Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Lončar, Davor, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Slijedeće pitanje će postaviti poštovani zastupnik Davor Lončar uvaženom ministru turizma Gariju Capelliju.
Izvolite.

Lončar, Davor (HDZ)

Hvala potpredsjedniče Sabora.
Poštovani predstavnici hrvatske Vlade, poštovani ministri, poštovani ministre Capelli.
Ovih dana se govori o najavama izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, gdje se spominje rušenje zidova u apartmanima, sobama i kućama za odmor. Kako se radi o velikom broju građana koji se bave iznajmljivanjem, pitam vas na koji je način Ministarstvo to zamislilo, što to znači za privatne iznajmljivače i hoće li biti poticajnih mjera od strane Ministarstva i slično.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor poštovanog ministra Garija Capellija.
Izvolite.

Cappelli, Gari (HDZ)

Poštovani potpredsjedniče, uvaženi zastupniče, hvala na pitanju.
Pa rekao bih da u medijima ovih dana se naravno, pojavljivalo upravo takve konotacije da će se rušiti razno-razni apartmani, da više neće moći iznajmljivati neki jer nemaju gabarite itd.
Mi smo pripremili Zakon koji će se uskoro naći na Vladi i kasnije u Saboru, tako da ćete imati isto tako i prilike se uvjeriti da to baš nije tako. Radi se o usklađivanju kategorizacije obiteljskog smještaja, dakle jednog segmenta turizma koji je itekako važan u RH i koji pokriva negdje 56% kapaciteta Hrvatskog turizma u smještaju koji je prošle godine ostvario negdje povećanje iznad 30% i koji je ostvario negdje oko 35 milijuna noćenja od onih 100 milijuna što je u RH ostvareno prošle godine.
Negdje u tom segmentu imamo oko 350 000 zaposlenih, možemo reći isto tako jedan interesantan podatak da imamo negdje oko 20 milijardi eura vrijednosti izgrađenih objekata u tom segmentu. Isto tako i 250 milijuna eura investicijskih ulaganja godišnje u taj segmenat, dakle smještaja.
Što je bitno da novim zakonom dakle ugostiteljskoj djelatnosti nakon više od 20-ak godina uvest će se kontrola sustava, dakle kontrola svega onoga što se dešava u tim apartmanima. Ja ću vam reći jedan primjer, recimo da mi imamo u ovom trenutku 3 pravilnika koji reguliraju taj privatni smještaj, a to su pravilnici iz '95. pa negdje iz 2007. i 2016. dakle danas imamo regulaciju apartmana na takav način. I sad kad uspoređujemo jedan apartman, recimo iz '85. ili '90. i oni koji su registrirane nedavno velika je razlika u tom smještajnom kapacitetu i naravno da turisti to primjećuju i na neki određeni način su tražili da se raščisti to tržište i zbog zaštite potrošača i svega onoga što ide s tim.
I na taj način mi ćemo staviti, objediniti ako mogu to tako reći ta 3 pravilnika i postojat će samo jedan pravilnik.
Ovi do 1. rujna, do nedavno, do 1. rujna svi koji su imali registrirane apartmane nisu morali ići u tu, nazovimo je rekategorizaciju, kako smo je nekako popularno nazvali i na taj način za razliku od hotela koji svake 4 godine moraju ići u kontrolu kategorizacije, u hotelu, to u privatnom obiteljskom smještaju nije bio slučaj i tu imamo apartmane po 20, 30 godina koji nikad nitko nije ušao da vide da li još uvijek imaju pravo na te 3 ili 4 zvjezdice.
Time idemo na jedan način i na mogućnost dizanja kategorizacije, tj. dizanja konkurentnosti prema svim drugim zemljama iz tog razloga da ćemo na takav način omogućiti povoljnim kreditima koje ćemo realizirat preko komercijalnih banaka, naravno preko HABOR-a koji će biti negdje 2 do 3% i na takav način svatko će moći ići u određenu rekategorizaciju, da li zbog obaveza zakona ili zbog obaveza što će imati sa tim da će htjet podignut svoju kvalitetu, imat popunjenost možda 20, 30 dana duže ako napravi bazen, ako napravi nekakav wellness ili nešto slično.
A što se tiče ovog vašeg djela pitanja koje ste rekli rušenja, neće doć do rušenja, svi će moći se rekategorizirat, imat bolju kategoriju, a oni koji ne žele dat zahtjev za rekategorizaciju oni će moći raditi dalje, ali neće imati zvjezdice u svom segmentu i vjerojatno će biti manje popunjeni i imati manju kvalitetu. Dakle, s tim omogućavamo svima da dignu kvalitetu i na određeni način imaju veću popunjenost.
Hvala vam lijepo

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala, poštovani zastupnik Davor Lončar, izvolite.

Lončar, Davor (HDZ)

Hvala na odgovoru.
PDF