Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Ninčević-Lesandrić, Ivana, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

26. pitanje poštovana zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić postavlja predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Ninčević-Lesandrić, Ivana (MOST)

Hvala predsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade, obzirom da kroz porezno i administrativno rasterećenje poduzetnika do sada od ove Vlade nismo vidjeli značajnije poteze što bi im stvorilo, dakle uvjete za siguran i zdrav rast i razvoj što na kraju rezultira i otvaranjem radnih mjesta već su se poduzetnici, a prvenstveno kad kažem poduzetnici mislim na mikro, male poduzetnike i obrtnike na žalost oslanjali na jedinu priliku koju su imali, a to je nepovratna sredstva.
Ministrica Dalić, dakle prošle godine ukida jedan jedini natječaj koji su mikro mali poduzetnici i obrtnici upravo imali u tu svrhu. Odgovor na to od ministrice Dalić bio je da će oni imati adekvatnu zamjenu financijskim sredstvima što nikako ne može biti odgovor, jer financijska sredstva naime nisu, financijski instrumenti nisu nepovratna sredstva iz e-impulsa. Tako da je moje pitanje upućeno vama kako točno, na koji način, kojim sredstvima iz fondova i kojim sredstvima nacionalnim, kojim mjerama ćete poticati poduzetništvo obzirom da često to spominjete u svojim govorima i pričate o poticanju poduzetništva, a ja ne vidim ni u indikativnom planu natječaja, a ni u nacionalnim sredstvima da su određena sredstva za poticanje poduzetništva. A kad pričam o mikro i malim poduzetnicima pričam o preko 90% poduzetnika od ukupnog broja poduzetnika. Ako se ne varam čak 98%. Dakle, voljela bih da mi odgovorite na ovo pitanje, jer to bi značilo da zapravo znate što pričate svaki put kada spominjete poticanje poduzetništva.
I zanima me točno što je to zamjena, dakle za e-impuls koji smo do sada i imali dugi niz godina koji je uspješno dao rezultate i otvarao radna mjesta.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite predsjedniče.

Plenković, Andrej (HDZ)

Dobro, drago mi je zastupnice Lesandrić, pardon da ste dobili odgovor ministrice Dalić. Međutim, evo ministrica Dalić mi sada još nadopunjuje da će novi natječaj, upravo ovaj o kojem ste vi govorili biti otvoren u lipnju sa dodatnim europskim sredstvima bespovratnih sredstava.
Prema tome, čini mi se da kada gledate ukupnu aktivnost koju smo napravili i u pogledu novog Zakona o javnoj nabavi i u pogledu porezne reforme, administrativnog rasterećenja, pomaganja poduzetnicima, Zakon o istraživačkim projektima u poduzetništvu, strateških ulaganja. Sve što smo napravili je orijentirano prema lakšem poslovanju hrvatskih poduzetnika i uopće hrvatskoga gospodarstva bili oni veliki, mali ili mikro poduzetnici u Republici Hrvatskoj.
Činjenica da ministarstvo nastavlja sa poboljšanjem ukupne poslovne klime u Republici Hrvatskoj kroz sve svoje mjere i sve svoje aktivnosti, da imate stabilan i predvidljiv porezni okvir, da radimo na povećanju učinkovitosti rada i državne uprave i rješavanju brojnih zaostalih predmeta u hrvatskom pravosuđu, da se javljaju aktivnosti koje se tiču borbe protiv korupcije onda vam je cijeli okvir upravo ovo što vi govorite afirmativan za poslovanje u Hrvatskoj i za privlačenje stranih ulaganja.
To je ono na čemu radimo, to je ono na čemu će raditi Ministarstvo gospodarstva. Ako želite da vam ministrica napiše i dodatni pisani odgovor o svim ovim elementima koji vas zanimaju za konkretni program, za konkretna sredstva. Možemo i to napraviti, ali u svakom slučaju sve što radi Ministarstvo gospodarstva ima za cilj pomoći malim i srednjim poduzetnicima, a između ostaloga i obrtnicima u Republici Hrvatskoj uključujući suradnju sa Ministarstvom znanosti oko strukovnoga obrazovanja.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitanje.

Ninčević-Lesandrić, Ivana (MOST)

Hvala predsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade, ukoliko kako vi kažete Ministarstvo nastavlja sa poboljšanjem uvjeta poduzetnicima kroz nepovratna sredstva onda ne ukidamo natječaj koji je imao najbolje rezultate od svih natječaja za poduzetnike unutar, dakle EU fondova, a i nacionalnih sredstava već ga nastavljamo. A onda i sigurno i ne kažemo da ga ukidamo jer ćemo ga zamijeniti adekvatnim financijskim instrumentima. Financijski instrumenti nisu nepovratna sredstva koja ste imali u e-impulsu.
Mislim to je nešto, to je nešto što svaki ministar jednostavno mora znati. Dakle, to se ne može dogoditi, a onda pri tom 2018. godine mi u indikativnom planu natječaja uopće nemamo apsolutno nikakvu zamjenu za to nego i dalje nam ostaju jedino krediti. A što se tiče nacionalnih sredstava nemamo ni tu već svega evo tri i pol milijuna kuna. Nije dovoljno za poticanje mikro malog poduzetništva i obrtnika.
A ako smo na ičemu do sada trebali naučiti da je jedini zdrav temelj razvoja gospodarstva su upravo ovi mikro i mali poduzetnici, onda je to Agrokor. Hvala.
PDF