Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Milošević, Boris, saziv: IX, sjednica: 8

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
11.04.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Pitanje br. 5. poštovani zastupnik Boris Milošević, postavlja ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, izvolite.

Milošević, Boris (SDSS)

Hvala poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani predsjedniče Vlade, poštovane ministrice i ministri.
Pitanje upućujem ministru mora, prometa i infrastrukture a vezano je za stanje i ulaganje u prometnu infrastrukturu na područjima od posebne državne skrbi.
Dok čekamo sustavne mjere i nove mjere za ta područja kako bi se poboljšali životni uvjeti pogotovo dok čekamo Zakon o potpomognutim područjima, građani na tim područjima u pojedinim naseljima nemaju adekvatni pristup struji, nemaju adekvatan pristup vodi, nemaju adekvatnu prometnu infrastrukturu.
Tako primjerice kod Veljuna, građani čekaju više skoro 4 godine čekaju na most preko Korane, most koji je poplava odnijela 2014. da bi došli do Karlovca moraju obilazno proći i do 50km. Ako bi htjeli preko Korane, mogu samo jednim čamcem koji vozi kako tako. Dakle ne mogu se ozbiljno baviti poljoprivredom, ne mogu se ozbiljno baviti ruralnim turizmom.
A s druge strane pojedine ceste na tom području, baš na području županije Karlovačke primjerice Jasenak Drežnica je u tako katastrofalnom stanju da jednostavno vapi za sanacijom.
Moje pitanje je poštovani ministre kada će most konačno biti gotov, sve dozvole i sva dokumentacija je izvađena i što država odnosno ministarstvo može napraviti da ceste poput ove koju sam spomenuo bude sanirana?
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite ministre.

Butković, Oleg (HDZ)

Hvala lijepo poštovani zastupniče na vašem pitanju.
Hrvatske ceste i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture rade na više infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj koji su smješteni na područjima od posebne državne skrbi, ako ih želimo tako nazvati.
Konkretan most u Veljunu, ja sam osobno prije godinu i pol dana bio na toj poziciji gdje se most treba napraviti i vidio sam zapravo što ste i vi rekli u pitanju da ljudi da bi došli do državne ceste moraju oko 40 do 50km ići zaobilazno i činjenica je da je potreba izgradnje toga mosta neupitna.
Hrvatske ceste su izradile projektnu dokumentaciju, raspisale natječaj, ugovorile taj most, njegova ukupna vrijednost je negdje oko 5 milijuna kuna bez PDV-a i u ovom trenutku negdje oko 40% radova je izvedeno samoga mosta, međutim zbog poplava, topljena snijega i vremenskih uvjeta nije se u posljednje vrijeme moglo raditi na samome mostu, sada je situacija bitno drugačija i bolja i nastaviti će se radovi i vjerujem da mi ove godine možemo očekivati i treba biti gotov taj most.
U sklopu toga mosta su i pristupne ceste koje vode do državne ceste i u ovom trenutku je aneks ugovora u pripremi, ukupna vrijednost radova na tim pristupnim cestama je oko milijun i 100 tisuća kuna tako da i u tom dijelu će biti riješene i pristupne ceste.
Što se tiče drugih cesta na području Karlovačke županije, poglavito županijskih cesta one nisu u ingerenciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, niti Hrvatskih cesta nego su u ingerenciji županija, ali smo mi u prošloj 2017. godini Karlovačkoj županijskoj upravi za ceste osigurali dodatnih oko 15,5 milijuna kuna. To ćemo učiniti i ove godine jer je ova Vlada po prvi puta shvatila problematiku i nedostatak prihoda županijskih uprava za ceste, pa ste i vi ovdje u Hrvatskome saboru rebalansom proračuna za prošlu godinu osigurali dodatnih 100 milijuna kuna, tako da tih 15,5 milijuna kuna prošle godine, ove godine već iz interventnih sredstva ide oko 8 milijuna kuna. U razgovoru smo da ta sredstva budu upravo usmjerena ka rješavanju kritičnih županijskih cesta kojih ima dovoljno na području RH.
Neki saborski zastupnici su bili tada sa mnom u Veljunu, kolega Pupovac i upoznao me je sa tom situacijom, ali evo, još malo strpljenja, vremenski uvjeti su bili takvi da radovi nisu mogli biti dovršeni. Oni će se dovršiti, kao što sam i rekao u odgovoru.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite, kolega Milošević.

Milošević, Boris (SDSS)

Poštovani ministre, zahvaljujem vam na odgovoru i mogu izraziti zadovoljstvo. Ne mogu izraziti zadovoljstvo u potpunosti.
Činjenica je da ono što ste sad i sami rekli i što ste i vi svjesni, a što su i zastupnici neki u saboru koji su o tome govorili svjesni, moje zadovoljstvo ne izražavamo u potpunosti upravo iz razloga što nemamo sustavno riješeno financiranje dakle, županijskih uprava za ceste, upravo u onim područjima koja su slabo naseljena, a koja imaju, dakle, županije koje su slabo naseljene, a imaju jako veliku kilometražu zapravo da održavaju i možda bi bilo dobro kad bi Vlada ili zapravo vaše Ministarstvo razmislili i razmotrili da se 10 lipa po prodanom .../Govornik se ne razumije./... dakle, jedno rješenje koje je prije postojalo i koje je išlo dakle, kao prihod u županijsku upravu za ceste, da se zapravo vrati u Zakon o cestama i da se na taj način zapravo, sustavno riješi financiranje. Pogotovo, kažem, ovih .../Govornik se ne razumije./... koji pokrivaju i održavaju siromašnije županije koje su slabije naseljene, nemaju jako veliki broj kilometara za održavanje.
Hvala.
PDF