Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Milošević, Domagoj Ivan, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Reiner, Željko (HDZ)

Slijedeće pitanje postaviti će poštovani zastupnik Domagoj Ivan Milošević potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova gospođi Mariji Pejčinović Burić.
Izvolite.

Milošević, Domagoj Ivan (HDZ)

Hvala potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovana potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova, pred Hrvatskom su dva važna predsjedavanja. Jedno je predsjedavanje i to za svega nekoliko tjedana Odborom ministara Vijeća Europe za nešto više od godinu i pol dana i Vijećem EU, pa vas lijepo molim da nam kažete kako napreduju naše pripreme, kažete nešto o našim ciljevima, prioritetima hrvatske Vlade.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovane potpredsjednice Vlade gospođe Marije Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić, Marija (HDZ)

Hvala lijepa gospodine predsjedavajući.
Hvala na pitanju gospodinu zastupniku.
Pa ja bih tu dodala treće predsjedanje. Naime, RH ove godine predsjeda srednjeeuropskom inicijativom, to je drugi puta nakon 20 godina. Od '98. smo zadnji put predsjedali, to je cijela godina. I ako usporedimo to predsjedanje sa predsjedanjem Odborom ministara Vijeća Europe sa onim koje nas čeka 2020. 6 mjeseci, onda je otprilike ovo sad uigravanje. Slijedeće je, recimo, zadnji trening i Vijećem EU ćemo predsjedavati koje je najkompleksnije i zapravo, ova dva su prvi puta da RH predsjeda tim forumima. Naime, ušli smo u Vijeće Europe '96. i ovo će biti prvi puta da RH predsjeda odborom ministara Vijeća Europe.
Ja bih rekla generalno, da predsjedanja sva, pa i ova tri imaju dva važna aspekta. Jedno je vidljivost i politički utjecaj koji država dobiva, a drugo je sama promocija države u tome.
Mi u sva ova tri predsjedanja trenutno koje vodimo, onom koje pripremamo za vijeće Europe i ovom trećem, vodimo aspekt o svim, vodimo brigu o svim tim dijelovima. Što se tiče Vijeća Europe, ono počinje 18.5., mi preuzimamo od Danske, naši prioriteti unutar tog predsjedanja su borba protiv korupcije, dakle teme koje su u fokusu Vijeća Europe, zaštita nacionalnih manjina ranjivih skupina, decentralizacija lokalne uprave i samouprave s naglaskom na apsorcijske mogućnosti i kao zadnje, tzv. soft tema kulturne rute i kulturna baština.
Što se nas tiče, dakle, u tih 6 mjeseci imati ćemo 36 aktivnosti od kojih će 16 biti u RH, a ako spomenem samo možda nekoliko da se vidi otprilike kojeg karaktera su, dakle, jedno od najvećih će biti konferencija tijela koje predsjeda antikorupcijskim tijelom u Vijeću Europe. Ono je predsjedano, dakle, predsjedavajući tog tijela je naš sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela i to će biti dakle, najveći događaj koji imamo u tih 6 mjeseci. Međutim, imati ćemo još dva, jedno je u arheologije, dakle, podvodne rute, što će Ministarstvo kulture organizirati i drugo su kulturne rute koje će organizirati Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma.
Što se tiče dakle, to su naši prioriteti, to su područja kojima ćemo se baviti i otprilike završiti ćemo sredinom 11. mjeseca.
Najveće i najvažnije predsjedanje je sigurno predsjedanje Vijećem EU. Ono ima organizacijski i sadržajni aspekt. Što se tiče ovog organizacijskog, u ovom trenutku bih možda istakla dio koji se odnosi na kadrove. Upravo je ovih dana odobren veliki projekt unutar Europskog socijalnog fonda od 1,2 miliona eura kroz koji će proći oko 800 ljudi iz administracije do najviše razine, dakle, ministarske razine i koji će se pripremati za sa raznim aspektima vještina i znanja za predsjedanje.
Što se tiče drugog dijela organizacijskog, naglasila bih da u toj istoj godini RH ima i grad kulture, to je Rijeka. Dakle, kulturni program ćemo uvelike kombinirati sa činjenicom da imamo i grad kulture u toj godini.
Što se tiče obima, možda govori činjenica da nam je 1600 sastanaka organizirati u tih 6 mjeseci i to samo po sebi govori koliko…

…/Upadica predsjednik: Hvala./…

je veliki posao.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Kolega Milošević, izvolite.

Milošević, Domagoj Ivan (HDZ)

Zahvaljujem potpredsjednici Vlade.
Ako mogu, predložio bih još jednu temu koja je, čini mi se nekako širom EU podcijenjena u odnosu na ove ekstremne migracije o kojima svi stalno raspravljamo. Svi su pod tim dojmom širom Unije. Međutim, o internim migracijama i o problemu brain-drain-a koji nema samo RH, nego cijela istočna pa i južna mediteranska Europa uz jednu nevjerojatnu centripetalnu snagu koji ima Njemačko i još neka druga gospodarstva, evidentno je treba uložiti ekstremne napore u kohezijsku politiku unutar Brisela, a to znači uložiti sredstva.
Dakle, to je na neki način sve skupa povezano i sa raspravom o novom europskom proračunu jer bez kohezijske politike, bez ciljanih napora, pa ja ću reći otvoreno, svih unutar EU, zato što mislim da je ovo pitanje te interne migracije i odljeva ambicioznih, mladih, obrazovanih, zapravo pitanje stabilnosti cijele EU. Znači, ako hoćemo imati i istok Unije i jug, na neki način stabilnijim, prosperitetniji, onda je bitno da i oni koji su ekonomski puno uspješniji svjesni toga budu fokusirani na to.
I želim još jednu stvar samo reći i pohvaliti. Nekako mi se čini da je vaš put Makedonija, Albanija i Kosovo prošao jako nezapaženo. Ne znam zašto. Zato što mislim da je taj put i općenito sva naša nastojanja koja se tiču upravo tog prostora, dakle, ili članica već NATO saveza ili oni koji će postati članice NATO saveza za nas ne samo politički, vanjskopolitički, nego i ekonomski bitan. Svjedočimo, na neki način, pa i trgovinskom preslagivanju na ovom prostoru kao posljedica .../Govornik se ne razumije./... pa i nekih geopolitičkih odnosa ali s druge strane baš zato je za hrvatsko gospodarstvo za poduzetnike izvoz, sve ostalo, taj prostor o kojem govorimo preko 6 milijuna Albanaca živi na tom prostoru. Dakle to je ozbiljno tržište

…/Upadica predsjednik: Hvala./…
I nama sklono i koje mislim da možemo iskoristiti puno bolje.
Hvala.
PDF