedavajući mora biti tu. Dakle i zato sam se javio za raspravu, ali javio sam se za raspravu zbog još jedne stvari. Naime, vladajuća većina će i već u ovom trenutku ovisi o čovjeku koji je pod istragom USKOK-a Dražen Barišić. Nisam sada budući da sam išao mislio sam da se trebam prijaviti, nisam čuo jel' imenovan u iti jedan odbor. Nije ovaj put ali će vrlo vjerojatno biti.
I postavlja se pitanje koliko je moralno da jedna vladajuća većina ovisi o predstavnicima nacionalnih manjina koji imaju zagarantirana mjesta u Hrvatskom saboru i o čovjeku koji je pod istragom USKOK-a i nije jedini? Tu je i kolega Boris Milošević jel' tako za koga ja osobno mislim da je ok čovjek, da je upao u to i da je odnosno da su ga uvalili, da ga je Milorad Pupovac u to uvalio. Ne čini mi se kao netko tko je kriminalac.
Ali evo Dražen Barišić je pod ozbiljnim optužbama USKOK-a.
I može li uopće ovaj Sabor, može li ova vladajuća većina funkcionirati na ovaj način? Može li se ovaj Odbor uopće sastajati i koliko je to pošteno prema hrvatskim građana? Umjesto da vratimo mandate s obzirom na količinu dužnosnika koji su se našli pod udarom neovisnih tijela što Ureda europskog javnog tužitelja, što našeg USKOK-a i DORH-a i da vratimo mandat građanima.
Ja sam gledao dakle i rekao sam to u raspravi neki dan kada je izašao ovaj slučaj načelnika Murtera. Andrej Plenković sretan što se ne radi o HDZ-ovcu. Ovaj je potrošio lovu u bordelu. Dakle, a Andrej Plenković ozaren jer nije HDZ-ovac u pitanju. Dakle, sasvim je jasno da je ova situacija neodrživa. Ljudima je dosta dakle i korupcije i ovih afera. I meni se osobno kao predsjedniku Antikorupcijskog vijeća zapravo više o tim aferama gadi govoriti, dakle kao što je i ljudima dosta svega toga.
I pozivam s ovog mjesta dakle da vratimo mandat hrvatskom narodu, da raspišemo dakle prijevremene izbore, da se dogovorimo oko datuma izbora. HDZ-e će reći da oni izvrsno stoje da su najjači u anketama, ali dakle ako je to tako onda je to još jedan dodatan razlog da oni pristanu na ovu moju ponudu. Dakle idemo vratiti mandat narodu, idemo raspisati izbore. Vi ste najjači, vi ćete ponovno pobijediti kao što ste nedavno pobijedili u Splitu. Dakle, jaki ste.
… /Upadica se ne razumije./ …
Ili kao, ma dobro u Sinju Miro to je davno. Ja znam da si ti još u toj euforiji pobjede. Godinu dana je prošlo. Dobro mu ide, dobro mu ide ali to je davno bilo.
Ali bio sam s jednim profesorom Kapulica sa fakulteta i kaže mi nisam se nadao da će Miro Bulj biti ovako operativan. Evo tako da kao gradonačelnik što je pohvalno. A čujem da uskoro otvara i dječji vrtić nakon godinu dana pa bi bilo dobro …
… /Upadica Sanader: … ovo nije slobodni govor./ …
Pa bi bilo dobro možda da pozove Puljka.
… /Upadica Sanader: Jel' ovo slobodni govor?/…
I gradonačelnika Tomaševića da vidi kako se u godinu dana otvaraju vrtići.
Hvala.
Miro Totgergeli Klub zastupnika HDZ-a.
Hvala potpredsjedniče Hrvatskoga sabora.
Prvo kolega Barišić ima svoj izvorni mandat i ova točka o kojoj danas sad raspravljamo uopće nije predmet rasprave, nego su izbor i imenovanja gdje kolegu Barišića nismo ni spomenuli.
A drugo, vi kolege iz Mosta jako dobro znate da pod istim uvjetima sjede ovdje u Saboru saborski zastupnici iz SDP-a i to vam ništa ne smeta, ne spominjete ih uopće. S njima kada vam trebaju šurujete i sve nešto odrađujete. Ali sada prigovarate za kolegu Barišića koji ima ustavno pravo se vratiti u Hrvatski sabor kao i svi drugi.
Ali ono što je još interesantnije spominjali ste Split. Ne smeta vam u Splitu koalirati sa Puljkom i njegovim zamjenikom koji, protiv kojeg se isto vodi postupak? To ne spominjete. Bez problema ćete podržati Puljka u Splitu, a spominjali ste sada ovdje sami Split. Dakle, nemojte imati različite kriterije za vladajuće i za vas u oporbi. Bar probajte to svesti na isto, pogotovo različite kriterije kada ste vi s nekim na vlasti kao što to sada radite u Splitu, ili različite onda kriterije kada nama ovdje u Hrvatskom saboru kako vi to kažete docirate.
Hvala.
Miro Bulj pojedinačna rasprava.
Hvala lijepa.
