Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Putica, Sanja, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Sljedeće pitanje postavit će poštovana zastupnica Sanja Putica ministrici kulture gospođi Nini Obuljen Koržinek.
Izvolite.

Putica, Sanja (HDZ)

Zahvaljujem potpredsjedniče Hrvatskoga sabora.
Cijenjena ministrice Obuljen Koržinek, prošloga su tjedna bivši članovi Nadzornoga odbora Hrvatske radiotelevizije uputili priopćenje u kojem ističu kako Vlada zataškava istinu o kaotičnom, rasipničkom i nekvalitetnom poslovanju Hrvatske radiotelevizije.
Možete li molim vas komentirati te navode i kazati koja su vaša saznanja.
Hvala vam.

Reiner, Željko (HDZ)

Odgovor ministrice Nine Obuljen Koržinek, izvolite.

Obuljen Koržinek, Nina

Hvala gospodine potpredsjedniče.
Uvažena gospođo zastupnice, pa dozvolite mi da uvodno kažem da općenito kada govorimo o HRT-u i u ovom Domu i u javnosti bilo bi dobro da puno češće posežemo za činjenicama i podacima, a puno rjeđe za dojmovima ili nekim partikularnim interesima.
U tom smislu i prošlotjedno priopćenje bivših članova Nadzornog odbora, ja sam već javno ocijenila potpuno neutemeljenim i to iz nekoliko razloga. Kao prvo ovaj Visoki dom razriješio je bivše članove Nadzornog odbora ne zato što su oni u svom izvješću tvrdili i iznosili određene podatke, nego jednostavno zato što su u svom djelovanju izašli izvan okvira onoga što propisuje Zakon o Hrvatskoj javnoj radioteleviziji i to je jedini razlog bio njihovog razrješenja i jedino obrazloženje.
Razlog zbog kojeg je Vlada predložila da se njihovo izvješće za 2016. godinu ne odobri, ne prihvati, odnosno da se, predložilo je Hrvatskom saboru da na takav način donese odluku u prvom redu potaknuto je onim što se događalo u proceduri. Dakle, s jedne strane činjenicom da je Sabor taj Nadzorni odbor razriješio. S druge strane da su u izvješću koje je bilo kao dopuna izvješća za 2017. godinu iznosili određene podatke koji nisu bili sadržani u proteklim izvješćima.
Međutim, ono što je ključno u tom mišljenju Vlade i što potpuno demantira tvrdnje bivših članova Nadzornog odbora jest da je upravo Vlada u svom mišljenju pozvala nove članove Nadzornog odbora, a koje podsjećam ne imenuje Vlada nego upravo Sabor, dakle ovaj Visoki dom, da razmotre, analiziraju i traže uvid u sve podatke i sva mišljenja prethodnog Nadzornog odbora uključujući i sumnje na moguća nezakonita postupanja ili nepravilnosti, da sve to istraže i da otklone bilo kakvu sumnju.
dakle, potpuno je neutemeljeno da je Vlada u svom mišljenju bilo što željela zataškati i to može vidjeti svaki od članova ili članica bivšeg Nadzornog odbora kao i svaki građanin, jer je naše mišljenje javno, objavljeno je na web stranicama, a doći će i kao materijal u Hrvatski sabor.
Na kraju onog što bi željela reći i to sam isto tako više puta ponovila što se tiče ove Vlade i nas kao nadležnog ministarstva ono što je najvažnije da je prvi put tijekom prošle godine u zakonom propisanoj proceduri kroz široku javnu raspravu usvojen ugovor između Vlade i Hrvatske radiotelevizije koji definira javnu uslugu koju Hrvatska radiotelevizija u sljedećih pet godina treba pružiti hrvatskoj javnosti i hrvatskim građanima.
Mi očekujemo od svih tijela koja nadziru s jedne strane Programsko vijeće koji nadzire program, s druge strane Nadzorni odbor koji nadzire poslovanje da budu čuvari tog ugovora, da nadziru da li HRT u svom postupanju, u svojim programima poštuje odredbe tog ugovora i to je sve ono što će Vlada pratiti i oko čega ćemo se mi očitovati.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
Zastupnica Putica, izvolite.

Putica, Sanja (HDZ)

Hvala vam predsjedniče Sabora.
Zahvaljujem cijenjena ministrice na vašem odgovoru kojim sam zadovoljna, naravno sa nadom da će i redovito podnošenje Izvješća o poslovanju Hrvatske radiotelevizije nadležnom saborskom odboru kao i samom Saboru doprinijeti daljnjoj transparentnosti poslovanja.
Hvala vam lijepa.
PDF