Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hajduković, Domagoj, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na iduće pitanje.
Zastupnik Domagoj Hajduković postavlja ga isto tako predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Hajduković, Domagoj (SDP)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani gospodine Plenković, jesu li usaglašeni vanjsko politički prioriteti RH između Predsjednice Republike i vas kao predsjednika Vlade budući da ste po našem Ustavu sukreatori vanjske politike?
Dakle, moje pitanje je da li se čujete, da li se konzultirate, da li usuglašavate stavove i da li vodite koordiniranu vanjsku politiku?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite predsjedniče Vlade.

Plenković, Andrej (HDZ)

Čujemo se, koordiniramo se, usuglašavamo stajališta koja su u interesu RH.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Komentar, izvolite.

Hajduković, Domagoj (SDP)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Vi se možda konzultirate i koordinirate, ali slika koja ide prema van je sve samo da naša vanjska politika nije koordinirana i nije usuglašena.
Podsjetit ću vas na nedavni predsjedničin posjet Turskoj, totalno promašeni. A što je sa inicijativom Tri mora u kojoj je Predsjednica izuzetno angažirana o kojoj Vlada šuti? Goruća pitanja Hrvatske, vanjske politike nisu niti u Turskoj, a nisu niti u inicijativi Tri mora, to je sa najbližim susjedstvom, podsjetit ću vas, sa Slovenijom, sa arbitražnom presudom koju sigurno nećemo riješiti u Ankari.
Zašto vi ili Predsjednica niste otišli u Bruxelles i upoznali Europsku komisiju, predsjednika Europske komisije o našim stavovima, zašto smo otišli iz arbitraže i koji je naš stav o ovom pitanju?
Predsjedniče hrvatske Vlade, vaš možda ne zanima to ali žica je dalje na granici sa Slovenijom. Naši ribari i dalje ribare zajedno sa hrvatskom policijom. Svjedoci smo da je njihova egzistencija ugrožena. Što će biti sa turistima koji dolaze preko slovenske granice ili iz Hrvatske izlaze preko slovenske granice? Hoće li čekati satima, hoće li to ugroziti turističku sezonu? To su odgovori koje hrvatski građani očekuju od vas.
Hoćemo li u Sarajevu gdje danas boravi predsjednica dobiti još jednu odbijenicu poput one u Ankari? Zbog promašene politike HDZ-a prema BiH-a iz nje je izašlo, odnosno otišlo 400 tisuća Hrvata. Kako ste ispraznili BiH-a tako i sada praznite Hrvatsku. Jer u prošloj godini, samo u prošloj godini preko 50 tisuća naših sugrađana otišlo je izvan Hrvatske. Dok mi ovdje raspravljamo jedan autobus Hrvata već odlazi iz RH.
U tim pitanjima, u tim promašenim politikama ste izuzetno koordinirani.
Hvala.
PDF