Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hajdaš Dončić, Siniša, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Četrnaesto pitanje, zastupnik Siniša Hajdaš Dončić postavlja predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, izvolite.

Hajdaš Dončić, Siniša (SDP)

Hvala lijepo poštovani predsjedniče Sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade, ja ću vam se prvo ispričat što nisam unaprijed postavio pitanje jer nisam dobio e-mail pa ću vam ga sada postaviti.
Dakle dok postavljam pitanje, dakle već je 10 građana Hrvatske otišlo iz Hrvatske, 11 je u autobusu, ali pošto ću ovako, zaključiti da je vaš prvi dio mandata obilježen jednom trajektorijom makro, mezo i mikro uhljeba na sve tri razine, dakle ako idemo na tu makro razinu, možemo govoriti o uhljebima u Agrokoru za kog ste preuzeli vi odgovornost, na mezo razini imali smo slučaj u Plitvicama, a na mikro razini dobili smo danas niz tehničkih podataka od gospodina Kuščevića, ovih 327 članova HDZ-a koji će se zaposliti u državnoj upravi, a mene zanima, dakle vrlo jedan jasan odgovor, dakle tko će o njima odlučivati? Da li središnjica HDZ-a u Zagrebu ili županijska organizacija HDZ-a po terenu?
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor predsjednika Vlade, izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepo poštovani zastupniče Hajdaš Dončić na vašem pitanju. Što se tiče pitanja odlazaka iz Hrvatske, povezanih i sa pitanjem demografske revitalizacije i obnove. Tu postoje 2 aspekta. Jedan je aspekt da smo članica EU i osim u 5 zemalja, gdje su produljenja tranzicijska razdoblja za ograničenje pristupa tržištu rada, naši državljani imaju to pravo i neki ga koriste.
Korištenje prava na slobodu kretanja ili mobilnosti je mogućnost. Naravno da ni vama a ni nama, ne bi bilo drago, da to postane trend odlaska, najkvalitetnijih, najsposobnijih ljudi iz Hrvatske i to na način, da ne bude dvosmjeran. Mjere koje poduzimamo, i za demografsku obnovu, a evo, porezna reforma je jedna od tih, rodiljne naknadne, roditeljske naknade, odbitak za djecu, nova mjera koja će se odnositi na doplatak za djecu od prvoga travnja, sufinanciranje stambenih kredita, su jedan paket napora, za demografskom revitalizacijom zemlje.
Koja ujedno znači i mogućnost obiteljima da nađu posao i da na pristojan način grade svoje obitelji u Hrvatskoj. Rast gospodarstva, jedan je od tih krovnih aspekata, koji mora osigurati mogućnost našim ljudima da ostanu u zemlji i da ovdje kvalitetno žive. O tome je nešto više govorio ministar financija. A mislim da ti gospodarski trendovi, koji su, evo i ovih zadnjih nekoliko dana, potvrđeni u 2017. g. ne samo od suficita opće države, ne samo od podizanja kreditnog rejtinga, od najuspješnije turističke sezone u povijesti, od povećanja zaposlenosti, smanjenja nezaposlenosti, mjera koje provodimo u aktivnim mjerama zapošljavanja, a osobito smanjivanje zapošljavanje mladih i uključivanje u tržište rada, onih koji su dugotrajno nezaposleni ili teže pronalaze posao.
Kao što su žene, starije dobi ili osobe s invaliditetom ili dugotrajno nezaposlene osobe. Sve su to mjere, koje su polučile rezultate. Vi se referirate, na zapošljavanja koja su nužna u nekim segmentima državne uprave, za koje postoje natječaji nadležnih tijela, ministarstava.
Možete koristiti saborsku prigodu, da aludirate da su sve to članovi HDZ-a, siguran sam, da su apsolutno baš svi tih 327 o kojima je govorio ministar Kuščević 100% članovi jedne stranke, jer nikako drugačije ne bi mogli dobiti posao, kao što vi implicirate.
Naš je cilj da nam državna uprava, bude profesionalna, da bude učinkovita, da bude na usluzi građanima, da oni koji u njoj rade tamo dolaze temeljem svojih kvalifikacija, sposobnosti na temelju natječaja, na transparentan način.
I to je ono čega ćemo se držati, i to je ono iza čega stojim ja osobno, iza čega stoji Vlada. Vaši su komentari dobro došli, dapače, što se tiče, cirkulara, drugi put ćemo vam ga poslati, pa možete i vi javiti, da se malo bolje pripremimo, to nije nikakav problem.
Evo, Arsen se smije, on zna kako se to radi kad ste na vlasti ili kad niste. Ali, mislim da je nešto što je dobro, jel tako Arsen, jel vidiš kako se on smije, on je čitao, nedjeljnu Dalmaciju, kad i ja u to doba, pa voli biti duhovit, kao i njegov čelnik stranke.
Što se toga tiče, kolega Hajdaš Dončić, bitno je da Vlada ovakvu prigodu, koja je jednom u 3 mjeseca, iskoristi, za sve ono što je relevantno, a ne samo za duhovite prigode.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala vam.
Kolega Hajdaš Dončić, komentar.

Hajdaš Dončić, Siniša (SDP)

Hvala lijepo.
Naravno da nisam zadovoljan s odgovorom, jer niste mi odgovorili na pitanje, tko će donositi odluku, no međutim, iz vašeg odgovora, ili pokušaja vašeg odgovora, shvatio sam zapravo, koje je vaše ekonomsko stajališta, dakle, kojoj recimo, škole ekonomske misli pripadate, gdje mislite da će isključivo poraz BDP-a dovesti do toga da oni koji imaju najmanje plaće, da će bolje živjeti, e neće.
To možda piše u nekim europskim birokratskim udžbenicima. Ali, o onome što se tiče ekonomije i onome što se tiče, na koji način, treba rješavati probleme hrvatskih građana, to se sigurno neće dogoditi, samo s onim, da budemo svi sretni, i kažemo agencija je povisila rejting, BDP raste, pa mene zanima, kada će građani RH u tom dijelu osjetiti da će dobiti 200, 300 kuna više.
E na taj način, vođenja politike, neće osjetiti nikada. Dakle, to je jedan, reći ću onako tipičan birokratski odgovor, a kamo li bilo, da sam vam postavio pitanje, kako ćete pripremati građane RH, za 2022. ili '23. gdje će po svim studijima, dakle, 50-60 tisuća radnih mjesta biti ugroženo, uvođenjem novih tehnologija, block …/Govornik se ne razumije./… tehnologije, robotizacijom, automatizacijom.
Da li ćete čuvati radna mjesta, ili ćete recimo radnike, pripremati već sada za 2022., 2023. g.? No međutim, nisam vam postavio to teško pitanje, jer bi ga trebao stvarno onda unaprijed postaviti. Ali, očekujem zapravo jedan pismeni odgovor od vas.
Hvala lepo.
PDF