Evo baš dobra prigoda da se raspravi kada govorimo o zamjenama u odboru, o stanju u ovoj sabornici, u odborima. Kolega rekli ste da mi šurujemo sa Puljkom, da šurujemo ne znam nabrajali ste. Međutim, vi šurujete sa svima. Vi šurujete sa Pupuvcem, vi bi šurovali i sa crnim đavlom, vragom samo da ostane vlast zato što je ovaj Sabor izgubio dignitet. S vama upravlja Milorad Pupovac u ovom trenutku i on je alfa i omega, on je alfa i omega ove Vlade. Tako da ne znam uopće smisao vaših poruka ovdje. … /ne razumije se/ …
Ali što se tiče Sabora i parlamentarne većine puno bi korektnije bilo da se ide na izbore, puno korektnije nego da ovisi o Miloradu Pupovcu zagarantiranom mjestu koji mu treba dobiti nekoliko stotina glasova ili jedan glas Furio Radin da je dobio jedan glas i da vi upravljate i govorite da imate većinu. Vi nemate većinu. Vi imate poslušnost prema ovoj Vladi koja bi bila dobro da se testira. Uvijek se hvalite da dobro stojite u anketama. Pa izađite na izbore, izađite na izbore a u demokraciji … /ne razumije se/ … i po prvi put u povijesti kada je Most došao na vlast su bili izvanredni izbori. I što je se dogodilo? Dok je bila tehnička Vlada i najveći uspjesi su bile Vlade.
Međutim, ja bih ovdje sada rekao o Hrvatima izvan Bosne i Hercegovine. Vidim da ste imenovali moga, izvan Hrvatske, vidim da ste imenovali moga Sinjanina tj. Cetinjanina. Danas je baš raspravljao o temi pa nije ga bilo Luku Brčića što je dobro i pohvalno. Inače veliki poznavatelj isto te teme. A što se tiče ministra vjerojatno na preporuku ministra Grlića koji je evo danas imao velebne govore, u biti ne znam što čovjek govori. Ne mogu uopće shvatiti da je takvoga čovjeka imenovalo za ministra jer očito je Andrej Plenković tražio jednostavnu formu, vjerojatno je pitao Ministarstvo vanjskih poslova tko zna dva plus dva. Oni koji su digli ruku ne mogu biti ministri, vjerojatno je po toj logici došao Grlić Radman, a na kojoj raspravi večeras nakon ovoga govora, nakon ovoga uvjeravanja o domoljublju i patriotizmu je nevjerojatno ko su ministri, tako da bi puno poštenije bilo i nakon smjene cijele vlade da se ide na izbore. Ja ih se osobno nikad nisam bojao, čak mi i odgovaraju, ja sam rekao i bilo lokalno il bilo na državnoj razini, al vi imate vrlo lukavo, vi uspoređujete lokalnu razinu i državnu razinu. Lokalne politike su nešto drugo, lokalne politike su komunalne politike, a nacionalna politika je nešto drugo jer u Splitu, u Sinju, u vašem gradu, u Zagrebu je vrlo, nije bitno tko je livo, tko je desno na lokalnoj razini nego je bitno ako imamo kanalizaciju da imamo svi kanalizaciju, ako triba dječji vrtić imamo svi dječji vrtić, to je lokalna politika, a vi bi nas umočili i vratili samo u podjele jer drugačije ne možete egzistirati, drugo je lokalna politika, sasvim nešto drugo.
Ima problem, ima problem, evo Ante se javlja Sanader, ima je sriću šta mu se nisam kandidira za župana vjerojatno bi ga ugasili, ne bi bilo županije, al eto ostalo je na ovome. Evo, toliko od mene, vidim nema nešto replika, dogovorite se.
Hvala.
I bez ove vaše kandidature kolega Bulj, Ante Sanader je u velikim problemima, dakle njegova struktura u Splitsko-dalmatinskoj županiji je u velikim problemima i ovaj dakle vidjet ćemo kako će se to rasplest. A što se tiče dakle toga hoće li naši splitski Mostovci pošteni ljudi biti dio vlasti u Splitu to ćemo vidjeti, ali sigurno neće s kriminalcima i lopovima, dakle to, to nema, nema govora o tome. A što se tiče ovoga što ste kolega Bulj govorili o kome ovisi ova vladajuća većina, pa ne samo, ne treba uvijek Pupovca, ovisi o Pupovcu i SDSS-u, al ovisi i o uskočkim optuženicima, dakle o ljudima protiv kojih se vode istrage, dakle ljudima koji su ucjenjivi, pa te ljude može ucijenit bilo ko, neka strana sila, neko ko ima nekakve interese u RH i o tome ovisi hrvatska vlada, pa jel to normalno?
Prije svega bi se složio da Joško Markoč i …/Govornik se ne razumije/…i svi ostali da su iznimno pošteni u Splitu i da vjerujem oni su konstruktivni, oni su dali najviše prijedloga i rješenja za građane Splita, Splićani će se u to uvjeriti da će tako i nastaviti u interesu građana bilo oporba ili bilo većina ja to znam i ja to vjerujem jer ih poznajem i s te strane iznimno sam ponosan šta poznam te ljude, šta surađujem s tim ljudima i uvijek ću biti iza tih ljudi ma kakvu odluku donili. E, ja sam jednom rekao, pitalo me u županiji, bila je prilika da cijela oporba preuzme skupštinu po prvi put da ne bude više HDZ i onaj manistraš Kerum koji je humanitarnu pomoć od manistre na Brdima prodava i onda sam rekao, pitalo me s kime ćeš koalirati, zna sam s kime ne, s onim koji su grobari županije tj. HDZ-om jednostavno, sa svima ostalima da. Jel vam jasno i toga se ne stidim, uništili ste županiju, sa svima osim sa HDZ-om i Kerumom.
Vrijeme, vrijeme.
Replika Mario Kapulica.
