Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Milošević, Boris, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
Idemo na pitanje broj 5. Poštovani kolega Boris Milošević, postavlja pitanje potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martini Dalić.
Izvolite.

Milošević, Boris (SDSS)

Hvala poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora.
Poštovani predsjedniče Vlade, ministrice i ministri.
Poštovana potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, moje pitanje je vezano za Zakon o poticanju ulaganja, odnosno, konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potucanju ulaganja koju je Hrvatska vlada usvojila prije nekoliko dana i poslala ga u saborsku proceduru.
Taj, zakon sadrži jednu novu mjeru, koja se odnosi, na uvođenje potpore za investitori koji ulažu u gospodarsku neaktivnu imovinu. To je jedna hvale vrijedna gospodarska mjera, koju trebamo svi pozdraviti. Taj prijedlog zakona, definira, što je to gospodarski neaktivna imovina, u smislu tog zakona.
Definira uvjete i kriterije za investitore, predviđa mogućnost investitorima da tu imovinu zaokupe bez naknade. Isto tako propisuje da investor ako ispoštuje ugovor koji je sklopio s državom, postane i vlasnik te imovine.
Moje pitanje, konkretno glasi, da li se ta mjera, koja je predviđena ovim prijedlogom zakona, odnosi i na imovinu, koja je predmet sukcesije. Ovo pitanje, postavljam u svjetlu činjenice, da Hrvatski sabor sutra raspravlja u zakonu, u upravljanju državnom imovinom, koji uvodi mogućnost da država raspolaže imovinom koja je predmet sukcesije.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor potpredsjednice Vlade, Martine Dalić.
Izvolite.

Dalić, Martina (Nezavisni)

Hvala lijepo.
Poštovani gospodine Milošević, smisao je Zakona o poticanju ulaganja, jačanje i povećavanje broja mjera, koja će Hrvatsku činiti što je moguće kvalitetnijim i atraktivnijim investicijskim prostorom i isto tako provođenjem jednog od bitnih ciljeva koje si je Vlada zadala, to je aktiviranje državne imovine.
Državne imovine u različitim oblicima koje upravlja Ministarstvo državne imovine ima puno. Razasuta je po cijeloj Hrvatskoj i ono što se ovime želi, želi se otvoriti i privatnim poduzetnicima, mogućnost da sudjeluju u tom aktiviranju.
Dakle, mislim da je zakon vrlo jasan, on se odnosi, na imovinu koja je u vlasništvu RH, o davanju te imovinu u zakup, odlučivati će Ministarstvo državne imovine. A ono što je smatram, posebno važnim, jest da se ova mjera koju spominjete, odnosi na jedinice lokalne samouprave, isto kao i na jedinice područne i regionalne samouprave, koje se nalaze nad potpomognutim područjima.
To znači, da jedinice i lokalne samouprave i regionalne samouprave, koje su iznad prosjeka razvijenosti, znači i veliki gradovi su isključeni od ove mjere, upravo kako bi se postigla njezina temeljna svrha, njezin temeljni cilj, a to je da se podrži i osnaži gospodarski rast u manje razvijenim područjima, dajući mogućnost korištenja državne imovine i prekidajući ustvari, jednu dugogodišnju praksu u kojoj ta imovinu stoji, nedovoljno aktivna, nedovoljno gospodarski iskorištena i efektivno propada.
Hvala vam lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Molim komentar kolega Milošević.
Izvolite.

Milošević, Boris (SDSS)

Poštovana potpredsjednice Hrvatske vlade, nisam u potpunosti zadovoljan s vašim odgovorom. Kao što sam rekao, ovo je hvale vrijedna mjera, koju će svatko podržati i pozdraviti i možda će i postaviti pitanje, zašto nije i ranije uvedena i drago mi je da se o tome razmišljalo međutim smatram da treba jasno i eksplicitno reći da investitori ne mogu postati vlasnici odnosno ne mogu steći vlasništvo nad imovinom koja je predmet sukcesije a i dalje zapravo ostaje otvoreno pitanje činjenice da se otvara mogućnost da država raspolaže imovinom koja nema riješene vlasničko-pravne odnose i činjenica je da možemo doći u situaciji dasmo riješili jedan problem, da smo aktivirali imovinu koja je dosad bila neaktivno ali zapravo samim time otvaramo i 10 novih problema.
Od činjenice da neki pravni subjekti polažu pravo na tu imovinu, da investitori ulažu u imovinu očekujući da bi možda postali vlasnici do činjenice da nas očekuju razgovori i pregovori oko pravne sudbine te imovine.
Hvala.
PDF