Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Kopić, Vlatko, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Prelazimo sada na iduće pitanje.
Poštovani kolega Vlatko Kopić postavlja pitanje ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.
Izvolite.

Kopić, Vlatko (HDZ)

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, poštovani gospodine predsjedniče Vlade, cijenjeni članovi Vlade, kolegice i kolege, svoje pitanje upućujem ministru zdravstva RH.
Gospodine ministre prema kriterijima atraktivnosti i konkurentnosti, zdravstveni turizam ulazi u skinu potencijalno vodećih proizvodnih grupa u RH. Radi se o proizvodu koji danas na globalnoj razini iskazuje iznadprosječne godišnje stope rasta, negdje oko 15 do 20%.
A trendovi starenja populacije i orijentacije na zdrav život ukazuju da zdravstveni turizam ima potencijal postati jedan od glavnih motiva putovanja.
Hrvatska stoga niz komparativnih prednosti za uspješan razvoj zdravstvenog turizma. Među ostalim blizinu velikog regionalnog tržišta, netaknutu prirodu, more, klimu, povoljne cijene u usporedbi sa EU-om te dugu tradiciju i dobar ugled zdravstvenog sektora.
S druge strane imamo problem dugogodišnjeg financijskog problema u zdravstvenom sustavu. Pa u tom kontekstu gospodine ministre, moje pitanje kako planirate pozicionirate hrvatsko zdravstvo i zdravstveni turizam i što se poduzima po tome pitanju?

Jandroković, Gordan (HDZ)

Izvolite gospodine ministre.

Kujundžić, Milan (HDZ)

Hvala lijepa uvaženi zastupniče Kopić i hvala vam lijepa na tome upitu jer ste zapravo postavili jedan vrlo značajan upit ali ste djelom i postavljajući elaborirali hrvatsku situaciju.
Ova Vlada uistinu čini ozbiljne iskorake u tome smislu. Naime zdravstveni turizam, vi ste nabrojali komparativne prednosti Hrvatske ali ima nadasve jednu komparativnu prednost, a to su rad, znanje i kompetencije hrvatskih zdravstvenih djelatnika što biva itekako prepoznato i čega radi i sada ministar turizma Capelli i ja osobno a i drugi članovi Vlade, imamo brojne kontakte uključujući slučajna je podudarnost da se i danas ovdje u našemu Zagrebu održava Korejsko-hrvatski zdravstveni forum sa vrlo ozbiljnim interesima za hrvatski zdravstveni turizam odnosno potencijal kojega Hrvatska ima.
U tome smislu ne samo spomenuta Koreja nego i druge ozbiljne zemlje kao što su Kanada, Njemačka, Saudijska Arabija, da ne nabrajam, pokazuju upravo u izvrsnošću kojega imaju hrvatski zdravstveni djelatnici i druge komparativne prednosti Hrvatske, veliki interes i u priobalju i u kontinentu.
Na tome tragu je i promjena zakona kako bismo olakšali ustanovama da mogu lakše ulaziti u aranžmane i određivati pacijente iz drugih zemalja i zarađivati značajna sredstva.
To preko noći neće ići ali otvara prostor i veliku šansu, gdje uz izvrsni turizam, čuli smo na početku današnjega zasjedanja, bio je upit o turizmu, koji su izvrsni rezultati, mislim da ćemo za koju godinu imati ne u takvim iznosima, ali u porastu velike šanse zarađivati iz zdravstvenoga turizma.
Još jedna stvar koja je uistinu za pohvaliti, a to je da zemlje, velike, ugledne, šalju, jer prepoznaju u hrvatskoj medicini kvalitetu, šalju svoje studente na studij medicine u Hrvatsku, na specijalizaciju, na post doktorske studije. Tako je primjerice Bavarska vlada, prije 2 godine, možete pogledati u …/Govornik se ne razumije./… izabrala od ponuda najbogatijih, najrazvijenijih zemalja 30 svojih najboljih studenata medicine uputiti u Hrvatsku.
Dakle, kad to sve sročimo u ono što je cilj ove Vlade, a to je svaki potencijal otvoriti u ekspresiju energije, odnosno, zarade, mislim da će Hrvatska u narednim godinama eksponencijalno rasti iz godine u godine u zaradama koje će biti iz zdravstvenoga turizma.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala. Kolega Kopić.
Izvolite.

Kopić, Vlatko (HDZ)

Evo gospodine ministre, ja vam zahvaljujem na danom odgovoru.
Slažem se s vama da evo, na kraju se radi na tome da zdravstveni turizam postane jedan od glavnih poluga u jačanju cjelokupnog zdravstvenog sustava i siguran sam da ćete imati potporu ne samo nas koji smo aktivni čimbenici u sustavu zdravstva, nego i šire zdravstvene javnosti. Pa evo, na tragu toga, još jednom zahvaljujem na danom odgovoru.
PDF