Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Glasovac, Sabina, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite kolega Batinić.
Nećete, hvala vam lijepa.
Idemo dalje, 32. pitanje zastupnica Sabina Glasovac, postavlja ga predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Glasovac, Sabina (SDP)

Hvala gospodine predsjedniče Hrvatskoga Sabora.
Ispovijest zlostavljane Osječanke: „Molila sam muža za hranu i izlazak iz kuće, on je našeg 10.-godišnjeg sina tjerao da me udara.“. Šokantna ispovijest: „Udarci šakama u lice znali bi trajati i po nekoliko sati.“.
Dramatična ispovijest zlostavljane žene: „Tukao me nogama po licu, rezao kuhinjskim nožem, gasio mi čikove po ruci.“. Šokantna ispovijest zlostavljane žene: „Nazivao me smrdljivim đubretom, pljuvao mi u lice i pokušao ubiti.“. Ispovijest zlostavljane Spličanke: „Tukao me trudnu, visjela sam sa balkona no za državu on je brižan otac.“.
Grozno zvuči, je li tako premijeru? A još gore je, vjerojatno i groznije kada znamo u životu u Hrvatskoj da svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj proživljava ovakvu priču, jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana i nad njom se vrši nasilje.
Žene žive u mraku, žive u strahu, osjećaju se vrlo često ekonomski ovisne, bespomoćne i trebaju nekakvo svjetlo, nekakav poticaj, nekakvu snagu da o nasilju onom što se događa u obitelji progovore i da iz njega izađu.
I taman kada možda neka žena smogne snage progovoriti o onom što joj se događa, o paklu u kojem živi, ne braku nego o mraku onda na televiziji uhvati i prpošnu ministricu sa blagim osmjehom na licu koja kaže tako vam je to u braku.
I umjesto da od nekog lica, od ministrice koja je, između ostalog i ministrica za obitelj, dobije poticaj, ona zapravo biva obeshrabrena.
Moje pitanje za vas glasi, je li vam neugodno zbog izjave vaše ministrice? Smatrate li i vi da je nasilje obiteljski problem a ne javni, društveni, naš problem svih nas?
I ukoliko smatrate da je nasilje naš problem, zašto niste tražili odgovornost ministrice?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Odgovor predsjednika Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa predsjedniče Sabora.
Poštovana zastupnice Glasovac, i ja osobno i Vlada i vladajuća stranka i parlamentarna većina osuđuje svako nasilje u obitelji a osobito nasilje nad ženama.
Što se tiče vašeg na kraju formuliranog pitanja o izjavi ministrice Murganić, ja sam već kazao da ta izjava nije bila niti najsretnija niti najspretnija. Ministrica se o toj izjavi očitovala, samo nekoliko sati nakon što je to bilo. I ako netko ima empatije, ako netko ima razumijevanja za teme o resoru kojim se bavi onda je to ministrica Murganić. I ona bi bila zadnja koja bi po svom habitusu, ja je poznajem dugi niz godina bila osoba koja bi na bilo koji način insinuirala toleriranje bilo kakvog nasilja a kamoli nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.
S te strane sve što ona radi u svom resoru, što je do sada napravila meni daje jasno uvjerenje da je tu vrlo odlučna i nema nikakvih dilema. Nije dobro da se jedan slučaj nasilja u obitelji na koji je HDZ reagirala odmah čim je za to saznala, gdje smo sad, vidjeti ćemo što će biti od tog procesa, išli tako daleko da smo isključili iz stranke izabranoga župana, da smo raspustili županijsku organizaciju, da smo vrlo jasnu poruku poslali o tome da osuđujemo svako takvo ponašanje i da ga ne kanimo tolerirati.
I mislim da oko ovih slučajeva koje ste vi sada naveli i brojnih drugih slučajeva nasilja u obitelji mogu otvoreno reći nemamo niti mrvicu razumijevanja nego ćemo učiniti sve da mehanizmima koji su na raspolaganju u državi stanemo na kraj tom jednom groznom fenomenu koji je prisutan nažalost u našem društvu.
Iskoristiti ću ovu prigodu za nekoliko riječi i o procesu koji se odnosi i na ratifikaciju Istambulske konvencije o kojoj o kojoj je jako puno riječi. Jedna poruka za širu javnost koju smo možda zaboravili. Istanbulska konvencija, tj. konvencija koja se bavi sprječavanjem nasilja u obitelji i nasilja nad ženama radila se krajem prošlog desetljeća i radila se za vrijeme HDZ-ove Vlade.
U njenoj izradi sudjelovali su stručnjaci iz Ministarstva vanjskih poslova u vrijeme HDZ-ove Vlade, čak su bili i kolegica koja je to radila bila je predsjednica inicijalnog odbora za izradu te konvencije. Kasnije u radnoj grupi u okviru Vijeća Europe ona je bila potpredsjednica radnog tijela, a naša današnja sutkinja u Europskom sudu za ljudska prava je dovršila taj posao.
Konvencija je 2011. dovršena i otvorena za potpis članicama. SDP-ova Vlada je tu istu konvenciju potpisala. Imala je dvije godine da je uputi u proces ratifikacije. To nije napravila. Meni nije poznato zašto.
Isto tako u to vrijeme HDZ kao oporba je opozivao SDP zašto ne ratificira tu konvenciju. I Predsjednica Republike aktualna je u kampanji to rekla. Ja sam prošle godine u ime Vlade dao izjavu da ćemo ratificirati Istanbulsku konvenciju. Gospođa Murganić, ministrica nadležnoga ministarstva je tijekom protekle godine provela sve što je potrebno da se organizira javno savjetovanje o toj konvenciji.
I ono što smo vidjeli kroz to javno savjetovanje je da je najedanput tema o kojoj konvencija se bavi, a to je nasilje nad ženama postala podredna. Neki su ljudi stavili pitanje rodne ideologije u prvi plan. E meni se čini da tu raspravu moramo do kraja rasvijetliti i otvoriti i vidjeti što nam konvencija donosi povrh nacionalnog zakonodavstva sa svojim instrumentima nadzora upravo ovakvih fenomena i kako i na koji način ih država suzbija. Prema tome, učinit ćemo sve u ovom mandatu i Vlade i Sabora da to pitanje razriješimo na najbolji način. Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Izvolite komentar.

