Povratak na vrh

Rasprave po točkama dnevnog reda

Saziv: X, sjednica: 11

PDF

15

  • Prijedlog za iskazivanje povjerenja Marinu Piletiću za obavljanje dužnosti ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Predlagatelj: predsjednik Vlade Republike Hrvtaske
29.04.2022.
Prijedlog za iskazivanje povjerenja Marinu Piletiću za obavljanje dužnosti ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Predlagatelj je Andrej Plenković predsjednik Vlade RH.
U skladu s Člankom 119. Poslovnika Hrvatskog sabora rasprava je provedena na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport, Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.
Sukladno Članku 119. stavku 10. Poslovnika o ovom prijedlogu ne vodi se rasprava na plenarnoj sjednici. Naglašavam da je Članak 262. Poslovnika, da taj članak određuje da je za iskazivanje povjerenja članovima vlade potrebna natpolovična većina svih zastupnika dakle 76.
A da čujemo sada imamo dvije, dva zahtjeva za stankom.
Kolegica Peović.
…/Govornica nije uključena./…
Netko, netko ima uključen mikrofon pa vas molim, ne vidim odavde tko. Ne, ne to nema veze, evo ga može, vratite vrijeme.
Izvolite.
Evo, tražim stanku u ime Kluba HSS-a i Radničke fronte da ne bismo neopravdano zanemarili i trećeg ministra u osvježivačko rekonstrukcijskoj vladi koja će sigurno donijeti boljitak. A donijet će boljitak i za milijun petsto tisuća radnika koji u ovoj zemlji nešto očekuju i od ovog ministra koji će ovdje među saborskim zastupnicima biti zapamćen kao otac koji želi malo više dana za nakon rođenja djeteta, ali nije znao da HDZ u svojem nacrtu Zakona o radu misli nula dana dati za očeve koji žele biti sa svojim ženama nakon rođenja djeteta. Nadam se da ćete to sami shvatiti čitajući nacrt Zakona o radu koji se radi već 2 godine u tajnosti.
A inače, u nedjelju ćemo saznati kolegice i kolege koliko ova vlada misli o našim radnicima. U nedjelju kada dolazimo do najvećeg praznika radnika, Praznika rada, u nedjelju kada će mnogi radnici raditi.
Da nismo neafirmativni poslat ćemo nakon par minuta nakon što kolega Piletić postane ministar, poslat ćemo mu novi nacrt Zakona o radu. U tom nacrtu Zakona o radu koji je inicijativi za radnički ZOR …
Molim vas kolegice i kolege malo parlamentarni biti. Izvolite nastavite.
U tom nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu koju ćemo vam poslati, koji će vam poslati inicijativa za radnički ZOR okupljena sa 12 sindikata i 20.000 sudionika, radnici bi imali mogućnost da osim što će raditi u nedjelju i što će raditi na Praznik rada barem im to bude plaćeno. Jer sada po sadašnjem Zakonu o radu oni mogu dobiti doslovno jednu lipu i oni su, poslodavci su zakonodavno sve osigurali, ništa nisu povrijedili. Zakon treba mijenjati. Ne treba ga mijenjati na način na koji je HDZ mislio mijenjati tako da očevi imaju nula dana nakon rođenja djeteta …/Upadica: Hvala vam lijepa./… ali treba ga mijenjati tako da ljudi koji rade prekovremene dobiju …/Upadica: Kolegice Peović hvala vam lijepo./… nešto od toga i plaćeno.
Stanka je odobrena i imamo tri povrede Poslovnika.
Kolegice Murganić, izvolite.
Hvala lijepa poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, povrijeđen je Član 238., zastupnica Peović uzastopno već i prošli puta kada je to izjavljivala neistinu i laž da postoji tajni dokumenat HDZ-a o Zakonu o radu kojima se ukidaju odnosno ne dozvoljavaju bilo kakva prava očevima na bilo kakav roditeljski dopust. Dapače, imaju već sada pravo na 2 mjeseca …/Upadica: Hvala vam lijepa./… roditeljskog dopusta, a i u primjeni …/Upadica: Kolegice Murganić./… je prihvaćanje direktive o 10 dana plaćenog dopusta.
Kolegice Murganić vrijeme je isteklo, niste povrijedili, vi ste povrijedili Poslovnik pa dobivate opomenu.
Kolega Pavić, izvolite.
Hvala lijepa.
Povrijeđen je Članak 238., pa žao mi je kolegice Peović da ovako govorite o svojim saborskim kolegama, o gradonačelniku koji ima rezultata, o čovjeku koji je imao viziju da u Novsku dovede gaming industriju i da ovako lažete i govorite i o vladi Andreja Plenkovića. Ako se netko borio za radnike to smo upravo bili mi. Gledajmo minimalnu plaću kolko je rasla za 1.250 kuna, 1.800 je prosječna plaća rasla …/Upadica: Kolega Pavić./… prema tome apsolutno smo tu za građane.
