Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Beus Richembergh, Goran, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

17.-to pitanje poštovani zastupnik Goran Beus-Richembergh, postavlja ministru zdravlja, pardon, ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Beus Richembergh, Goran (GLAS)

Hvala lijepa, gospodine predsjedniče.
Profesore Kujundžiću, pitanje ide vama.
21. prosinca prošle godine ako se ne varam, na vaš prijedlog Vlada je donijela jedan zaključak odnosno odluku kojom je ustanovljen fond za posebno skupe lijekove mimo postojećeg fonda za skupe lijekove koji postoji u okviru HZZO-a.
Ideja je da građani skupljaju svojim milodarima sredstva na koje će Vlada kao uplatiti još toliko. Roditelji posebno teško oboljele djece i predstavnici udruga u zdravstvu ogorčeni su i razočarani tim prijedlogom pa i njegovom realizacijom, do sad se ispostavilo da je uplaćeno tek nešto manje od 27 000 kuna, krajnje nedostatno za bilo koju intervenciju, Vlada još nije uplatila ništa.
Samo u posljednje 2 humanitarne javne akcije, građani su za dvije oboljele djevojčice prikupili oko milijun i 700 000 kuna što svjedoči da građani nemaju povjerenja u model koji ste inaugurirali.
Moje pitanje glasi, jeste li svjesni da ste ovim prijedlogom i ovim modelom zapravo počeli uvoditi nedopustivi princip milosrdnog zdravstva u zdravstvo koje treba biti solidarno i da Vlada koja je zadužena da osigura svim građanima jednak pristup zdravstvenoj zaštiti, sada odustaje od toga i uvodi jedan elitistički model kako ste se vi svojevremeno izrazili da Vlada nema novaca da bi liječila sve oboljele.
Da li vas to zabrinjava? Zabrinjava li vas to što građani nemaju povjerenju u prijedlog koji ste dali i što predstavnici onih kojih se to najviše tiče ogorčeni jer smatraju da je sustav netransparentan, da se ne zna po kojoj logici i po kojim kriterijima će se odabirati koji pacijenti će biti tretirani iz ovog fonda plaćena sredstva za njihovo liječenje, ne zna se uopće koja je lista, tko je na njoj i hoće li se omogućiti svima ili samo odabranima.
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Odgovor poštovanog ministra Milana Kujundžića, izvolite.

Kujundžić, Milan (HDZ)

Hvala lijepa gospodine zastupniče Beus i hvala vam lijepa što brinete o teško bolesnoj djeci odnosno o teško bolesnim pacijentima.
Vjerojatno smo svi upoznati da je zapravo izazov ne Hrvatskoj nego svugdje u svijetu osigurati lijekove svima poglavito osigurati najnovije lijekove. I na tome tragu, ma kako nam bilo teško u Hrvatskoj a svi znamo, slušamo svaki dan o problemima o financijskim, mi se uspijevamo nositi i glede solidarnosti i glede dostupnosti i glede kvalitete hrvatske medicine.
I uistinu u tome smislu Vlada je ostala na tragu i ove godine. I ove godine kada na dvije skupine bolesnika, govorimo sada o spinalnoj mišićnoj atrofiji i neuroblastomu, Vlada opet pokazuje izrazitu senzitivnost i brzo reagiranje posebice ako to hoće usporediti sa zemljama u okruženju pa čak i najbogatijima, mi u Hrvatskoj smo bili na vrlo zavidnoj razini.
Dakle, kada je riječ o spinalnoj mišićnoj atrofiji i spinrazi, uključeni smo i prije brojnih bogatih zemalja u Europi i svijetu, tamo gdje je medicinski indicirano, gdje postoje dokazi da kod takvih pacijenata se može očekivati pozitivan učinak.
A glede konkretnoga upita, mogu vam reći slijedeće. To je samo jedan oblika uvriježen u svijetu, dakle nismo mi Hrvati izmislili to, to rade brojne zemlje u svijetu da i na taj način pokušavaju osigurati što prije dostupnost lijeka.
I na tragu toga procedura je takva kod registracije lijeka do dolaska na listu da neki pacijenti nemaju vremena dočekati jer je priroda njihove bolesti da su mjeseci beskonačno dugi i da bespovratno gubi se klinički status u kojemu se više ne može ništa napraviti ili pak nažalost gubi se i život.
Išli smo s idejom prema praksi drugih zemalja EU-a da je to samo još jedan od oblika kako senzibilizirati sve nas koji solidarno trebamo pokušati pomoći a Vlada je pokazala ove godine, naveo sam dva primjera. A za sve nas zajedno, zgodno je imati u vidu da inovativni lijekovi koji su sada na vidiku su nešto s čime će se nositi bilo koja zemlja u svijetu i to ste izvadili iz konteksta pa ste malo krivo to interpretirali Vladu i mene da sam rekao, nisam tako rekao nego sam rekao u kontekstu da nažalost suvremena medicina izrazito poskupljuje svake godine i sa svim tim oblicima nosi se teško bogati Izrael, Japan, Amerika, Njemačka, pa tako i mi.
U tome kontekstu je to bilo rečeno a vjerujte da neovisno o našim teškoćama, gdje god budu indikacije medicinske, dokazi utemeljeni na praksi i znanosti, hrvatski pacijenti neće biti zakinuti.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Uvaženi zastupnik Goran Beus Richembergh.

Beus Richembergh, Goran (GLAS)

Poštovani profesore, gospodine ministre, nisam zadovoljan odgovorom jer on zamagljuje zapravo stvarnost. Meni se čini da su i Vlada a i vi se zapravo odmakli od stvarnosti i da previše komotno i elitistički gledate na ove probleme.
U konačnici Vlada se ponaša vrlo hipokrizijski. Vrlo licemjerno. Na pitanje zastupnice Anke Mrak-Taritaš koliko smo iz proračun izdvojili za djelovanje vjerski zajednica, dobili smo odgovor iz Vlade, doduše na …/Govornik se ne razumije./… bokune jer treba se to vući kao rep da dobijemo informacije, da samo u 3 godine je transferirano gotovo 2 milijarde kuna prema vjerskim zajednicama a kad bismo tome pribrojili ona sredstva koja dolaze iz lokalne i regionalne samouprave, pitanje je koliko je novaca otišlo u 20 godina koliko su na snazi vatikanski ugovori.
I sada kada građani vide da Vlada ne želi donirati sredstva za teško oboljeli djecu, postavlja se pitanje zašto onda mažemo debeli vrat masnoj guski, toj istoj guski koja je …/Govornik se ne razumije./… sa svojim nekretninama, a nekretnine sticala narodnim novcem i novcem koji dobivam iz državnog proračuna.
Dokle ćemo tako licemjerno postavljati stvari da se daje masnim guskama, utovljenim ljudima koji žive na grbači ovoga naroda, a s druge strane nemamo sredstava za najpogođenije ljude u ovoj državi i to ne svojom krivicom nego zbog bolesti. To je pitanje svih pitanja i alarm Vladi RH da se konačno konstruktivno postavi prema problemima svojih građana, a ne da podilazi interesnim skupinama koje promoviraju najgore, najrigidnije i najzadnjačkije ideje čiji biskupi imaju i uzimaju sebi za pravo da ovoj Vladi sole pamet, a ovome narodu da ga tretiraju kao guske, a ne zapravo kao svoje stado.
Hvala lijepo.
PDF