Došli smo ne znam kako na ovu temu do teme raspisivanja valjda izvanrednih parlamentarnih izbora i kad je riječ o tim, o izborima normalno je da oporba, nakon 6.g. u oporbi da je dosta teško čekat još dvije, ali to sigurno jako frustrira i možda bi bilo dobro da predložite izmjenu Izbornog zakona, pa otprilike ovako, izbori su svake 4.g. osim ako HDZ pobijedi, ako HDZ pobijedi onda su svakih 6 mjeseci dok ne izgubi, dakle to tako g. Bulj ne ide. A što se tiče vaše strukture u bilo kojoj županiji, a ne u Splitsko-dalmatinskoj, vi nemate problema sa strukturom, vi funkcionirate na razini koordinatora, vi ne date ljudima da se učlane u vašu stranku jer se bojite da će vam se učlaniti neki HDZ-ovac i nakon 12.g. postojanja stranke imate kolko, 600 ili 700 članova. Gledajte, nije to baš neka podloga za razgovarat o nekoj strukturi.
Pa da, izvanredni izbori su nekada bolji nego ovako vlast, to odmah mogu da kažem. Ja nikad neću pristat da bude, ova vlast da da pozitivnu ocjenu koja je poskupila, dozvolila da se poskupi 500% struja za pumpanje vode i za Split, za vodovod, za osnovno ljudsko pravo, e tu ćemo imat problema, tu će bit bitka, što će biti vidjet ćemo kako će se razvijat, ja sam reka ne moram bit ni zastupnik, ni gradonačelnik, vidit ćemo ako se ponove izbori što će se dogoditi i ova vlada bi zbog toga morala dati ostavku. Ja sam došao jednom ovdje s jajom, neka od terorističkim činom što je htio prikazat Andrej Plenković nego sam tada upozorio na ovo što će se događati ako vodovoda mogu govorit. A inače što se tiče izbora, pa izbori su legitimni, prva politička opcija koja je išla na izbore imala je 6 ministara, to je bila Most, vi to znate vrlo dobro da su bili ponovljeni izbori, nismo se bojali ić na izbore, stoga nikakav problem izbora jel bolji izbori nego nikakva vlada koja trenutno i nema nikakav legitimitet osim Milorada Pupovca …/Upadica: Vrijeme/…ovoga talijanskog manjinca i tako.
Vrijeme.
Miro Totgergeli.
Hvala poštovani potpredsjedniče.
Kolega Bulj, vi u stvari brkate lončiće, cijelo vrijeme već osim kad ste bili na vlasti tad ste pokazali da imate želju dogovora, pregovora, uvlačenja na mjesto direktora u Hrvatske vode, vamo, tamo, tad ste htjeli nešto drastično napravit preko noći, a onda preko noći ste otišli iz vlasti i cijeli, cijelo vrijeme grintate u stvari, cijelo vrijeme hoćete reć da sve što god HDZ radi ne valja, a onda vas građani na izborima demantiraju jer na izborima prije 2.g. HDZ je opet pobijedio. I kad je bila korona kriza i onda ste cijelo vrijeme grintali i ljude zvali da se i ne cijepe i vamo i tamo, a da nije vlada poduzimala upravo ovo što je poduzimala pa gdje bi nam danas bilo gospodarstvo? Kako bi vi uopće u Sinju nešto radili da nije vlada …/Upadica: Vrijeme./… vukla poteze koje je vukla …/Upadica: Vrijeme./… dakle potpuno ste promašili lončić.
Da vlada je baš vukla poteze …/Govornik se ne razumije./… dovela je u situaciju ovo što je napravila, ja sam ponosan što nisam poštivao te odluke. Ja imam tisuće inspekcija, tisuće prijava ne znam koliko imam ovaj sudskih sporova zbog toga što nisam poštivao te oštromjeračke mjere koje su u biti bile svrha sama sebi, ali uglavnom i vi niste poštivali i taj stožer koji je preuzeo vlast u državi u biti to je provođeno na način kako je ovaj napravio ovaj Andrej Plenković.
I još nešto kolegi Kapulici, ne bojimo se izbora samo da znate, a to je dokazao sam i u Sinju, vidili ste u Sinju, ali i u županiji smo druga politička opcija ja sam nosio listu. Drugo, ja nisam recimo evo ja nisam član MOST-a i šta to sad znači, a MOST je najbolja politička opcija, najbolja i vi je se najviše bojite i najviše je spominjete. I dokle je vi god spominjete vjerujte mi da ćemo doći uskoro ovi ljudi na vlast, ja ne moram se više ni kandidirat. Doći će ta politička opcija …/Upadica: Vrijeme./… na vlast …/Upadica: Vrijeme./… pa ćete vidjeti …/Upadica: Vrijeme./… kako se upravlja RH …/Upadica: Vrijeme./… s ovim iskustvom.
Pojedinačno Nikola Grmoja.
