Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Sokol, Tomislav, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Sljedeće pitanje postavit će uvaženi zastupnik Tomislav Sokol.
Izvolite.

Sokol, Tomislav (HDZ)

Hvala gospodine potpredsjedniče, gospodine predsjedniče hrvatske Vlade, poštovani članovi i članice Vlade, kolege zastupnici.
Moje pitanje je za ministra pravosuđa gospodina Bošnjakovića vjerujem, prvo danas tiče se reorganizacije sudbenog sustava. Znači za četvrto tromjesečje je najavljen paket zakona kojim bi se između ostalog trebali izmijeniti Zakon o sudovima i Zakon o područjima i sjedištima sudova, a kojim bi se putem trebalo provesti najavljeno spajanje općinskih i prekršajnih sudova.
S druge strane u medijima smo svjedočili nezadovoljstvom dijela struke tim povodom kao i nekih jedinica lokalne samouprave koje su izrazile želju za povratkom, odnosno zadržavanjem nekih sudova na svoje području. Pa evo s obzirom na taj kontekst molim vas da odgovorite u kojem smjeru se planira reorganizacija sudstva u Hrvatskoj.
Hvala.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Odgovor uvaženog ministra Bošnjakovića.

Bošnjaković, Dražen (HDZ)

Hvala lijepo.
Poštovani zastupniče mi smo najavili izmjene ovih zakona o kojima ste govorili i cijelog niza drugih zakona i sukladno planu normativnih aktivnosti mi ćemo ih uputit u proceduru. Upravo ova dva zakona o izmjeni Zakona o sudovima i Zakona o području i sjedištima sudova ćemo staviti u javnu raspravu vrlo brzo jer smo doista na samom kraju izrade njihovih prijedloga.
Što mi želimo zapravo postići spajanjem općinskih i prekršajnih sudova? Želimo riješiti jedan problem koji nas zapravo cijeli niz godina muči, a to je nejednaka opterećenost naših sudaca u sustavu. Mi sada u zadnjih nekoliko godina imamo takav trend u prekršajnom sudovanju da se bitno smanjuje broj predmeta i na taj način suci u prekršajnim sudovima nisu toliko opterećeni kao suci u drugim granama sudova.
Mi danas u RH imamo 24 općinska suda na kojima rade 794 sudaca. Također imamo 22 prekršajna suda gdje imamo 333 suca koji rade u tim sudovima.
Tu opterećenost nije jednaka, i spajanjem tih općinskih i prekršajnih sudova mi ćemo, sasvim sigurno dobiti jednu kadrovsku infuziju u sustav općinskih sudova koji su poprilično opterećeni, gdje ćemo dobiti jedan novi broj ljudi koji će moći rješavati i u onim granama sudovima, kao što je građansko, kao što kazneno.
A istovremeno ćemo zadržati prekršajno sudovanje u okviru odjela na tim prekršajnim sudovima. Također, sjećamo se karakteristike naše mreže koja je bila prije 10-tak i više godina, to je bio cijeli niz malih sudova sa brojem sudaca od 1 do 5 i tako ajmo reći da nije omogućavala niti specijalizaciju.
Ako nemate specijaliste nemate niti brzo vođenje postupka, nemate niti kvalitetne odluke i to smo sada u zadnje vrijeme prvom reorganizacijom tamo 2010. nakon toga 2014. doveli na jednu pristojniju razinu. Ali, ovo je jedna pojava koja nam doista donosi jedan nesklad u sustav, da su nam jedni suci više opterećeni a jedni bitno manje.
To na neki način moramo podmiriti, moramo ih sve staviti u funkciju da mogu podjednako raditi, podjednako pridonositi. Statističke pokazatelje, ne moram ponavljati, ali doista u zadnjih 10-tak godina bitno su se stvari popravile, imali smo milijun i pol neriješenih predmeta, danas je to ispod 500000 i trendovi su dobri.
Upravo ovakvim mjerama mislim da ćemo pridonijeti tome, da se broj neriješenih predmeta zaista svede na najmanju moguću razinu, da omogućimo još veću specijalizaciju našim sucima, da postupci, znači u okviru takvih sudova idu brže, da budu točniji i da budu samim time i kvalitetniji. Ovo o čemu ste rekli vezano za zadovoljstvo ili nezadovoljstvo struke, ja sam do sad obišao gotovo sve sudove u Hrvatskoj, razgovarao sa svim predsjednicima i nismo naišli na negativne reakcije.
Dapače i sami suci prekršajnih sudova pozdravljaju ovu mjeru, jer u okviru općinskih sudova i njihova perspektiva stručna je puno bolja i puno veća nego što je to danas. Jasno da u okviru spajanja općinskih i prekršajnih ćemo moći i onu mrežu koja je sada, a to su 22 općinska suda, da ćemo ju moći malo raširiti, pa neke stvari popraviti, koje danas možda ne funkcioniraju na najbolji način.
I to ćemo također u tim novim prijedlozima dati. Pored svega ovoga pred nama su brojne mjere kojima želimo podići ovo pravosuđe na višu razinu, od snažnije uvođenja informatizacija na sve razine, do izmjene drugih zakona, tako da vjerujem da će i ovaj zakon biti dobar.

Jandroković, Gordan (HDZ)

Hvala lijepo.
Kolega Sokol.
Izvolite.

Sokol, Tomislav (HDZ)

Hvala gospodine ministre na iscrpnom odgovoru. Posebno mi je drago da ste apostrofirali ovo pitanje nejednake opterećenosti. Znači to je jedan problem koji postoji u dosta sektora i u obrazovanju se često spominje i u području zdravstva, ali ono što je problem, što se ono često koristi za manipulacije, pa se neki izolirani slučajevi, gdje postoji možda manja opterećenosti, nego bi trebala, gdje se može poboljšati organizacijski sustav, koristi, da se prikaže cijeli jedan sektor, kao, da se nedovoljno radi, da nitko ne radi ništa itd.
Tako da mi je drago da se ide u tom smjeru kako bi se mogućnost za takve prigovore smanjila za minimum. Također mi je drago da ste spomenuli ovo proširenje mreže, jer doista, u nekim sredinama postoji i pokazala se potreba za postojanje sudova barem određene razine. Tako mi je drago da se misli i na tu ravnomjernu teritorijalnu raspoređenost sudova, pa da će i u tom smislu biti poboljšanja.
Hvala lijepo.
PDF