Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Mikulić, Domagoj, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Pitanje br. 22. zastupnik Domagoj Mikulić, postavlja ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću.
Izvolite.

Mikulić, Domagoj (HDZ)

Zahvaljujem se predsjedniče Sabora.
Poštovani ministre Pavić, naša Slavonija, Osječko-baranjska županija i moj grad Osijek bilježe visoke stope nezaposlenosti i još više stope iseljavanja poglavito mladih, čak i mladih obitelji i to u korelaciji sa negativnim prirodnim prirastom predstavlja zaista jedan veliki izazov svima vama.
Odgovornim i predanim radom Vlada RH i vaše ministarstvo zaista uspjeli su određene trendove promijeniti, na tome vam ja čestitam jer to je zaista i prava činjenica. No unatoč boljim pokazateljima, ipak ne možemo biti u potpunosti zadovoljni i svi zajedno moramo težiti još boljim rezultatima i pred sebe staviti jasne ciljeve a to je povećanje zaposlenosti, povećanje plaće mladih ljudi i stvaranje preduvjeta za stalno zaposlenje što će sigurno rezultirati i biti razlog odnosno i motivacija u mladima da su voljeli živote i živote svojih obitelji zasnuju upravo ovdje u našoj domovini. Stoga, nas mlade, zanima, što konkretno, vaše ministarstvo, radi po pitanju zapošljavanja mladih osoba i na koji način su redefinirane mjere aktivne politike zapošljavanja kako bi zadržali naše mlade u RH.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor poštovani kolega Pavić.
Izvolite.

Pavić, Marko

Poštovani predsjedniče, poštovani zastupniče, kolege ministri i zastupnici.
Hvala vam lijepo na pitanju.
Gospodarski rast je preduvjet, stvaranju novih radnih mjesta, pogotovo stvaranje radnih mjesta dodane vrijednosti. Kada na to dodamo poreznu reformu, rast BDP-a, rekordnu turističku sezonu, ne možemo biti bez optimizma, iako smo apsolutno svjesni svih demografskih pokazatelja iseljavanja mladih, pogotovo iz Slavonije, od kuda i vi dolazite.
No, isto tako, optimizam, nam pokreće na određenim pokazateljima, poput činjenice da imamo 54000 više zaposlenih u 3 kvartalu 2017. u odnosu na godinu radnije. Podsjetio bi da smo i na sjednici Vlade u Osijeku, osigurali preko 2 milijarde kuna projekata upravo za Slavoniju i da je Vlada, strateškim projekta za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, upravo naglasila to područje, kao posebno područje koje ima našu pažnju.
Sveukupnu u 2018. g. osigurali smo paket od preko 2,5 milijarde kuna. On se sastoji, prvenstveno, od paketa od mjere do karijere aktivne politike zapošljavanja, 1,6 milijardi kuna, unutar kojega već u prošloj godini smo krenuli usmjeravati sredstva u trajno zapošljavanje u privatni sektor.
Cilj nam je upravo, kao što sam rekao, osigurati radna mjesta i osigurati trajna zaposlenje za naše mlade ljude. Zato smo ojačali pripravništvo, za privatni sektor, smo maksimalno dali, koliko su ograničenja Europske komisije, 50% plaće ukupnog troška plaće, ali bez gornjeg ograničenja.
Drugim riječima, ako netko želi zaposliti, nekog na 8000 kuna plaće, država će 1 godinu sufinancirati pola. Samozapošljavanje smo značajno digli, upravo kako bi mladima osigurali ulazak u svijet poduzetništva. Naknade, koje država daje povećali smo sa 35000 na 55000 kuna.
Ako se udruže u zadruge, što je izuzetno zanimljivo za Slavoniju, do 270000 kuna. Isto tako smanjili smo stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, koji smatramo da mjera više nije adekvatna, da tjera mlade, da rade za minimalnu plaću, a upravo sa pripravništvom i njegovim jačanjem, želimo to riješiti.
Pored toga, osigurali smo, različite, posebne programe, za ciljne skupine, koji su teže uključite na tržište rada poput mladih, žena, osoba s invaliditetom. Tu bi posebice istaknuo program zaželi i hvala ministru Kuščeviću, upravo, da smo uspjeli ovu uredbu osigurati da krenemo sa zapošljavanjem.
Od 75 programa, tj. ugovora, koje smo potpisali dosada za zaželi, u vrijednosti 276 milijuna kuna, 49 ih je upravo iz Slavonije, od toga 106 milijuna kuna ide u Vukovarsku srijemsku županiju.
Uskoro će biti i projekt Ledi, lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, koje će u županijama osigurati, klubove za zapošljavanje, u vrijednosti, od preko 73 milijuna kuna. Upravo dok sada govorimo, dešava se u Osijeku, dani poslova u turizmu, gdje će 5000 mladih, nezaposlenih, biti spojeno sa 74 poslodavca i moći će upravo naći posao u sezoni, a anketirali smo, HZZ je anketirao svih 196000 nezaposlenih, od kojih su 22000 izrazile za želju za rad u sezoni.
Sveukupno, Vlada izdvaja 2,5 milijardi kuna, 300 milijuna kuna ćemo imati, i za dječje vrtiće, za zapošljavanje, koje ministrica Murganić, Divjak i ja radimo i vjerujemo da ćemo napraviti dodatan iskorak u zapošljavanju mladih u RH.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala ministru.
Izvolite komentar, kolega zastupniče.

Mikulić, Domagoj (HDZ)

Zahvaljujem se i ja ministru Paviću na odgovoru. S kojim sam naravno zadovoljan i drago mi je sa puno optimizma, se okreće prema gorućem pitanju mladih osoba, upravo to je nezaposlenost.
Hvala.
PDF