Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Petrov, Božo, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Dvadeset i prvo pitanje zastupnik Božo Petrov postavlja predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Petrov, Božo (MOST)

Poštovani predsjedniče Vlade, poštovane članice i članovi Vlade.
Vlada RH je prije mjesec dana, točnije polovicom prosinca 2017. godine uputila poziv renomiranim financijskim kućama da sudjeluju kao savjetnici Vlade u postupku otkupa udjela u INA-i. Mene zanima je li Vlada budući da je prekjučer završen taj poziv, je li Vlada primila ponude? Koliko je ponuda zaprimila? Također zanimaju me rokovi. U kojem roku će Vlada RH angažirati te savjetnike i u kojem roku će ti savjetnici također dati nekakve preporuke.
Osim toga, zanima me koliko će nas koštati ti savjetnici jer u medijima se spominje i cifra preko 200 milijuna kuna. Smatram da cijela hrvatska javnost kao i svi mi ovdje pratimo sa iščekivanjem kada će biti konačna odluka Vlade, kojim modelom će Vlada RH otkupiti ovaj udio u INA-i.
Naravno sve to stoji. Ukoliko stoji i obećanje koje ste vi predsjedniče Vlade dali na Badnjak 2016. godine da će INA priječi u hrvatske ruke.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor predsjednik Vlade, izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala poštovani zastupniče Petrov na vašem pitanju vezano za INA-u. Točno je, proces koji je bio pozivni natječaj, ali je otvoren i za one koji se žele javiti je okončan prije dva dana prema informacijama koje mi je prenio ministar financija sinoć dobili smo 7 ponuda, 7 ponuda. U samom natječaju nije fiksno definiran rok u okviru kojeg će se odabrati najbolji ponuđač, u ovom trenutku Ministarstvo financija, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će naravno pristupiti analizi tih ponuda. Kada se sve uzme u obzir odabrati će se najbolji savjetnik a sve su to ugledne kuće koje smo pozvali da se jave na ovaj natječaj sukladno njihovim međunarodnim referencama i iskustvima u sličnim poslovima.
Ono što želim podsjetiti još jedno i vas a i hrvatsku javnost a mislim da je dobro da je prigodom mog posjeta Budimpešti i izjavama mađarskog premijera bila sasvim jasna i sasvim eksplicitna. A to znači da je mađarska strana spremna riješiti ovo pitanje brzo i pravično. To su dvije riječi koje čini mi se daju sukus onoga što će se odvijati u sljedećim mjesecima.
Kada kažemo brzo, to znači da je cijela ova situacija koja je trajala i sa međunarodnim sporovima, arbitražama, UNCITRAL, Washington ukupno ozračje između INA-e i MOL-a opteretilo odnose Hrvatske i Mađarske.
Mi smatramo da to nije dobro, da Hrvatska i Mađarska kao dvije susjedne zemlje trebaju imati kvalitetne i dobre odnose, odnose koji su za, odnos između dva naroda i za gospodarski odnos između dvije države puno važniji nego što je to jedno pitanje energetske suradnje koja je kao što i sami znate započelo procesom privatizacije INA-e prije sad već skoro 15-ak godina.
Izbor savjetnika treba pomoći hrvatskoj Vladi i u analizi onoga što je najvažnije, znamo što je predmet budućega posla ali moramo naći onaj drugi, bitniji sastojak svakog ugovora a to je cijena. A to znači a devalvacija vrijednosti MOL-ovih dionica u INA-i nije nešto što možemo sa punom sigurnošću procijeniti sami nego za to trebamo one međunarodne savjetnike koji o tome znaju i više nego mi.
Što se tiče najave od prošle godine, ona i dalje naravno stoji, savjet se sastao nekoliko puta, napravio određene kriterije što je bitno. Ono što je nama najvažnije da u stjecanju tog paketa ne dođe do povećanja javnoga duga.
I iz toga želimo da nam međunarodni savjetnici daju nekoliko varijanti kako da dalje pristupimo ovom poslu premda moram priznati u zadnjih godinu i 3 mjeseca a tu uključujem i vrijeme dok je MOST bio u Vladi, evo ministar Dobrović je bio na neki način i začetnik jednog kvalitetnog odnosa između hrvatske Vlade, INA-e i MOL-a u smislu dinamike razgovora, sadržaja tih razgovora sadržaja tih razgovora i nastojanja pronalaženja rješenja za brojna otvorena pitanja koja su vezana za INA-u kao hrvatsku naftnu kompaniju.
Naša je ambicija da INA bude vertikalno integrirana kompanija, kompanija koja će omogućiti možda ne da bude ono što je bila prije 20-ak ili više, 30 godina, ali u svakom slučaju da bude snažna kompanija na koju se Hrvatska država može osloniti, a to je i smisao cijele naše aktivnosti.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Petrov, izvolite.

Petrov, Božo (MOST)

Poštovani predsjedniče Vlade.
Evo nažalost još 4 minute, ja sam zapamtio samo 2 konkretna podatka a to je da je stiglo 7 ponuda i da su u pitanju mjeseci.
A postavio sam niz konkretnih pitanja jer nam trebaju konkretni podaci, o rokovima, o mjerama jer je to iznimno važna odluka za RH. Ja vas, a na vas apeliram da na kraju i situacija oko INA-e ne izađe kao i sve ostale situacije kojima smo svjedočili zbog čega bi ova Vlada mogla biti prozvana uskoro Vladom propalih obećanja.
Zašto? Vi kažete vaša Vlada, vi cijelo vrijeme naglašavate vaša Vlada. Vaša Vlada je dala niz obećanja koja su do sada bila ludom radovanje. Imate situaciju oko pomoći za lijekove, bolesnoj djeci, umjesto te pomoći Vlada opskrbljuje svoje djelatnike mobitelima u iznosu od 66 milijuna kuna. Demografske mjere koje ste i najavljivali doživjele su fijasko a nikad kolodvori nisu bili puniji obiteljima i mladima koji odlaze iz Hrvatske. Dok mladi odlaze iz Hrvatske za poslom, Vlada zapošljava djelatnike za promociju.
Isto tako ste bili obećali da ćete istražiti sve mogućnosti za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, koliko vidim od toga ste očito u potpunosti odustali. Afera Agrokor je i dalje afera iz razloga što nedostaje transparentnosti u procesu a vi ste bili obećali da će na tome profitirati Hrvatska.
A ja na vas apeliram da na kraju situacija s INA-om ne postane slučaj kao i sve ove situacije koje sam nabrojao i kojima smo svjedočili ovih godinu dana.
Hvala.
PDF