Kolega Bulj apsolutno ste u pravu dolazi vrijeme dakle kada ćemo preuzeti odgovornost za Hrvatsku, a HDZ čini sve da to vrijeme dođe sve bliže i da je sve bliže. Dakle, zašto to govorim pa dakle prvo njihovi ovi korupcijski skandali i činjenica da vladajuću većinu čine ljudi koji su uskočki optuženici, činjenica da zajedno sa SDP-om uoči krize koja nas čeka na jesen pregovaraju o izmjenama Ustava kojim žele ograničiti referendum. Dakle, kojim žele onemogućiti građanima da između izbora kažu svoj stav o bitnim pitanjima. Dakle, to je ono što će osigurati, što će osigurati dakle da mi vrlo brzo preuzmemo odgovornost za ovu zemlju. Nadam se da ta kriza ipak neće biti tolika da dovede do demonstracija na ulici, ali oni izgleda čine sve da se to dogodi. Prvo su ukrali referendum, mi smo tu dakle to nezadovoljstvo ljudi nastojali kanalizirati kroz institucije, oni su ukrali referendum preko Ustavnog suda, a sada žele u potpunosti onemogućiti referendum i kad im se dogodi ulica onda će se pitati zašto se, zašto se to dogodilo. Ali ono zbog čega se javili za ovu raspravu i što svakako evo postavljam ovdje kao pitanje potpredsjedniku sabora Anti Sanaderu je li normalno da vladajuća većina ovisi o ljudima protiv kojih se vode istrage. Je li to normalno i može li se uopće na takav način funkcionirati? Može li, mogu li saborski odbori za koja imamo ovdje imenovanja nastaviti raditi kao da se ništa ne događa? Hoćemo li i dalje zatvarati oči pred tom činjenicom samo kako bismo ostali na vlasti što dulje bez obzira na to što se događalo u zemlji? I dragi kolega zastupniče situacija u zemlji je jako teška, jako teška. Ulazimo u eurozonu zbog čega nam cijene još dodatno rastu. Ne patimo mi toliko zbog rata u Ukrajini, to nas još nije toliko pogodilo, ali patimo zbog toga što smo išli u zatvaranje, ne samo mi nego cijeli svijet i Europa, što se tiskao novac u Europskoj centralnoj banci i u FED-u i sada imamo posljedice. I to sad koriste špekulanti da bi dodatno dizali cijene, sad koriste to svi u Hrvatskoj jer ajde idemo sad iskoristiti, ionako inflacija dignut ćemo cijene kad se uvede euro da onda, da onda ne dižimo i sve se to koristi, pate hrvatski građani. Ja ne znam jeste vi svjesni u kakvoj situaciji hrvatski građani u ovom trenutku žive. Vi se nečim hvalite, pitajte malo građane, ajde sutra krenite evo uzmite kolegu Kapulicu za ruku i prošetajte malo po Zagrebu i pitajte ljude, pitajte ljude kako žive. Pitajte, pa vas dvojica eto ne morate za ruku možete, možete, možete prošetati zajedno evo. Ja Bulja, dakle ja Bulja ne trebam uzimati za ruku, ja i Bulj smo često, ja i Bulj smo često dakle među građanima i znamo što građani misle dakle o trenutnoj situaciji u RH. I evo ja vas pozivam dakle da preispitate ima li ovo sve više smisla, ovolika korupcija, ovolike afere, činjenica da vladajuća većina je toliko tanka 76 ruku, Čačić vam je donio kremšnite, zahvalio vam se, još će sutra rekao je glasati i od jeseni ga nema. I on vidi da ovaj Plenkovićev koruptivni brod da je samo pitanje kad će, pa ako itko zna procijeniti kad se treba prešaltati to je Radimir Čačić što ja god mislio o njemu, ali on sigurno zna prepoznati tajming. Dugo je, to je iskusan lisac koji je predugo u politici. Dakle, ako i on je digao ruke od vas onda znate da, da nije dobro. A već i Hrelja mi govori kaže zeznuo sam se kaže kao da sam '45. otišao u ustaše, kaže mi na hodniku. Ja kažem, a Hrelja tvoj, tvoj odabir. Tako da nije situacija, nije situacija dobra nikako za vas. Čini se to još sada nešto da taj brod plovi, ali vrlo brzo će se nasukati.
Povreda Poslovnika, Mario Kapulica.
Teško je izreći sve na što bi trebalo reagirati, ali reći su samo jedno. O čemu mi raspravljamo? Ja bi molio, mislim ponoć je, ja znam da je koncentracija malo opala, mi raspravljamo tu o teškoj gospodarskoj krizi, o referendumu, o šetanju za ruku.
Koja je tema? Ja sam se malo pogubio ovaj pa ako mi možete gospodine Grmoja podsjetiti o čemu mi zapravo razgovaramo i na temelju čega vi zaključujete tko je taj zastupnik …/Upadica: Vrijeme./… koji drži vladajuću većinu? Ja sam dosada bio u uvjerenju …/Upadica: Vrijeme./… da su to Zdravka Bušić i Gari Cappelli jer ako njih ne bude u vladajućoj većini …/Upadica: Vrijeme./… vladajuće većine nema i ja mislim da zapravo Zdravka Bušić i Gari Cappelli upravljaju ovom vladom i ovom državom …/Upadica: Vrijeme./… a vi o tome poima nemate.
Vrijeme.
Miro Bulj replika.
Da, evo ja bi samo kolega Grmoja i pitanje, konstataciju vama postavio. Znači vlada, hrvatski narod očekuje velika kriza to znamo svi. Vlada pilatovski pere ruke kaže da je energiju poskupila 10%, a ja ću napomenuti da je 500% poskupila cijenu za dostavu vode. I to je vama smiješno kolega, imenjače. 500% i sada je to prebacila na lokalne čelnike kolega Grmoja da mi poskupimo 5 puta vodu našim poduzetnicima gdje će se gubiti radna mista poglavito u brdsko-planinskim područjima. Gradonačelnik …/Govornik se ne razumije./… šuti, Drniša šuti, zašto šute oni, a meni u hodniku govore da sam ja u prvu 100%. I sad ćete doći naravno na Sinjsku alku i mi vas pozivamo i gledajte lipo iz svečane lože narod u oči kako ćete im palit mrak i ugasit vodu. 5 puta poskupit struju za osnovno ljudsko pravo. To nas čeka u 9. misecu 10., kad sam s jajom onda držao ono jaje smijali ste se, ali onda vam je bilo upozorenje niste ga …/Upadica: Vrijeme./… poslušali.
