Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Horvat, Darko, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje, 35 pitanje zastupnik Darko Horvat postavlja ministru poljoprvrede Tomislavu Tolušiću.

Horvat, Darko (HDZ)

Hvala poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade sa suradnicima, ministrima.
Moje pitanje biti će upućeno ministru poljoprivrede gospodinu Tolušiću a ponukano već danas postavljenim pitanjima i nestrpljenjem da se na ta pitanja u konačnici i dočeka odgovor.
Dakle, mi u Međimurju, u Međimurskoj županiji u proteklih 2, 3 mjeseca, poštovani kolega Tolušić smo negdje na pragu razmišljanja riječnikom kolege Marasa da ste u ovoj mjeri zadnjoj 7.4.1. upravo vi bili čudotvorac. Zbog čega mislimo da je to tako? Dakle načelnici i gradonačelnici iz redova SDP-a, HSS-a, HNS-a, pa i moje stranke HDZ-a čestitaju vam na dobro osmišljenoj mjeri, na dobro provedenom postupku validacije i činjenici da se u analitici primjene i raspodjele sredstava bespovratnih te mjere niste rukovodili isključivo stranačkom pripadnošću već ste isključivo birali one projekte koji su dobri projekti pa će tako u Međimurju i Međuimurskoj županiji iz mjere 7.4.1. od 10 projekata biti napravljeno u sljedećih godinu dana 8 dječjih vrtića i dva, odnosno jedan sportski i jedan kulturni sadržaj.
Tako da ne mogu nikako razumjeti nestrpljenje onih koji kritiziraju provedbu ove mjere ali mi smo u Međimurju a siguran sam i na prostoru cijele Hrvatske nestrpljivi vašom objavom da li ova mjera ide dalje, ako ne, da li imate ideju kako ovu dobro pogođenu mjeru kompenzirati sa nekom drugom i što u ovom trenutku u komponenti ruralnog razvoja činite da bi ovakvih mjera iz onog zajedničkog budžeta sredstava Europske komisije bilo što više.
Hvala lijepa.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra poljoprivrede gospodina Tomislava Tolušića.
Izvolite.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Hvala uvaženi saborski zastupniče na postavljenom pitanju, odgovor vama ali zapravo ujedno i odgovor gospodinu Vešligaju s obzirom da je tema slična.
Zadnjih 6 mjeseci je Ministarstvo poljoprivrede kroz program ruralnog razvoja u naše općine i gradove u mjesta sa manje od 5 tisuća stanovnika, neovisno o veličini općine ili grada plasiralo ugovora negdje oko milijardu i 440 milijuna kuna. Znači za ceste 662 milijuna kuna, 300 milijuna kuna za vodovode i sad za društvenu infrastrukturu 470 milijuna kuna. Ako to nije briga ove Vlade za ruralna područja onda ja ne znam što to je briga.
U zadnjoj mjeri, odnosno mjeri 7.4.1. znači razvoj društvene infrastrukture je odobreno 102 projekta od čega mi je iznimno drago da je 57 projekata upravo dječji vrtići u našoj državi. Blizu 200 općina i gradova u RH nema dječji vrtić, oni koji imaju dobar dio njih imaju vrtiće koji su u poprilično lošim stanjima, netko ima i nove ali dobar dio ih je u lošem stanju. Upravo ćemo sa ovom mjerom i negdje sa oko 280 milijuna kuna u ovoj mjeri pomoći izgradnji 57 vrtića, znači u gotovo svim županijama u RH.
U Zagrebu 90% djece ide u vrtić, u ruralnim područjima 40%. I ako govorimo o demografiji, o demografskim mjerama, za mene osobno a vjerujem i za bilo kojeg roditelja ili dijete koje nema vrtić, izgradnja vrtića ili obnova postojećih, podizanje kvalitete na jednu zavidnu razinu je zasigurno demografska mjera koja ima smisla i kratkoročno i dugoročno može donijeti pozitivne efekte.
Novi natječaj za izgradnju prije svega dječjih vrtića ide u svibnju, 500 milijuna kuna je osigurano za izgradnju vrtića. Znači još novih 100-tinjak vrtića i to bi s ovih 57 zapravo bilo blizu onoga što je Hrvatskoj potrebno.
Znači do kraja godine, će otprilike 150-160 naselja u RH dobiti nove ili obnovljene vrtiće, voditi ćemo razine kvalitete predškolskog i vrtićkog odgoja, pomoći i djeci i roditeljima da ostaju živjeti u svojim područjima i to je nešto od čega Vlada RH, sigurno neće osnovati.
Kada govorimo o Krapinsko zagorskoj županiji, a inače na ovoj mjeri 7.4.1. mogu pohvaliti naravno i Međimursku, ali i Bjelovarsku bilogorsku, Varaždinsku, Karlovačku i druge županije koje su ostvarili stvarno veliki broj projekata koji su prošli.
Kada govorimo o Krapinsko zagorskoj županiji, preko 100 milijuna kuna je došlo u Krapinsko zagorsku iz ova 3 natječaja, 17 projekata za ceste, između ostaloga i grad Pregrada. To gospodin Vešligaj nije spomenuo u svom izlaganju, 5 vodovoda i 6 projekata u mjeri 7.4.1., od čega 4 vrtića.
Doduše, nije gospodin Vešligaj spomenuo, da je bio kod mene lobirati za svoj projekt što je vrlo korektno, ali da njegov projekt nije ostvario dovoljan broj bodova, pa se zato sad malo ljuti. Ali, puno sreće drugi put.
Hvala još jednom, i nadam se da sam odgovorio na vaše pitanje.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Poštovani zastupnik Darko Horvat.

Horvat, Darko (HDZ)

Mislim da bilo kakav komentar na ove riječi ministara Tolušića je suvišan. Možda ne bi bilo loše svim saborskim zastupnicima, ove informacije podijeliti i staviti na stol, tako da se uskrati maltretiranje sa postavljanjem pitanja ovakvog tipa na ovakvu jer brojke govore sve.
Hvala lijepo.
PDF