Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kustić, Marijan, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

32. pitanje, zastupnik Marijan Hustić, postavlja ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću, izvolite.

Kustić, Marijan (HDZ)

Hvala lijepo predsjedniče Hrvatskog sabora, predsjedniče Hrvatske vlade sa suradnicima, kolegice i kolege zastupnici.
Moje je pitanje biti će upućeno ministru unutarnjih poslova, gospodinu Davoru Božinoviću. Pratimo ulaganja i u tehniku i u opremu, kada su u pitanju policajci, naravno radi kvalitetnijeg i boljeg rada i sigurnosti građana.
Ali, ono što smatram isto bitnom, pratim cjelokupni taj rad, kao i bivši djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova, mislim da je bitno ulaganje i u samu infrastrukturu u prostre i prostorije koje koriste policajci, pa evo, imam i jedno pitanje i za vas.
Kakvo ste stanje zatekli u Ministarstvu unutarnjih poslova, po pitanju objekata koje koristi policija, imate li definiran dugoročni plan unapređenje uvjeta rada policije, kao i podizanje razine pružanja usluge građanima i aktivnosti značajnijeg ulaganja u kapitalne objekte u smislu obnove ili primjene policijskih prostora po pitanju upravljanja nekretninama koje po mojim saznanjima nisu obnavljani i više od 15 g.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Božinović, Davor (HDZ)

Hvala lijepo gospodine zastupniče.
Pa činjenica je da nekih susjednih ulaganja većeg broja radnih prostora i nekretnina u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, zapravo da i nije bilo. Ono što se u zadnjih nekoliko godina radilo, a to je najviše bilo vezano za program Schengena, pa i mi smo u ovom mandatu otvorili jednu policijsku postaju u Cetingradu, koja je isto iz ovog programa krenula 2012. g. Kao što ste rekli, dakle, nakon što smo, ja bi kazao, pa i paralelno sa rješavanjem pitanja nedostatne opremane za, i to osnovne opreme za policijske službenice i službenike, paralelno s tim smo izvršili uvid u stanje nekretnina.
I moram reći, da je situacija, koja je zatečena zapravo ispod razine onoga što bi trebao biti standard rada hrvatskih policajaca i policajki, ali i standarda usluga, koje policijske uprave pružaju hrvatskim građanima.
I s obzirom na razinu tih problema i dosadašnju dinamiku njihovog rješavanja, zaključili smo, ako nastavimo tim tempom, ne da nećemo riješiti problem, već će taj standard i dalje padati i situacija će biti gora nego što i danas.
I zato smo krenuli u jednu promjenu, rekao bi ukupne paradigme, krenuli smo s jednom novom strategijom, koja uključuje nešto što do jučer nije bilo dovoljno korišteno, a to je povlačenje sredstava iz fondova EU, za energetsku obnovu i u tom sklopu je u pripremi dokumentacija za više od 20 policijskih postaja.
Ja ih mogu i nabrojati, od Slavonskog Broda, Čakovca, Karlovca, Požege, Benkovca, Obrovca, Donje Stubice, Solina, Donjeg Miholjca, Orahovice, Otočca, Daruvara, Pazina, Buja, Petrinje, Jastrebarskog, Okućena, Zlatar Bistrice, Grubišnog Polja i Dubrave u Zagrebu i policijske postaje na Plesu.
Dakle, to je taj sklop energetske obnove. Zatim smo krenuli u intenzivne kontakte s jedinicama lokalne uprave, sa gradovima i općinama i moram reći da smo tu naišli na izuzetno dobar odgovor, odnosno, odjek.
U tim našim kontaktima mi je bitno, da su svi shvatili i na lokalnoj razini da je investiranje u policiju zapravo u interesu lokalne zajednice, tako da tu imamo cijeli niz aktivnosti, vezanih za rješavanje najmova poslovnih prostora i revizoru nekih najmova, koji su bili neopravdano visoki, zatim pomoći jedinica lokalna uprave kod rješavanja pitanja smještaja pa i režijskih troškova za policijske službenike i službenice koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske, ali potpisivanje sporazuma vezano za uređenje i prenamjenu tih prostora.
Tako da, evo, nedavno smo otvorili Đurđevac, Otok, potpisani su sporazumi s Metkovićem, sa Kninom, u pripremi su Đakovo i Čepin, Rovinj i Novalja, rješavamo pitanje smještaja.
Sa Zagrebom imamo u planu 4 policijske postaje riješiti ukupno, tako da, evo, to je ta dinamika.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite kolega Kustić.

Kustić, Marijan (HDZ)

Hvala lijepo ministre.
Uistinu, evo, ja čestitam, na radu i trudu koji ulažete, svakako, evo, zadovoljan sam vašim odgovorom, posebno me također veseli i ulaganje, kada je u pitanje i sama policijska postaja u Novalji i rješavanje i njihovog smještaja jer znamo da je to, pogotovo kod nas dole na otoku sigurno veliki problem u turističkoj sezoni. Evo svaka pohvala i vama i svim djelatnicima policije na radu.
Hvala lijepo.
PDF