Kolega Pavić hvala vam lijepa, hvala vam lijepa, ali ovo je isto replika dobivate opomenu.
Kolegica Petir je sada, izvolite.
Hvala lijepa.
Gospodine predsjedniče povrijeđen je Članak 238. jer kolegica Peović u svom konstantnom totalitarnom džihadu koji ispoljava od kad je Marin Piletić postao saborski zastupnik, omalovažava ga, laže i izvrće jer je činjenica da je gospodin Piletić dosada na svakoj dužnosti pokazao odgovornost i savjesnost. Ja vjerujem da će to pokazati i na mjestu ministra. A koliko je vaše licemjerje veliko gospođo Peović govori činjenica da vi to govorite u ime HSS-a koji Piletića podržava u Novskoj i iz redova HSS-a je zamjenik gradonačelnika, pa to, pa vi ste zastupnica …/Upadica: Hvala vam kolegice./… apsurda, zastupnica apsurda.
Hvala lijepa.
Dobivate kolegice Petir, kolegice Petir, dobivate i vi opomenu, ovo je isto bila replika. Idemo dalje. Sada imamo kolegicu Peović, povreda Poslovnika, izvolite.
Povrijeđen je Poslovnik, znači 238, kolegi Paviću bi rekla … Ma Malo ozbiljnosti, da, na ovoj temi, ne bi bilo loše .../Upadica: Molim vas, kolegice i kolege, molim vas, ajde budimo, dozvolimo da govore kolege. Izvolite. Dobit će 5 sekundi više, kolegice izvolite./... Evo kolegice i kolege, pogotovo kolegi Paviću, pa evo, rekla bih da bismo trebali ispraviti možda i povijesnu nepravdu i vratiti ga za ministra, jer ono što je on radio, znači kupovao parfeme i poklone, to je ništa u usporedbi sa Paladinom koji više vremena troši na objašnjavanje porijekla svoje imovine nego na obnovu .../Upadica: Hvala vam lijepa./... koju nećemo dočekati. /Pljesak./
I ovo je bila povreda Poslovnika pa dobivate opomenu. Kolegice Orešković, izvolite.
Uvaženi predsjedavatelju, čl. 238, vrijeđanje zastupnika, zastupnice. Ja ovdje tražim da se ispravi nepravda prema Majdi Burić. Naime, kad je kolega Pavić spomenuo gaming industriju, pa većina građana za ovog ministra ne zna je li Miletić ili Piletić, ali mi svi ovdje koji sjedimo dan i noć znamo da Majda Burić nema jače od nje, jer prva po broju rečenica koje započinje ova Vlada je Andreja Plenkovića, pa ako ona nije zaslužila da bude ministrica nitko nije.
Da, kolegice Orešković, dobivate opomenu, ali molim vas nešto, ovaj. Svi ste, 151 koji je ovdje izabran jednako vrijedni i dobili ste povjerenje građana, a kolega je dva puta biran za gradonačelnika Novske na izravnim izborima, tako da ne znam od kuda vam pravo dovoditi u pitanje njegov legitimitet, vrlo neobično nekorektno i nemojte to činiti, nemojte to činiti. .../Upadica se ne čuje./...
Pa jesam, predsjedavajući sam, ali malo mi je smiješno da netko sebe uzdiže i misli da je bolji zastupnik ili kvalitetniji političar od nekog drugog, tako da nemojte to raditi.
Kolega Fabijanić, izvolite.
Poštovani predsjedniče, odustajem od povrede Poslovnika.
Čestitam, hvala vam.
Kolega Beljak sigurno ne odustaje.
Ja neću odustati, da.
Čl. 238, kolegica Petir koja govori već gotovo 2 godine u ime HDZ-a, opet spominje HSS. Meni, ja mislim da je njoj u biti žao što ona nije danas predložena za ministricu upravo zbog toga jer bi na taj način zaokružila svoj politički djelokrug, svoju političku karijeru i to baš simbolično, na datum smrti Ivice Račana, dio čije većine je upravo kolegica Petir kao članica HSS-a, tada daleke 2001. bila.
Kolega Beljak, dobivate opomenu jer je vrijeme isteklo, a vi niste rekli ništa da bi bio povrijeđen Poslovnik, već ste replicirali.
Kolegice Burić, izvolite i vi.
Hvala vam poštovani predsjedniče HS-a. Gđi. JANAF-ovoj odvjetnici, ako se ne varam, sa rejtingom od manje od 0,5%, pozivam se na čl. 238 i ovom prilikom započet ću upravo na onaj način koji vas žulja. Da, Vlada premijer Plenkovića ostvarila je /Pljesak./ 32 tisuće više zaposlenih u odnosu na prošlu godinu, 56 tisuća .../Upadica: Hvala./... više zaposlenih u odnosu na pretprošlu godinu i sramota je da .../Upadica: Hvala kolegice Burić, hvala vam lijepa./... to vas žulja.