Dakle, kolega Bulj apsolutno ste u pravu ova vlada više nema niti entuzijazma, niti kapaciteta za rješavanje ključnih problema hrvatskog društva, od krize o kojoj vi govorite do činjenice, može sad kolega Kapulica naravno da o svakom zastupniku ovisi vladajuća većina, to može biti kolegica Bušić, to može biti kolega Miro, može biti kolega Kapulica, ali je činjenica da dvoje zastupnika, dakle bez kojih nema vladajuće većine kao što nema ni bez njih, ali bez ovih dvoje, dakle ako računamo da je Kapulica dio valjda je, ja ne znam iako se govori o nekakvim tim unutarstranačkim borbama unutar HDZ-a, ja ne znam možda on bude taj zbog kojeg će pasti vladajuća većina i možda on kao što je Andrej Plenković pozvao Karamarka da odstupi, možda Mario Kapulica bude taj koji će dignuti glas i reći dosta je ovoga vrijeme je za suverenističku politiku …/Upadica: Vrijeme./… i za obračun s korupcijom.
Vrijeme.
Pojedinačna rasprava Ante Kujundžić.
…/Upadica: Povreda./… Nema Bulj pravo povrede više, nema, isteklo.
Izvolite.
Hvala predsjedavajući.
Pa evo i u ove kasne sate nisam se ni ja planira prijavit, ali reko ajd ima se o čemu razgovarat pa onda sam ponio i vama prijavnice, pa evo da to zaključimo pa da svi možemo ići odmorit. Ono čega ću se dotaknut je ovo zapravo ono na što me je kolega Kapulica potaknuo komentirajući dakle i članstvo i koordinatore MOST-a itd., itd. Dakle, koliko članstvo bitno je, sigurno da je. Koliko ono lojalno može biti, e to je sad pitanje. I ako bi itko to u našoj Hrvatskoj trebao znat onda sigurno da je to na prvome mjestu HDZ kao najveća politička opcija. Sve to nam se manifestiralo u gradu Splitu dakle gdje općepoznato je da niska izlaznost ide u prilog velikim političkim opcijama međutim grad Split i brojnost HDZ-a i članova HDZ-a ipak nisu rezultirale onim s čime se očekivalo. Je li se u toj cijeloj priči najzgodnije uprit prstom u predsjedavajućeg? Pa sigurno da da. Je li on objektivni krivac? E sad je to pitanje. Pitanje je jer je naprosto nevjerojatno da toliki broj članova dakle u gradu Splitu, a da se doživio svojevrsni debakl. Dakle, to je u kontekstu članstva koliko ono kolega Kapulica je važno ili nije važno. Koliko MOST ima članova i je li MOST ima dvostruki filter provjere? Pa da, pa da. Je li to dobro ili nije to dobro možemo gledati iz različitih kuteva i komentirati.
Slijedeća kritika koja najčešće dolazi nekako u fokus ako se priča o MOST-u jest javni bilježnik i jesu 163 dana MOST-a provedena u vladama RH naspram cijele naše povijesti. I tu možemo staviti točku. Međutim, ono što je ključno pitanje i što je meni nekako i ža iz kojeg razloga se desna politička opcija konkretno vi ne zapitate zašto MOST u sumi sumarum i postoji. Zašto se MOST kao ideja rodila u sredinama u kojima je u izvršnoj vlasti bio netko tko dolazi sa desnog političkog spektra? Jer da se previše ne lažemo svi mi iz tih sredina smo bili dakle glasači desnih političkih opcija. Ja ću vam ispričati dakle dok sam bio na čelu izvršne vlasti u 4 godine, u 4 godine dakle to ne znam je li zna i gospodin Sanader ali vjerojatno će mu biti zanimljivo čuti. Dakle, na svečanim sjednicama općinskoga vijeća je li vi možete vjerovati da u 4 godine niti jedne godine nije na sjednici općinskoga vijeća niti bio župan, niti prvi zamjenik i drugi zamjenik u 4.g. i znate kolega Miro koga su mi poslali, znate, poslali su mi jednog zanimljivog, meni vrlo dragog i vrijednog čovjeka Anđelka Katavića pročelnika i otvaramo sjednicu i ja Anđelku tu četvrtu godinu zahvaljujem i kažem evo hvala Bogu da su tebe našli na hodnicima jer da nije bilo tebe vjerojatno bi poslali domara, dakle pričam o općini u kojoj postoji samo HDZ i ne postoji nitko drugi.
Dakle jedan takav odnos prema svakom onom tko nema stranačku iskaznicu je također jedan problem o kojem vi ozbiljno trebate razmisliti ukoliko budu nekakvi izbori prije redovnih, a na redovnima imate dovoljno vremena da stvari promijenite.
Miro Bulj replika.
Kolega Kujundžić, dobro ste vi to opisali, istinu ste rekli, nije u biti bitno njima ko je čelnik općine i grada lokalne samouprave na nivou županije, tako i države ima iskaznicu, to je najbitnije kod njih. Međutim je činjenica npr. Andrej Plenković je ušao u HDZ kad, znači pa evo ako slušaju ovo ljudi koji su članovi HDZ-a od prvih dana, ja sam zaboravio da sam bio osniva HDZ, da sam bio u HDZ-u kad je Andrej Plenković došao u HDZ, ja sam zaboravio na to uopće da sam bio kad je on uša i vi ga sad branite temeljito, ali pogrešno je rečeno maloprije da je Čačić onaj koji dobro procjenjuje, je dobro je procijenio da brod tone. Pratite Jandrokovića kolega Kapulica, tako je bilo s Karamarkom, Kosoricom, on vam je iza skuti njihove i kad on odmakne se od Plenkovića to je kraj, samo njega pratite, ništa drugo, on vam je visibaba, vjesnik proljeća.
Vrijeme.
Odgovor.
