Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Glavašević, Bojan, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo na pitanje broj dvadeset i četiri.
Zastupnik Bojan Glavašević postavlja pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Glavašević, Bojan (SDP)

Hvala gospodine predsjedniče Sabora.
Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, članice i članovi Vlade RH gospodine predsjedniče vi ste u odgovoru kolegi Bernardiću iznijeli neke stvari za koje vas ja jednostavno moram ispraviti jer ne odgovaraju stvarnosti.
U vašem odgovoru vi govorite kako su slobode medija u Hrvatskoj sjajne, kako je situacija odlična, nema nikakvih problema, međutim tome jednostavno nije tako. Ja mogu povjerovati da je to nešto što biste vi željeli, da je to slika Hrvatske kakvu biste vi voljeli i graditi. Međutim, stvarnost jednostavno ne odgovara tome.
Jučer je završila dvodnevna misija predstavnika vodećih europskih organizacija za slobodu medija u Hrvatskoj. To su organizacije koje su ugledne, koje su priznate, koje Hrvatska na kraju krajeva, u kojima isto tako sudjeluje, koji su u svojemu izvješću rekle kako sloboda medija u Hrvatskoj propada i to zabrinjavajućom brzinom. Pogotovo velikim problemom su istaknuli situaciju na Hrvatskoj radioteleviziji.
Vrlo nedavno vaš ministar, član Vlade gospodin Medved prekršio je Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji članak 1. stavak 4. u kojemu se govori da HRT mora biti slobodan od svih političkih pritisaka. Ja ne govorim da ministra Medveda treba na neki način poslati u zatvor, ali mene zanima da li ste barem razgovarali sa njim o tome do koje mjere takav postupak nije prihvatljiv.
Vaša ministrica Obuljen je jučer u emisiji Otvoreno imala odličan odgovor Željki Markić, dakle inače osobi čiju udrugu koja potkopava temelje demokracije u ovoj zemlji je i ova Vlada financirala sa pola milijuna kuna u kojemu zapravo je rekla ono što je trebalo reći ministru Medvedu.
Dakle, mene zanima da li vam je prihvatljivo da članovi Vlade uređuju program na Hrvatskoj radioteleviziji i da li ste reagirali na neki način na postupak ministra Medveda? Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Odgovor predsjednika Vlade, izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa predsjedniče Sabora.
Poštovani zastupniče Glavašević ne znam kako ste pronašli ove citate mog odgovora na upit vašega kolege Bernardića na početku ovog aktualnog sata, ali dobro. Vi očito to na taj način razumijete.
Što se tiče filma o kojem je riječ i o kojem se vodila određena rasprava u hrvatskoj javnosti ministar Medved nije uputio nikakav dopis niti je napravio bilo kakav potez koji bi upućivao da on sugerira kakva da bude uređivačka politika Hrvatske radiotelevizije. Pitajte ga slobodno, on je ovdje pa vam to može pojasniti.
Mi živimo u demokraciji i moram još jednom ponoviti Facebook, to valjda svi znaju pa i kolege u SDP-u ne kontrolira hrvatska Vlada, nemamo mi gospodine Bernardić bilo kakav utjecaj čija stranica je dostupna na webu a čija nije, bili bi stvarno jako, jako s velikim ovlastima kad bismo imali na to utjecaj.
Što se tiče pitanja posjeta misije koja je u Hrvatskoj ovog tjedna koliko je meni poznato, predstavnike tih organizacija primila je ministrica kulture koja je nadležna za medijsku politiku, primila ih je koliko mi je poznato i Predsjednica Republike, dakle, otvoreni smo za sva dijalog sa svim stručnim organizacijama međunarodnog karaktera koje se bave slobodama medija.
Ja moram priznat da gledajući to iz kuta predsjednika Vlade da neko pokuša plasirati tezu da u Hrvatskoj postoji cenzura i da nema slobode medija, onda možda mi nemamo ista mjerila.
Ja to jedino tako mogu vidjeti. Ja vas molim da hrvatskoj javnosti pa i hrvatskim medijima podastrete dokaze o tome tko to na koga utječe, tko to koga cenzurira, koji to komentator nije u poziciji da kaže svoj stav, koji to list ima problema sa izlaženjem, koji to servis na nacionalnoj koncesiji, televizijski ili radijski ili na nekoj lokalnoj ima bilo koji problem koji bi se mogao podvesti pod tezu o slobodi o ne slobodi a da ne govorim o cenzuri.
Ja vam moram priznati da to nisam vidio, mogu dopustiti da određeni ljudi iz političkih razloga žele kreirati atmosferu, da postoji neki problem u tom segmentu ali ja ga ne vidim, ja ga ne vidim, sigurno ne na način na koji vi to želite sugerirati uključujući i HRT koja ima siguran sam u logici javnoga servisa i obvezu da hrvatskoj javnosti i hrvatskim građanima prikazuje i filmove koji su hrvatske ili koprodukcije, ja mislim da je to dobro.
Kakav je sadržaj tih filmova? Pa nije to na bilo kojem ministru a kamoli na Vladi na određuje. Nit se u to kanimo miješati, jako dobro znamo što je dokumentarno a što igrano. Što je fikcija, što je šala, što je humor, što je satira, što je ako hoćete evo zna Bauk, nema ga sada, što je malo i ruganje, sve je to simpatično i to je dobro. I Vlada RH ova a vjerujem i u buduće neće imati nikakve uopće pomisli da se bave sa uređivačkom politikom a kamoli nečega što spada u igrani program prema tome, mislim da tu graditi priču oko nečega gdje ga nema, nema stvarno potrebe.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite kolega Glavašević.

Glavašević, Bojan (SDP)

Hvala gospodine predsjedniče Sabora.
Gospodine predsjedniče Vlade, nisam u potpunosti zadovoljan vašim odgovorom, ja bih ga molio u pisanom obliku da mi ga uputite također.
Moram reći da dio vašeg odgovora nije uopće bio upućen meni, bio je upućen kolegi Bernardiću, opet o stvarima o kojima vas ja nisam pitam, međutim između redova, ja mogu iščitati neke stvari s kojima se mogu složiti.
Dakle, mislim da je hvalevrijedno vaše obećanje da vaša Vlada neće ni na koji način uređivati politiku na državnoj televiziji i to ćemo vas citirati ukoliko za time bude potrebe. Prvi korak za rješavanje nekog problema je priznanje da problem postoji, a problem postoji.
Dakle, na indeksu slobode medija Hrvatska je pala za 11 mjesta u odnosu na 2016. godinu, to je problem. Naime, mislim ok, mi možemo se s tim listama i metodama, metodologijama slagati ili ne, ali činjenica je da je taj trend pada kontinuiran i prisutan je. Srbija nas je pretekla.
Mislim, ja vam moram reći, moram vam iskreno reći, vi doprinosite tome, vi kažete da ste otvoreni za razgovor ali vi novinarima govorite da djeluju hibridno, to nije otvorenost predsjedniče, to nije otvorenost, to je zatvorenost. Hibridni rat, hibridno djelovanje, to nisu riječi koje trebaju izlaziti iz usta premijera jedne europske države, to nije otvorenost.
Ja vas na ovome mjestu mogu samo potaknuti da ovo što ste rekli, što ste obećali da razmislite o tome, da se toga zaista držite. Dakle, doprinesite očuvanju medijskih sloboda, nek' vam to bude cilj onda. Zadajte si cilj. Do 2018. podići ćemo Hrvatsku na indeksu medijskih sloboda, razradite neki akcijski plan.
Hvala.
PDF