Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Žagar, Tomislav, saziv: IX, sjednica: 7

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
17.01.2018.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
Prelazimo na drugo pitanje, poštovanog zastupnika Tomislava Žagara, koji pitanje postavlja ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.
Izvolite.

Žagar, Tomislav (Nezavisni)

Hvala predsjedniče Hrvatskog sabora.
Uvaženi ministre, gospodin Tolušić, evo prije nego što postavim konkretno pitanje, da istaknem samo nekoliko stvari oko kojih ćemo se oba dvojica složiti.
Hrvatska poljoprivreda se nalazi u teškom stanju. Pada nam ono sve što ne smije padati, raste sve što ne smije rasti, uvozimo sve što ne bi trebali uvoziti, izvozimo sve što ne bi trebalo izvoziti.
Pa tako smo ove godine izvezli soje u iznosu od 108000 tona u susjednu državu, koja će tu soju preradit i na njoj će zaraditi znatnu dodanu vrijednost. S druge strane u žitnici Slavonije, imamo slučaj da uvozimo pekarske proizvode.
Vi danas, možete slobodno u Slatini kraj silosa proći, ne morate se osvrnuti ili gledati gore da vas ptica ne pokaki, jer više ptica na tom silosu nema, nema više ni pšenice. Dakle, trendovi u poljoprivredi nisu dobri. Ključan problem koji ste i vi istaknuli je raspolaganje poljoprivr3ednim zemljištem. I tu vidimo zapravo odgovor na to pitanje, nam daje odgovor o budućnosti hrvatske poljoprivrede.
Problemi koji se javljaju oko poljoprivrednog zemljišta, a i na županijsko, koje dolazimo i vi i ja, na kojim ima više hektara, više čestica poljoprivrednog zemljišta, nego li hektara. Oko 50000 hektara a preko 50000 čestica.
S duge strane neuređenost poljskih putova, ne uređenost kanala, to su sve problemi koji se javljaju vezano uz poljoprivredno zemljište. I upravo zadatak ministra, je da omogući sve, da bi raspolaganje poljoprivrednim zemljištem bilo učinkovito.
Da bi se poljoprivredno zemljište stavljalo u funkciju, razvoja poljoprivredne proizvodnje i podizanje njene konkurentnosti. Posao ministra nikako ne bi trebao biti razvijanje političkih mehanizama, bez kontrole, uz uspostavu, sve većega administrativnih kapaciteta, a da na kraju to zemljište ne bi bilo po funkciji. I sad moje to konkretno pitanje. Zašto, ako već ukidate Agenciju za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, zašto napuštate informacijski sustav, koji bi mogao omogućiti i kontrolu, tko s koliko zemljišta raspolaže, kontrolu provođenja gospodarskih programa i na kraju s kojim bi se mogao uspostaviti …/Upadica: Hvala vam./… transparentno provođenje javnog natječaja.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Ja vas molim kolegice i kolege da se držimo 2 minute. Izvolite ministre Tolušić.

Tolušić, Tomislav (HDZ)

Prije svega lijep pozdrav svima, poštovanom predsjedniku Sabora i svim ostalim saborskim zastupnicama i zastupnicima.
Mom dragom uvaženom kolegi gospodinu Žagaru i mom susjedu moje županije, ali prije svega, hvala na podršci onome što radimo. Slažemo se da su nam problemi apsolutno ti koji ste i vi naveli i to je ono što Ministarstvo poljoprivrede pokušava razriješiti.
I jedan od načina rješavanja tih problema je upravo i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji pokušava ubrzati dodjelu poljoprivrednog zemljišta, koji vraća mehanizme kontrole, pri to j dodjeli, zadnjih 5 g. pri samoj dodjeli poljoprivrednih zemljišta, nije bio uključen DORH, prije do 2012. je bio.
Imali smo svega i svačega, vraćamo domicilnost, znači vraćamo raspolaganje našim domaćim OPG-ovima, da OPG u Novoj Bukovici dobije zemlju a ne netko drugi i sve druge stvari koje radimo. Kad govorimo o informatičkom sustavu, mi ne napuštamo ništa. Nažalost taj informatički sustav i …/Govornik se ne razumije./… tog informatičkog sustava je u obradi u DORH-u također, zbog vjerojatnog nezakonitosti povodom toga, tako da je to nešto što dok DORH ne riješi i nadležne institucije sigurno Ministarstvo poljoprivrede neće primjenjivati. 2,4 milijuna kuna su potrošena da bi se nešto napravilo, nije se napravilo ništa. I to je jedini razlog zašto Ministarstvo poljoprivrede takve stvari neće uzimati u obzir.
I ja očekujem da ćemo se ovim zakonom i sa svim mjerama koje poduzimamo sa većim trošenjem novca iz Programa ruralnog razvoja imati 2018. nadam se u 2019. puno više farmi, puno više trajnih nasada, puno bolju mehanizaciju, efikasniju konkurentniju hrvatsku poljoprivredu. I nadamo se da ćemo ove trendove skupa s vama koje imamo pretvoriti zapravo u pozitivni trend.
Hvala.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Zahvaljujem.
Izvolite komentar, poštovani kolega Tomislav Žagar.

Žagar, Tomislav (Nezavisni)

Hvala.
Nisam zadovoljan odgovorom iz jednostavnog razloga, kad spominjete ja se slažem neka istraži Državno odvjetništvo što se događalo sa nabavom informacijskog sustava. Međutim, to nije argument da se informacijski sustav odbaci. Vi ste član Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu, tu je i predsjednik toga Vijeća. Mi imamo Državni ured za digitalno društvo, razvoj digitalnog društva.
Mi se ne možemo tako olako odreći sustava ili uvođenja sustava koji će omogućiti transparentnu dodjelu poljoprivrednog zemljišta koji će omogućiti u svakom trenutku da se spriječe malverzacije. Vi znate kao ministar sigurno i ja to znam, da postoji puno zemljišta poljoprivrednog u RH u vlasništvu države koji u ovom trenutku ne obrađuju poljoprivrednici koji ga imaju u zakupu. Ono je dano u podzakup.
Povezivanjem svih institucija kroz informatički sustav bi se te stvari otklonile. I na kraju kad govorimo o natječaju, natječaj bi se sigurno mogao, neka to rade jedinice lokalne samouprave, ali neka imaju podloge, neka imaju informacijski sustava sa kojim će moći transparentno to raditi. I na kraju krajeva o kojem ćete vi kao ministar znati koliko je ugovora potpisano i koliko je naplata ugovora.
Ja vas nisam, nisam vam mogao postaviti dva pitanja, ali imat ćemo priliku, bit će tu rasprava, da mi odgovorite koliko sad u ovom trenutku ima dugova prema nenaplaćenom zakupu poljoprivrednog zemljišta. Ti se dugovi godinama gomilaju. Ima li ministarstvo u tome konkretne uvide? Teško je povezati.
Vi dobijete iz FINA-e podatke, onda ne možete povezati uplatitelja sa nastalom obvezom. To su sve problemi koji se mogu rješavati pomoću informacijskog sustava. Poljoprivredno zemljište je izuzetno važan resurs i njemu se treba ozbiljno pristupiti, nadzirati i na kraju ćemo onda imati vjerojatno i pomicanje ili preokretanje ovih trendova koji u ovom trenutku nisu nikako dobri.
Možemo reći ovako slikovito za poljoprivredu, da smo bolje plaćeni nego što smo svirali.
PDF