Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bernardić, Davor, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Idemo na sedmo pitanje.
Poštovani kolega Davor Bernardić postavlja pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.
Izvolite.

Bernardić, Davor (SDP)

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, uvaženi ministri. Postavit ću jedno pitanje gospodinu Plenkoviću. Gospodine Plenkoviću di su pare? Di su pare? Di je pretjerivač? Di je ministarstvo ljubavi?
Ako John Oliver na HBO-u može na krajnje urnebesan, konstruktivan i satiričan način dati osvrt na Donalda Trumpa, zašto Facebook stranica „Di su pare?“ to ne može nastaviti raditi u Hrvatskoj? Satira u hrvatskom društvu mora biti ta koja jača, dakle smijehom i satirom rastemo.
Facebook stranicu „Di su pare?“ u Hrvatskoj je pratilo preko 300 tisuća ljudi. I ja sam je pratio i smijao sam se kad su bili satirični prema meni. Vlada ne smije na ni jedan način zabraniti satiru u Hrvatskoj, gurati satiru, gušiti satiru i zabranjivati Facebook stranicu „Di su pare?“.
I stoga vas pitam što ćete napraviti, da spriječite satiranje satire u Hrvatskoj i da vratite Facebook stranicu „Di su pare?“.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Predsjednik Vlade, izvolite odgovor.

Plenković, Andrej (HDZ)

Poštovani zastupniče Bernardić, poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, drage kolegice i kolege.
Evo pozdravljam vas na još jednom početku novog zasjedanja Hrvatskoga sabora. Što se tiče vašeg pitanja ne znam je li on plod team buildinga ili jednoga velikoga analitičkog pristupa brojnim problemima sa kojima se hrvatsko društvo suočava, pa i Vlada.
Ali što se tiče satire, humora, ironije, mogućnosti da bilo tko tko želi na taj način pratiti fenomene u hrvatskom društvu to izražava u medijima, u glasilima, na društvenim mrežama ja sam apsolutno za to. Veliki sam pobornik humorističnog pristupa politici, bilo kojem drugom aspektu hrvatskoga društva.
Imali ste nedavno evo jednoga od trojice osnivača Ferala gospodina Lucića koji je preminuo, koji su još u vrijeme onog bivšeg režima znali kako na duhovit način pratiti društvene procese. I tad sam kao srednjoškolac čitao podlistak „Nedjeljne Dalmacije“. Vjerujem da su i neki vaši kolege, vi ste tada bili nešto mlađi pa niste.
Prema tome, što se tiče Vlade, što se tiče svih nas koji smo otvoreni i za kritiku na duhovit način apsolutno podržavamo svu slobodu. Što se tiče vaše aluzije na cenzuru, na film koliko je meni poznato Hrvatska radiotelevizija je apsolutno neovisna u odabiru svoga programa. Možda je i to dio vašeg pristupa humoru, ovaj osmjeh.
Međutim, čini mi se da je film prikazan. Tko ga hoće gledati neka ga gleda. Tko ga ne smatra u umjetničkom smislu idealnim može izraziti svoj stav, ali želim ponoviti da u Hrvatskoj nema cenzure. U Hrvatskoj svatko ima mogućnost govoriti ono što želi, ono što misli sukladno našim zakonskim propisima i sukladno odgovornosti.
To naravno ne znači da u moderno vrijeme komunikacija i tehnologije treba dopustiti govor mržnje, naprotiv. Ja sam još kao zastupnik u Europskom parlamentu prije sad skoro četiri godine organizirao jednu konferenciju na temu govora mržnje na internetu i smatram da je to ozbiljan društveni problem, problem koji pogađa mnoge, problem koji se oteo kontrole jer nije dovoljno reguliran i problem kojeg vjerujem zajedničkim konsenzusom možemo i spriječiti, a i riješiti ga na određeni način. No raditi jasnu distinkciju između onoga što je humor i onoga što je nedopušteno, što vrijeđa, što u biti truje društvo i odnose među ljudima, a osobito kada se to radi na društvenim mrežama na način da oni koji to rade kriju svoj identitet. To nije dobro. I mislim da protiv toga zajedničkim naporima možemo biti korektiv onim negativnim fenomenima, koji nam pruža digitalno vrijeme, digitalno društvo i načini komunikacije, koji ne slijede uvijek i onaj aspekt odgovornosti, svakog tko se u javnu komunikaciju upušta. A što se Vlade tiče, mi ćemo tu izaći sa zakonskih prijedlogom.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Izvolite komentar zastupniče Bernardić.

Bernardić, Davor (SDP)

Pa prije svega moje pitanje je da li je stranica Di su pare, poticala govor mržnje? Nije poticala. I ne možete podvući pod govor mržnje satiru i sa zakonom s kojim idete, zabranjivanje govora mržnje, u biti cenzurirati društvene mreže, Facebook sadržaj.
Podsjetiti ću vas, u 6. mjesecu, prošle godine, mladići su uhapšeni, zato što su ružno pisali o vama. Na ljeto, nadzorni odbor HRT-a je smijenjen, jer je upozorio na korupciju na HRT-u.
Prije nekoliko dana, vaš ministar, ministar iz vaše Vlade je pokušao kreirati program HRT-a, zabranom i pokušajem zabrane emitiranja filma Ministarstvo ljubavi, zabranom satire. Sada idete sa prijedlogom zakonom, kak ti, protiv govora mržnje da bi zabranili i cenzurirali Facebook sadržaj i društvene mreže. To vam neće proći.
2016. godina ste došli, postali ste predsjednik Vlade, prošla je 2017., sada je 2018. nema niti jednog jedinog rezultata vašeg rada. U međuvremenu, samo tokom ovog aktualca, 6 ljudi je napustilo Hrvatsku, a 7 ulazi u autobus. I vi zato što nemate rezultat, sada pokušavate na sve načine, kontrolirati medije i nametnuti cenzuru pa i na društvenim mrežama.
Hrvatska je sada, već dobrano, u cenzuri, Hrvatska je postala zemlja fejk vijesti i uzimate ljudima ono što je jedino ostalo, a to je sloboda govora i javne riječi. I budite sigurni, mi vam to nećemo dopustiti.
PDF