Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Vidović, Franko, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prelazimo na iduće pitanje, to je poštovani kolega Franko Vidović, on pitanje postavlja, ministru hrvatskih branitelja, Tomi Medvedu.
Izvolite.

Vidović, Franko (SDP)

Zahvaljujem predsjedniče Sabora.
Poštovani ministre, dakle, 2012. i 2013. g. nabavljeno je 189 automobila, 2015. 5 i 2016. 105 automobila koji služe kao ortoepske pomagala najtežim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve kategorije. Dakle, oni imaju pravo na novi automobil temeljem zakona svakih 7 godina.
Sad ste raspisali natječaj u čiju ispravnost ozbiljno sumnjamo za nabavo 220 automobila. …/Govornik se ne razumije./… prve kategorije ima sa HVO 473. Od 2012. do danas nabavljeno je ukupno 299 automobila. Sad je u tijeku natječaj koji ste vi raspisali za još 220 automobila.
To je ukupno 519 automobila. Moje pitanje, da li u ovom natječaju nabavljate automobile za HVO, odnosno, za HRVI iz HVO-a i ako da možete li nam objasniti kome točno je namjenjena razlika od 46 automobila viška u odnosu na ukupan broj HRVIA prve kategorije.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Molim ministra Medveda za odgovor.

Medved, Tomo (HDZ)

Hvala lijepo gospodine predsjedniče.
Poštovani gospodine zastupniče, vezano za vaše pitanje, mi smo okviru Ministarstva hrvatskih branitelja postupili u skladu sa zakonom o pravima o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihove obitelji, gdje je propisano pravo da osobni automobil sa ugrađenim odgovarajućim prilagodbama za hrvatske ratne vojne invalide sa oštećenim organizma od 100% prve skupine.
Ministarstvo je sukladno planu nabave i svojoj zakonskoj obvezi započelo sa postupkom 21.8.2017. g. u procijenjenoj vrijednosti od 28 milijuna i 160 tisuća kuna. I to za 136 hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine nakon 7 godina, za 86 100% hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine iz reda hrvatskog vijeća obrane, narodne zaštite i civilne zaštite.
Dakle, postupak javne nabave nakon što se ni jedan dobavljač nije ispunio uvjete je poništen i ministarstvo je pokrenulo novi postupak za isti predmet nabave u skraćenome roku, kako bi se ispoštovale zakonske odredbe o nabavi vozila za hrvatske ratne vojne invalide za prve skupine u 2017. g.
Otvorenje ponuda je bilo 30.10.2017. g. U prvom poništenom natječaju odnosno, postupku, kao i u drugom postupku koji je u tijeku, propisano je da rok isporuke ispunjen ukoliko se svih 220 vozila nalazi na skladištu proizvođača i dostupnost predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja za pregled.
Cjelokupni postupak provodi posebno izabrano povjerenstvo i u potpunosti otklanjam svaki oblik sumnje u bilo kakvom obliku protuzakonitih radnji.
Hvala lijepo.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Kolega Vidović.
Izvolite.

Vidović, Franko (SDP)

Zahvaljujem predsjedniče.
Dakle, poštovani ministre niste odgovorili na moje pitanje, to je prvo, dakle, nisam zadovoljan vašim odgovorom i molio bih vas za odgovor da moje pitanje date u pismenom obliku. Rok isporuke od 22 dana, plaćanje u iznosu od 90% po pregledu na skladištu dobavljača, praktički odudara od cijele prakse dosadašnje nabave automobila. To se do sada nije događalo. Možete vrtit glavom ali to je činjenica. I ja ne sumnjam u vas osobno, ali ozbiljno sumnjam u koruptivnu narav ovog natječaja. Mi u SDP-u sumnjamo u koruptivnu narav ovog natječaja.
Prema tome, mi ćemo i dalje raditi ono što smo radili do sada, upozoravat ćemo javnost, obratit ćemo se svim nadležnim institucijama kao što smo već podnijeli u prvom koraku zahtjev za kontrolom Ministarstvu gospodarstva, Upravi za sustav javne nabave.
Hvala.
PDF