U velikoj, kolega Bulj, sumi ljudi i u velikoj političkoj opciji i u velikom sustavu sasvim je logično da će postojati ljudi koji žive i bore se za ideal, pa kad se onaj ko je na vrhu kad promijeni smjer onda će taj netko ko i dalje nastoji živjeti ideal nekako se malo i pomaknut i ne biti nekako najglasniji u obrani tog. Međutim ono što meni općenito nikako nije jasno jest da netko može braniti 5-6 ili 7 suštinski različitih ljudi, a da su ti suštinski različiti ljudi oni koji diktiraju smjer politike kojoj ja pripadam, dakle to je ono što ne mogu razumjet, a i dalje vjerujem u Hrvatsku u kojoj će i u parlamentarnoj većini, dakle i sa lijevog spektra i sa desnog i sa centra, zapravo svi oni koji tu budu živjeti taj ideal i stati iza njih. Hvala.
Slijedeća pojedinačna rasprava Mario Kapulica.
Poštovani g. potpredsjedniče HS, gospodo zastupnici, ovo je jedna rijetka prilika u kojoj u ovo doba noći nema zastupnica, vjerojatno smo i njima dosadili.
Ono što mene zabrinjava u ovo doba noći, nije, nije da mi se žuri kući, su sadržaj ovih naših rasprava. Mi smo raspravljali o tome koliko ko sendviča jede, mislim ja, ja 6.g. jedem jednom dnevno, ovaj dvaput sam jeo u saboru i mislim da, ponekad se zbilja pitam jesmo mi svjesni ko smo mi i gdje se nalazimo i koja je na nama odgovornost. Mislim u redu je to ovaj i šaliti se i to, evo pitanje je bilo jel mogu vjerovati da nitko nije bio na skupštini općinskog vijeća, ja to mogu vjerovati, al ne mogu vjerovati o čemu mi raspravljamo. Točka dnevnog reda, ne znam je li to po Poslovniku uopće moguće da svi koji sudjeluju u raspravi, da niko zapravo ko sudjeluje u raspravi ne raspravlja o točki dnevnog reda. Ona se možda spomene u pola rečenice kao odskočna daska za pričanje o bilo čemu. Tako da bi ja apelirao na ostatak ove naše rasprave, na ovih nekoliko zastupnika da prestanemo gubiti energiju, da je koristimo ili za raspravu o ovoj točki dnevnog reda ili da se malo odmorimo za početak iduće sjednice, ali bi rekao prije nego što završim nešto kolegi Bulju. Gledajte, znači energija poskupljuje u Europi, okej, vlada poskupljuje u Hrvatskoj, vlada je odgovorna jer poskupljuje u Hrvatskoj jel, a onda zato što poskupljuje u Hrvatskoj poskupi u Sinju. E sada, kaže ovaj Bulj da to neće ić tako, pa okej, prekini, prekinite vi u Sinju taj, tu lančanu reakciju i vi ostavite cijene kakve su bile jer vi ste u istoj situaciji u odnosu na vladu kao što je vlada u odnosu na opću situaciju. Tako da mislim to svaljivanje na vladu da je ne znam šta, sjetio se neko u vladi da mu fali ovaj, da mu se baš prohtjelo da poskupi struju, plin, je li itd., vidim da je ovaj ako, nisam točno siguran koji je portal jer ne možeš vjerovat svakom, da je Butković najavio da će pojeftinit gorivo, ovaj to je dobra vijest, ovaj tako da se nadam da ćemo ako Bog da imati dobrih vijesti u Hrvatskoj, a sigurno ni vladi, a ni oporbi ne bi trebalo u interesu biti da te vijesti budu stalno loše što se tiče poskupljenja i što se tiče standarda hrvatskih ljudi kojih smo dosad uspješno, uspješno čuvali, ali nismo svemoćni i nismo sami na svijetu. Evo, hvala vam lijepa.
Miro Bulj.
Hvala lijepo na ovoj konstruktivnoj raspravi jel i sami ste govorili da je ovo točka dnevnog reda, mislim da je, a ja bi samo rekao oko poskupljenja. Vlada RH je rekla da će poskupiti građanima 10% električnu energiju i to je napravljeno, međutim ja ovdje ne govorim o ničemu nego o vodi, dostavi vode do kuća, znači vodovodi lokalni, poskupila je struja za 500% dovedena je u upitnost likvidnost te tvrtke i sada bi mi morali poskupiti 5 puta vodu našim građanima, našim poduzetnicima čak i dijelu Splita ne samo cetinski kraj i Omiša. I ja šaljem pismo i ministru i HEP-u jer cetinski sliv daje 40% hidroenergije, ali i brdsko-planinska područja velika energija se troši. Od 4. miseca 10 puta nisam dobio odgovor. Nećemo, oćemo. Bar razgovarat da nađemo rješenje da ne ubijemo gospodarstvo i kućanstva …/Upadica: Vrijeme./… to im neće proć …/Upadica: Vrijeme./… ta šutnja im neće proći.
Ja se slažem s vama gospodine Bulj da smo mi zastupnici u jednoj vrlo nezgodnoj poziciji. Znate imamo ljude koji nam dođu pa kad kažu, pa kažu gle imamo problem državne nekretnine, čovjek ima parcelu 3,70 3,70 četvrtine je državno, znači to se rješava vrlo jednostavno, država procijeni taj mali dio zemljišta, po njihovoj procjeni čovjek plati, godinu dana nema odgovora. Ja to znam. Kad bi ja sad nazvao ministarstvo, kada bi ja nazvao nekog tamo u državnu imovinu, dobar dan, šta je s tim, izvolite to riješiti ili čovjeka smijeniti, šta bi ja dobio? Prvo bi dobio saslušanje na antikorupcijskom vijeću da kog sam ja zvao, onda bi dobio jedno 3 zviždača u tom ministarstvu, neradnika koji ništa ne rade koji bi me prijavili da ih tjeram da rade jel tako, pa bi se onda još javio netko iz oporbe i još me povezao da ja radim kriminal jer bi izmislio neku priču da ja imam …/Upadica: Vrijeme./… interes u tome što želim to riješiti. Mi smo zbilja u jednoj, jednom ozbiljnom problemu u ovoj državi gdje sami sebe paraliziramo da možemo djelovati u odnosu na ove koji ne rade svoj posao. Ja vam to iskreno govorim.
