Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Šapina, Stipo, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Reiner, Željko (HDZ)

I zadnje pitanje poštovanog zastupnika Stipe Šapine usmjereno ka ministru mora, prometa, infrastrukture gospodinu Olegu Butkoviću.
Izvolite.

Šapina, Stipo (HDZ)

Zahvaljujem poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade, poštovane ministrice, poštovani ministri.
Moje pitanje ide prema ministru mora, prometa i infrastrukture gospodinu Olegu Butkoviću. Gospodine ministre, krajem ožujka izjavili ste da će dug u cestarskom sektoru biti isplaćen do 2033. godine, te da će cestarske tvrtke moći se same financirati i vraćati preostale kredite i dugove.
Gospodine ministre, molim vas pojasnite je li stvarno vjerujete da će te tvrtke biti u mogućnosti provesti taj proces do kraja?

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra Butkovića.

Butković, Oleg (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani zastupniče hvala vam na pitanju.
Odgovor na vaše pitanje, da vjerujem. Jer da ne vjerujem u tu možda najvažniju reformu ove Vlade iza porezne reforme koja je učinjena u većem dijelu. Naravno sad je na nama ovo poslovno restrukturiranje ne bih je ni predložio i ne bih ovih godinu i pol dana radili na pripremi tog velikog procesa restrukturiranja.
Samo ću podsjetiti da je ukupan dug čitavog cestarskog sektora nešto više od 5 milijardi eura što čini udio oko 13% u ukupnom javnom dugu RH. Ova vlada je prošle godine pismom sektorske politike odredila se da ide u poslovno i financijsko restrukturiranje čitavog cestarskog sektora, ali nemojmo zaboraviti da su neke prijašnje Vlade imali za cilj i htjele su monetizirati odnosno prodati autoceste.
Rekli smo to nije dobro, to su rekli i hrvatski građani na referendumu i rekli smo idemo spasiti autoceste i to smo i učinili. Mi smo zahvaljujući i ministru Mariću koga moram ovdje isto tako istaknuti jer je Ministarstvo financija upravo u ovom financijskom dijelu dalo snažnu podršku izdavanjem euro obveznice na kraju prošle godine i ovim zadnjim aranžmanom sa domaćim bankama ukupna ušteda je samo na kamati oko 50 milijuna eura.
To je veliki uspjeh, to moramo priznati i naravno ponavljam sada je na nama da po pismu sektorske politike odradimo sve one mjere unutar samih tvrtki kako bi one bile održive i kako bi one bile stabilne i mogli vraćati svoje dugove konačno što ste i vi rekli u svome pitanju do 2033. godine.
U 2017. godini su već neke od tih reformi napravljene unutar samih tvrtki, spojene su tvrtke, došlo je do nekih nepopularnih mjera, a to je bilo podizanje cestarine, a ono što je najbitnije i što nam slijedi da ćemo u ovoj godini imati odgovor na pitanje koji je budući model naplate cestarina Hrvatskim autocestama kako bi i s tom mjerom mogli osigurati stabilne prihode i naravno provesti sve ono unutar samih tvrtki a to je smanjenje troškova.
Spojili smo tvrtke već u 2017. Nešto je ljudi i otišlo iz sustava dobrovoljno, negdje oko 210 ljudi. To će se nastaviti i u ovoj 2018. godini. Znači zadovoljan sam s time što je učinjeno i vjerujem da ćemo kako smo i zacrtali sve te dugove uspješno vratiti do 2033.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Poštovani zastupnik Šapina.

Šapina, Stipo (HDZ)

Zahvaljujem na odgovoru. Zadovoljan sam sa odgovorom, a koristim prigodu isto tako da se zahvalim vama i premijeru što ulažete napora i truda, isto tako da pomognete Županijskim upravama za ceste i da nađete mogućnosti i sredstva kako bi se stanje u Županijskim upravama za ceste poboljšalo.
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Poštovane zastupnice i zastupnici time je aktualno prijepodne završeno.
Zahvaljujem predsjedniku Vlade, potpredsjednicima Vlade i članovima Vlade.
PDF