Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bulj, Miro, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 12 pitanje zastupnika Mire Bulja.
Pitanje postavlja predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Bulj, Miro (MOST)

Hvala lijepo predsjedniče.
Poštovani predsjedniče Vlade Plenković u niz prilika u Hrvatskom saboru i postavlja se vama pitanje sam ukazivao na kršenje radničkih prava. Sada ću vam postaviti pitanja iz Dalmacije, tj. Dalmatinske zagore je Dalmacija vino i brojni drugi, tvrtke koje su stečaj, radnici u stečajnom postupku ostaju kratkih rukava.
Da bih vam ukazao, tj. pojednostavnio ovo pitanje u čemu je problem. Radnice Dalmatinke 1999. godine otišle su u stečaj. Dalmatinka kao tvrtka im ništa nije isplatila, država je bila vlasnik i ogromna potraživanja, tada radnice nisu dobile kune. Poslije je kupac bio Ladini koji je također godinama nije isplaćivao radnicama većinom ponavljam plaće tako da je 2009. godine otišlo u stečaj. Dalmatinka je kupljena.
Postavio sam pitanje 15.11. odmah kad je kupljeno tek nakon 4 mjeseca sam dobio odgovor od nadležnog Ministarstva financija. Gradsko vijeće grada Sinja je jednoglasno donijelo zaključak da će se odreći svojih potraživanja u slučaju Dalmatinke, radnica i njenih potraživanja. Država da se odrekne minimuma svojih potraživanja, da se isprave nepravde tim radnicama dobile bi u cijelosti iznos od 10 milijuna kuna. Još jednom vas javno pitam premijeru namjerava li se država odreći vlastitih potraživanja, a to je moguće u korist radnica Dalmatinke koje 9 godina čekaju svoja potraživanja, a koje su desetke godina 2 desetljeća radile besplatno bez kune. Radi se o radnicama, o ženama koje su iskorištavane kao roblje u RH.
Molim vas da mi odgovorite na ovo pitanje.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Predsjedniče Vlade, izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa zastupniče Bulj.
Pretpostavljam da je Ministarstvo financija je temeljito odgovorilo i vjerojatno u okviru zakonskih mogućih aktivnosti. Ono što ćemo napraviti u dogovoru sa Ministarstvom financija, vidjeti da li postoje još neki načini uz ovo što vam je ministar Marić odgovorio, da se pronađe rješenje osobito za one radnice koje su radile, a za to nisu dobivale plaću. To je temeljno pravo i ljudsko pravo i radničko pravo ako želite da se za rad dobiva plaća. I svakako situacija u kojoj su one ostale bez naknade za svoj rad gdje su de facto bile kao što vi kažete izrabljivanje, to nije dobro. Mislim da se tu slažemo, a mi ćemo u dogovoru i sa Ministarstvom financija i sa eventualno jedinicom lokalne samouprave vidjeti što se još tu može učiniti.
Više od toga vam ja u ovom trenutku ne mogu reći osim jednu ljudsku gestu dobre volje, da pokušamo riješiti taj problem. Na žalost to nije jedini problem, takvih je situacija u hrvatskoj ekonomskoj tranziciji bilo dosta. To znate i vi i ja, hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Bulj, izvolite.

Bulj, Miro (MOST)

Uvaženi premijeru, znači uputio sam vam pitanje ministru 15.11. Mariću, dobio sam odgovor tek 15.3 i na inzistiranje predsjedniku koji je poduzeo mjere da odgovori ministarstvu.
Gradsko vijeće je poslalo Vladi, Vlada je tražila odgovor od Ministarstva financija koje još nije odgovorilo Gradskome vijeću grada Sinja da zajednički nađemo rješenje, a grad Sinj je spreman odreći se svojih potraživanja. Međutim, to je minimalno ako se država ne odrekne.
Isti je slučaj i sa Dalmacija vinom. Isti je slučaj sa cijelom dole Dalmatinskom zagorom i to je jedan od uvjeta zbog čega ljudi odlaze. Ovdje se radi o ženama. Ovdje bi trebao Odbor za ravnopravnost spolova da se sastane i da kaže svoje mišljenje, da žene koje su bile roblje to je Konvencija svih konvencija, da u Hrvatskoj žene koje su 20 godina radile nisu primile plaće. Tako je bilo Kamensko, tako je Dalmatinka, Sinjska slučaj. Te žene doslovno su gladne bile, nisu imale za marendu, nisu imale putne troškove.
Očekujem od vas ako se može rješavati pitanje gdje je novac ogroman opraštan ili evo na primjer Gaženica luka gdje za milijun kuna turski vlasnik dobija investiciju od, našu luku stratešku od milijardu i pol što je Hrvatska uložila, bojanje tunela, brojne pljačke tvrtki, opraštanje dugova Todoriću, trpanje onih novaca koji su trebali biti za OPG u te tvrtke da ovim radnicama minimum minimuma omogućite i to od vas očekujem.
Ovo je vapaj tih radnica sa kojima sam razgovarao ne danas nego već 20 godina i smatram da je minimum minimuma što ste sad i potvrdili da neće biti kao činovnički odgovor ministra financija, nego da ćete se stvarno zauzeti da te radnice dobiju svoja prava jer to je osnovno ljudsko i temeljno pravo, pravo na plaću a poglavito kad govorimo o ženama.
Hvala.
PDF