Povratak na vrh

Fonogram zastupničkog pitanja

Bedeković, Vesna, saziv: IX, sjednica: 6

PDF
Povratak

-

  • Aktualno prijepodne
08.11.2017.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Slijedeće pitanje postavit će poštovana zastupnica Vesna Bedeković ministrici kulture gospođi Nini Obuljen Koržinek.
Izvolite.

Bedeković, Vesna (HDZ)

Zahvaljujem gospodine potpredsjedniče Hrvatskog sabora.
Moje poštovanje predsjedniku Vlade, nazočnim ministricama i ministrima i državnim tajnicima u Vladi RH.
Kao što je već rečeno, moje pitanje ide ministrici kulture gospođi Obuljen Koržinek. Dakle, uvažena gospođo ministrice, jedna od aktualnih tema vezanih za vaš resor ovih je dana između ostaloga i ona koja je vezana za poticanje razvoja publike u kulturi i ovi su programi koji su vezani za razvoj publike usmjereni prije svega na podizanje razine aktivnog sudjelovanja u kulturi i umjetnosti i naravno povećanje dostupnosti kulturnih sadržaja.
Upravo stoga kako bi se prepoznala različitost potreba publike različitih profila i naravno na taj način ispunile potrebe postojeće publike ali jednako tako i stvorila nova publika.
I stoga evo moje pitanje vama gospođo ministrice, kada Ministarstvo kulture namjerava započeti ili eventualno je već započelo s provedbom ovih mjera, na koji način i kolika su financijska sredstva u proračunu predviđena za ove aktivnosti?
Hvala lijepo.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala lijepa.
Odgovor uvažene ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.
Izvolite.

Obuljen Koržinek, Nina

Hvala gospodine potpredsjedniče.
Uvažena gospođo zastupnice, hvala vam na vašem pitanju, kao što vjerojatno znate a dosta smo zadnjih dana i u javnosti o tome govorili zapravo pitanje privlačenja publike i pitanje sudjelovanja u kulturi jedno je od prioritetnih tema u mandatu naše Vlade pa tako i u svemu što u okviru svog djelokruga radi Ministarstvo kulture.
Ja moram reći da je veliki broj, veliki dio mjera i politika Ministarstva kulture koje već postoje, usmjeren upravo privlačenju publike odnosno sudjelovanju u kulturi i poticanju ravnomjerno regionalnog razvoja. Tu bih spomenula možda i mrežu gostovanja koja datira još iz '90-ih godina, programi otvaranja javnih knjižnica, poticanja ulaganja u centre za kulturu.
Međutim bez obzira na sve te mjere postoji potreba da se zapravo više ulaže i da se ciljanim programima potiče razvoj publike i posebno dostupnost kulture i to posebno za one građane i u onim krajevima u kojima nije lako kroz redovite sustave distribucije osigurati sudjelovanje u kulturnom životu.
Ja bih vrlo kratko spomenula ono što smo napravili do sada i što planiramo dalje napraviti, dakle, prije sva mjeseca raspisan je pilot projekt za poticanja sudjelovanja u kulturi sa budžetom od 500 tisuća za ovu godinu koju planiramo uvećavati u slijedećim godinama upravo zato da bismo vidjeli kroz taj pilot projekt koji su tipovi programa koje umjetnici, umjetničke kulturne organizacije i institucije smatraju da mogu provoditi na svom području a kako bi privukli novu publiku.
Izniman je interes, više od 500 projektnih prijedloga je stiglo na ovaj javni poziv. Spomenula bi da je prošli tjedan Vlada usvojila nacionalnu strategiju poticanja čitanja, o tome smo dosta govorili, glavni će u provedbi partneri biti Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo kulture međutim i drugi resori.
U ovom trenutku za početak provedbe osigurali smo oko milijun i pol kuna u slijedećoj godini iz državnog proračuna ali planiramo u suradnji sa Ministarstvom rada implementaciju ove strategije u velikoj mjeri financirati iz europskih fondova odnosno iz Europskog socijalnog fonda.
Spomenula bih, a evo i ministar Pavić je ranije veću svom odgovoru spomenuo program umjetnosti i kultura 54 +. 20 milijuna kuna osigurano za provedbu programa poticanja sudjelovanja u kulturi starije populacije, zatim umjetnosti i kultura za mlade. Poziv je zapravo početkom godine raspisan. U završnoj smo fazi evaluacije tako da će ugovaranje tih projekata biti već krajem ove godine.
I ono što bih možda na kraju istaknula, to nije tema koja samo obilježava kulturnu politiku RH, to je prioritetna tema na europskoj razini. Mnoge i puno razvijenije europske države sa razvijenim kulturnim tržištima idu sa programima npr. vaučera za mlade, različitih programa koji upravo u toj generaciji osiguravaju da se podiže interes za sudjelovanje u kulturi i mi ćemo nastaviti sa razvojem svih tih mjera i programa.
Hvala vam.

Reiner, Željko (HDZ)

Hvala.
Poštovana zastupnica Vesna Bedeković.
Izvolite.

Bedeković, Vesna (HDZ)

Evo zahvaljujem vam na odgovoru, i doista evo nekako još imam potrebu ponovno naglasiti ono što ste i sama rekla, dakle posebna vrijednost ovih programa je između ostalog u ja bih rekla u čitavoj lepezi tih, to što ste nabrojali, ciljanih programa koji će između ostalog omogućiti dostupnosti i približavanje kulture i umjetnosti potencijalnoj publici različitih profila, različitih životnih dobi, različitih sredina gdje naravno nije zanemarivo ciljanje na ukupno regionalni razvoj, razvoj cijele Hrvatske, osobito ruralnih sredina gdje putem ovih programa zapravo će se omogućiti senzibiliziranje šire javnosti za područje kulture i umjetnosti.
I ono što smatram osobito bitnim, postizanje jednog afirmativnog i pozitivnog pristupa različitim odnosno svim vrstama kulture i umjetnosti kroz naravno pritom korištenje različitih metoda, primjerice onih iz područja kreativnog obrazovanja ili recimo komunikacije putem web platformi i slično, tako da ne sumnjam da će ovi programi polučiti uspjeh u praksi.
Zahvaljujem.
PDF