Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Vidović, Franko, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje.
Sada je na redu zastupnik Franko Vidović koji pitanje postavlja predsjedniku Vlade.

Vidović, Franko (SDP)

Zahvaljujem predsjedniče Sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade i članovi Vlade.
Na Vladi je donesena odluka o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova F-16 barak 30, pardon blok 30 barak. Starijih između 30 i 35 godina i skupljih oko pola milijarde dolara. Vi ste više puta u javnosti obrazlagali da je ta investicija priuštiva i isplativa ispred Vlade te ste spominjali moguću gospodarsku suradnju sa Izraelom kao način za povrat uloženih sredstava, odnosno uloženog novca.
Na stranu što velik dio javnosti misli da mijenjamo stare avione za stare avione. Ono što mene zanima je to povjerenstvo za nabavku aviona nije prezentiralo jeste kolika će biti preostala vrijednost tih aviona nakon još 25 godina korištenja u režimu 100 sati godišnje? Odnosno da li ste planirali dio uloženog novca koji trošite sad za kupnju aviona vratiti prodajom tih aviona kad za to dođe vrijeme?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa poštovani zastupniče Vidović.
Vidjet ćemo, kažu da je ta tehnologija Locknin Martina takva da se može jako dugo nadograđivati pa ako je to tako, možda ih mi uspijemo i prodati po još nekoj, još boljoj cijeni nego što ćemo ih kupit danas, kako vi kažete o preostaloj vrijednosti recimo 2045. ili '50. ali to će neki drugi ljudi odlučivati, a ne vi, niti ja.
Imali smo prigodu taj proces poštovani zastupniče Vidović voditi zadnjih godinu dana. Pitanje nabavke višenamjenskih borbenih aviona je na dnevnom redu različitih tijela Ministarstva obrane, Vlada, Vijeća za obranu, Vijeća za nacionalnu sigurnost, otprilike zadnjih 20 godina koliko je meni poznato. Niti jedna Vlada nije imala od važnosti da donese ovakve odluke. Mi smo odluku o tome da idemo u proces donijeli lani, proveli smo čitav postupak na temelju zahtjeva za prijedloge u koncepciji nabave koja se zove Vlada prema Vladi, dakle bez nekih posrednika, na način gdje su svi akteri koji su sudjelovali u tom procesu mogli na vrijeme, kvalitetno predstaviti svoje ponude i ponuditi ono što Hrvatskoj treba.
Mi smo odabrali ono što je priuštivo u smislu financijskih sredstava i u sebi ne krije nikakve dodatne skrivene troškove, dakle nema nekih naknadnih troškova koje bi prema onome kako je evaluirana ponuda države Izrael, koja je u konačnici odabrana, mogla biti problem za vas, za nas, za ovu Vladu ili za bilo koga u budućnosti u sljedećih 10 godina.
Vidjeli ste i ovim posjetom izaslanstva Ministarstva obrane koji traje u biti ovaj tjedan, oni su sada u Izraelu i trenutno naši piloti imaju prigodu po prvi put i letjeti u tim avionima F-16 barak cd koji su kao što možemo vidjeti izrazito funkcionalni.
Ono što smo mi strateški odlučili je da budemo ona zemlja i ovdje na jugoistoku Europe i kao članica NATO-a i kao članica EU koja dobro sagledava sigurnosne izazove koji danas postoje u ovakvom svijetu u kojem živimo i procijenili smo da ne želimo biti jedna od onih država saveznica ili članica unije koja će se odreći sposobnosti koja se zove zrakoplovstvo.
Mogli smo imati taj izbor, mi to nismo htjeli. Politički to nismo htjeli jer smatramo da Hrvatska država zaslužuje da ima i borbeno zrakoplovstvo. Odabir koji smo napravili je kvalitetan, on je po svim elementima tih ponuda bio daleko najbolji i financijski gledano, što se tiče šire suradnje vi znate da tog tzv. ofseta nema, on ne postoji u smislu pravila jer ga nema, ali ono što ima, ima sigurno jedna poruka partnerstva sa državom Izrael koja se razvija i paralelno od ovoga procesa, ona se razvija i u poljoprivredi i u gospodarstvu i u ulaganjima i siguran sam da će i ova odluka koju smo donijeli na Vladi RH prije 2 tjedna dati doprinos ukupnoj gospodarskoj razmjeni zemlje koja otvoreno govoreći jest utjecajna, ali nije to samo poruka Izraelu, to je poruka i SAD-u, njenoj obrambenoj industriji i našoj privrženosti da u sljedećih 30-ak godina imamo avione koji Hrvatskoj jamče sigurnost i odvraćaju svakoga tko bi

…/Upadica predsjednik: hvala./…
I pokušao ugroziti naš teritorijalni integritet.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Vidović, izvolite.

Vidović, Franko (SDP)

Poštovani premijeru zahvaljujem vam na odgovoru, ali moram reći da nisam nimalo impresioniran njim. Nisam zadovoljan.
Dakle, kao da gledamo iz dvije različite države, tako ste mi odgovorili. Prvo cijeli postupak je obilježila netransparentnost i brzopletost. Sami ste definirali rokove do kojih ćete donijeti odluku o nabavi aviona itd, a onda ste ih produžavali do maksimuma.
Cijeli postupak je također obilježen nizom većih ili manjih skandala od vašeg sastajanja sa izraelskim premijerom u Davosu nakon čega je iscurila u izraelske medije famozna informacija o kupnji aviona od strane Hrvatske kao već riješenom poslu prije bilo koje odluke u Hrvatskoj pa do toga da tvrtka u kojoj je bio zaposlen vaš potpredsjednik Vlade, ministar obrane surađuje sa izraelskim tvrtkama i to baš sa onima koji su u sektoru obrane.
Osim toga svojevrstan skandal po meni je i slanje pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u medije da bi branili vašu političku odluku i da bi hvalili te zrakoplove. Mi u SDP-u smo podržali namjeru nabave ovih novih zrakoplova ali ne ovakvu nabavu i usudio bih se reći ne ni ovakav izbor. Ovo je loša odluka koja će imati ozbiljne ekonomske posljedice po RH. Sami ste to naglasili, odluku o eventualnoj prodaji nećemo donositi ni vi ni ja nego neki drugi ljudi, dakle ostavljate to na teret budućim generacijama ali na vašoj savjesti je na kraju da se sa time nosite.
PDF