Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bačić, Ante, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 31. pitanje poštovani zastupnik Ante Bačić postavlja to pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću.
Izvolite.

Bačić, Ante (HDZ)

Hvala predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade s ministrima.
Evo moje pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru obrane gospodinu Damiru Krstičeviću. Evo svakodnevno pratimo prisutnost Hrvatske vojske koja definitivno nesebično pomaže stanovništvu na terenu i u obrani od poplava, evo i proteklih ovih blagdana i na području Slavonskog Broda.
Zanima me i moje pitanje vama potvrđuje li upravo to sva nastojanja i težnje ministarstva obrane zadnjih godinu dana i svrhovitost donošenja samoga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i smislenosti samog koncepta i sustava koje ministarstvo već gradi zadnjih godinu dana.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite potpredsjedniče.

Krstičević, Damir (HDZ)

Hvala puno.
Hvala saborskom zastupniku gospodinu Bačiću na postavljenom pitanju. Gospodo zastupnice i zastupnici, gospodine predsjedniče, pa mislim da smo svi skupa svjesni da se sigurnosna paradigma značajno promijenila i dok smo se nekad suočavali sa konvencionalnim sigurnosnim ugrozama, teritorijalnom integritetu i državnom suverenitetu danas u prvi plan su izbili upravo prijetnje ugrozi izazovi koji su vezani za terorizam, zatim gospodarske krize, klimatske promjene koje opet uzrokuju velike, male katastrofe. Zatim tu je cyber terorizam, zatim hibridno djelovanje i upravo svjesni toga ova Vlada je na početku mandata napravila analizu trenutnog stanja sustava nacionalne sigurnosti.
I ono što smo prepoznali, prepoznali smo za potrebu da nam treba sustav domovinske sigurnosti, da nam treba partnerstvo za sigurnost. I kao što znate prvo što smo napravili krenuli smo sa izradom Strategije nacionalne sigurnosti. Ono što je važno, što smo zaključili da nam je potrebno partnerstvo za sigurnost u Hrvatskoj i upravo iz tog partnerstva za sigurnost proizlazi sustav domovinske sigurnosti koji treba počivati na poštivanju ljudskih prava, na ljudskoj sigurnosti, sigurnosti svakog pojedinca, solidarnosti, zajedništvu, sinergiji.
I jedan od ciljeva Strategije nacionalne sigurnosti je bio upravo uspostava sustava domovinske sigurnosti. Sustav domovinske sigurnosti u Hrvatskoj mora biti moderan, mora biti sveobuhvatan, racionalan, učinkovit i on mora odgovarati i našoj tradiciji i našim potrebama. Temelj tog sustava je upravo sinergija lokalne zajednice i državne uprave i mislim da ta sinergija, čuli smo i od predsjednika Vlade da se pokazala i kod požara, poplava, snježnih padalina, pa i zadnjih opet poplava i ovaj zadnji eko incident koji smo imali u Slavonskom Brodu.
Druga stvar jako bitna je združen odgovor svih sastavnica sustava i Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatske vojske, Hrvatske policije, vatrogastva, Gorske službe spašavanja, građana u datim situacijama.
I ono što je vrlo bitno i ključ je upravo i pravovremene reakcije, odnosno preventivne mjere. I jasno ono što stalno ističem da Hrvatska vojska i da je zadaća Hrvatske vojske upravo pomoć narodu u nevoljama i da to aktivno činimo i činit ćemo i dalje.
Ja bih ovdje pohvalio sve elemente sustava domovinske sigurnosti na ovom cijelom angažmanu i vojsku i policiju i Državnu upravu za zaštitu i spašavanje i vatrogastvo i Gorsku službu spašavanja i mještane i ljude na profesionalnosti, odgovornosti kad imamo ovakve događaje.
Mislim da nam je svima jasno da je sigurnost preduvjet gospodarskog razvoja Hrvatske i ono što sustav domovinske sigurnosti treba jamčiti svim ljudima u Hrvatskoj, da će Hrvatska u bilo kojem trenutku, kada ima situaciju ovakvu, reagirati, čvrsto, snažno, odlučno i upravo i u tom kontekstu je ova odluka za nabavku višenamjenskog borbenog aviona od države Izrael, Barak, baš u funkciji odvraćanja, odnosno, u funkciji mira i sigurnosti u RH.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Prije kolega zastupnik, samo malo, pozdravio bi učenice i učenike Graditeljsko tehničke škole iz Zagreba, koji su s nama na galeriji.
Dobro nam došli. …/Pljesak./…
Izvolite sada kolega Bačiću.

Bačić, Ante (HDZ)

Hvala potpredsjedniku Vlade na odgovoru.
Samo mogu čestitati u ovih zadnjih godinu dana, na svim naporima, koje ministarstvo i koje ste vi podnijeli, upravo da ste organizira ovakav sustav domovinske sigurnosti, da se pokazalo da se može. Čestitke što ste se izborili za veća sredstva za naše oružane snage, tako da čestite i našim pripadnicima oružanim snaga na svom angažmanu i na spremnosti upravo u ovim kriznim situacijama.
Hvala.
PDF