Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bilek, Vladimir, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na 37 pitanje. Zastupnik Vladimir Bilek postavlja pitanje ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, izvolite.

Bilek, Vladimir (Nezavisni)

Evo zahvaljujem lijepo poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, potpredsjednici, ministri, članovi Vlade, dragi kolege i kolegice.
Pa ja ću po meni adresirati pitanje o braniteljima na puno kvalitetnije mjesto, a to je u Ministarstvu branitelja uvaženom ministru Tomi Medvedu. Ali isto tako ću i o braniteljima i u ovom pitanju, ali kao inače malo ipak više s poštovanjem i s pijetetom nego što je bilo u ovom proteklom pitanju prije mene.
Prije svega evo htio bih i zahvaliti na pomoći i ministra i ministarstva, ali i ostalih institucija koji su pomogli da smo u lanjskoj godini u Daruvaru uspjeli, znači otvoriti muzej Domovinskog rata na otvorenom koji je bio dugi niz godina jedan od ciljeva i branitelja grada Daruvara.
A moje pitanje neće biti u tom smislu muzeja ili ako moramo znati, morao educirati našu mladež ne smije se zaboraviti. Nikada se ne smije zaboraviti istina o Domovinskom ratu. Ali prije svega na žalost Domovinski rat najviše na braniteljskoj populaciji ima i određene posljedice, posljedice za koje treba vrijeme da se riješe, za koje trebaju određeni načini a tu jedan od tih načina su i veterinarski centri o kojima već niz godina raspravljamo, koje pokušavamo osnivati. Neki od njih su osnovani i vidjeli smo koliko je to kvalitetno rješenje.
Moje pitanje direktno ministru će biti jedan znači veteranski centar, veteranski centar u Daruvaru. To je pitanje koje su postavili građani grada Daruvara, naših okolnih općina i gradova. Pitanje koje su postavili hrvatski branitelji u okolici jer se tiče prije svega njih. Znamo da smo puno toga napravili, da smo osigurali prostor, da je prošao znači projekat. Pa evo mene zanima kakvi su sada dalje vremenski periodi.
Imali smo nekoliko sastanaka u protekloj godini. Neki termini su bili rečeni. Mene zanima sad nakon donošenja državnog proračuna kakvi su ti termini.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Molim ministra Medveda za odgovor.

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepa.
Poštovani gospodine zastupniče, poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, gospođe i gospodo zastupnici.
Hvala vam lijepa na ovom iznimno važnom pitanju i podsjećanju na jedan od naših strateških prioritetnih područja koje smo između ostalog regulirali nakon dugog niza godina i u našem zakonu koji je usvojen u Hrvatskom saboru u prošloj godini.
U okviru naše redovite djelatnosti svakako uspostava veteranskih centara kao centri razvoja pružat će se stručna pomoć i usluge, a prvenstveno vezane za psihosocijalno osnaživanje i tjelesnu rehabilitaciju hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.
Kako smo u prošloj godini otkrili, odnosno otvorili prvi Veteranski centar u Lipiku i nakon implementacije i primjene i naučenih lekcija koje imamo stavljanjem u funkciju tog objekta. Započinjemo sa implementacijom procesa u okviru programa dalje. Unutar Europskog fonda za regionalni razvoj osigurana su sredstva za provedbu projekta uspostave veteranskih centara u RH a koje uključuje adaptaciju, izgradnju i opremanje nekretnina koje je ministarstvo dobilo na korištenje za uspostavu veteranskih centara.
Lokacija u Daruvaru je odabrana na temelju izrađene studije, a to je jedini od trenutno predviđenih centara koji se izgrađuje iz temelja za razliku od ostalih centara oni su u Petrinji, Šibeniku, Sinju i Osijeku kod kojih je riječ o adaptaciji postojećih građevina.
U listopadu 2017. godine Ministarstvo državne imovine dalo je navedeno zemljište na upravljanje Ministarstvu hrvatskih branitelja u svrhu uspostave veteranskog centra u Daruvaru čime je završeno osiguravanje imovinsko-pravnih odnosa. Nakon objave javnog poziva i odabira najboljeg idejnog arhitektonskog, urbanističkog rješenja ministarstvo je u 2017. godini osiguralo sve preduvjete za izradu projektne dokumentacije.
Naime, usluge izrade projektne tehničke dokumentacije ugovara se temeljem pregovaračkog postupka javne nabave, te je tijekom 2017. godine proveden postupak javne nabave. Poziv na pregovaranje objavljen je 21. rujna 2017. godine, a odluka o odabiru donesena je 18. prosinca 2017. godine, te je objavljena u elektroničkom oglasniku javne nabave RH 27. prosinca 2017. godine.
U otvorenom žalbenom postupku nije pristigla niti jedna žalba. Dakle u skladu sa navedenim ispunjeni su uvjeti za sklapanje ugovora o javnoj nabavi usluge za izradu idejnog i glavnog izvedbenog projekta izgradnje građevine za uspostavljanje veteranskog centra u Daruvaru. S time ćemo u potpunosti pokrenuti proces i realizirati naše planirane aktivnosti. Hvala lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Bilek, izvolite.

Bilek, Vladimir (Nezavisni)

Hvala lijepo poštovani ministre.
Dozvolite mi da u ime i građana grada Daruvara i branitelja sa našeg područja da zahvalim vama, ministarstvu, svima onima sa kojima smo komunicirali, ali i svima onima koji su već radili na ovom projektu i mom kolegi saborskom zastupniku koji trenutno nije ovdje i svima onima koji su vodili ministarstvo.
Drago mi je da ste prepoznali da Daruvar ima te potencijale, da grad Daruvar da je dao sve moguće da u ovaj projekt se ide ovim tempom. Jer nije to namijenjeno isključivo samo vojnim veteranima Domovinskog rata, nego ciljane skupine su i hrvatski vojnici stradali u mirovnim misijama kojih na žalost također imamo, stradali pirotehničari i ostali stradalnici Domovinskog rata.
Centar u Daruvaru trebao bi primiti oko 150 korisnika, a ono što je za Daruvar isto tako itekako važno da će u budućem centru posao pronaći prema za sada neslužbenim podacima koje imamo oko tridesetak stručnih osoba što nama za zapadnu Slavoniju itekako puno znači, gdje je svako radno mjesto dobro došlo.
Tako da hvala vam još jednom. Nadam se da ćemo uskoro moći i krenuti sa građevinskim radovima, prije svega da će to biti ove godine. A dozvolite mi još samo jednu malu opasku vezanu za zapadnu Slavoniju koja je stvarno stradala jako u onim ratnim vremenima, a još uvijek nisu priznate sve vojno-redarstvene akcije u Domovinskom ratu.
Ovdje prije svega mislim i zahvaljujem na i nadam se da ćete se i dalje truditi i vi i ostale naše institucije i Ministarstvo obrane i svi koji su uključeni u to za priznanje vojno-redarstvene operacije Otkos 10 koja je bila jedna od prvih oslobodilačkih akcija na području zapadne Slavonije. I vjerujem da ćemo uskoro na taj način i našim braniteljima pružiti još jedan veći pijetet.
Hvala lijepo.
PDF