Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Barišić, Dražen, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje.
Jedanaesto pitanje, poštovani kolega Dražen Barišić, pitanje postavlja ministru uprave Lovri Kuščeviću, izvolite.

Barišić, Dražen (HDZ)

Zahvaljujem predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče Vlade, potpredsjednici, ministri i ministrice, kolege zastupnici.
Evo imam pitanje za poštovanog ministra Kuščevića, ministra uprave kao resorni ministar koji se zalaže za jačanje općina, gradova i županija kroz funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju.
Jeste li upoznati sa zakonskim ograničenje zapošljavanja u jedinicama lokalne, područne (regionalne) samouprave kada govorimo o EU projektima koji imaju za cilj jačanje i razvoj naših općina, gradova i županija i to kroz naravno projekte koji se financiraju iz EU izvora i kako mislite riješiti to goruće pitanje koje u bitnome otežava povlačenje EU projekata jer kao što znate, po sadašnjem zakonu mi smo u mogućnosti zaposliti samo na 6 mjeseci i dodatno još 6 mjeseci što čini nedovoljno za organizaciju i jačanje jačih administrativnih stručnih i drugih kapaciteta kako bi se mogli pripremiti što kvalitetnije i što brže za apsorpciju sredstava iz EU-a.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala, molim ministra uprave Kuščevića za odgovor.

Kuščević, Lovro (HDZ)

Hvala lijepa predsjedniče Hrvatskog sabora.
Predsjedniče hrvatske Vlade, kolegice i kolege ministrice i ministri, saborske zastupnice i saborski zastupnici.
Dakle gospodine zastupniče, dobro ste rekli da ova Vlada, Ministarstvo uprave i ja osobno dobro razumijemo da je RH jaka onoliko koliko je jako najmanje selo, mjesto, općina i grad u našoj domovini i zato upravo i radimo sve ove projekte kako bi ojačali naše jedinice lokalne samouprave, kako bi oni mogli stvoriti nužne preduvjete i pomoći Vladi RH da se RH ravnomjerno jednako razvije u svim svojim dijelovima.
Upravo nijedna Vlada kao ova nije uspostavila dobru suradnju sa zajednicom županija, udrugom općina i gradova, imamo učestale sastanke i na tim sastancima, slušamo probleme koje opterećuju naše jedinice lokalne i regionalne samouprave i naravno nudimo rješenja za te probleme.
Evo zahvaljujući velikom angažmanu ove Vlade, kolegica i kolega, resornih ministara, Vlada RH je napravila niz projekata koji su upravo usmjereni ka jedinicama lokalne i regionalne samouprave a financiraju se i sredstava EU-a.
Na tim sastancima smo upravo i čuli za tu problematiku koji vi danas govorite.
Naime, imamo niz projekata koji traju dvije, tri ili više godina, tj. financiraju se u cijelosti iz europskih fondova, a naše općine i gradovi nisu u mogućnosti zaposliti ljude na određeno vrijeme bez obzira što se oni financiraju iz EU fondova za vrijeme trajanja projekta već su ograničeni na šest plus šest mjeseci.
Naravno da smo to stavili na stol u Vladi RH, suočili se sa tim problemom, iznašli smo rješenje. Evo na prošloj sjednici Vlade, Vlada je usvojila uredbu o dopuni Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i upravo sa tom uredbom smo omogućili da lokalne i regionalna samouprava može na određeno vrijeme zapošljavati i na duže od šest plus šest mjeseci za vrijeme koliko traje cijeli projekt.
Zahvaljujući ovoj uredbi mi ćemo omogućiti evo provedbu niza projekata ne samo ovaj dobar projekat e-zaželi koji će zaposliti preko 4000 žena vrijedan preko 400 milijuna kuna već i projekte zapošljavanja u našim dječjim vrtićima kako bi evo oni mogli raditi dvosmjerno, veliki komunalni, infrastrukturni projekti.
Napominjem da se u ovom slučaju ne radi o bujanju administracije. Dakle, ti uposlenici će se zaposliti prema odredbama Zakona o radu, na njih će se primjenjivati opći propisi o radu i oni se ne smatraju državnim službenicima i namještenicima. Dakle, jedan dobar projekt, dobra uredba koja će omogućiti bolju i kvalitetniju realizaciju i povlačenje EU sredstava i realizaciju svih tih projekata u našim jedinicama lokalne i regionalne samouprave.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite zastupniče.

Barišić, Dražen (HDZ)

Zahvaljujem poštovani ministre na vrlo konciznom i jasnom odgovoru. Nadam se što bržoj primjeni propisa i što djelotvornijem radu u privlačenju sredstava i naravno rezultatima koji će nakon toga doći.
Hvala lijepo.
PDF