Kolegice Burić, hvala vam lijepa, dobivate opomenu jer je to bila isto tako replika.
Ajde sad još, evo imamo dvije dame pa bih vas molio da nakon toga stanemo jer sada ovo više nema nikakvog smisla, ovo se pretvara u jednu raspravu koja, nisu, nisu to povrede Poslovnika nego rasprava koja su u stvari replike. Kolegice Petir, izvolite. Ne, do 5 sekundi više, oke, može, krenite.
Hvala vam g. predsjedniče. Ljubitelj radijskih i automobilskih uređaja i čovjek koji smatra da UDBA nije pobila dovoljno Hrvata se ne bi uopće meni trebao obraćati, on je upropastio HSS, najstariju stranku u Hrvatskoj i još je bezočno lagao da sam ja bila u nečijoj Vladi, ja nisam bila nikad ni u čijoj Vladi, a i danas bolje branim HSS-a i zastupam interese HSS-a nego što ćete vi to činiti dok ste živi. Sram vas bilo. /Pljesak./
Kolegice Petir, dobivate opomenu, ovo je isto tako bila replika.
Kolegice Peović, izvolite.
238. Odgovaram dakle, kolegici Burić, ali i vama bih uputila, predsjedavajući, jednu primjedbu kolegice zastupnice, ne biste trebali nazivati damama.
No, znači kolegice Burić, ako već brojite koliko moja stranka ima u anketama postotaka, a mislim da HDZ-ovi zastupnici .../Upadica: .../nerazumljivo/... Izvolite. Molim vas, kolege, kolegice i kolege, vratit ćemo vrijeme. Vratit ćemo vrijeme, izvolite, imate još 5 sekundi iznad ovoga. Izvolite./... Kolegice Burić, vi vjerojatno ne biste bili u ovom Saboru da niste bili listi HDZ-a, toliko o tome, a kada govorimo o postotcima i vašim uspjesima Vlade Andreja Plenkovića, kako počinjete svaku svoju rečenicu, onda biste trebali imati točne statističke podatke. Kod .../Upadica: Hvala vam lijepa./... nas plaća rasla 14%, a u Rumunjskoj .../Upadica: Kolegice Peović./... 85%.
Hvala vam lijepo. Nisam želio ništa loše učiniti time što sam vas nazvao damom, ali mogu onda koristiti izraz zastupnica. Oke. Kolega Beljak, izvolite.
Čl. 238, kolegica Petir je upravo tamo danas gdje joj i mjesto s ovima koji plješću, dokaz za to je i činjenica da ima više od 5 milijuna kuna prijavljene ušteđevine, a svatko tko je završio 4 razreda osnovne škole zna da je to moguće bilo jedino na način da je u svojoj karijeri uštedjela svaki mjesec zamislite 3000 eura, ne zaradila nego uštedjela. Dakle, to je dostignuće kolegice Petir i sretan sam kao i svi članovi što ona više nije u HSS-u nego tamo gdje je mjesto u HDZ-u.
Kolega Beljak dobivate ponovno opomenu.
Sada je kolegica Petir ponovno isto tako povreda Poslovnika. Imate dvije opomene samo vas želim upozoriti.
Da znam kolega Beljak je povrijedio članak 238. zato što laže i kleveće. Ja sve što imam u životu sam zaradila za razliku od njega koji je krao. Zamislite čovjek je krao trenirke, krao je radije iz automobila. Ja uopće ne znam kako je moguće da on sjedi ovdje danas? Možda bi nam mogao objasniti svoje odnose sa tamo jednom tvrtkom iz Samobora kako je sagradio kuću, tko ju je gradio, tko ju je platio, kojim novcem? Gdje su one prijave? Zašto su u ladici? Pozivam USKOK i Državno odvjetništvo da ovog obijača auta i čovjeka koji poziva na likvidaciju Hrvata detaljno istraži, jer imamo lopova u našim redovima.
Hvala vam lijepa. Hvala lijepa kolegice Petir.
Dobivate treću opomenu, vi više ne možete raspravljati.
Sada je na redu kolega Šimičević, izvolite.
Zahvaljujem predsjedniče Hrvatskog sabora.
Povrijeđen je članak 238. Kolegica je vama prigovorila da ne smijete nazvati moje drage kolegice damama. Očito ona misli da one nisu dame ili je ona dama koja ima zabranu prilaska svome suprugu, nego bi trebali svi ovdje u ovom Saboru biti drugarice i drugovi.
