Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Grbin, Peđa, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Iduće pitanje je pitanje zastupnika Peđe Grbina i upućeno je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Grbin, Peđa (SDP)

Zahvaljujem gospodine predsjedniče Sabora, uvaženi gospodine predsjedniče Vlade.
Moje se pitanje na žalost odnosi na situaciju u pulskom Uljaniku i s njim povezanim trgovačkim društvima. Vlada je na prošloj sjednici donijela odluku o jamstvima, ali kao što svi znamo ta odluka ovisi o prethodnoj suglasnosti Europske komisije. U međuvremenu sindikati su najavili štrajk u Uljaniku. Predstavnik radnika podnio je ostavku na mjesto u Nadzornom odboru i situacija koju danas imamo je vrlo ozbiljna.
Stoga vas pitam i molim vrlo konkretno i vrlo jasne odgovore. U kojem je statusu zahtjev koji je Vlada uputila prema Europskoj komisiji, odnosno u kojem roku ako nam to možete odgovoriti možemo očekivati odgovor Komisije i davanje suglasnosti na jamstva.
Nadalje, koje su daljnje radnje koje Vlada planira poduzeti po ovom pitanju i ono što je možda najvažnije koji je plan B, odnosno što ako ne dobijemo suglasnost Europske komisije na ova jamstva? Pratio sam izjave koje je davao uvaženi gospodin Marić i on je jutros uvaženi gospodin Marić, i on je jutros u jednoj emisiji rekao da je teško razmišljati o alternativi na jamstva. Međutim odgovor da je teško razmišljati o alternativi nije odgovor koji je prihvatljiv niti radnicima, niti stanovnicima Istre ni Pule jer vjerujem da nikome od nas nije cilj da se u Uljaniku, kao i u nekim drugim brodogradilištima ugasi proizvodnja i da na njihovu mjestu osvane još jedna marina, hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Molim predsjednika Vlade da odgovori.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa poštovani zastupniče Grbin na pitanju koje je vezano i za vašu izbornu jedinicu i zato ga smatram legitimnim i dobrim i korisnim u ovom trenutku za javnost jer nema nikakvih elemenata satire nego konkretnog života za koji se zalaže i zastupnik IDS-a i gradonačelnik Pule, gospodin Miletić i za koji se zalaže i župan Istarske županije, za koji se s obzirom na povezanost Uljanika i Trećeg Maja zalaže i gradonačelnik Rijeke i župan Primorsko-goranske županije. Sve su to ljudi koji imaju legitimitet u ovom dijelu Hrvatske i koji su proteklih 3 mjeseca u više navrata komunicirali i sa Vladom RH, sa nadležnim ministrima, sa ministrom financija, potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva.
S obzirom da smo kao što i sami znate u onom prethodnom desetljeću sa financijskim obavezama praktički do ove godine radili na velikom procesu, cjelovitom procesu restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta koja su praktički sva, govorim o onih 6, odnosno minus jednom Kraljevica bila društva u poteškoćama i koja su za hrvatske državne proračune svake godine predstavljala jedno znatno i veliko opterećenje kada je riječ o državnim potporama.
Isto tako, aktualna situacija prije svega je vezana i za odgovornost uprave Uljanika, to je ono što moramo vrlo precizno i jasno kazati. Vlada je na temelju svih informacija koje smo dobili i prikupili dala ovo jamstvo za moguće kreditiranje Uljanika u iznosu od 96 milijuna eura prema HPB-u i drugim bankama, odnosno financijskim institucijama, prema proceduri koja postoji i sukladno pravnoj stečevini, taj proces se vodi i u kontekstu konzultacija sa Europskom komisijom.
Mi smo naravno odnosno nadležno Ministarstvo gospodarstva je u stalnoj komunikaciji sa nadležnom upravom, dali smo sva pojašnjenja, taj dijalog je na dnevnoj bazi i učiniti ćemo sve da se ta jamstva i realiziraju.
Ono što je važno a to je prije svega plan restrukturiranja Uljanika i eventualno pronalaženje strateškoga partnera. Koliko je meni poznato uprava Uljanika o tome je već vodila određene razgovore i čini mi se da je taj put, dakle kombinacija i jamstava i strateškoga partnera nešto što može biti, pa svojevrsni i plan A i plan B vjerojatno zajedno povezani.
Mi ćemo sa svoje strane voditi računa i o Uljaniku i o zaposlenicima, pratimo poruke sindikata koje su izrečene u javnosti i već samom činjenicom da je Vlada donijela ovakvu odluku po mom dubokom uvjerenju može i vama kao zastupniku iz Istre biti jasna poruka da ćemo učiniti sve što možemo kako bi se zadržala radna mjesta, kako bi Uljanik koji ima važnu ulogu u restrukturiranju Trećega Maja bio održivo brodogradilište i nastavio sa poslovanjem i sa radnim mjestima kojih ima kada se sve zajedno zbroji više tisuća i u Puli i u Rijeci.
I stoga očekujem da nam Europska komisija u najskorijem roku na temelju svih dostavljenih podataka dostavi svoje mišljenje te da se nakon toga krene u realizaciju odluke Vlade od prošloga tjedna.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
Kolega Radin, izvolite.

Grbin, Peđa (SDP)

Zahvaljujem.
Dakle, prije svega moram reći da se slažem s vama u jednom dijelu a to je onaj dio kada kažete da ne možemo odricati odgovornost sadašnje uprave, dapače. Itekako će morati biti razgovora o tome kako se dogodilo da sadašnja uprava Uljanika dovede brodogradilište u ovako tešku situaciju.
Međutim, ne odricati odgovornost sadašnjoj upravi ne znači isto tako i da Vlada može oprati ruke od odgovornosti. Ja sam vam postavio nekoliko pitanja, vi ste mi doista dali djelomične odgovore, međutim odgovorima koje ste mi dali ne mogu biti u potpunosti zadovoljan.
Naravno da pozdravljam odluku Vlade da se daju jamstva i bilo bi potpuno suludo reći bilo što protiv toga. Međutim, ostaje jedno pitanje na koje niste odgovorili na isti način na koji ministar Marić nije odgovorio jutros a to je što je alternativa.
Jer svaki ozbiljan poduzetnik a iznad svega svaka ozbiljna Vlada kada je ulazio jedan ovako velik i opsežan zahvat mora razmišljati pogotovo kada ovisi o odluci treće osobe u ovom slučaju Europske komisije što ako do toga ne dođe.
Ono što je moja želja i želja veličine nas Puležana, Istrijana je da Uljanik opstane i da njegova vizura ostane sastavni dio onoga što vidimo svaki puta kada pogledamo u Pulu. Međutim, na tome se trebamo truditi.
I zato vas molim da učinite sve što je u vašoj moći i želim čvrsta jamstva da ova Vlada neće stati iza ideje da se Uljanik kao brodogradilište ugasi i pretvori u Marinu. S obzirom na opseg pitanja koje sam vam postavio molim dopunu vašeg odgovora pisanim putem i nadam se da će vam za to trebati manje od onih Poslovnikom određenih …/Govornik se ne razumije./….
Ispričavam se što sam prekoračio vrijeme.
Hvala lijepa.
PDF