Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kovač, Stjepan, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Reiner, Željko (HDZ)

Slijedeće pitanje je ono poštovanog zastupnika Stjepana Kovača i to usmjereno ka ministru zdravstva, doktoru Milanu Kujundžiću.
Izvolite.

Kovač, Stjepan (SDP)

Zahvaljujem uvaženi potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani ministre.
Evo, dvije godine traje borba oboljelih od dijabetesa da se kontinuirani mjerači za dijabetes, poznatiji kao senzor libre stave na listu ortopedskih pomagala. Jučer je evo, konačno Povjerenstvo za opća medicinska tehnička pomagala stavilo mjerače na listu i oni napokon dolaze na hrvatsko tržište. Najavljeno je da bi se krajem travnja trebala donijeti odluka na upravnom vijeću HZZO-a o tome tko bi od pacijenata imao pravo na račun HZZO-a dobivati te senzore.
Istovremeno, dok se HZZO hvali da želi uključiti predstavnike pacijenata u odlučivanje o ovakvim važnim odlukama, naglo i netransparentno izbacuje jednog predstavnika pacijenata iz HZZO-ovog Povjerenstva za pomagala. Riječ je o uglednom i neovisnom predstavniku s dijabetesom, koji iz vlastitog iskustva zna što znači boriti se s ovakvom bolešću.
Zanima me zašto su ga na samom kraju procesa odlučivanja izbacili, što planirate poduzeti i kada da se ova nepravda ispravi, da se predstavnik pacijenata vrati u ova i druga HZZO-ova povjerenstva, te hoće li se konačno dogoditi da pacijenti s jednim od najtežih dijagnoza u RH dobiju pomagala koja im uvelike olakšavaju svakodnevno kontroliranje njihove bolesti.
Zahvaljujem.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovor poštovanog ministra dr. Kujudžića.

Kujundžić, Milan (HDZ)

Poštovani gospodine potpredsjedniče Sabora.
Poštovani gospodine zastupniče Kovač.
Dijabetes je bolest koja ima veliku pojavnost u RH, kao i u drugim zemljama.
Po kvaliteti liječenja, po implementaciji oblika liječenja, govorim sada o oblicima inzulina, da ne zamaram sada zastupnike i javnost sa detaljima endokrinološkim, Hrvatska je prednjačila u tome smislu i uistinu glede kvalitete liječenja šećerne bolesti po modelu dostupnosti mi u RH ne zaostajemo ni za puno, puno bogatijim zemljama u svijetu.
U tome smislu i senzori će biti registrirani u RH. Ja ne mogu prejudicirati što će odlučiti Povjerenstvo, odnosno što će odlučiti struka, koja bi skupina pacijenata trebala to dobiti. Dakle, to pričekajmo odluku Povjerenstva kako ne bih prejudicirao. A što se tiče člana Povjerenstva, uistinu nisam upoznat. To ću provjeriti pa ću vidjeti o čemu se radi i zašto se je dogodilo ovo što ste vi naveli. Dakle, to uistinu ne mogu komentirati.
Hvala vam lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Poštovani zastupnik Kovač.

Kovač, Stjepan (SDP)

Zahvaljujem.
Evo, nisam baš zadovoljan s odgovorom. Vi znate vjerojatno, kao i svi da u RH ima preko 300 tisuća osoba oboljelih jednog od tipa dijabetesa. Od toga 30 tisuća osoba je oboljelih od dijabetesa tipa I. Znači, koji moraju kontrolirati šećer više puta dnevno. Od toga, 1000 od toga je djeca. Znači, 1000 djece se svakodnevno mora do 4 puta pikati i kad idu u školu moraju si mjeriti šećer, kontrolirati svoju bolest. Trošak takvog liječenja vam košta 120 eura mjesečno. Znači, to je 1200 eura mjesečno za tih 1000 djece ili milion 440 tisuća eura godišnje, što je oko 10 miliona kuna. Ako ova Vlada ima 3 milijarde kuna da kupi stare avione, onda mislim da je definitivno prioritet svih nas ovdje u Saboru dobrobit mladih, da se brinemo za te mlade da im se osigura da njihovi roditelji ne troše vlastita sredstva na to liječenje jer to nije jeftino liječenje i zašto se svim tim pacijentima od dijabetesa, oboljelim od dijabetesa tipa 1 ne odobri besplatno korištenje. Njih je znači 30 000. Mislim da bi država mogla iznaći sredstva za njih da se im odobri.
Važno je znati da ovdje nije riječ o nikakvom eksperimentalnom lijeku već o provjerenoj i dokazano uspješnoj metodi kontrole šećera u krvi i onog što je još bitnije premijer me potakao kad već ostavljamo otplatu aviona budućih starih aviona budućim generacijama kao što je prije rekao premijer onda mislim da bi bilo fer da im barem olakšamo liječenje tim budućim generacijama.
Hvala.
PDF