Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hasanbegović, Zlatko, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

33. pitanje, poštovani zastupnik Zlatko Hasanbegović postavlja predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Hasanbegović, Zlatko (Neovisni za Hrvatsku)

Poštovani predsjedniče Vlade, vaš mandat neovisno o vašim stvarnim namjerama na današnji dan obilježavaju sljedeće činjenice: veleposlanik jedne velike i moćne države čiji ste utjecaj navodno baš vi trebali ograničiti u jednom hrvatskom tjedniku za postizanje posebnih, vi bi rekli hibridnih ciljeva, autoriziranom intervjuu izjavio da je cilj njegove države učiniti Hrvatsku državu energetski ovisnom o toj istoj državi.
Upravo u vrijeme vašeg mandata jedna je hrvatska tvrtka zaključila desetogodišnji sporazum o isporuci plina s tvrtkom u većinskom vlasništvu države iz koje dolazi spomenuti veleposlanik.
Upravo u vrijeme vašeg mandata eskalirao je slučaj Agrokor, a epilog je da banke u većinskom vlasniku veleposlanikove države pojedinačno postaju većinski vlasnici Agrokora.
Nemojte mi zamjeriti na ovom činjeničnom prosedeu kao uvod u konkretno pitanje. Kao što vam je poznato, Vlada vašega predčasnika gospodina Oreškovića donijela je stratešku odluku o gradnji plutajućeg lng terminala na otoku Krku čime bi se dodatno pojačala i zajamčila hrvatska energetska neovisnost, točnije onemogućila ovisnost o bilo kom.
U međuvremenu u Primorsko-goranskoj županiji osloncem na mjestu vlast koja se nije promijenila već 73 godine, protiv ovog projekta došlo je do navodno spontanog okupljanja naroda čija je spontanost jednaka spontanom ispijanju jogurta na Novosadskim ulicama 80 i neke godine.
Konkretno pitanje glasi: hoćete li i kada pred ovaj Sabor izaći sa najavljenim lex lng ili ćete odugovlačiti

…/Upadica Predsjednik: hvala./…
I na kraju podleći pritiscima ekološke komenterne i time najavljenu Hrvatsku energetsku ovisnost učiniti trajnim stanjem.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Zahvaljujem predsjedniče Hrvatskog sabora, zahvaljujem zastupniče Hasanbegović na ovom pitanju.
Predlažem da kasnije ovaj rebus sa jednom kompanijom, jednim veleposlanikom, jednom državom prevedete samim novinarima, ja sam ga dešifrirao.
Što se tiče projekta LNG terminala na Krku, on ide dalje. Dakle ne vidim zašto bi to bilo u pitanju i na bilo koji način, imali smo prije otprilike mjesec i pol dana jednu veliku konferenciju u Hrvatskoj posvećenu energetskoj politici. Na njoj smo sasvim jasno čvrsto kazali da taj projekt ide dalje.
Imali ste studiju utjecaja na okoliš gdje je nadležno povjerenstvo glasalo, čini mi se 14 2 ako se dobro sjećam u okviru Ministarstva zaštite okoliša, imali ste projekt koji je predstavljen Europskoj komisiji, tada je ministar bio Dobrović, kolega iz MOST-a gdje smo dobili 101 milijun eura za realizaciju tog projekta. Ministarstvo je pripremilo i usuglasilo sa drugim resorima poseban zakon koji će biti predstavljen Hrvatskom saboru kako bi došlo do realizacije ovoga projekta sa vrlo jednostavnim ciljem, a to je diverzifikacija opskrbnih pravaca Hrvatske energetskim resursima, u ovom konkretnom slučaju plinom.
Nadležna kompanija koja se zove LNG Hrvatska ima važnu ulogu u tome, ono što je bitno da se izabere tzv. FSRU iliti jedinica, tj. brod koji bi bio naravno plutajući, na Krku, koji bi imao mogućnost, a to je ono što je važno za zaštitu okoliša, da li će imati ikakvog efekta na okoliš ili neće.
Postoje isti brodovi sa dvije vrste možemo to slobodno reći efekta i utjecaja na okoliš, one koji imaju i one koji nemaju. Oni koji nemaju utjecaje su malo skuplji, oni koji imaju su malo manje skupi. Međutim i cijeli taj kontekst klora u moru je po meni više nego isfabriciran kao svojevrsni problem.
Što se tiče naše opredijeljenosti da ne ovisimo o samo jednoj državi ili pak o resursima energetskim koji dolaze iz samo jednoga pravca, on je više nego jasan, taj će se projekt realizirati prije svega radi hrvatskih interesa, a isto tako LNG terminal na Krku znači i važnu stratešku ulogu ucrtavanja Hrvatske na energetsku kartu Europe, njen utjecaj prema drugim zemljama srednjeistočne Europe i na taj način mislim da ćemo ostvariti puno povoljniju poziciju ako želite i u ekonomskom smislu što se tiče Hrvatske.
Prema tome, projekt ide dalje, ne vidim da ga netko dovodi u pitanje. Sport koji se zove spontana okupljanja je dosta širok u zadnje vrijeme, nije to jedini spontani sport koji se događa, tako da na njega uvijek i na svaki spontani sport treba odgovarati argumentima i to je ono što radimo i to je ono što činimo, Vlada vodi dijalog i sa Primorsko-goranskom županijom i sa čelnicima u Omišlju. Da li slažemo oko svega, to je drugo pitanje. Ono što sigurno ćemo učiniti je da nećemo dozvoliti da se kao Vlada u Hrvatskoj razvija jedna Anti razvojna, Anti investicijska klima, klima koja je neraspoložena prema bilo čemu što bi moglo poboljšati našu gospodarsku situaciju i što bi moglo u ovom konkretnom smislu osigurati strateški interes RH, a to je diverzifikacija opskrbe plinom.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Hasanbegović, izvolite.

Hasanbegović, Zlatko (Neovisni za Hrvatsku)

Poštovani predsjedniče Vlade, dakle hvala što ste me podučili o svim opće poznatim tehničkim činjenicama.
Dakle naravno da mi je poznato da projekt ide dalje, ide dalje već dvije godine, poznate su mi vaše opredijeljenosti i u tom i u svim ostalim pitanjima no politika i državništvo se ne ocjenjuju po ciljevima i opredjeljenjima već po konkretnim učincima.
Dakle moje je pitanje glasilo kada ćete izaći sa konkretnim lex LNG pred ovaj Sabor budući kao što je i vama poznato ukoliko u skoro vrijeme to ne učinite, vrlo brzo vrijeme doći će u pitanje i bespovratna sredstva EU-a.
Dakle hoćete li odugovlačiti, pokušavati kao i u svemu zadovoljiti sve čime neće na kraju zadovoljiti nikoga ili će se u roku mjesec ili dva dana pred ovim Saborom naći taj zakonski prijedlog u tom smislu iz dokumentarnih razloga kako bih vas mogao držati za riječ i podsjetiti vas na izgovoreno, molim odgovor u pismenom ali pitijskom obliku.
PDF