Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Vešligaj, Marko, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

I idemo na zadnje pitanje, poštovani zastupnik Marko Vešligaj postavlja pitanje ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću.
Izvolite.

Vešligaj, Marko (SDP)

Hvala predsjedniče Hrvatskog sabora, kolegice i kolege zastupnici, uvaženi premijeru, članovi Vlade, poštovani ministre Ćoriću.
Gradovi i općine od 1. veljače dužni su sukladno Uredbi Vlade o gospodarenju komunalnim otpadom donijeti odluke o načinu prikupljanja, odnosno pružanja javne usluge prikupljanja miješanoga biorazgradivoga otpada.
Jedinice lokalne samouprave koje to ne učine suočene su sa kaznama od 100 do 800 000 kuna, a kazne su predviđene i za one građane koji neće odvojeno prikupljati otpad. Naravno, nitko nema ništa protiv odvojenoga prikupljanja otpada. Mnoge lokalne jedinice daleko su već otišle po tom pitanju. Svi želimo bolji, čišći okoliš, svi želimo ljepšu i zeleniju Hrvatsku. Ali ministre u ovoj uredbi u kojoj ste jedinicama lokalne samouprave nametnuli zapravo usvajanje ove odluke ima izuzetno puno nelogičnosti, izuzetno puno nedorečenosti koje direktno vode do toga da cijena odvoza otpada raste za 100% za naše građane.
Razmišljate li barem o izmjenama ove uredbe kako barem ne bi došlo do tako drastičnoga povećavanja cijene otpada što zapravo predstavlja jedan direktni udar na životni standard naših građana. Da li je moguće kroz uredbu barem predvidjeti i stimulaciju za one građane koji će prikupljati manje miješanoga otpada, a neke lokalne jedinice daleko su otišle na tom pitanju i smatram da nije dobro da su sve strpane u isti koš.
Dakle, moje pitanje je usmjereno da li se planira izmjena ove uredbe u ovom smjeru kojem sam govorio? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ministar Ćorić, izvolite.

Ćorić, Tomislav (HDZ)

Hvala vam lijepa gospodine predsjedniče Sabora. Hvala i vama zastupniče Vešligaj na ovom vašem pitanju.
Dakle u pravu ste, uredba je zapravo stupila na snagu u mjesecu studenom prošle godine sa odmakom, odnosno u mjesecu studenom prošle godine sa odmakom, odnosno sa odgodom od 3 mjeseca i od 1.2. jedinice lokalne samouprave dužne su poštovati ovu uredbu. Da li, vaše pitanje je bilo u jednom trenutku usmjereno u to da li namjeravamo u ovom trenutku promijeniti ovu uredbu, ne namjeravamo. Zašto? Zato što u RH sustav gospodarenja otpadom, sustav učinkovitog i fer gospodarenja otpadom zahtjeva odgovornost svih nas pa i jedinica lokalne samouprave.
Plan gospodarenja otpadom RH donesen je, posljednji plan donesen je u siječnju 2017. godine. Jedinice lokalne samouprave imale su dovoljno vremena da pristupe izradama svojih planova gospodarenja otpadom i svoje aktivnosti usmjere u učinkovitije gospodarenje otpadom.
Ono što možemo i hoćemo učiniti u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike jeste dati svu moguću potporu prije svega jedinicama lokalne samouprave i njihovim komunalnim poduzećima da u narednom razdoblju izgrade infrastrukturu za učinkovito gospodarenje otpadom.
Što to konkretno znači? U ovom trenutku, odnosno prije 2 dana otvoren je i natječaj, odnosno otvoren je poziv za jedinice lokalne samouprave, prije svega za provedbu edukativnih i informativnih aktivnosti građana. Dakle moramo raditi i na svim frontovima, barem bi mi to tako u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike rekli.
Isto tako u narednim tjednima očekujte da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike otvori poziv za iskazivanje interesa za nabavku spremnika koji će omogućiti odvajanje otpada na razini kućnog praga. I to je ono, i to je smjer u kojem svi zajedno moramo ići.
U narednih nekoliko mjeseci, isto tako otvoriti ćemo pozive za izgradnju sortirnica, na nabavku vozila, u prva dva kvartala, odnosno u prvom polugodištu ove godine, dakle za izgradnju infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.
Ono što se ne bi trebalo dogoditi a što ste u svom pitanju naveli kao uvod, konkretan dio pitanja, jeste povećanje računa za 100%. To ne bi trebalo biti tako. Zbog čega? Zbog toga što odvajanje komunalnog otpada kućanstava na samom pragu umanjuje razinu otpada koji ide u tzv. zelenu kantu i u tom kontekstu neće doći odnosno ne bi trebalo doći do povećanja računa.
Ono što se, odnosno smjer u kojem se isto tako neće ići je smjer kažnjavanja istog trenutka kada ova uredba stupi na snagu jer to nikome nije bilo u interesu. Nama je u interesu da svi zajedno postupimo odgovorno i krenemo u odgovornom smjeru ka gospodarenju otpadom u RH. Nažalost, u proteklim godinama tome se nije bilo pristupalo na taj način.
Evo, hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Vešligaj, izvolite.

Vešligaj, Marko (SDP)

Pa evo zahvaljujem ministre, međutim, niste mi nažalost odgovorili na ovo pitanje koje sam vam postavio.
Ne stoji vam činjenica da kroz uredbu ne dolazi do povećavanja cijene odvoza otpada jer je fiksni dio cijene na toliko velikoj razini da će pružatelji usluga, bile to komunalne tvrtke, bili koncesionari, kroz ovu uredbu su zapravo dovedeni pred zid da tu cijenu povećaju.
To je zbog brojnih administrativnih mjera koje su navedene u uredbi a za koje ja sada nemam vremena ovdje da ih sve navodim. I kroz te izmjene mogli ste zacijelo utjecati na smanjenje, na to da zapravo pružatelj usluga smanji cijenu.
Dakle, prije nego što, naravno da se sustav odlaganja otpadom gradi godinama i puno je stvari napravljeno u proteklim godinama koje su nažalost sada stale, spomenuti ću od Centra za gospodarenjem otpadom, imamo samo 2, dakle od ukupno 13, koliko ih je trebalo biti. Dakle ovdje ne vidim nikakav pomak.
Ja vidim brojne natječaje koje ste najavili koji su najvećim dijelom nažalost predviđeni za nabavku opreme, što je dobro i što pozdravljam. Međutim ta oprema je, najčešće nije hrvatska, dakle prvo pogodujemo uvoznicima, prvo pogodujemo trgovcima umjesto da smo te novce još prije uložili u edukaciju građana umjesto da nismo strpali sve lokalne jedinice u isti koš.
Evo tu je kolega, gradonačelnik Čakovca koji je daleko odmakao sa prikupljanjem otpada i koji će sada doći u situaciju da mora dizati račune svojim građanima a kroz godine je ulagao u taj sustav, nažalost kroz ovu uredbu dovodite ga zapravo pred zid i on će to morati sada napraviti.
Nisam zadovoljan sa vašim odgovorom i ova uredba nažalost dovesti će do povećanja cijena za naše građane što nije dobro u ovoj situaciji koju imamo u Hrvatskoj.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Poštovane dame i gospodo zastupnici i ovim je aktualno prijepodne završeno.
Zahvaljujem svima vama kao i predsjedniku Vlade i članovima Vlade.
Sada određujem stanku.
Nastavljamo sa radom u 15h.

STANKA U 14,00 SATI
PDF