Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Hasanbegović, Zlatko, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Idemo dalje.
Idući na redu je zastupnik Zlatko Hasanbegović koji pitanje postavlja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.
Izvolite kolega.

Hasanbegović, Zlatko (Neovisni za Hrvatsku)

Hvala vam.
Poštovana ministrice, kao što vam je poznato, još 22. travnja 2016. predstavljen je prijedlog predmetnog tzv. kurikuluma, točnije kurikula ili hrvatski rečeno uputnika povijesti.
Odmah nakon pojave toga dokumenta Hrvatska povjesničarska znanstvena zajednica do tada beziznimno isključena iz tzv. kurikularne reforme, prijedlog nastavnog kurikula povijesti argumentirano i neoborivo secirala i označila znanstveno, metodički sadržajno i vrijednosno promašajnim, neprovedivim i nepopravljivim.
U međuvremenu poštovana ministrice kako čitamo izvukli ste iz naftalina i članove po ideološko interesnom ključu dekretirane Jokić-Budakove stručne radne skupine za povijest i pozvali ih da nastave sa radom i neki se od tih članova sada uz pomoć vama odanih činovnika šuljaju po školama predstavljajući nedonošće od kurikula povijesti šireći strah i smutnju među nastavnike.
Moje pitanje glasi, budući da ste protupravno pozvali na nastavak rada članove Jokić-Budakove stručne radne skupine za povijest iako više ne postoji tijelo koje ih je dekretiralo, kada ćete raspisati poziv ili natječaj za novu radnu skupinu za povijest koja će nastaviti, koja će sastaviti potpuno novi predmetni kurikulum ili uputnik a u koju će ući povjesničari iz hrvatskog sustava znanosti te kompetentni nastavnici kojima je Vlada SDP-a i HNS-a koji je sad i u ovoj Vladi te komesarijat Jokić-Budak onemogućio sudjelovanje u korjenitoj obrazovnoj reformi koju Neovisni za Hrvatsku podupiru ali na potpuno novim zdravstveno i nacionalno zdravim temeljima.
Hvala vam.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Hasanbegović, hvala vam.
Hvala vam.
Odgovor ministrice, izvolite.

Divjak, Blaženka

Hvala lijepa.
Moram priznati da je pitanje pomalo neobično, ja ću pokušati na njega argumentirano odgovoriti.
Prije svega bih vas pozvala da razmislite o formulaciji kada nekoliko stotina stručnjaka, prof. znanstvenika, učitelja, koji su radili na izradi različitih dokumenata, etiketirate na način kao što ih etiketirate.
Ja mislim da svi oni, njih nekoliko stotina koji su radili na tome i nisu se svrstali ni uz koju opciju nego su stvarno u skladu sa svojim stručnim, znanstvenim i drugim kompetencijama i osobnim integritetom na tome radili ako ništa drugo zaslužuju da im na tome zahvalimo.
Što se tiče cjelovite kurikularne reforme, ono što je napravljeno, napravljeno prije nekoliko godina prošlo je stručnu raspravu, prošlo je javnu raspravu, na primjedbe je odgovoreno. Također svi ti dokumenti su dostupni kako na web stranicama reforme, tako i na stranicama ministarstva. I mogu se vidjeti i može se stvarno ukazati ukoliko je ostalo nekih pitanja o kojima vi sada govorite.
Što se tiče znači daljnje provedbe, ono što je važno istaknuti i o čemu smo dobili podršku je da se za sljedeću školsku godinu, znači 2018., 2019. ide u eksperimentalno izvođenje u određeni broj škola, 60 do 80 škola. Za to smo napisali projekt, dobili smo sredstva Europske komisije a isto tako smo kurikulume koji su bili na javnoj raspravi poslali na recenzije.
Ja ću se osvrnuti na kurikulum povijesti koji ste vi sada spomenuli. Taj kurikulum povijesti je dostavljen Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti prošle godine a isto tako smo tražili i međunarodnu metodičku recenziju. Zašto smo poslali HAZU? Pa između ostalog i zbog toga što među zadacima HAZU-a stoji da evo ja ću sada pokušati interpretirati to, znači mislim da je to točka 3. koja kaže da prijedlozi, da HAZU daje i prijedloge i mišljenja u područjima od osobite važnosti za RH. Ja vjerujem da je kurikulum povijesti od osobite važnosti za Hrvatsku i stoga što je ovaj Hrvatski sabor donio i deklaraciju ja mislim 2000. godine o Domovinskom ratu, gdje se ističe da je RH vodila pravedan, legitiman, obrambeni, osloboditeljski rat i to svakako je sadržaj i kurikuluma povijesti kao što svatko može i provjeriti u tome dijelu.
Druga je stvar metodička obrada, pristup koji se temelji na ishodima učenja koje nam daje iskorak da naša djeca uče na drugačiji način, da ne bubaju činjenice, da imaju problemski pristup i da se kod njih razvija jedan cjelokupni integritet.
Naravno da pitanja nacionalnog interesa, znači ovi kurikulumi koji su od nacionalnog interesa hrvatski jezik i povijest, znači tu ćemo uključiti i uključujemo cijelo vrijeme Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti kao vrhunsko tijelo koje se tom problematikom u Hrvatskoj bavi.
Naravno ja bih ovdje ipak istaknula kao ministrica, između ostalog i znanosti da je drugo pitanje sloboda znanstvenih istraživanja i autonomija znanstvenika koja je također ustavno zajamčena, ali službeni kurikulumi koji ulaze u hrvatske škole moraju biti takvi da kao što sam istaknula budu u skladu i sa ovim deklaracijama posebno o Domovinskom ratu koje, bilo je dosta prijepora. Ja vam garantiram da je to na taj način u kurikulum ugrađeno i da će biti u školi na taj način i prezentirano.
Međutim, mi isto tako moramo znati da sve ono što ulazi u hrvatske škole mora proći i proceduru koja je propisana zakonom, a velim ja sam uvjerena da će ovom eksperimentalnom uvođenju u ovih 60, 70 škola doći također do konkretnih prijedloga.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala ministrice. Hvala vam.
Izvolite komentar, kolega Hasanbegović.

Hasanbegović, Zlatko (Neovisni za Hrvatsku)

Niste odgovorili na moje konkretno pitanje. Dakle, vi spominjete recenziju koja je zatražena od Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dakle, vi ste poslali kurikul na recenziju istoj onoj ustanovi čije Znanstveno vijeće već objavilo recenziju svih kurikulnih dokumenata, a čiji sažetak u dvije ključne riječi za sve predmete ne samo za povijest glasi neprovedivo i nepopravljivo nastavničkim rječnikom sjedi jedan.
Drugim riječima, kome god da pošaljete na recenziju izvan pouzdaničkoga kruga, dakle Jokić, Budak vi govorite o nekakvim stotinama znanstvenika. Ja govorim o stručnoj radnoj skupini za povijest u kojoj su brojkom i slovima znanstvenika je dva. Jedan je već spomenuti eksponent SDP-a i stručnjak za srednjovjekovnu povijest profesor Budak, a druga znanstvenica, druga, trećega nema je uvažena metodičarka koja upravo po vijestima koje dobivamo iz škole, inače poznata po ideološkom aktivizmu sada pohodi škole. Nitko ne zna u kojem svojstvu.
Dakle, budući da mi niste odgovorili, a poštujući vaš Briselsko informatički meta jezik koji ja ne razumijem, dakle iz dokumentarno-arhivskih razloga molim pismeni odgovor.
PDF