Kolega Šimičević dobivate opomenu. Hajde ljudi, joj molim vas! Molim vas! Hajde stanite sada.
Kolegice i kolege imamo važnijeg posla sada. Ja bih predložio da stanemo, ovo više nema nikakvog smisla jer smo sad ušli u osobne obračune, vrijeđanja, klevetanja itd. pa bi bilo dobro da stanemo sada. U redu? Možete odustati kolegice Peović, kolegice Raukar? Može? Ne možete. Hajde molim vas otvorit ćete novi krug opet sada onda optužbi.
Ne, mi znamo da ste vi demokratični i da nema prisile. Malo smo čuli, ali pravit ćemo se da nismo.
Idemo dalje.
Sada je na redu. O tom, po tom. Vidjet ćemo. Kratko trajete, vidjet ćemo još. Vidjet ćemo, vidjet ćemo.
Kolegice Ivana Posavec Krivec obrazlaganje stanke, izvolite.
Zahvaljujem poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora.

Tražim stanku u ime kluba Socijaldemokrati kako bismo ukazali na vrlo odgovoran trenutak u kojem se Hrvatska nalazi i kako bismo pozvali sve kolegice i kolege na ozbiljnost.
Situacija u Republici Hrvatskoj nije ni malo laka. Ljudi koji su nas birali u ovaj Visoki dom. Od nas imaju puno veća očekivanja nego da im petkom činimo zabavu kada prate Hrvatski sabor i kada gledaju ovo glasovanje.
Stoga je meni iznimno žao što u trenutku kada govorimo o rekonstrukciji Vlade ne govorimo o ciljevima koje je ta rekonstrukcija trebala ostvariti, ne govorimo o svrsi koju je premijer ovim izmjenama htio postići.
Premijer je, jasno je stavljen u određenu nuždu u kojoj je morao izvršiti promjene u svojoj Vladi. I upravo iz toga proizlazi činjenica da nekompetentne ministre zamjenjuje u nekim slučajevima još manje kompetentnim. Mi iskazujemo ovdje bojazan u ime 800 000 stanovnika Republike Hrvatske koji žive na rubu egzistencije. Upravo za novog ministra koji će preuzeti resor najveći možda u Republici Hrvatskoj što se tiče važnosti za naše građane to je resor mirovinskog rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Da je nekompetentan u tom resoru on je to pokazao jučer na saslušanju saborskih kolegica i kolega gdje na elementarna pitanja iz resora nije znao odgovore. Upravo to je zabrinutost koju mi iskazujemo i žao nam je što premijer nije mijenjao ministra Aladrovića u trenutku kada je doveo do najkatastrofalnijih promjena u sustavu socijalne skrbi, kada je cijela struka stala protiv reforme, nego to čini sada ne zbog nekompetencije ministra nego iz drugih razloga.
Stanka je odobrena, međutim kao i ostale nećemo je konzumirati u trajanju od pet minuta nego ćemo odmah nastaviti dalje, pa idemo sada glasovati.
Dajem na glasovanje Prijedlog za iskazivanje povjerenja Marinu Piletiću ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Molim glasujmo.
Glasovalo je 126 zastupnica i zastupnika, 77 za, 49 protiv, pa to znači da je iskazano povjerenje Marinu Piletiću za obavljanje dužnosti ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. /Pljesak./
Čestitam!
Poštovane gospođe i gospodo zastupnici iskazivanjem povjerenja stekli su se uvjeti za davanje prisege novim ministrima i potpredsjednici Vlade Republike Hrvatske.
Sukladno članku 120. Poslovnika Hrvatskog sabora i članku 5. Zakona o Vladi RH prisega se daje na način da predsjednik izgovara tekst prisege i nakon toga proziva pojedinačno članove Vlade, a članovi Vlade daju prisegu tako što ustaju i izgovaraju prisežem.
Tekst prisege glasi: „Prisežem da ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske. Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske.
Prisežem. /Pljesak./
Čestitam još jednom i želim vam puno uspjeha! /Pljesak. Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.
Prisežem. /Pljesak./
Čestitam i želim isto tako puno uspjeha!
I Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Tako mi pomogao Sveti Josip Radnik prisežem! /Pljesak./
Čestitke! /Pljesak./
Hvala vam lijepa. Želim vam da uspješno svih troje obavljate časnu i odgovornu dužnost potpredsjednice i ministara u Vladi Republike Hrvatske.
Sada vas samo molim kratko, kratko vas molim.
Dakle, određujem stanku u trajanju od 20 minuta kako bi se održala sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva i donijela Odluka o početku obnašanja zastupničke dužnosti zamjenice zastupnika naše kolegice Magdalene Komes i isto tako da potvrdimo mandat zastupniku Borisu Miloševiću.
Dakle, vidimo se u pola dva, 13,30.
STANKA U 13,09 SATI.
PDF