Vrijeme.
Završna rasprava Klub zastupnika MOST-a, Miro Bulj.
Imenovanje i razrješenja u odbore je bitno progovoriti i o ovim svim temama, ja bi još jednom napomenio ovo što je kolega Kapulica rekao. Znači mi kao saborski zastupnici imamo obavezu iznositi probleme i naših građana, međutim istina je da administracija u često zakida naše građane. Ja to mogu potvrditi, ja kad sam došao u Sinj preuzeo …/Govornik se ne razumije./… znači vlast odmah su svi ti HDZ-ovi kandidati ili šta su oni su inače sad u upravi Viteškog alkarskog društva, sad su oporba uzurpirali su tu svetinju, privatizirali je ali ćemo je vratiti narodu jel ona je i pripada narodu, a ne samo kastama, liječnicima sinjskim i toj ekipi koji su sve privatizirali, sve, doslovno priko naše svetinje. Ja bi samo ovdje rekao da mi nije jasno da jedna institucija kao što je Ministarstvo gospodarstva da nakon 5 mjeseci, 10-ak pisama, 10-ak upozorenja, mojih premijeru i saborskih zastupnica i gradonačelnik da ukaže na taj problem koji se događa oko osnovnog ljudskog prava socijalne kategorije, to je voda, da ne žele odgovoriti. Mogu slobodno odgovoriti mi ne možemo, tržište je takvo, nego ne žele uopće odgovoriti i razgovarati o poskupljenju od 500% električne energije. Primjera za 6. mjesec prošle godine je bilo oko 280.000 kuna električna energija, ovaj mjesec ova u 6. je milion i 300, milion i 300 sa 280.000 prošle godine. Znači to su ogromna, enormna poskupljenja. Dovedeno je do upitnosti funkcioniranje te tvrtke, likvidnost, projekti aglomeracije ali ne žele razgovarati. Ja bi volio da ministar odgovori ne želimo vas primiti na razgovor. Ono nije predmet politika, ovo je pitanje života, ovo je pitanje i livi i desni koji žive na tom području, oni koji su HDZ i van HDZ-a i oni koji su za MOST i protiv MOST-a. Međutim, svi peru pilatovski ruke, a vlada govori imamo dobre kreditni rejting i još sad uvode euro, bit će i tu problema. A naši građani kad poskupimo im sad cijene, vjerujte mi da neće moći plaćati vodu. Naši gospodarstvenici, poduzetnici ovi ugostitelji neće moći jer ću morat poskupiti, morat ću otpuštat radnike, al govorimo o osnovnom ljudskom pravu o vodi. I pumpe koje pumpaju električnom energijom koje na taj način da poskupi 500%. Mi ovdje ne govorimo o rasvjeti koja je poskupila 3 puta premda je i ona bitna, mislim bitna, ali ja ovde govorim o vodi. Tolko o poštivanju i saborskog zastupnika i gradonačelnika. Stoga sam i u svom pismu pozvao ih da dođu na alku u svečanu ložu i da pogledaju taj narod u oči kako će im upaliti mrak. Ja ih zovem, mi smo gostoljubivi, nema gostoljubljivijeg ovaj naroda. Imamo dobru gastro ponudu, dođite svi. Prije, bivši naš kolega gospodin Kovač je dolazio svake godine, svi dolaze evo Ante Sanader, župani non stop na alci u biti oni upravljaju upravom Viteškog alkarskog društva, nažalost. Čak i tu ispolitizirali ste i alku. To me boli. To me boli. Ja sam bio kandidat za župana, sad ću vam reći kako funkcionira i predsjednik Viteškog alkarskog društva se potpiše tako i daje potporu drugome krugu Bobanu da on voli cetinski kraj. Pa neće dati ni meni potporu, ne smi dati ni njemu, jer alka je svetinja, alka je iznad. Uzurpirali ste i tu svetinju, a ne svetinju da sam ja protiv alke, ja sam za alku, alka je dio mene, ja sam uša s kapicom ovdje, dio moje tradicije, ja sam iz alkarske obitelji, ali ste ju uzurpirali. Ta ista uprava je uzurpirala i zdravstvo sinjsko. Idete kod tajnika viteškog alkarskog društva ginekologa iđe žena na pregled, tu, tu plaća se glavarina, a on daje uputnicu da ide u ordinaciju privatnu kod predsjednika Viteškog alkarskog društva i pregledaje je ovaj ginekolog koji ju je uputio iz doma zdravlja da, da. Tako to funkcionira, njihov interes, ne razvoj, ne alka, ne tradicija i naše kulturne vrijednosti. A to je sve napravio nažalost stranka, kad su oni ušli, ja sam zaboravio i ovi i kad je Plenkovićevu Vladu i predsjednik i tajnik .../Govornik se ne razumije./... ja sam zaboravio da sam bio u HDZ-u kad su oni ušli.
Završna rasprava u ime Kluba HDZ-a poštovani Miro Totgergeli.
Hvala potpredsjedniče.
