Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Zekanović, Hrvoje, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

I prelazimo na zadnje pitanje poštovanog kolege Hrvoja Zekanovića. On ga upućuje ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, gospođi Nadi Murganić. Izvolite!

Zekanović, Hrvoje (HRAST)

Poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani predsjedniče Hrvatske Vlade, uvažena ministrice, ministri!
Postaviti ću pitanje ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, ministrici Murganić, usuditi ću se reći i kao na zadnje pitanje dolazi nam jedna tema koja je, po meni, najvažnija za našu domovinu, najvažnija za Hrvatsku. To je pitanje demografije. Kao što vjerujem svi znamo Hrvatska je i dalje suočena s jednim jako velikim prirodnim padom, suočena je sa negativnom migracijskom bilancom, što u konačnici rezultira ukupnim padom broja stanovnika. Oni koji ne znaju, brojke su katastofalne, imali smo 1991. godine od 4 milijuna 784 stanovnika, a 2011. godine imali smo 4 milijuna 284 tisuće stanovnika. Projekcije za danas su da Hrvatska ima tek oko četiri milijuna stanovnika, neki demografi tvrde da ima i manje. Ja ovdje moram pohvaliti dosadašnje mjere resornog ministarstva, a radi se prije svega o porodiljnim naknadama, radi se o demografskim mjerama kroz poreznu reformu, ali zanima me koje su to ostale mjere demografske politike koje Vlada Republike Hrvatske namjerava u sljedećem razdoblju provoditi. Hvala!

Jandroković, Gordan (HDZ)

Odgovor ministrice Murganić. Izvolite!

Murganić, Nada (HDZ)

Poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora, poštovani predsjedniče Vlade, kolegice i kolege ministri, a prije svega zastupnice i zastupnici, lijepo vas pozdravljam i zahvaljujem zastupniče na pitanju iz razloga što ste i sami rekli da je demografska obnova jedan od najznačajnijih zadataka ove Vlade, a čujemo i iz ovih svih rasprava da ih ima zaista puno. Onaj temelj i gospodarskog i regionalnog i ruralnog razvoja.
Međutim, ono što ste i vi sami uočili tu, demografski podaci su zaista jako loši i volimo se svi u politici služiti eto tako nekakvim zvučnim riječima, imenicama, zaista su katastrofalni. Ali ono što treba isto tako uvijek podsjetiti se da smo godinama zapuštali i nismo vodili računa, a taj demografski slom nije se dogodio jučer niti prošle godine nego se on spremao desetljećima.
Zaista, godinama je nizak natalitet, godinama je prirodni priraštaj negativan, godinama spadamo već u vrlo staru naciju. A ono što na je od 2013. godine pogodilo, a tome sam kao zastupnica u Saboru, kada sam imala prilike u raspravama i 2014. i 2015. godine govorila i upozoravala, da na se svim ovim negativnim trendovima pridružio i trend iseljavanja.
Vlada, ova Vlada je zacrtala demografsku revitalizaciju kao jedan od najznačajnijih svojih zadatka i to organizirala i kroz Ministarstvo, dakle kroz Upravu ministarstva za demografiju i kroz međuresorno vijeće, Vijeće za demografsku revitalizaciju pod kojom predsjeda premijer. Ono što bi htjeli reći da su naše mjere i aktivnosti usmjerene u nekoliko pravaca, mjere koje su vezane za pronatalitetnu politiku, koje imaju takav značaj i one su usmjerene na jačanje obitelji, stavljena je obitelj u fokus središta kao temelj i društvene zajednice i kao središte gdje se mogu stvarati, rađati, odgajati mladi, zdravi ljudi, pa je jedan od tih zadataka jačanje obitelji kroz socijalni i ekonomski položaj.
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona za rodiljne i roditeljske naknade je jedan o taj, devet godina se nisu pomicale odnosno povećavale rodiljne i roditeljske naknade, a i sami ste spomenuli da je sukus subvencije kroz stambeni kredit, kroz porezne reforme, išlo u tome pravcu. Ono što sada planiramo, a ima taj demografski, pronatalitetni predznak, a to je izmjena Zakona o doplatku na djecu gdje će se povećavanjem dohodovnog cenzusa imati jedan veći sveobuhvatni, od sto tisuća obitelji, dakle će imati mogućnost dobivanja više nego što je sada dječji doplatak, a samim time i pronatalitetni dodatak. Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života kroz vrtiće i kroz kapacitet vrtića, ali i smjenu vrtića, jedna kvalitetna i pametna i migracijska politika, povratak iseljeništva.
I ono što bi bilo izuzetno jako važno da u svojim svim aktivnostima promoviramo da nositelji gospodarskog razvoja shvate važnost zapošljavanja radnog efektivnog stanovništva na prostorima koji su izloženi iseljavanju i ubrzanom starenju, sve mjere koje provode ravnopravan regionalan razvoj.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala Vam ministrice.

Murganić, Nada (HDZ)

Hvala vama.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Zekanović, izvolite.

Zekanović, Hrvoje (HRAST)

Zahvaljujem na odgovoru. Zadovoljan sam s odgovorom ali obzirom da se radi o jednoj jako važnoj temi, nikad dovoljno. Meni je drago da Ministarstvo vodi računa, i da se stvarno mnoge financijske mjere demografske politike ovdje promišljaju i da će se uskoro implementirati, ali ja bih ovdje sugerirao da se ovdje osim tih financijskih mjera imaju i one nefinancijske na kojima bi također trebalo raditi.
Rekao bih da nitko od nas koji smo roditelji nije stvarao djecu zbog poticaja zbog dječjeg doplatka ili zbog nekih beneficija, zbog poreznih olakšica.
Drugim riječima ono što nama treba kao društvu treba ja bih se usudio reći jedna duhovna obnova odnosno da se shvati da je bez djece ova nacija odnosno država nema budućnosti i da se stvori jedno ozračje u društvu da je dijete dobro došlo odnosno da je to trenutno glavni prioritet hrvatskog društva.
Hvala vam lijepa.
PDF