Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Vlaović, Davor, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

36. pitanje poštovani kolega Davor Vlaović upućuje ga predsjedniku Vlade RH, izvolite.

Vlaović, Davor (HSS)

Hvala gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani predsjedniče hrvatske Vlade, ministrice, ministri. Pozdravljam sve u ime kluba Hrvatske seljačke stranke i u svoje ime i evo pozdravljam i pristup da odgovorno vodite RH donosimo i mi u Saboru i vi u Vladi zakone koji će biti provedivi na dobrobit svih građana, da se diže standard građana, povjerenje građana u Vladu, u vas i da svi kvalitetnije živimo.
Na žalost preko 70% građana misli da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru jer još uvijek nisu te vaše dobre namjere osjetili u svom kućnom budžetu, jer još uvijek mladi a i oni njihovi roditelji stariji odlaze izvan RH. Još uvijek od pompozno najavljenog projekta Slavonija nisu vidljiva nova radna mjesta i kvaliteta života u Slavoniji, a ovih dana i novi udar na te kućne budžete uz sušu, elementarnu nepogodu koja je proglašena u većini županija pogotovo slavonskih gdje su štete preko 500 milijuna kuna.
Ovih dana se potpisuju ugovori sa prijevoznicima autobusnih, prijevoznicima i željezničkim za prijevoz srednjoškolaca. Pozdravljamo da je za ovu namjenu osigurano 295 milijuna kuna, da Vlada putem ministarstva sufinancira 75% tog prijevoza.
Na sjednici Vlade u Kninu ste donijeli odluku da ne smije biti razlika u cijeni radničke, mjesečne karte i učeničke. Znate li kakva je situacija na terenu? Upravo suprotna. Na primjeru opčine Velika Kopanica 1100 kuna je ili 1300 cijena učenička, a 528 radnička. Ništa nije napravljeno na tom planu, a dodatni uteg je što općine i gradovi ne samo u Brodsko-posavskoj nego i šire nemaju novca da onu razliku od 25% sufinanciraju obiteljima nego će se to sad preliti na obitelji koje ionako nemaju prihoda u Slavoniji i Baranji i očekujemo da tu nešto učinite i da pomognete da svaki đak može ići u školu.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala.
Odgovor predsjednik Vlade, izvolite.

Plenković, Andrej (HDZ)

Hvala lijepa na u biti vrlo pozitivnim komentarima kolega Vlaović. Drago mi je da tako razmišljate budući da smo u istoj političkoj obitelji Europske pučke stranke i što se tiče HDZ-a vrata HSS-u su otvorena. To želim još jedan put reći osobito kad ovako konstruktivno nastupate.
Što se tiče učeničkih karata mi smo ove godine, ovoga ljeta reagirali vrlo brzo, brže nego inače i mislim da je to bilo jako dobro i već u mjesecu kolovozu ukoliko dolazi do nekih diskrepancija na lokalnoj razini koje su suprotne onome što smo donijeli kao odluku Ministarstvo znanosti i tehnologije vidjet će sa tim jedinicama lokalne samouprave da vidimo kako možemo to pitanje riješiti.
Meni je žao ako su toliko velike razlike, jer to su zaista velike razlike. To je čini mi se primjer u Kopanici ako sam dobro ulovio više od 500 kuna i to je značajan udar na kućni budžet i ne smije biti tako velika razlika. Pa evo ja ću se uz pomoć ministrice Divjak potruditi da vam i pismeno odgovorimo kako možemo na taj konkretan problem reagirati.
Hvala vam lijepa.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite očitovanje kolega Vlaović.

Vlaović, Davor (HSS)

Hvala na odgovoru, ali evo u ime nezadovoljnih građana što to do dan danas nije riješeno obzirom da je školska godina već dobrano poodmakla i oni su s pravom zabrinuti kako poslati svoje dijete u školu. Stavite se u poziciju čovjeka koji radi u jednoj privatnoj tvrtci za minimalnu plaću od 2620 kuna jer niste prihvatili inicijative da se ta minimalna plaća podigne, a sami poduzetnici to naravno neće učiniti.
I ako sam plati 528 kuna radničku mjesečnu kartu jer on mora doputovati u Slavonski Brod i ako ima dva učenika još dodatnih 600 kuna on to nema iz čega platiti ako misli, ostati živjeti u Velikoj Kopanici. Dakle, da bi imao za autobus do Slavonskog Broda. Moramo naći načina kako da se to plati. Općine nemaju novca u svom proračunu 200, 300 milijuna kuna koliko bi trebali za ovu namjenu a na ovaj način samo im dajemo još više motiva da sjednu na autobus ne do Slavonskog Broda nego do Njemačke i dalje.
Mislim da se to mora zaustaviti, a pogotovo što ovih 75% nije 75% nego svega 50% na primjeru udaljenosti Orahovica – Slatina učenik koji kupuje putuje iz Orahovice u Slatinu, to je 25 km. Ministarstvo sufinancira 75% do 800 kuna, jer je tako pravilnikom propisano a karta košta 1300 kuna. Znači trebalo bi ne 600 kuna koliko plaćaju, nego 1000. Ili napravite reda među prijevoznicima da te karte stvarno budu primjerene ili jednake radničkima ili prilika je sad evo što ćemo mi predložit u rebalansu da se za ovu namjenu poveća tih 20, 30 milijuna kuna i da učinite iskorak da svih 100% sufinancirate prijevoz srednjoškolaca kako bi svima omogućili školovanje.
Hvala.
PDF