Pa moram priznati da nisam očekivao da ćemo ovako dugo raspravljati o točki dnevnog reda gdje kolegi Čičku prestaje mandat, gdje biramo druge članove za odbor i gdje je to uobičajeno da rasprava o tome traje otprilike 2 do 3 minute. Ali, s obzirom da smo sad već ušli u drugi dan, potpuno mi je jasno i na neki način je ovo zadnja rasprava u ovoj sjednici i sljedeća redovna sjednica je tek na jesen ukoliko neće bit iz nekih izvanrednih razloga izvanrednih sjednica i ja mogu shvatiti kolege iz Mosta da imate želju da još uvijek se ne mičete od ove govornice i da iskoristite sve poslovničke prilike da još pošaljete poruku o svemu mogućemu što vas na dnevnoj bazi, na tjednoj bazi tišti.
Jer nema teme koju svi sad kroz ove rasprave, bilo u ime kluba, završno i početno, bilo pojedinačno, niste spomenuli. Tu je bilo apsolutno sve spomenuto, od energenata, al' onda, zaboravljate reći da osim što je .../Upadica se ne čuje./... osim što rastu cijene energenata u svijetu, da smo se mi ovdje u Hrvatskoj potrudili da ne rastu isto toliko koliko rastu drugdje. Šta? U čemu je problem? .../Upadica se ne čuje./... Neko ometanje, čemu? Dobro. Ajmo dalje.
Spomenuli ste, a kolega Bulj je vrhunski majstor u tome da svaku temu uspije okrenut u neku svoju priču i ono što ga tišti, on opalio po tome i dok ima minuta, on o tome priča i tu je vrhunski, tu uopće, tu mu ja skidam kapu, boljeg zastupnika o tome da izvrne temu o kojoj je dnevni red od kolege Bulja nema.
I to sam ja već naučio s njim da uvijek o svemu sve zna i o svemu može pričat. E sad, kad već ste počeli pričati o izborima, pa ja ću iskoristiti ovih svojih još 2,5 minute, spominjali ste ovdje i izbore i kako je Most dobivao ili nije dobivao izbore na nekim lokalnim, u nekim lokalnim sredinama.
Pa evo u Bjelovarsko-bilogorskoj 2017. uspjeli ste kao Most u županiji imat 2 zastupnika i onda su ta dva zastupnika odmah otrčala, kome? Onome tko je 2017. bio na vlasti. Bio je Bajs na vlasti i odmah ste s njima napravili koaliciju zato da dobijete ravnatelja, odnosno zamjenika ravnatelja u agenciji koja provodi EU fondove tamo u Bjelovaru u županiji.
E, sad, na zadnjim izborima, HDZ je pobijedio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Vas nema nigdje. Niste prešli ni prag. Dakle ona vaša teza, kolega Kujundžić da vi samo tamo gdje je HDZ bio dugi niz godina na vlasti, da vi tamo nešto možete, u Bjelovarsko-bilogorskoj, HDZ došao na vlast, vas nema. Evo, tako to ispada kada već pričamo o svemu i svačemu.
I na kraju, vi zazivate izbore. To je vaše pravo, da zazivate izbore. Ali građani su prije 2 godine rekli što misle, tko treba voditi ovu zemlji i ja znam da bi vi voljeli da je u Hrvatskoj isto nestabilna vlast na državnoj razini, kao što je to u nekim drugim europskim zemljama i da vlade padaju svaka 3 dana, ali otkad ste vi otišli iz Vlade, Vlada nema tih problema, Vlada je stabilna cijelo vrijeme. I dobro ste rekli koliko ste bili, svega 100 i nešto dana u Vladi i još uvijek to ne možete prežaliti. I kolega Grmoja danas cijeli dan govori, kad mi dođemo na vlast, mi ćemo to napraviti, mi ćemo ovo, mi ćemo ono. Ali vi to tako govorite već 6 godina i ja se nadam da ćete to nastaviti još i narednih 6 ili 12 godina govoriti.
A tema je inače bila samo izbor 2 člana odbora. Vi o tome niste rekli ni riječi, niste čak ni imena tih ljudi uspjeli upamtiti, znači o tome nemate ništa protiv, prema tome, ja ću shvatiti da i vi kao Klub Mosta ovu točku dnevnog reda podržavate, jednako kao i Klub HDZ-a.
Povreda Poslovnika. Odustaje.
Obrazlaganje stanke.
Odustajem nakon ovog povijesnog govora kolege.
Dobro. Onda zaključujemo raspravu, glasovat ćemo kad se steknu uvjeti.
Nastavljamo danas u 9 i 30 izjašnjavanjem o amandmanima na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, 2. Prijedlog Odluke o pristupanju promjeni Ustava RH, 3. Prijedlog Odluke o pristupanju izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH i 4. Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Nakon toga bi bilo iznošenje stajališta klubova zastupnika, a u 12 sati bi glasovali o raspravljenim točkama.
Ako možemo odmah glasati pa ćemo vidit tko je većina ovdje. .../Govornik se ne razumije./...
Dobro. Hvala vam.
Laku noć.
SJEDNICA PREKINUTA U 00,14 SATI.

24

  • Izbor, imenovanja i razrješenja
15.07.2022.
I idemo na zadnju točku glasovanja Izbor, imenovanja i razrješenja predlagatelj je Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, rasprava je zaključena. Predlažem ako ste suglasni da provedemo objedinjeno glasovanje o sve tri predložene odluke. Jesmo li suglasni? Hvala vam lijepa. Onda dajem na glasovanje prijedlog tri odluke kako ih je predložio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. Molim glasujmo.
109 glasova za dakle jednoglasno su donešene sve odluke kako je predložio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.
Poštovane kolegice i kolege, zaključujem 11. sjednicu HS-a.
Hvala vam svima na aktivnom sudjelovanju u raspravama. Želim vam svima svako dobro, puno zdravlja i neka se vidimo u skladu sa predviđenim rokovima.
Hvala vam lijepa.

SJEDNICA ZAKLJUČENA U 13:32 SATI
PDF