Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bulj, Miro, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Pitanje broj 23. zastupnik Miro Bulj, postavlja predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Bulj, Miro (MOST)

Hvala lijepo.
Premjeru Plenkoviću, šta ste, koje ste mjere poduzeli, po pitanju državne revizije, o brodogradilištu Split? Dal ste ga pročitali i dal ste informirani da je, da se ne poštiva ugovor, koji je potpisan sa sadašnjim vlasnikom u brodogradilištu Split.
Dal ste informirani da je nenamjenski se troše sredstva, koje država daje i subvencionira za razvoj brodogradnje? Da li ste informirani da najstručniji kadrovi, koji su sagradili, za razvoj brodogradnje, koji su gradili, najbolje svjetske brodove, 8 prestižnih svjetskih nagrada, da li ste ikakve korake poduzeli i ako možete kazati, nama saborskim zastupnicima, 4 državne revizije, upozoravale su, tj. dokazale u svojim nalazima i dale nalog Vlade RH, točnije Ministarstvu gospodarstva, da postupe po tome nalazu?
Ugovor se ne poštiva, ni organizacijski, ni znači, nije transparentno trošenje novca, novac se ulaže kao što se je ulagao u poljoprivredu, usmjeravao se je u Agrokor, a ne u OPG-ove, prijeti nam raspad jedne od najjačih industrijskih grana, jedne od najbitnijih demografskih mjera, to je opstanak brodogradnje.
Da vas samo usporedim, iz Cetinske krajine, prije 10-tak, 15 godina, išlo je 25 autobusa, a danas ujutro u 6 sati, idu 2 kombija. Kontrolirate li to gospodine Plenkoviću i kažite mi koje ste mjere poduzeli ili pilatovski čekate nalaz Europske komisije, tj. rješenje Europske komisije o Brodosplitu.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor, predsjednik Vlade.
Izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Poštovani zastupniče Bulj, Vlada je upoznata sa svim aktivnostima koji se odnose na brodogradilište u Splitu, na njegovo poslovanje. Pitanje restrukturiranja već sam dotaknuo odgovarajući zastupniku Grbinu. Ministarstvo gospodarstva je nadležno gospodarstvo koje se bavi hrvatskim brodogradilištima, dijalog između tog ministarstva i uprave Splitskog brodogradilišta je kontinuiran. Što se tiče nalaza revizije oni su korisni za ukupnu ocjenu stanja, poštivanja obaveza koje su preuzete u ranijim godinama.
Mi smo u poziciji da jasno komuniciramo sve ono što vlasnik brodogradilišta treba ispuniti. Nama je žao da nema više tolikog broja zaposlenika iz Sinja koji odlaze raditi u Splitsko brodogradilište, međutim to je jedan proces koji se nije dogodio preko noći nego je trajao godinama.
Ministarstvo gospodarstva će detalje o tome na koji način su sagledali izvješća Državne revizije vama poštovani zastupniče poslati pismeno, a komunikacija sa Brodogradilištem u Splitu koje sam i sam posjetio prije nekoliko godina je stalna, kontinuirana i svjesni smo svih pitanja koja su na dnevnom redu, pa nekada i ozbiljnosti situacije u tom brodogradilištu.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Komentar kolega Bulj, izvolite.

Bulj, Miro (MOST)

Hvala lijepo.
Premijeru država subvencionira Brodosplit za brodogradnju, znači za tankere, brodove i u ugovoru postoji 14 brodova. Jeste li provjerili koliko je brodova napravljeno? Ni jedan. Ni jedan, a država subvencionira.
Naš kadar iz Sinja, sa otoka i Splita znate gdje je? U Koreji, u Africi. Međutim, vi ste se više bavili termoelektranom Peručom i pogodovanjima kako da suprug od vaše ministrice dođe do toga projekta nego što ste se bavili Brodosplitom. Brodosplit vam je demografska mjera. To je demografska mjera.
Kažete napišite u pisanom obliku za radnice Dalmatinke koje traže svoja potraživanja. Poslao sam upit ravno prije 62 dana, točnije 15.11.2017. ministru Mariću. Nisam dobio niti odgovora. Da li je to poslovnički predsjedniče Hrvatskog sabora, premijeru a mijenjate Poslovnik da bi nam zabranili govoriti. Dva mjeseca nije se odgovorilo protiv Poslovnika na upit o radnicama Dalmatinke. Također Dalmacija vina, Konstruktora, Vijadukta, …/Govornik se ne razumije./… Zbog toga nam je prazna Dalmatinska zagora i zaboravljena.
Nije dovoljno doći na svetoga Duju i na Sinjsku alku, slikat se, fotografirat se i par PR-ovskih poruka poslati. Gospodo Brodogradnja je stoljetna tradicija hrvatskog naroda na područjima Splitsko-dalmatinske županije, Dalmacije i Hrvatske. Ona je razvojna grana.
Ovi ljudi su vam iz Sinja u Koreji, južnoj Africi, Irskoj tu svoja znanja prenose. Izgubili smo od varioca, inženjera, projektanata. Te ljude smo izgubili koji prognoziraju drugim krajevima. I evo dostavit ću vam upit premijeru, predsjedniče Sabora od 15.11. u slučaju radnika Dalmatinke na koje ministar Marić nije odgovorio.
Hvala lijepo.
PDF