Glasovac, Sabina (SDP)

Poštovani premijeru, moj je zaključak da ste vi iznimno tolerantan čovjek prema svojim kolegama ministrima i drugim kolegama iz HDZ-a. Znači gospodin Tomašević ne bi nikad mogao postati župan da nije imao podršku HDZ-a svoje stranke, a neke stvari su bile poznate puno prije negoli su izašle na vidjelo.
Drugo, njegov zamjenik kada je dobio podršku HDZ-a da bude zamjenik za župana znalo se da se fizički obračunavao i bio nasilan prema jednom novinaru.
Treće, kažete, spominjete u pozitivnom kontekstu resor ministrice Murganić. Osobno nemam ništa protiv žene, mislim da je čak i vrijedna. Međutim, tri ključna gafa koja su proizašla u kratkom vremenu iz njenog resora su prvo skandalozni Obiteljski zakon u kome kao u slikovnici nacrtano što je obitelj, a obitelj nije obitelj ako nema djecu. To je u povijesti ja mislim prvi primjer nekog zakona da je povučen dva dana nakon puštanja u javnu raspravu toliko skandalozan je bio bez sankcija. Vi ste stali iza ministrice Murganić.
Drugo, uzeti novce iz EU fondova za potrebitu djecu, kupiti slatkiše i odnijeti u nekakav privatni katolički vrtić za djecu kojoj nisu zapravo namijenjena, možda su potrebni slatkiši, ali nisu djeci toj namijenjena. Vi isto tako to relativizirate, dajete joj podršku.
I treće, ovo što sam sad rekla ponovno, koliko god mi htjeli to ublažiti ali tom izjavom bila ona nespretno sročena, nedorečena opaljen je šamar svim zlostavljanim ženama u Hrvatskoj. Opaljen je šamar svim zlostavljanim ženama u Hrvatskoj i nitko to ne može osporiti.
I vaša Vlada je, vaši kolege su vaše ogledalo, oni su vaša slika i prilika. Jedino normalno po mom sudu vi se možete sa mnom slagati ili ne bi bilo da se gospođa ministrica, da poboljšate taj odraz u ogledalu i da stvarno pokažete što mislite o nekim postupcima, riječima i djelima.
Svi smo mi političari odgovorni za ono što radimo i govorimo bi bilo da ste tražili od ministrice ili da se ona sama ispričala zlostavljanim ženama zbog svoje izjave, drugo da je podnijela ostavku ako to nije htjela da ste to učinili vi. I nemojte me pitati zašto? Zato što eto tako vam je to u normalnim uređenim europskim zemljama.
PDF